Dyskwalifikacja Armstronga

Autor Wiadomość
Kocur mężczyzna

Kocur
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-10-2012 08:58 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Amerykanin George Hincapie w środę przyznał się publicznie do stosowania dopingu. Kolarz, który zeznawał przeciwko utytułowanemu rodakowi Lance'owi Armstrongowi, tłumaczył, że inaczej nie miałby szans w walce z rywalami także stosującymi niedozwolone środki.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

235245 mężczyzna

235245
Miejscowość: KrK
Dodane 17-10-2012 17:20 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Sprawa związana z dopingiem Lance'a Armstronga zatacza coraz szersze kręgi. Dzisiejsze wydanie New York Daily News sugeruje, iż w sprawę bardzo mocno zamieszany jest też jeden z głównych partnerów Amerykanina firma odzieżowa Nike.

wiecej tutaj.

~235245~

Canyon1 mężczyzna

Dodane 22-10-2012 01:06 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
W sobotniej Gazecie Wyborczej ukazal sie artykul szeroko opisujacy doping w US Postal. Wedlug zeznan skruszonych "kokserow" kto nie zgadzal sie koksowac, byl OUT z teamu. Warto przeczytac artykul bo wskazuje na szereg poszlak i posrednich dowodow (np Lance w latach 1996-2006 przelal 1 milion $ na konto umoczonego w dopingu Dr. Ferrari). Ciezko mi uwierzyc ze ta kwota stanowi zaplate za dostarczanie mu protein i kreatyny. Ogolnie jesli system dopingowy dzialal tak jak wynika z zeznan, to byla to naprawde profesjonalnie zorganizowana dzialalnosc.
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 22-10-2012 09:39 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Oskarżony o stosowanie dopingu Lance Armstrong został owacyjnie przyjęty podczas uroczystości 15. rocznicy powołania fundacji Livestrong. 1,5 tys. osób biło mu brawo na stojąco.

Armstrong po raz pierwszy od opublikowania raportu Amerykańskiej Agencji Dopingowej (USADA), w której ponad 24 osoby zeznają, że stosował doping, pojawił się w piątek publicznie. - Ostatnie tygodnie były interesujące. W moim życiu bywało lepiej, ale bywało też gorzej - powiedział Armstrong, a wśród oklaskujących go celebrytów wspierających założoną przez niego fundację do walki z rakiem byli m.in. aktorzy Robin Williams i Sean Penn.

Armstrong po oskarżeniach zrezygnował z kierowania fundacją, ale wciąż ją wspiera. - Gdybyście 15 lat temu powiedzieli mi, że zbierzemy pół miliarda dolarów, powiedziałbym, że zwariowaliście. Ale właśnie tego dokonaliśmy - mówił Armstrong.

W niedzielę w Austin w Teksasie pojawił się też na inauguracji amatorskiego wyścigu Livestrong Challenge. - Myślę, że jest winny, ale co z tego. Walka z rakiem to słuszna inicjatywa, trzeba ją wspierać - stwierdziła 32-letnia Jenni Stephenson z Houston. - Wszyscy brali, takie było wówczas kolarstwo - powtarzali inni.

Międzynarodowa Unia Kolarska (UCI) ogłosi w poniedziałek, czy przyjmuje raport USADA i potwierdza dyskwalifikację Amerykanina. Jeśli tego nie zrobi, sprawa trafi do trybunału sportowego w Lozannie.

RB mężczyzna

Dodane 22-10-2012 10:09 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
W trochę szerszym i historycznym ujęciu:
http://marektyniec.natemat.pl/…-festiny-do-sky
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 22-10-2012 15:43 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Oficjalna decyzja:

Amerykański kolarz Lance Armstrong, który siedmiokrotnie triumfował w Tour de France, został pozbawiony tych zwycięstw i dożywotnio zdyskwalifikowany - zdecydowała w poniedziałek Międzynarodowa Unia Kolarska (UCI).

UMaciek mężczyzna

UMaciek
Miejscowość: Krzeszowice
Dodane 22-10-2012 18:23 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Teraz jak będą chcieli zrobić czystki w wynikach to na podiach będą ludzie spoza 10...
http://starzyalejarzy.blog.pl/…%E2%80%A6a-mac/
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 22-10-2012 19:41 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Szkoda, że sport ma z jego pięknymi ideami czasem tak mało wspólnego :(
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 22-10-2012 21:19 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
w tym artykule ciekawy jest zestaw chronologi wydarzeń

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

szaman696 mężczyzna

szaman696
Dodane 22-10-2012 22:00 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Ma Marcus ale taki jak Ustawka w Pychowicach :)

Oby noga podawała!!

www.bikeholicy.pl

janusz mężczyzna

Miejscowość: kraków
Dodane 23-10-2012 07:00 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
No to pojawia się światełko w tunelu. Sądzę, że do zamknięcia tej sprawy potrzeba wielu zmian szczególnie w postaci skompromitowanej UCI!
buli mężczyzna

buli
Dodane 23-10-2012 10:00 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Ma Marcus ale taki jak Ustawka w Pychowicach :) szaman696

No nie wiem, nie wiem... Ja bym tam przebadał czołową 3-kę a przynajmniej zwycięzcę! :)
Versus mężczyzna

Dodane 23-10-2012 11:54 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Strasznie śmieszne buli! Wyszłoby jak po Ustawce Wiosennej, że zamiast dekorować- musimy transportować Cię w trybie pilnym... na porodówkę!
:D:D:D

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 23-10-2012 11:55
buli mężczyzna

buli
Dodane 23-10-2012 12:01 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Nie takie śmieszne... Niecałe 5 lat temu musiałem wczesnowiosenny trening kończyć właśnie na porodówce! Ale to zupełnie inna historia... ;)
Versus mężczyzna

Dodane 23-10-2012 12:39 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
B)

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 23-10-2012 16:49 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Lawina nabiera rozpędu....

Amerykańska firma ubezpieczeniowa ma nadzieję odzyskać pieniądze inwestowane przez lata w Lance'a Armstronga. SCA Promotions wypłaciło byłemu kolarzowi łącznie 11 mln dolarów, za czwarte, piąte i szóste zwycięstwo w Tour de France. Zwrotu pieniędzy żąda także organizator prestiżowego wyścigu.

W poniedziałek Międzynarodowa Federacja Kolarska pozbawiła sportowca wszystkich siedmiu tytułów z powodu stosowania niedozwolonego wspomagania.
Wszystko wskazuje na to, że oprócz trofeów, Amerykanin będzie musiał zwrócić również zarobione dzięki wygranym wyścigom pieniądze. Kontrakt Armstronga z firmą SCA Promotions opiewał na łączną kwotę 11 milionów dolarów. Suma była wypłacana w ratach jako bonus po kolejnych zwycięstwach w Tour de France.

- Zapłaciliśmy 1,5 mln za czwarte zwycięstwo (2002 rok), 3 mln za piąte (2003) i 5 mln za szóste (2004). Niedługo złożymy oficjalne żądanie zwrotu całej sumy - powiedział prawnik firmy SCA Promotions Jeffrey M. Tillotson. - Jeśli nie otrzymamy odpowiedzi w ciągu pięciu dni roboczych, wytoczymy Panu Armstrongowi proces - dodał.

SCA Promotions już raz spotkało się z Lance'm Armstrongiem na drodze sądowej. W 2004 roku firma ubezpieczeniowa odmówiła wypłacenia sportowcowi kwoty 5 mln dolarów za jego szósty triumf w Tour de France. Przedstawiciele towarzystwa ubezpieczeniowego twierdzili wówczas, że Armstrong stosuje niedozwolone środki. Amerykanin podał SCA Promotions do sądu i sprawę wygrał. W kontrakcie bowiem było wyraźnie napisane, że pieniądze należą się "oficjalnemu zwycięzcy Touru".

Jednak obecnie sytuacja Lance'a Armstrona wygląda mniej korzystnie. Amerykanin w poniedziałek decyzją Międzynarodowej Federacji Kolarskiej stracił wszystkie tytuły zdobyte od 1998 roku, co mocno uszczupla jego szanse w postępowaniu sądowym.

Zwrotu pieniędzy domagają się również sami organizatorzy Tour de France. Armstrong zdobywając siedem tytułów w latach 1999-2005, zasilił swoje konto kwotą 2,4 mln dolarów. - Jeśli zawodnik zostaje zdyskwalifikowany, musi oddać zarobione pieniądze. Zasady w takich przypadkach są jasne - powiedział prezes Tour de France Christian Prudhomme.

Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 24-10-2012 11:07 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Mój głos w tej dyskusji to głos Czesława Langa, rozsądny i uczciwy, bez taniego moralizowania. Uważam Armstronga za kozła ofiarnego zakłamanego sytemu, którzy tworzą wszyscy od organizatorów, sponsorów, przez UCI do mediów i kibiców.

Rozmowa

Куба

Versus mężczyzna

Dodane 24-10-2012 12:19 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
"Armstrong to gnojek!"
To będzie moje oficjalne zdanie jak tylko zapadnie prawomocny wyrok.
I chylę głęboko czoła przed tymi, którzy przegrali karierę zawodowego kolarza nawet już na etapie "zawodów powiatowych", stając po raz pierwszy przed koniecznością wyboru koks/przegrana z oszustem.
Gnojek i już!
I nie jest ważne jak dużo mimo oszustwa musiał się napracować, wylać potu.(buli)
Nie wiem, starzeję się, ale brak mi przedwojennej(?:D) mentalności. Kiedy to nawet drobny złodziej miał swój kodeks etyczny! Dzisiaj nie wymaga się tego nawet od idola połowy świata.i co?
I jeszcze do Kubaka. Też jestem zdania, że nie ma co zmieniać tabel wyników z przeszłości o ile cała stawka nie podlega takiej samej ocenie. Ale słusznym wyjściem byłoby dołączanie właśnie tej "gwiazdki" lub unieważnianie zawodów.
Tak, tak! Ktoś wymieni jakieś niepowetowane straty z tego powodu?
I ekshumowałbym tryumfatorów zawodów sprzed lat o ile byłyby na to środki! Na podobnej zasadzie jak naukowiec grzebie z wypiekami na twarzy w średniowiecznej kloace.
Kubaku, dobrze ukształtowany Homo sapiens tak ma!
:DB)
Versus Veldeus

Brawa dla tych, którzy przegrali karierę sportową z "armstrongopodobnymi"!
Siedzą teraz( być może już z lekką nadwagą) za biurkami, w warsztatach, na budowach!
To Wasz dzień Panowie... i Panie!
B)brawo!B)brawo!B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)brawo!
A Ty Kubaku hołduj krętaczom!

Edytowane przez Versus dnia 24-10-2012 12:28
buli mężczyzna

buli
Dodane 24-10-2012 12:52 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Versus, ale po co Ci to zacietrzewenie?! ;) Zachowujesz się, jakby to Ciebie Armstrong okradł z jakiegos zwycięstwa?! Akurat kolesie, którym najwięcej "zabrał" też ćpali na potęgę, więc trudno tu mówić o jakiejś ich krzywdzie... :)
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 24-10-2012 13:19 RE: Dyskwalifikacja Armstronga
Buli, tak, osoby, które oszukują (szczerze mówiąc obojętne mi jest czy to Armstrong czy organizacja czy grupa kolarzy) okradają nas z prawdziwej rywalizacji, z prawdy o tym do czego jest zdolny człowiek dzięki własnemu wysiłkowi, determinacji i pomocy innych (trenerów itp).

Oszuści okradają z potencjalnych zwycięstw tych, którzy nie oszukują. Być może tych ostatnich jest mało, może w niektórych dyscyplinach już ich nie ma? Ale to nie znaczy, ze mamy się godzić na taki stan rzeczy.

To, czy ktoś kto oszukiwał zostanie "kozłem ofiarnym" nie bardzo mnie interesuje. Wiedział, że łamie prawo, czerpał z tego wielkie profity, to z pewnością i liczył się z możliwością odkrycia kiedyś prawdy o nim. Osobiście nie czuję tu żadnej satysfakcji, że oszust został wykryty, raczej smutek i zawód, że legenda, która pokonała raka tak z nami grała...

Inna sprawa jak zostanie to wykorzystane - czy faktycznie pozostanie kozłem ofiarnym 1 osoba i nic się nie zmieni, czy jednak wyczyści się środowisko, a bądź co bądź bardzo dotkliwa kara zadziała odstraszająco.

Zdaję sobie sprawę, że walka z dopingiem nie jest łatwa ale nie można się godzić z takim stanem sportu, że to jest norma i trzeba odpuścić próby zmiany.
Skocz do Forum: