Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Miejscowość: Kraków
Dodane 15-11-2013 14:05 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Krakowski Alarm Smogowy przeanalizował projekt programu osłonowego i przekonuje, że zawiera on zaniżone stawki dopłat. - Patrzcie Państwo, kto by się spodziewał..?

A tymczasem...:
Zdecydowana większość ankietowanych uważa, że igrzyska przyniosłyby więcej korzyści niż strat.

Czy my naprawdę mamy tak naiwne społeczeństwo, którym można tak łatwo sterować?
Ręce opadają, naprawdę - nie ma nadziei dla naszego gatunku. Proces ewolucji już jakiś czas temu się zakończył i jesteśmy jedynym przykładem gatunku w naturze, który deewoluuje zmierzając ku samozagładzie.

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 15-11-2013 14:39 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
W wielu miejscach czytałem dzisiaj że nikt nie zna ani jednej osoby do której dzwonili w sprawie ankiety o Igrzyska.

Podobnie jak 99% ankiet OBOPu i innych o sympatiach politycznych jest robiona wieczorem przez jedną osobę a potem jest napisane że przebadano tysiące.

Swoją drogą pamiętam ze statystyki że próba 1000 z populacji około 2 milionów jest kompletnie niemiarodajna a takie liczby magistrat podaje.

Wracają do odnawialnych źródeł energii i ceny węgla.

Węgiel jest tańszy tylko w momencie wydobycia. Koszty zanieczyszczenia przekładające się na zachorowalność ludzi są nie do oszacowania.
Poza tym najważniejsza kwestia - Polska nic nie znaczy na arenie międzynarodowej, tym bardziej w Europie - lada chwila UE nałoży karę na Polskę - miliony euro za przekroczenie norm emisji CO2.

I dalej węgiel jest tańszy ? :)

Olbrzymie inwestycje w farmy wiatrowe mające powstać w Wielkopolsce czy na Kujawach zostały zawieszone bo firmy nie przewidziały tak kolosalnych łapówek dla naszych rządzących.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 15-11-2013 15:29 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

A tymczasem...:
Zdecydowana większość ankietowanych uważa, że igrzyska przyniosłyby więcej korzyści niż strat.

Ex Prezes

Chciałabym zobaczyć metodologię do tych badań i sposoby doboru próby... Pewnie zadzwonili jak popadnie.
Swoją drogą - jak pisał Kocur - przebadanie 500 Krakowian na 800 tys które tu mieszka to trochę przesada.. 0,06% porażająca próbka, a nawet i w niej tylko 66%...
PS: od jutra czas wstrzymać oddech:http://www.malopolska.pl/Obywa…ny/PylPM25.aspx .
Skala się kończy...

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Edytowane przez Axi dnia 15-11-2013 17:12
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 15-11-2013 23:44 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Krakowski Alarm Smogowy przeanalizował projekt programu osłonowego i przekonuje, że zawiera on zaniżone stawki dopłat. - Patrzcie Państwo, kto by się spodziewał..? (....)Ex Prezes

Ja nigdy nie popieram lipnych inicjatyw społecznych ;-)

(...)Wracają do odnawialnych źródeł energii i ceny węgla.

Węgiel jest tańszy tylko w momencie wydobycia. Koszty zanieczyszczenia przekładające się na zachorowalność ludzi są nie do oszacowania.
Poza tym najważniejsza kwestia - Polska nic nie znaczy na arenie międzynarodowej, tym bardziej w Europie - lada chwila UE nałoży karę na Polskę - miliony euro za przekroczenie norm emisji CO2.

I dalej węgiel jest tańszy ? :)

Olbrzymie inwestycje w farmy wiatrowe mające powstać w Wielkopolsce czy na Kujawach zostały zawieszone bo firmy nie przewidziały tak kolosalnych łapówek dla naszych rządzących.Kocur

Tak wygrywa cena - a ta jeszcze pewnie długo będzie najniższa dla węgla (nie licząc drewna) bo na ten sektor państwo i banki łożą gigantyczne pieniądze no i oczywiście Polska leży na węglu. Dla przeciętnego Kowalskiego liczy się cena w składzie a nie ekologia. Ponadto :
"Od 2000 produkcja węgla wzrosła globalnie niemal 70 proc. Wydaje się, ze im więcej rozmawiamy na temat zmian klimatu, tym więcej węgla spalamy i wydobywamy" - podkreśliła dyrektor Urgewald, Heffa Schucking.
:) Calość
Patrząc więc na bardzo optymistyczne długoletnie perspektywy wydobycia sięgające 2050 roku, nasze zasoby oraz wsparcie Państwa i banków wydaje się że sektor węgla ma się i jeszcze długo będzie miał dobrze. Oczywiście z drugiej strony słyszy się o coraz większych opłatach i karach za emisje CO2 serwowanych nam przez UE, o przepisach UE dotyczących zamykania nierentownych kopalni węgla kamiennego do 2018r. ,o coraz większym imporcie taniego węgla z zagranicy (co widać porównując chociażby cenę w hipermarkecie z ceną z polskiej kopalni ) i innych...
Ciężko więc powiedzieć i naprawdę ciężko zorientować się w tej polityce energetycznej - jeszcze połowa rzeczy ściśle tajnych . Prawie wszystko zależy od decydentów i reprezentowanej przez nich polityki energetycznej (a ci raz mówią że stawiają na węgiel, drugi raz że wprowadzą zakaz stosowania węgla w sektorze komunalnym dla całego kraju, trzeci raz podpisują umowę z gazpromem do 2037r ale stawiamy na gaz łupkowy :D , czwarty raz mówią że muszą dostosować się do wymogów UE w kwestii udziału OZE w bilansie energetycznym kraju **(szczegóły) a piąty raz można dowiedzieć się że wydobycie węgla z roku na rok zwieksza się tylko sprzedaż maleje :D - hałdy węgla leżą pod kopalniami ale 1/4 spalanego w elektrowniach węgla jest importowana zza granicy :D i co? .....)
**
Określony udział odnawialnych źródeł energii (OZE) w bilansie energetycznym kraju jest wymogiem zapisanym w odpowiedniej dyrektywie – OZE 2009/28/WE. Z uwagi na dynamiczny rozwój tej dziedziny pozyskiwania energii w Polsce w ostatnich latach obecnie jesteśmy na właściwej drodze do osiągnięcia tego celu, choć przedłużające się prace nad zmianą ustawy o odnawialnych źródłach energii nie ułatwiają firmom decyzji inwestycyjnych. Udział OZE w bilansie energetycznym Polski wzrósł z 7,2 proc. w 2005 do 10,4 proc. w 2011. Docelowo w 2020 roku ma wynosić 15 proc.. (wg. tej dyrektywy - mój przyp.)

Jak widać, zwiększenie udziału OZE w rynku energetycznym to konieczność. W przypadku Polski jest ona dodatkowo uzasadniona z punktu widzenia innego celu unijnego – redukcji emisji CO2.

Ciekawy artykuł

Jeśli chodzi o koszty zanieczyszczenia to są one oszacowane :
Poprawa jakości powietrza w Małopolsce może przynieść korzyści finansowe ograniczenia ponoszonych kosztów pośrednich, np. leczenia, absencji w pracy czy szkód w środowisku powodowanych zanieczyszczeniem powietrza rzędu 2,8 mld zł rocznie.
(Źródło to POP) . Organizacje europejskie takie jak HEAL też wykonały już takie szacunki dla całego kraju.
Jeśli chodzi o wiatraki. Cena energii elektrycznej z wiatraków jest droższa niż cena węgla czy drewna i co? Poza tym jest dużo kontrowersji wokół wiatraków i generalnie szpecą one krajobraz ;-P - IMHO są lepsze źródła energii aczkolwiek np. w TAKICH MIEJSCACH jak najbardziej ;-) B)

i co?i co?
Edytowane przez szbiker dnia 16-11-2013 00:37
Versus mężczyzna

Dodane 16-11-2013 12:04 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
;) Ale macie ze mną dobrze, dzięki temu, że wyzywam, obrażam i ogólnie piszę poniżej poziomu, który nie zobowiązuje do interakcji- nikt nie musi odnosić się logicznie do argumentów przez mnie stawianych.

Trawa ogólna przepychanka na analizy, programy itd.
To tak, jakby na budowie domu, jako pierwszoplanowy problem rozważać szczegóły konstrukcji więźby dachowej- nie mając prawa własności gruntu, środków na wykopanie chociażby rowów pod fundamenty!B)

W Kraju, w którym "Gabinet(Jana Olszewskiego) został odwołany przez Sejm w nocnym głosowaniu z 4 na 5 czerwca 1992 (noc teczek), kilkanaście godzin po wykonaniu przez ministra spraw wewnętrznych Antoniego Macierewicza uchwały Sejmu o ujawnieniu tajnych współpracowników Służby Bezpieczeństwa (tzw. lista Macierewicza)."* Służby Bezpieczeństwa, będących spadkiem po PRL, a zatem wprost agenturą wtedy już Rosji. Rola obecnego Premiera w tym zdarzeniu jest bardzo istotna(lał pot:D)!

Później, ginie Prezydent tego Kraju, mający podobno w obliczu kolejnej kampanii wyborczej "grać" Aneksem do Raportu o likwidacji WSI(to także wprost agentura Rosyjska) a pierwszym krokiem jego następcy, jeszcze przed procedurą formalną dającą mu takie prawo- jest "zabezpieczenie" tego dokument.:D

Pytam? Czy oficjalną, demokratyczną drogą, da się osiągnąć jakiegokolwiek istotny, będącego korzyścią dla Polski a stratą dla naszych sąsiadów- cel?
Może ktoś wymieni jakieś działanie Polskiego Rządu po 1990 roku, które przynosiłoby do dzisiaj błogosławione dla nas skutki, albo nie dobijało się dotkliwą czkawką jeżeli na początku zdawać się mogło korzystne? Reformy emerytalne, energetyka, rozwój przemysłu, Euro 2012, edukacja, autostrady, reforma armii?i co?:D
Co?

Jeszcze raz wrócę do pytania? Czy może dobrze, z realną korzyścią dla swoich obywateli funkcjonować kraj, w którym nie zneutralizowano obcej agentury na szczytach władzy?
Dla osób z mniejszą wyobraźnią- czy skutecznie działające na terenach Polski po II WŚ Gestapo- byłoby motorem napędowym odbudowy i rozwoju Kraju? :DB)

Z uwagi na to, że jest to forum jednak rowerowe- proszę o usunięcie tego tematu.
Nie mam ochoty każdego dnia obrażać, wyzywać. A obojętny na to pozostać nie mogę, bo przecież poza kontekstem roweru, tworzyć mamy także wspólną przestrzeń do życia. Ulicę, osiedle, miasto, Kraj. Jednak prezentowane tutaj pokłady naiwności, braki elementarnej logiki- udowadniają mi, że nie z młodymi energicznymi ...szbikerami przyjdzie wreszcie wyjść na ulice by coś zmienić a z P.T. MOHEROWYMI BABCIAMI.
Te mają doświadczenie, intuicję, wigor i ... niestety... nabiał, którego młodym, grzecznym, usportowionym widać brak!:D

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 16-11-2013 12:05
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 16-11-2013 15:35 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A ostrzegałem przed tematem polityka energetyczna ;-) Nic się jednak nie poradzi na to że jest ona powiązana z tematem ale Versus sam niepotrzebnie eskalujesz czasami nerwową sytuację którą wielokrotnie sam wywołujesz. Specjalnie by nie robić zadymy nie ustosunkowuje się do jakiś obraźliwych postów pod moim kierunkiem. W większości są jednak kulturalne wypowiedzi :-) a że temat wzbudza emocje to naturalne - ja już mam serdecznie dość inhalowania się tym syfem a na wycieczki poza miasto terenówką jak radzi Kurzajewski mnie nie stać ! A więc spokojnie - po co zaraz usuwać wszystko ?!
Problem dotyka wszystkich a sportowcy są w grupie osób podwyższonego ryzyka :
Grupami ludności najbardziej narażonymi na drażniące działanie pyłu zawieszonego są:
1. Osoby cierpiące z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego (zwłaszcza astmy oskrzelowej), osoby z niewydolnością układu krążenia.
2. Osoby wykonujące znaczny wysiłek fizyczny na wolnym powietrzu (np. ciężka praca fizyczna, intensywny trening sportowy).
3. Dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.

Wracając do meritum dzisiaj rzeczywiście było kiepskie powietrze - to chyba przez tą bardzo dużą wilgoć w powietrzu, mgiełkę żeby nie powiedzieć wprost smog. Zanieczyszczenia wtedy dosłownie "wiszą" w powietrzu.
Dziwne jest natomiast czemu właśnie w takich sytuacjach monitoring często wysiada ? (jedynie stacja w Nowej Hucie pokazuje wartości stężeń)
p.s
Coraz więcej osób śmigających na rowerze w mieście widuje z maskami, ..może tez sobie coś takiego zafunduje bo piszecie (np.Mandraghora) że się sprawdza.
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 16-11-2013 17:25 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Swoją drogą, nawiązując do oceny kosztów leczenia schorzeń spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza (zwłaszcza ze spalania węgla), moja podejrzliwa natura każe mi mieć spory dystans do tych wyliczeń.
Jeśli znaczna część naszych lekarzy (a ostatnio niestety mam z różnymi specjalistami sporo do czynienia) nie potrafi dwoma rękami własnego tyłka zdiagnozować, to nie do końca ufam tym bezbłędnie wyłapującym wszelkie schorzenia spowodowane przez węgiel...

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 16-11-2013 17:25 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Właśnie, też jestem ciekaw, chociaż z wcześniejszych tekstów raczej nie wynika aby była jakaś "idealna" maska - tzn z jednej strony czyszcząca wszystko a zarazem dająca sprawnie oddychać przy mocniejszym depnięciu korbą :). Mandrahgora, możesz coś więcej napisać o swojej masce?
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 16-11-2013 19:17 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
to ja odpiszę wszystkim którzy piszą do mnie na PW i maila:
Maska generalnie jest ok, do miasta na pewno, na trening - z zastrzeżeniami. Zrobiłam w niej dwa treningi - 1,5 godz przy średnim HR 80% (HR max 91%) i drugi - 1:50, HR śr. 75%, HR max 89% i jechało się w miarę ok. Nie ma problemów z oddychaniem, "starcza" powietrza, nie czuć smrodu i nie ma dolegliwości, które dotychczas się pojawiały (kaszel, plucie czarnym syfem itp). Od tej strony jest super, w moim przypadku się sprawdza. Bart używa codziennie do pracy (10km) i też bez problemów.

dzisiaj mogę napisać więcej, po 80km i 3,5 godz jazdy. Niestety nie nadaje się na długie treningi - jak zawilgnie filtr to kaplica. Działa jakby owinąć sobie usta mokrym ręcznikiem i próbować oddychać - czyli nie działa :( Do 1,5 godz mogę polecić, później można ją schować. Chyba że opcją jest wożenie drugiego filtra i wymiana.

I dzisiaj okazało się, że jeszcze jedna rzecz może mieć znaczenie - płeć i ilość mięśni. Okazuje się że to co ja podjeżdżam w masce, dla Barta jest już "przyduszające" i musi ją zdejmować na niektórych podjazdach. Facet który mi ją sprzedawał twierdził, że biegać się w tym nie da. Więc coś chyba jest na rzeczy?

Ja w każdym razie zamierzam jej używać na bieżąco i w mieście i na treningach, tyle ile da radę, dla mnie jest OK mimo powyższych ograniczeń. Chociaż zadowolenie z maski pewnie zależy od indywidualnych uwarunkowań.

Edytowane przez mandraghora dnia 16-11-2013 19:19
Kresowiak mężczyzna

Kresowiak
Miejscowość: Nowa Huta
Dodane 16-11-2013 20:21 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Gdzie można nabyć taką maskę i ile kosztuje?
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 16-11-2013 20:36 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Czy my naprawdę mamy tak naiwne społeczeństwo, którym można tak łatwo sterować?... Ex Prezes

Myślę, że pojedynczo większość z tych ludzi są całkiem rozsądni, ale aby posiadać jakieś zdanie na dany temat, w większości przypadków musimy dokonać selekcji informacji. Widoczne jest to zwłaszcza w kwestiach finansowych, ekologicznych i tym podobnych dziedzinach, w których zazwyczaj nie mamy wystarczającej wiedzy, żeby samemu przeanalizować fakty. Dlatego obdarzamy zaufaniem ludzi twierdzących "A", ponieważ jest to zgodne z naszym początkowym przekonaniem, a ludzi twierdzących "B" określamy mianem idiotów. I fakty zazwyczaj nie mają tutaj znaczenia, ponieważ wybór A czy B nastąpił dużo wcześniej, kiedy tych faktów jeszcze nie znaliśmy i nie potrafiliśmy ocenić prawdziwości przekazywanych nam informacji.

Nawet jeżeli posiadamy wiedzę, to otrzymaliśmy ją z jakiegoś źródła, najczęściej także nieobiektywnego, a w samym procesie przyswajania odsiewaliśmy wszelkie informacje niezgodne z naszymi początkowymi założeniami. Dlatego tak łatwo o fanatyków i jest to, w mojej opinii, całkiem naturalne, człowiek, który podważa wszystkie argumenty nie zazna nigdy spokoju i błyskawicznie wypali się psychicznie. (Poza tym, niepewność rodzi skrupuły, człowiek zastanawiający się czy zabicie niedźwiedzia nie naruszy przypadkiem równowagi biologicznej zostanie zaraz przez tegoż niedźwiedzia zjedzony, a ludzie zjedzeni mają bardzo niewielkie szanse na przedłużenie swojej linii genetycznej).

Podsumowując, w większości przypadków wszystko sprowadza się do pierwszej opinii, dostarczonej przez źródło, które postanowiliśmy obdarzyć zaufaniem (a mimo wszystko, zaufanie też mamy w genach). Wystarczy więc jako pierwszy, z wykorzystaniem odpowiednich technik, poinformować społeczeństwo, że "A" i już wygrywasz, ponieważ zmiana tego w co wierzymy jest bardzo trudna.
Versus mężczyzna

Dodane 17-11-2013 08:41 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
w większości przypadków musimy dokonać selekcji informacji.
Ucik

Albo ktoś ową selekcję robi za nas.:D
Ktoś nie chce, byśmy protestując inaczej niż "pisemnie"(czyli nieskutecznie)- odnaleźli się w jakimś szerszym kontekście.
Dlatego, jak Polak krzyknie na ulicy coś innego niż w obronie "mniejszości'- staje się faszystą, z którego śmieje się cały Świat.

Ostatnio, przez mieszkankę stolicy Bułgarii, telefonicznie zostałem poinformowany o trwających tam zamieszkach.
Zdziwiłem się, bo śledzę media(głównie internetoweburak) nic o takim fakcie nie słyszałem.
"Przegooglowałem" i wyszedł mi jeden sensowny wynik-
http://www.polskatimes.pl/arty…aleria-material

Dla pewności dołożyłem do frazy "Gazeta Wyborcza"(niestety opiniotwórcze mająca ambicje) i wyszły wiadomości- z lipca!

I mamy filtr, sorry- selekcję! A dokładnie- tresurę!
W tym kontekście, zacząłem kojarzyć docierające do mnie w niedalekiej przeszłości, jak przez mgłę, informacje o "walkach" we Francji. Które jednak, z uwagi na brak pożywki właśnie w mediach- zignorowałem.

Kiedyś usłyszałem bardzo ważne zdanie- "nie ma demokracji bez wolnych mediów". I jest w tym coś, bo chyba rzetelna, wszechstronna informacja jest warunkiem, będącego podstawą demokracji- wyboru?

Dlatego jestem zdania, że demokratyczne metody nam nie pomogą, bo one działają w demokracji właśnie- a u nas jej nie ma! i co?

Edytowane przez Versus dnia 17-11-2013 08:46
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 17-11-2013 09:02 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Demokratyczne metody na pewno w Polsce nie pomogą, ponieważ Polska nie jest demokratyczna. Demokracja była Np. w Atenach, Polska jest republiką, co najdokładniej widać na przykładzie fali ostatnich referendów (nie wiem jak to się pisze a się śpieszę) i ich skutków.
Uciekam odstresować się na rower, dokończę myśl jak wrócę (chyba, że odstresuję się wystarczająco skutecznie)
Miki mężczyzna

Miki
Dodane 17-11-2013 12:39 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zabrakło najważniejszej informacji - co to za maska i gdzie ją kupić?
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 17-11-2013 13:46 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Z racji, że już się pytałem pozwolę sobie odpowiedzieć:
maskahttp://www.rzmask.pl/ , tam też można je kupić. Różnią się między sobą nadrukami, w ramach wybranego nadruku dostępne są rozmiary.

Pozdrawiam :)
Axi

Versus mężczyzna

Dodane 17-11-2013 16:03 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Demokratyczne metody na pewno w Polsce nie pomogą, ponieważ Polska nie jest demokratyczna. Demokracja była Np. w Atenach, Polska jest republiką, co najdokładniej widać na przykładzie fali ostatnich referendów (nie wiem jak to się pisze a się śpieszę) i ich skutków.
Uciekam odstresować się na rower, dokończę myśl jak wrócę (chyba, że odstresuję się wystarczająco skutecznie)Ucik

Niezwykle bystre spostrzeżenie! Szkoda, że zupełnie zbędne! :D

mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 17-11-2013 17:31 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Z racji, że już się pytałem pozwolę sobie odpowiedzieć:
maskahttp://www.rzmask.pl/ , tam też można je kupić. Różnią się między sobą nadrukami, w ramach wybranego nadruku dostępne są rozmiary.Axi

jakby było więcej chętnych to taniej wyjdzie ściągnąć je razem z filtrami z USA. Cena niektórych modeli - 21$, czyli ok 65zł, w PL - 110zł.

Dzisiaj jeździłam 2 godz i potwierdza się wczorajsze spostrzeżenie - namoknięta nie działa. Będę jeszcze kupowała dodatkowe filtry w przyszłym tygodniu i spróbuję zmienić filtr w trakcie jazdy, zobaczymy co to da.

Edytowane przez mandraghora dnia 17-11-2013 17:32
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 17-11-2013 17:40 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Przy większym zamówieniu (powyżej 45€) trzeba zapłacić vat (+23% od ceny produktu wraz z kosztami wysyłki) oraz opłaty celne (koszt obsługi w punkcie celnym, nie cło) to już wychodzi 80zł/szt. + koszty wysyłki, kolejny próg to 150€ gdzie dochodzi jeszcze cło.

Pozdrawiam :)
Axi

Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 17-11-2013 17:43 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Bardzo możliwie Versusie, ale dokończę poranną wypowiedź.
Moja pierwsza wypowiedź dotyczyła głównie tematów takich jak ekologia, źródła energii ITD. Tam już nikt nie musi bawić się w selekcje informacji, ponieważ nasze umysły robią to za nich.
Przykład:
Ja wierzę w energię pochodzącą od atomu, a większość źródeł takich jak wiatraki i elektrownie słoneczne traktuję jako dużo większe zagrożenie dla środowiska. Więc wszystkie alarmujące informacje z Fukushimy traktuję jako demagogię i straszenie ludzi, a informacje o "czystych" źródłach energii jako ciekawostki techniczne (i demagogię).
Cenzura informacji w mediach jest już poza moim zasięgiem, ale podejrzewam, że wprowadzają ją dlatego, ponieważ nie potrafią wcześniej spolaryzować opinii społeczeństwa.
Kresowiak mężczyzna

Kresowiak
Miejscowość: Nowa Huta
Dodane 17-11-2013 19:29 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Cena kosmiczna, ale na szczęście jest alternatywa za 6 zł.
Skocz do Forum: