Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
Miki mężczyzna

Miki
Miejscowość: Kraków
Dodane 17-11-2013 22:13 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Alternatywa za 6 zł? Piszesz o zwykłych maskach ogólnodostępnych? Nie sądzę, że są alternatywą, z kilku powodów.
Tom mężczyzna

Tom
Dodane 18-11-2013 09:22 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jest możliwość poparcia stosowania zakazu paliw stałych w Krakowie przed terminem uchwały czyli 25 listopada, oczywiście jeśli ktoś popiera... chceoddychac.pl

Pozdrawiam Wszystkich.
Edytowane przez Tom dnia 18-11-2013 09:35
Versus mężczyzna

Dodane 18-11-2013 13:44 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
@Ucik
Czyli zgadzamy się, że "informacja" gawiedzi(celowo używam tego słowa, bo na "społeczeństwo" trzeba sobie zasłużyć) w RP ogólnie rzecz biorąc leży!
A właściwie służy! Służy do dezinformacji i manipulacji.

Podobnie, niestety, jest z nasza Nauką! Ta, raczej zajmuje się sama sobą, zdobywanie grantów... no i oczywiście zwalczaniem LUSTARCJI- to akurat w dziwnie pojętej trosce o "dobre imię"! W imię tego "imienia" jest gotowa na wszelkie usługi dla tych, którzy dają granty, stypendia... czyli pozwalają "godnie" żyć, przy tym decydują o formach i zakresie... lustracji!

Ta zaś Władza zatroskana jest głównie, bo bardziej zafrasowanego Premier niż w "Nocnej Zmianie" nie widziałem nigdzie, o dobro obcej agentury i koło się zamyka!

I jaki efekt mamy?
W/w gawiedź, zamiast obniżki kosztów, aby rozwiązania EKOlogiczne były bardziej EKOnomiczne, co jest najpewniejszą ścieżką poprawy sytuacji- postuluje "zakaz", czyli represję!
Represje, które akurat, dziwnym trafem- są po linii ...Gazpromu.
A o jego, Gazpromu, interesy dba obca(dla nas) agentura, o nią zaś nasz Premier- czyli koło znów się zamyka!

I tak, mamy Władzę, która, jak w schronisku dla zwierząt, chodzi z metalowym prętem i trąca w kraty. W skutek tego spłoszona zwierzyna(nasza gawiedź) skacze sobie wzajemnie do gardeł zamiast zrobić coś razem. Ale o to właśnie chodzi naszym sąsiadom, którzy załatwiają swoje interesy w Naszym Kraju przy pomocy agentury, o którą dba nasz... Premier. I koło ponownie się zamyka!

Ale uwaga, kto by się ośmielił domyślać takiego obrotu spraw, będzie wyśmiany, uznany za głupka... zwłaszcza przez... wiodące media.
A te media sponsoruje płatnymi reklamami, poprzez spółki skarbu państwa. O ich, spółek, obsadzie decyduje zaś nasz Premier. On zaś, dba szczególnie o dobro obcej agentury i kolejne koło... się zamyka! i co?

To felieton na dzisiaj, o ile chcemy ten polityczny wątek ciągnąć na Naszym Forum!
:D

A! Najśmieszniejszym przykładem akrobacji(tu akurat wracam do mediów) z ...., nie, nie z maczugami czy też wstążką ale wspomnianą LUSTRACJĄ, jest "nasza", chociaż to w istocie pan, Nasza Chodząca Encyklopedia Muzyki Rozrywkowej- Marek Niedźwiedzki! Brawo!) Nie będę szczegółami psuł zabawy tym, którzy sami lubią rozwiązywać zagadki!
Oczywiście, kto wspomina o lustracji ten głupi... chociaż poniższe foto może wskazywać, że na mądrego nie wygląda kto jej unika! :D
(fota zahttp://www.polskieradio.pl/5/5…leria/835488/22)

Dodane dnia 18 listopada 2013 14:35:37

Jest możliwość poparcia stosowania zakazu paliw stałych w Krakowie przed terminem uchwały czyli 25 listopada, oczywiście jeśli ktoś popiera... chceoddychac.pl

Pozdrawiam Wszystkich.Tom

A ja dzisiaj zgłoszę pomysł zakazu zamieszkiwania na terenie Krakowa osób(wraz z rodzinami), które w internecie używają nick "Tom", "szbiker" oraz "qnick".

To na obecną chwilę, później przyjdzie czas na inne kryteria!
Dzięki temu zniknie kilka samochodów, oraz istot emitujących poprzez oddychanie CO2, czy też inne gazy w procesach mniej nadających się do przytoczenia. Dzięki temu zyskamy minimalną poprawę czystości powietrza!
A na pustostany będzie można zwlec do miasta jakichś sławnych artystów.B)

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Versus dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez Versus dnia 18-11-2013 14:42
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 18-11-2013 16:26 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zgadzam się z pierwszym akapitem, co do nauki twierdzę, że sprawa jest dużo bardziej złożona i nie ma sensu dyskutować na jej temat na forum rowerowym.
Przed udzieleniem odpowiedzi na dalsze sugestie zasłaniam się immunitetem rowerowym i powołuję na niezawisłość kierownicy. ;)
A tak na serio to unikałem wypowiedzi na ten temat, ze względu na jego zapalność i polityczność. Nie udało mi się i teraz dostałem za swoje. :/ Aby nie cierpieć dłużej zamykam się. nie powiem
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 18-11-2013 18:44 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Pozdrawiam Wszystkich.Tom

Tak myślę że chodzi w tym o to ,aby dotarło do wszystkich radnych wojewódzkich że większość mieszkańców naszego miasta domaga się podjęcia zdecydowanych działań na rzecz poprawy powietrza czyli m.in. (zgodnie z ekspertyzami i uchwalonym przez radnych !! Programem Ochrony Powietrza ) zakazu stosowania paliw stałych na terenie Krakowa (z 5 letnim okresem przejściowym i odpowiednio wysokimi dopłatami za zmianę ogrzewania i za przyszłe rachunki), jako najbardziej efektywnemu i realnemu działaniu w takiej perspektywie czasowej.
Teraz jest okres w którym próbuje się zniesławić KAS podając co rusz nieprawdziwe informacje o tym że stoi za tym ruchem społecznym jakaś korporacja, branża gazownicza i inne wymysły... Jakby się ktoś pytał ile kosztowało np. zawieszenie plakatów w całym mieście dotyczących marszu antysmogowego to już odpowiadam - NIC ! bo ja to robiłem za darmo :) ... a jest bardzo dużo właśnie takich osób - sympatyków. Są także np. drukarnie czy agencje reklamowe działające non profit (mają z tego korzyść jedynie taką że jest to dla nich darmowa reklama )
Niestety niektórzy nie rozumieją tego że można coś robić non profit ! i mało tego mają wielki interes w tym by KAS został zdyskredytowany. Kto to robi nie wiem - można tylko przypuszczać że może lobby węglowe, producenci pieców i kominków ? Jedno wiem na pewno - to podłe i smutne bo to tacy sami mieszkańcy jak my ktorzy poświęcają swój wolny czas w walce (uważam o słuszną sprawę czyli jak piszą
przywrócenie jakości powietrza do poziomów bezpiecznych dla naszego zdrowia i życia
....

Cena kosmiczna, ale na szczęście jest alternatywa za 6 zł. Kresowiak

Alternatywa za 6 zł? Piszesz o zwykłych maskach ogólnodostępnych? Nie sądzę, że są alternatywą, z kilku powodów.
Miki

W opisie modeli rzmask jest napisane :
(...)Wymienny filtr N99 zawierający aktywny węgiel zapewnia najwyższą jakość filtrowania, usuwając ponad 99.9% pyłów (w tym PM2,5 i PM10), kurzu, pyłków roślinnych i nieprzyjemnych zapachów.(...)

Może rzeczywiście sam filtr wyłapuje takiego typu pyły. Ciekawi mnie natomiast sprawa konstrukcji czyli np. jak ściśle maska dopasowana jest do twarzy ? - to chyba nie mniej ważna rzecz gdyż przez szczeliny spowodowane niedopasowaniem może przechodzić swobodnie pył nawet większej frakcji niż PM10 i 2,5 Wówczas taki drogi zakup nie spełniałby chyba wszystkich oczekiwań ale może dobrze przylega ?.... pewnie i tak chroni lepiej niż maseczka , no i płaci się też za niezły wygląd.
p.s
Tymczasem kolejne przewidywania co do 25.11 i wracają wskazania monitoringu :
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 18-11-2013 22:12
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 19-11-2013 09:38 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Można bowiem zakładać, że dopłaty w wysokości 100 proc. poniesionych kosztów obejmą połowę użytkowników pieców, czyli około 15 tys. krakowian.
- Niedawno czytałem z tego samego źródła, że miasto dopiero zaczyna liczyć paleniska. W przyszłym roku policzą bodajże w obrębie ścisłego centrum.
To teraz pytanie: Na jakiej podstawie zakłada się, że w obrębie miasta jest 30 tys. PALENISK.
Tu mała dygresja - w artykule informacja o 30 tys. mieszkańców, którzy ogrzewają lokale piecami - czyli co, wszyscy single, czy po prostu manipulujemy informacją, bo średnio 3 osoby na gospodarstwo dałyby 90 tys. osób korzystających z ogrzewania lokali piecami, a więc zupełnie inny wydźwięk..?
A tak w ogóle, skoro nie wiadomo ile naprawdę jest tych palenisk, to jak można planować dopłaty? A jak się okaże, że jest 80 tys. i dużo więcej tych najbiedniejszych użytkowników to co - będzie jak z planowaniem budżetu z uwzględnieniem mandatów z fotoradarów..? "Się nie sprawdziło"..? "Przykro nam"..?
(Zaznaczam, że osobiście nie jestem za dopłatami a za tworzeniem alternatyw, gdzie nasze miasto już nawet nie kuleje tylko leży i kwiczy).

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 19-11-2013 17:36 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Szbiker, maska przylega dokładnie - neopren ma to do siebie że się rozciąga i ładnie dopasowuje do każdej paszczy ;-) Filtr wypełnia maskę od wewnątrz - od góry do dołu i aż do policzków. Subiektywnie oceniając mam wrażenie, że działa - wyłapuje cały ten syf, bo u mnie skończyły się smogowe dolegliwości odkąd w niej jeżdżę. No i faktycznie nie czuć smrodu.

adrenalina? pół kilo poproszę :)

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 19-11-2013 22:10 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Można bowiem zakładać, że dopłaty w wysokości 100 proc. poniesionych kosztów obejmą połowę użytkowników pieców, czyli około 15 tys. krakowian.
- Niedawno czytałem z tego samego źródła, że miasto dopiero zaczyna liczyć paleniska. W przyszłym roku policzą bodajże w obrębie ścisłego centrum.
To teraz pytanie: Na jakiej podstawie zakłada się, że w obrębie miasta jest 30 tys. PALENISK.
Tu mała dygresja - w artykule informacja o 30 tys. mieszkańców, którzy ogrzewają lokale piecami - czyli co, wszyscy single, czy po prostu manipulujemy informacją, bo średnio 3 osoby na gospodarstwo dałyby 90 tys. osób korzystających z ogrzewania lokali piecami, a więc zupełnie inny wydźwięk..?
A tak w ogóle, skoro nie wiadomo ile naprawdę jest tych palenisk, to jak można planować dopłaty? A jak się okaże, że jest 80 tys. i dużo więcej tych najbiedniejszych użytkowników to co - będzie jak z planowaniem budżetu z uwzględnieniem mandatów z fotoradarów..? "Się nie sprawdziło"..? "Przykro nam"..?
(...)Ex Prezes

Sprawa wygląda tak że miasto przeprowadziło taką inwentaryzację ale w 1994 roku.
(...)W odpowiedzi na interpelację jednego z krakowskich radnych, Prezydent Miasta Krakowa poinformował w listopadzie 2012 r., że: „Na terenie Miasta Krakowa nie jest prowadzony bieżący monitoring palenisk domowych. Ostatnia inwentaryzacja pieców i kotłowni węglowych wykonana była w roku 1994. Według zebranych wówczas danych, na terenie Miasta Krakowa istniało 65 000 pieców węglowych, a centralnych systemów ogrzewania mieszkań opalanych paliwami stałymi funkcjonowało ok. 2 800. (...)

Obecnie inwentaryzacja jest aktualizowana i jeszcze nie skończono tego liczenia,
(...)Obecnie wykonawcą inwentaryzacji jest firma EQM System i Środowisko z Krakowa, która za kwotę 65 tys. zł. do końca października ma policzyć ilość pieców węglowych na terenie Dzielnicy I – Stare Miasto, II – Grzegórzki oraz fragmentu dzielnicy VIII – Dębniki. – W oparciu o zweryfikowane dane naliczono ponad 5 tysięcy istniejących czynnych pieców na paliwo stałe. Dotyczy to ok. 80% zweryfikowanych budynków – mówi Jan Machowski z Urzędu Miasta Krakowa. (...)

Niemniej ta informacja mnie rozwaliła :)
(...)Jak twierdzą urzędnicy, takie liczenie pieców powinno się zakończyć na terenie całego Krakowa w ciągu dwóch, trzech lat. Wszystko jednak zależy od środków, jakie zostaną przydzielone na to zadanie z budżetu. (...)

Całość
Natomiast na postawie danych z rożnych instytucji jak ZBK (np. liczba palenisk w kamienicach ), MPEC (np.zapotrzebowanie na ciepło), i innych danych (np. GUS) podawane są rożne szacunki. Optymiści mówią o ok. 30 tyś a pesymiści o 65 tyś
Szacunkowa liczba pieców jest podawana także w POP przy okazji spodziewanych efektów z wprowadzenia zakazu stosowania paliw stałych. Można tam przeczytać iż :
Likwidacja ogrzewania paliwami stałymi łącznie ok. 33 380 lokalach*.
* Wartość szacunkowa wyznaczona na podstawie wymaganego efektu ekologicznego ograniczenia emisji, średniego
zapotrzebowania budynków na ciepło i średniej powierzchni lokali w Krakowie na podstawie danych GUS za 2011 r.

Z tego co wiem w lokalnym programie osłonowym przy metodologii obliczania dopłaty do rachunków w wysokości 100%, 75%,50% różnicy kosztów za zwiększone rachunki za ogrzewanie uwzględnia się liczebność rodziny i progi dochodowe.
Autorce artykułu zapewne chodziło o to że większość z osób (połowa) to będą mieszkańcy o tym najniższym progu dochodowym czyli tych którzy kwalifikują się do pełnej rekompensaty 100%. .... że po prostu około połowa osób posiadających piece węglowe to osoby bardzo niewiele zarabiające. Nie wiem jednak skąd autorka dokładnie czerpała dane zarówno o osobach jak i liczbie pieców.... być może z w/w lub innych szacunków na ten temat

Dzięki Mandraghora za informacje B). Dzisiaj widziałem koło mojego bloku gościa w takiej masce - coś czuję że biznes będzie się jeszcze kręcił ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 19-11-2013 22:49
Versus mężczyzna

Dodane 19-11-2013 22:25 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zgadzam się z pierwszym akapitem, co do nauki twierdzę, że sprawa jest dużo bardziej złożona i nie ma sensu dyskutować na jej temat na forum rowerowym.
. nie powiemUcik

Forum jest rowerowe, ale temat mniej!

Z Nauką w RP istotnie musi być coś nie tak, bo zdaje się masz z nią coś do czynienia i to na wyższym poziomie, a prezentujesz tak ciasny pogląd jak absolwent ledwo zawodówki!
Bo jak tu uznać za poważną propozycję stawiania na energetykę atomową w kraju, który nie ma technologii, surowców(paliwa) ani kompetentnych osób do jej wdrożenia. Przeżarte na wylot i skorumpowane władze nie bardzo chyba sprzyjają bezpieczeństwu a zwłaszcza opłacalności takich inwestycji? No, ale Osoba z uczelni technicznej, nawet tej wyższej, nie musi mieć o tym zielonego pojęcia. Nie stawia sobie takich pytań. Nie ten działa, nie ta katedra! Nie ma na to grantów, kasy do zmielenia. Taka moda. Będzie mówił to... co usłyszał u siebie. A że uczelnia reżimowa, "bez dania ciała" nie ma awansu, to i o na temat korupcji "grono" mało rozmowne! Kontekst ten, jako "drażniący"- nie jest omawiany. :D
Dlatego idzie To, i gada, gada jako to dziecię niczego nieświadome! :D

Ale taka moda, abstrahowanie od, branie w nawias okoliczności najbardziej istotnych, to sznyt obowiązujący na tym miejscu.
Skorumpowane, szantażowane władze... to nie ma znaczenia! Jak pobiegniemy do nich z dobrze opracowany wykresikiem, zestawieniem, krzywą- to ich przekonamy, i zmusimy do działania!

Taaaakiego! (Pozostając przy języku potocznym i odpowiedni wulgarnym!)
Mają was głęboko w zadach! Was i wasz analizy! tak

Na szczęście, ku uciesze śp. Dawrina- żyjemy w świecie, gdzie niezaradni, naiwni(chociaż "frajerstwo" to lepsze słowo)- giną, giną w pierwszej kolejności!:D
Chociażby i od pyłu zawieszonego na ten przykład!B):D
Czemu nie!?i co?

Edytowane przez Versus dnia 19-11-2013 22:30
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 19-11-2013 22:55 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A ile palenisk spoza granic miasta wpływa na powietrze w Krakowie?
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 20-11-2013 13:22 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Wiem, wiem, ja znowu z negatywną informacją, ale właśnie przeczytałem, że w ramach spójnej polityki walki ze smogiem w Krakowie, w 2014 czeka nas podwyżka cen za ciepło z MPEC.
A nie, przepraszam - mnie nie czeka, bo do mnie jeszcze długo magistrali nie podciągną. brawo!

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 20-11-2013 18:21 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versusie, jednak zmusiłeś mnie do odpowiedzi. :( Moje poglądy nie są ciasne, tylko mocno uproszczone w prezentacji.
Polska energetyka opiera się głównie na węglu, zarówno rodzimym jak i importowanym z Chin i gazie importowanym od Rosjan. Ze względu na dyrektywy i dopłaty unijne, w elektrowniach węglowych nawet 20% paliwa stanowi "biomasa", czyli wszelkie odpady biologiczne, np: IMPORTOWANE skorupy KOKOSA, które środowisku bardziej szkodzą niż pomagają. Dzięki tym zabiegom energia elektryczna z węgla wydaje się być o wiele tańsza, ale wiadomo jak to jest z pieniędzmi.
Ciągnąc dalej, opłaty za dwutlenek węgla, które nasz rząd tak chętnie chce płacić powodują, że energia jest jeszcze droższa i coraz bardziej zaczyna dławić nasz przemysł, (poszczególni ludzie się tutaj mało liczą, ponieważ gospodarstwa zużywają mały odsetek energii).
Niestety walkę z unią i szkodliwością dwutlenku węgla już dawno temu porzuciłem, ponieważ nie chcę, aby jakieś oszołomy obrzucały mnie zepsutymi, lub już raz zużytymi płodami rolnymi, które oczywiście można było by lepiej przerobić na bioenergię (i wyemitować przy tym mnóstwo szkodliwych substancji). Ponieważ, jak już wspomniałem, nie widzę możliwości walki z głupimi przepisami unijnymi, zacząłem zapoznawać się z innymi alternatywami energetycznymi dla Polski za którymi mógłbym się opowiadać, po lepszym zapoznaniu się z tematem stwierdziłem (w dużym skrócie):

Wiatr - Za drogo, za mało, zbyt duże konsekwencje ekologiczne.
E Wodna - Jak wyżej, tylko z cenami trochę lepiej.
E Słoneczna - --||--.
Energii geotermalnej nie skreślam, ale nie jestem pewien czy też jest taka piękna jak ją piszą i nie widzę szybkiej możliwości znaczącego zwiększenia jej udziałów w polskiej energetyce.
Gaz ziemny prawie cały pochodzi z Rosji i kupujemy go po bajońskich cenach, natomiast wg. opinii znajomych zajmujących się profesjonalnie gazem łupkowym przeważa stwierdzenie, że nie uda nam się wystarczająco szybko zagospodarować złóż.
O ropie nawet nie wspomnę.

Mam nadzieję, że wymieniłem wszystkie poważne alternatywy energetyczne i jestem otwarty na wysłuchanie argumentów za którąś opcją, a teraz moje odpowiedź na Twoje uwagi dot. energii atomowej:
Niestety brak kompetencji władz tyczy się wszystkich dziedzin i źródeł energii natomiast, o dziwo, to właśnie w energetyce atomowej prawdopodobnie może wyrządzić najmniejszą szkodę. Jeżeli chodzi o specjalistów to sprawa ma się o wiele lepiej, elektrownie atomowe są o wiele prostsze w obsłudze niż węglówki (Boleśnie przekonali się o tym Francuzi, chcący inwestować w polskie elektrownie), najbardziej odpowiedzialne i wymagające stanowiska musieli by oczywiście przejąć Polacy aktualnie pracujący za granicą i trzeba było by ich skusić do powrotu a resztę, w okresie początkowym, została by uzupełniona przez pracowników dostawcy reaktora.
Sam reaktor trzeba i to koniecznie trzeba kupić od Francuzów, Kanadyjczyków czy Japończyków, (co do Amerykanów i Rosjan mam mieszane uczucia) i to jest jedyne rozsądne i bezpieczne wyjście, ale nie uważam tego za wielki mankament.
Co do posiadania złóż uranu, to wydobycie i oczyszczenie rudy uranu stanowi mały wycinek kosztów samej energii, a jest argument jeszcze mniej znaczący przy uwzględnieniu aktualnych źródeł surowców kopalnych, (Oprócz Polskiego węgla siarkowego, olbrzymią rolę odgrywają Rosja i Chiny).
Na zakończenie dodam, że moja katedra czerpie dość spore zyski właśnie z współpracy z elektrowniami węglowymi, a im bardziej paliwo jest zapaskudzone różnymi rodzajami roślinek to tym lepiej, ponieważ trzeba częściej remontować kotły. Lubię to co robimy, ale zamierzam stamtąd uciekać zaraz jak tylko skończę swój niewolniczy kontrakt. (chyba, że się ożenię z córką szefowej) ;D
Co do twojego podejścia do Nauki i Lustracji to mi się ono bardzo nie podoba, z polską naukom i finansowaniem nie jest dobrze, ale twoje generalizowanie w mojej opinii mocno się rozmija z prawdą i często jest krzywdzące. Jeżeli chcesz to mogę poprosić znajomych z różnymi doświadczeniami i przygotuję Ci odpowiedź, ale sam na ten temat jestem za mały.
Versus mężczyzna

Dodane 20-11-2013 19:38 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Środowisko, które ma coś do ukrycia... i ciągle to urywa- krzywdzi samo siebie! Nie robi tego Versus fakt ten dostrzegając!i co?
Środowisko to ukrywa fakty, który we wszystkich cywilizowanych krajach, w podobnych okolicznościach, byłyby ujawnione.
Zrobili tak m/in Niemcy(Instytut Gaucka), ale my nie. Zakazuje tego szczególnie redaktor A. Michnik(coś śmieszne, jego gadzinówka jest tutaj często podawana za źródło informacji :D) ... sugerując by się tym mnie interesować. Co ciekawe, sam, zaraz po tym jak stało się to możliwe- spędził w tajnych archiwach sporo czas!B)
Ba, ostatnio chwalono w jego gazecie T. Mazowieckiego, który, jako premier- wysłał "siły", by przepędził studentów chcących chronić tajne archiwa przed zniszczeniem. Bodaj w Gdańsku.
Kogo chciał chronić? W czyim interesie działali ci panowie?
Czy tworząc wizje rozwoju energetycznego kraju... można to wszystko brać w nawias?

Co do ener. ato.
Czy, gdybyś poznał jakiś afrykański kraj z marionetkowym rządem, który nie potrafi wykorzystać swoich zasobów, jest skorumpowany do cna oraz infiltrowany przez, reprezentujące interesy sąsiadów służby-zalecałbyś uruchomienie w nim kilku elektrowni jądrowych? :D
Wolne żarty! Źródło energii, którego technologie oraz paliwa musimy kupić- czyni z nas coraz bardziej uzależnionymi od dostaw z zewnątrz- konsumentami.
Prawdopodobnie, bo niby dlaczego nie, ceny energii tak ustawionej(z pominięciem naszego potencjału, zasobów) będzie bardzo droga. Nie będziemy mieć żadnego wpływu na jej poziom.
A droga energia, to droga produkcja.
W takich okolicznościach jakie będziemy mieć atuty, by z konsumentów, wejść także w rolę producentów czegokolwiek? Pozostanie nam tylko ciąć koszty "robocizny", czyli jeszcze większa marginalizacja... i kolejne miliony młodych ludzi poza granicami!B)

Unia E- może wreszcie przestańmy ją traktować jako dopust... naturalny!
Węgrzy się buntują- dlaczego nie my?
Tak, redaktor Adam oczywiście nazwie ten bunt narodzinami faszyzmu... o ile w ogóle pozwoli na informacje na temat tego Kraju. Bo także o Bułgarii wciąż cicho!
A wracając do Michnika, ktoś mądry pytał dlaczego jest wrzask na temat odradzającego się faszyzmu, a odradzający się komunizm jest przemilczany?:D

I jeszcze pytanie.
"Sam reaktor trzeba i to koniecznie trzeba kupić od Francuzów, Kanadyjczyków czy Japończyków..."
Za co? Za co kupimy te dobra? :D

Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 20-11-2013 20:41 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Mandraghoro długo wytrzymujesz w masce, mi po 20 minutach jazdy zaczyna ciężko się oddychać a po 40-50 muszę się już 'dotleniać' ściągając ją. Piszę o spokojnej jeździe do pracy. Być może zależy to od temperatury bo jak jeżdżę to jest koło 0 stopni i dosyć mocno się 'paruje' z płuc więc wilgoć szybko ją zalepia.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-11-2013 21:13 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Przecież Mandraghora pisała już na ten temat parę razy, wystarczy przerzucić stronę wstecz ....
A ile palenisk spoza granic miasta wpływa na powietrze w Krakowie?Marcus

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie :) - dużo zmiennych, muszę zagłębić się w jakieś szacunki.
Edytowane przez szbiker dnia 20-11-2013 22:40
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 20-11-2013 21:26 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ech, porównaj czasy, jej 1,5 godziny moje 20 może 30 minut, tylko o to mi chodziło.
Edytowane przez Daijvid dnia 20-11-2013 21:26
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-11-2013 22:00 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
przepraszam, nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi - myślałem że pytasz a to była wypowiedź twierdząca ...cholerny internet ;)
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 20-11-2013 23:04 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versusie, mogę ci kiedyś na osobności opowiedzieć o kilku smrodkach w naszym zamkniętym inżynierskim świecie, ale naprawdę, i proszę uwierz mi, większość ludzi ma już serdecznie dość polityki, politykowania i G ich obchodzi co co jakiś Redaktor Michnik sugeruje. A cała ta ignorancja jest głównie mechanizmem obronnym. Mamy naprawdę dużo własnych kłopotów, żeby jeszcze przejmować się Michnikami i nie zwariować.

A wracając do tematu, w którym mogę być merytoryczny:
W RPA mają elektrownie i nieźle im się żyje - to mało merytoryczny argument. Nieco bardziej: Polska jaka by nie była nie jest krajem afrykańskim, byliśmy i jesteśmy w europie i pretendujemy do miana rozwijającej się gospodarki. Mamy jeszcze dość prężnie działający przemysł ceramiczny, cementowy, elektroniczny, przodujemy w produkcji gipsu i siarki (ale o tym później, bo na tym nie zarabiamy), eksportujemy naprawdę sporo rzeczy, inaczej praktycznie nikt nie mógłby przeczytać tego posta, a ja nie miałbym na czym go pisać.
Większość krajów afrykańskich ma znacznie większe problemy niż wizje niedoborów energii w przeciągu najbliższych 10 lat. Większość kotłów w Polsce jest przestarzałych i bardzo często nie rokują nawet na budowę nowych, a niestety praktycznie brak znaczących inwestycji w tym sektorze. A jak przyjdzie nam kupować energię od innych krajów, to na pewno tania ona nie będzie.

Jeżeli chcesz poznać cenę to popatrz Francja, która ma praktycznie jedynie elektrownie atomowe i ogólny koszt życia dużo wyższy niż Polska, ma tańszy prąd niż my. USA i Kanada, które posiadają swój własny uran mają go o niebo tańszy. I jeszcze sprawa Paliwa, którego nie mamy. Tak więc mamy, tylko jeszcze nie opłaca się wydobywać, ale już teraz wielu elektrownią opłaca się kupować węgiel z Chin, ponieważ jest tańszy, lub wyższej jakości niż nasz.
Drugą sprawą jest dostępność i naszych złóż, wiele z nich leży bardzo głęboko, trzeba wydobywać je dość kosztowną metodą ścianową, większość zamkniętych kopalni w Polsce naprawdę była nierentowna, ponieważ gdy pensje dla górników wzrosły 10-cio lub więcej krotnie wydobywanie tego węgla stało się zbyt drogie.

Wspomniałem, że przodujemy w produkcji gipsu, cały ten przemysł gipsowy jest odpadem ze spalania węgla, naszego, Polskiego, zawierającego dużo siarki, którą trzeba usunąć z spalin. Sam proces jest drogi, i ogólnie się nie opłaca, ale zrobić to trzeba. Efekty nierobienia widzieliśmy w Sudetach i na Śląsku. Między innymi z tego właśnie powodu kupujemy węgiel z Chin.

Jeżeli spróbowalibyśmy naszą całą energetykę oprzeć na Polskim węglu, to szybko odbije się nam czkawką. Nie uważam też, że od razu trzeba pozamykać wszystkie elektrownie węglowe, ale źródła energii należy zdywersyfikować. Będzie nam łatwiej zarówno na co dzień jak i w przypadku różnych problemów gospodarczych. Poszukaj relacji z (chyba Czech, albo Słowacji ), które dość niedawno wybudowały sobie elektrownię atomową.

Co do Unii, to mam ambiwalentne uczucia, ale już dawno przekonałem się, że nie nadaję się do walki na tym froncie. Staram się poprawiać świat, ale w miejscach, w których czuję, że mogę coś zdziałać. Jeżeli natura wyposażyła Cię we włócznie, to trzeba iść szukać smoka, wiatraki należy zostawić tym co mają żagiew. ;)
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 21-11-2013 08:23 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Daijvid, mam taką teorię, że to może wynikać z ilości mięśni, które trzeba "dokarmić" tlenem - faceci mają ich więcej. To co ja podjeżdżam bez problemu w masce, dla Barta też jest przyduszające, więc może w tym rzecz? Jedyna opcja to wymiana filtra w trakcie jazdy na suchy, ale nie testowałam (zamierzam).
Nie jeździłam jeszcze na mrozie, ale po cichu liczę że będzie lepiej i mróz "wyciągnie" część wilgoci. Okaże się :)

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Versus mężczyzna

Dodane 21-11-2013 09:13 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
@Ucik

Właśnie! Tego mi brakowało.
Po modzie na branie najbardziej istotnych dla dyskusji faktów w nawias("mamy olbrzymią korupcję ale..."- a tym samym wypaczają wynikające z niej wnioskowanie - przyszedł czas na "ignorancję" jako argument na kompetencję i wiarygodność!
Czyli, nie mam pojęcia o najnowszej historii Kraju w którym żyję, nie śledzę na bieżąco wydarzeń, nie czytam, nie analizuję... w ogóle nie mam czasu na to, od tego boli mnie głowa... ale chętnie doradzę w kwestiach strategicznych! :D

Ja chyba mam odwrotnie! Mam dużo czasu, praktycznie żadnych poważnych, zabierających czas problemów, czytam, analizuję, wyciągam wnioski, konfrontuję je z własnym, sporym już doświadczeniem w "realu" i... i jakoś trudno mi się zgodzić z "analizami problemu" ludzi, którzy mają mało czasu, od trudnych tematów boli ich głowa itd.i co?

Co nie znaczy Ucik, że w kategorii "analizy zupełnie oderwane od otaczającego nas kontekstu"- jesteś, jako fachowiec- dużym dla mnie autorytetem!
Twoja wiedza i wypowiedzi są dla mnie ważne!

Edytowane przez Versus dnia 21-11-2013 09:16
Skocz do Forum: