Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 30-11-2013 20:59 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
(...)Hasło kolejnego ruchu szbikera wróżę na- "zakaz używania na terenie miasta pojazdów spalinowych starszych niż 3 lata."
No..., no, bo co robią ci zacofani Polacy z pieniędzmi, że nie stać ich na odświeżenie floty co 1095 dni!? Jacyś psychopaci normalnie!
(...)Versus

Jeśli chodzi o transport to moje kolejne hasło to obwodnica S7 aby wyprowadzić ruch tranzytowy z miasta. B) ;)
Jeśli poprawa powietrza ma się udać to w myśl działania kompleksowego nie może być tak że pewne z nich traktujemy marginalnie i niepoważnie jak np. tylko 750 tyś zł zamiast 10 mln zł na infrastrukturę rowerową ! Każde z zaproponowanych działań w Programie Ochrony Powietrza (dodając jeszcze do w/w np. ochronę terenów zielonych ) do których realizacji zobowiązany jest prezydent Majchrowski i radni jest ważne.
Jeśli na działania naprawcze (pkt 3. POP) będą przeznaczane żenująco niskie środki to na pewno nic się nie uda i co?
Edytowane przez szbiker dnia 30-11-2013 21:03
Versus mężczyzna

Dodane 30-11-2013 23:45 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
... a jak się nie uda- to co? Groźne prychanie pod nosem... w lasku Wolskim, tak, by nikt nie słyszał?
A jak się uda... ale kosztem przesunięcia wielkich kwot z programu... powiedzmy "leczenia raka u dzieci w przedziale wiekowym lat 7 do 13- to szbiker będzie kontent?
Czy może, ograniczeniem refundacji zakupu leków, o cenie wcześniej wywindowanej ową refundacją pod nieboskłon, powiedzmy na cukrzycę- będzie lepsze? Bo cukrzycy to w zasadzie ludzie starsi, czyli mniej przydatni w produkcji, przemyśle?
Jak to fajnie być socjalistą, lewakiem- rozstrzygać o życiu i śmierci!B)

Lewactwo zawsze potrzebuje ofiar, "mianowanych/wyznaczonych" wrogów- ciekawe, na kogo padnie tym razem.
Wielka dziura na koncie NFZ, mikra skuteczność protestu "maluczkich", niepełnosprawnych, wrażych emerytów(ogólnie ludzi "zbędnych i przeterminowanych")- szybko przyniesie odpowiedź!
Brawo biegaczu! B)brawo!
Twój głos będzie eksponowany! Będzie argumentem "za"... ku trudnej ale koniecznej decyzji!
Zdrowie(niektórych!)- będzie najważniejsze!
By było śmieszniej, wątpię, byś Ty, w kluczowym momencie, w tym ekskluzywnym zbiorze się zmieścił! :D

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 01-12-2013 11:56
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 01-12-2013 10:03 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Szbiker, mam nadzieje, ze efekt z zakazu weglowego bedzie lepszy niz potencjalny z budowy S7-ten 2 bylby najwyzej sladowy biorac pod uwage liczbe aut. Tylko zakaz poruszania sie a najlepiej produkcji diesli! :)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 01-12-2013 11:17 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A czemuż to uważasz Marcus że efekt będzie znikomy ? Na jakiej podstawie ? Sprawdzałeś chociaż ile aut przejeżdża tranzytem przez Kraków ? Znikomy chyba jeśli chodzi o pył PM ale nie NO2 który również wpływa na zanieczyszczenie powietrza.
p.s
A tak w ogóle to o obwodnicy napisałem tylko w "humorystycznej kontrze" do wypowiedzi Versusa. Sama obwodnica nie załatwi kwestii zanieczyszczeń z transportu (NO2) Potrzebne są jak się proponuje kompleksowe działania m.in. ochrona zieleni , rozszerzenie strefy ograniczonego ruchu aut , parkingi Park & Ride, utrzymanie czystości dróg , rozwój komunikacji publicznej (w tym np. m.in autobusy elektryczne) , rozwój komunikacji rowerowej, prawidłowe prowadzenie badań technicznych pojazdów i wiele innych (pkt. 3.1.2 POP)

Versus - ja już wyrażałem swoje zdanie wielokrotnie na ten temat np. stronę wcześniej. Poza tym jedna kwestia to brak lub nie brak pieniędzy na realizację a druga to ufność w ekspertyzy , opinie fachowców a także ruch społeczny KAS. Zobaczymy jak będzie - realizacja uchwały nie zależy ode mnie ! Prezydentem albo radnymi nie jestem i nie decyduje o wydatkach i co?
Edytowane przez szbiker dnia 01-12-2013 18:26
kaczy mężczyzna

Dodane 03-12-2013 01:25 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Kurcze, wracam dziś do domu o 21, a tu czuję w powietrzu smród palonych opon... normalnie aż miałem ochotę zadzwonić na straż ale nie wiedziałem z jakiego komina to dochodzi...

Pozdrawiam, Tomasz

Zajrzyj czasami: sklep-pokerowy.pl

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 03-12-2013 09:02 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
trzeba było dzwonić, niech sobie sami zlokalizują..

wczoraj wieczorem i dzisiaj rano jest słabo:http://www.malopolska.pl/Obywa…ny/PylPM25.aspx
skończył się wiatr, zaczął się mróz no to się zaczyna zima a'la Kraków

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Edytowane przez mandraghora dnia 03-12-2013 09:04
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 03-12-2013 22:11 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Na Kurdwanowie prawie 300 jednostek pyłu , na wszystkich stacjach wskazania ponad 200
... średnie z dnia wyciągnięte z pierwszych 18 godzin i tak 3 krotnie przekraczają normę 50 µg/m3

Niewiele brakuje do kodu pomarańczowego ale pewnie jeszcze się z nim spotkamy tzn. ustalono że będą tzw. trzy kody (żółty jest notorycznie ;-) ):

Ustala się 3 stopnie zagrożenia zanieczyszczeniem powietrza:
• I stopień zagrożenia (kod żółty) o charakterze informacyjnym dla poziomów pyłu PM10 powyżej
50 μg/m³, lub poziomów stężeń 24-godzinnych dwutlenku siarki powyżej 125 μg/m³,
• II stopień zagrożenia (kod pomarańczowy) o charakterze informacyjno-ostrzegawczym dla
poziomów pyłu PM10 powyżej 200 μg/m³,
• III stopień zagrożenia (kod czerwony) o charakterze informacyjno-ostrzegawczym i nakazowym
dla poziomów stężeń 24-godzinnych pyłu PM10 powyżej 300 μg/m³, lub stężeń jednogodzinnych
dwutlenku siarki powyżej 500 μg/m³

Przykładowo w II stopniu "centra kryzysowe" przekazują informacje do dyrektorów szkół, przedszkoli, żłobków, ośrodków opiekuńczych o konieczności ograniczenia długiego przebywania na powietrzu a także do szpitali że może być więcej przypadków "nagłych "(np. wzrost dolegliwości astmatycznych lub niewydolności krążenia) z powodu wystąpienia wysokich stężeń zanieczyszczeń
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 03-12-2013 22:33
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 03-12-2013 23:06 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Szbikerze, odnośnie mojego sceptycznego podejścia odnośnie ograniczenia zanieczyszczeń w związku z dobudowaniem wschodniej obwodnicy to opierałem go na dotychczasowych zmianach po oddawaniu kolejnych fragmentów obwodnicy oraz znaczeniu tego fragmentu S7. Swego czasu spłodziłem pracę mgr na temat systemu komunikacyjnego KRK i parę liczb widziałem. Z pewnością jest coś w zasadzie, że budowa nowych dróg nie powoduje zmniejszenia ilości aut na pozostałych (w pewnej perspektywie czasu). Oczywiście mówiąc o wyprowadzeniu ruchu na obwodnice myślimy w dużej mierze o samochodach ciężarowych i to się w pewnym zakresie sprawdza. Jednak S7 i tak jest w kotlinie tuż obok miasta, więc akurat odnośnie smogu, zanieczyszczenia powietrza globalnie w KRK wg mnie nie zmieni wiele. Oczywiście można dyskutować z takim stanowiskiem ;)

Zgadzam się z tym co napisałeś o innych możliwościach ograniczania niekorzystnego wpływu komunikacji.

Polecam Tatry na czas smogu w KRK. Dzisiaj na Kasprowym było całkiem czysto ;)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-12-2013 19:19 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Faktycznie obwodnica Krakowa przechodzi przez Kraków ! :) ... teraz dopiero zainteresowałem się tematem... wcześniej byłem święcie przekonany że obwodnica S7 przechodzi na wschód od Krakowa z dala od jego granic a tu mały zonk. To zmienia postać rzeczy :) aczkolwiek nie ma tam chyba jakieś gęstej zabudowy.
W każdym razie w POPie obwodnice są jedną z propozycji w punkcie "Redukcja emisji zanieczyszczeń z transportu" :
(...)Poprawa organizacji ruchu samochodowego w miastach, w tym budowa obwodnic w celu wyprowadzenia ruchu tranzytowego z centrów, wprowadzanie ograniczeń wjazdu do centrów miast, wykorzystanie systemów sterowania ruchem, (...)

p.s
Ok, w takim razie moim kolejnym postulatem na NO2 może bardziej trafionym niż s7 ;) jest to by samochód elektryczny stał się standardem w motoryzacji, ... może być TAKI STANDARD ponad 400KM i 4,4 s do setki ... heh ;)
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 04-12-2013 19:38
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 04-12-2013 20:43 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Szbikerze, bez klikania w link wiedziałem co to za cacko (Tesla). Niezła bryka, chociaż trochę przyciężka jak na sportowca ;).
Kwestia wyboru kierunku rozwoju aut pokazuje nieco hipokryzję europejskich decydentów. U nas dominują najbardziej trujące diesle, natomiast w USA i Japonii wprowadza się już na dużą skalę hybrydy, powstają auta wodorowe (to jest chyba przyszłość).

Cytat, który przedstawiłeś jest z jednej strony słuszny (w Polsce bardzo brakuje obwodnic, zwłaszcza małych miasteczek i wiosek), natomiast też i utopijny - budowa obwodnic nie spowoduje zmniejszenia ruchu w centrum. Każde wolne miejsce będzie wykorzystane przez osoby, które nie korzystają z aut w takim stopniu, jakby chciały (myśl o staniu w korkach powstrzymuje ich nieco).

Irytuje mnie taka zależność (bo od zawsze lubiłem sobie siedzieć nad mapą i planować rozwój sieci komunikacyjnych), ale chyba niestety jest prawdziwa.
Z 2 strony nic nie robienie, którego oczekiwałyby niektóre środowiska "ekologiczne", rowerowe też nie jest dobrym rozwiazaniem.
Trzeba znajdywać gdzieś złoty środek jak sądzę. Chociaż może powinno się zablokować ruch aut i wprowadzić tylko komunikację zbiorową, rowery, łódki ... ;). Chyba jednak wolałbym pracę nad rozwojem aut wodorowych, do tego elektrownie atomowe i wspomniane wcześniej łupki. Tak byłoby i "ekologicznie" i nowocześnie zarazem :).
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 04-12-2013 22:50 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Tak tylko w kwestii Tesli ostatnio aż się "palą do jazdy" ... ;p
Więc jak to ma być alternatywa to ja wolę parowozy na węgiel ;)

Tesla ma ostatnio słodko-gorzką passę. Z jednej strony zwiększa sprzedaż flagowego Modelu S i zapowiada elektrycznego SUV-a na 2014 rok. Z drugiej strony znów spadły na firmę kłopoty wizerunkowe z powodu pożaru samochodu. Już trzeciego w ciągu ostatnich sześciu tygodni.
Do zdarzenia doszło przed dwoma dniami w amerykańskim stanie Tennessee. Kierowca Modelu S Tesli uderzył w hak samochodowy leżący na autostradzie. To z kolei spowodowało pożar baterii samochodu. Kierowca zdołał jeszcze zepchnąć pojazd na awaryjny pas - nic mu się nie stało. Według wstępnych doniesień wnętrze samochodu pozostało nietknięte. Tesla jeszcze nie wystosowała oficjalnego oświadczenia. - Nasz zespół jest już w drodze do Tennessee, by zbadać, co było dokładną przyczyną pożaru - poinformowała firma. Sprawą ma się zająć także amerykańska Agencja Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA)
To już trzeci pożar samochodu Tesli w ciągu zaledwie sześciu tygodni.

I lepiej nie zaczynajmy tematu samochodów elektrycznych - jak na razie koszty ich wytworzenia oraz utylizacji baterii są tak potwornie kosztowne - dla środowiska oczywiście mam na myśli, że lepsze były auta z miniaturowym reaktorem atomowym :)

Co do samych elektrowni atomowych jak najbardziej - nie licząc źródeł odnawialnych jest to najbezpieczniejsze obecnie źródło energii - ilość ofiar w elektrowniach tradycyjnych jest setki razy większa niż w atomowych.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Versus mężczyzna

Dodane 05-12-2013 08:57 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
:D:D:D:D:D
śmieszne/straszne
:|

Dodane dnia 05 grudnia 2013 09:29:19

A! Gdybyśmy doczekali się w tym wątku podsumowań, to ja proponuję punkt pierwszy-

1."Stan cywilny ma niebywały wpływ na wagę rozumowania."
(Szkoda, że to argument skierowany "do osób", takich nie lubię- ale inaczej się nie dało! Obserwacja brzydka, ale bardzo istotna! i co?)

Edytowane przez Versus dnia 05-12-2013 09:33
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 06-12-2013 19:51 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Orkan Ksawery najwyraźniej przeczyścił krakowskie powietrze. Ale tępy lud nadal marginalizuje wagę zachowania kanałów przewietrzania miasta i z uporem maniaka będzie śledził dymki z kominów, podczas gdy całe centum dymi z rur samochodowych ze szczególnym uwzględnieniem ciężarówek, archaicznych busów i innych starych kopcących diesli, stojących w korkach jeden za drugim.
A, zapomniałem. Jest to ujęte w POPie.
Ujmujące.

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 06-12-2013 20:43 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
(...)
Trzeba znajdywać gdzieś złoty środek jak sądzę. Chociaż może powinno się zablokować ruch aut i wprowadzić tylko komunikację zbiorową, rowery, łódki ... ;) ..Marcus

Takie rozwiązanie będzie np. na estakadzie Lipska - Wielicka (tylko ścieżka rowerowa, trakt dla pieszych i tramwaj ) ku gromkiej dezaprobacie kierowców samochodów ;)

(...)

I lepiej nie zaczynajmy tematu samochodów elektrycznych - jak na razie koszty ich wytworzenia oraz utylizacji baterii są tak potwornie kosztowne - dla środowiska oczywiście mam na myśli, że lepsze były auta z miniaturowym reaktorem atomowym :)
Kocur

W odpowiedzi cytat ;) :
Mówiąc w dużym skrócie, samochody elektryczne okazały się – na przestrzeni 10 lat eksploatacji lub dystansie 160 tys. km – rzeczywiście bardziej ekologiczne, przynajmniej w ujęciu ogólnym. Zaczynają wprawdzie życie z dużym obciążeniem w postaci większego o aż 60% śladu węglowego w porównaniu z wersjami spalinowymi, co wynika przede wszystkim z przebiegu procesu produkcji akumulatorów, później jednak rehabilitują się z nawiązką, w każdym razie pod warunkiem ładowania baterii z odpowiedniego źródła.

Całość
B)

Orkan Ksawery najwyraźniej przeczyścił krakowskie powietrze. Ale tępy lud nadal marginalizuje wagę zachowania kanałów przewietrzania miasta i z uporem maniaka będzie śledził dymki z kominów, podczas gdy całe centum dymi z rur samochodowych ze szczególnym uwzględnieniem ciężarówek, archaicznych busów i innych starych kopcących diesli, stojących w korkach jeden za drugim.
A, zapomniałem. Jest to ujęte w POPie.
Ujmujące.Ex Prezes

Kanały są ważne !! (albo były bo większość jest już i tak zabudowana i co? ) ... ale niestety :
Dla Krakowa średnia prędkość wiatrów wyniosła 2,78 m/s, a w Tarnowie 1,65 m/s. Takie prędkości wiatrów nie sprzyjają dobrym warunkom przewietrzania tych obszarów. Bezwietrzne dni przypadały w październiku, listopadzie i grudniu, czyli w okresach, gdzie jakość powietrza spadała, ze względu na rozpoczęty sezon grzewczy. Dla porównania w Poznaniu średnia prędkość wiatru wyniosła 3,6 m/s w 2010 r., a w Krakowie w tym samym roku prędkość wyniosła 2,9 m/s. W 2011 r. w Krakowie cisza wiatrowa, czyli wiatr o prędkości nie większej niż 1,5 m/s, występowała przez 80 dni, a w Tarnowie 165 dni. (...)

Zapewne wiesz jakie źródło ;p Rozwiązania tam proponowane wydaja się być sensowne ( i oparte na dobrych analizach ) ale oczywiście tak jak zawsze by coś zostało zrealizowane musi być na to odpowiedni budżet i wola decydentów
Edytowane przez szbiker dnia 06-12-2013 23:37
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 07-12-2013 12:07 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Balon widokowy będzie ostrzegał przed smogiem :)
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 07-12-2013 14:54 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Mówiąc w dużym skrócie, samochody elektryczne okazały się – na przestrzeni 10 lat eksploatacji lub dystansie 160 tys. km – rzeczywiście bardziej ekologiczne, przynajmniej w ujęciu ogólnym. Zaczynają wprawdzie życie z dużym obciążeniem w postaci większego o aż 60% śladu węglowego w porównaniu z wersjami spalinowymi, co wynika przede wszystkim z przebiegu procesu produkcji akumulatorów, później jednak rehabilitują się z nawiązką, w każdym razie pod warunkiem ładowania baterii z odpowiedniego źródła.szbiker

Hehehe - szkoda że nie podali drobnym druczkiem "Producent akumulatorów do samochodów elektrycznych"

Mirosław Grudzień, prezes, VIGO System

Dziwi mnie fakt, że wielu tzw. ekspertów zamiast promować proekologiczne rozwiązania technologiczne, fascynuje się rozpowszechnionymi mitami, całkowicie odbiegającymi od rzeczywistości technicznej.

Mam na myśli niczym nieuzasadnioną modę na samochody elektryczne, która w ostatnich latach opanowała krajowy rynek. Trzeba wiedzieć, że sprawność elektrowni cieplnych opalanych węglem, a takie w 90% dominują w Polsce, wynosi zaledwie 40%. Straty energii elektrycznej w liniach przesyłowych wynoszą 12%, zatem do odbiorcy dociera efektywnie ok. 30% energii, którą elektrownia konsumuje spalając węgiel. Z kolei sprawność ładowania akumulatora wynosi 70%, a silnika elektrycznego ok. 95%. Razem sprawność systemu pozyskania energii elektrycznej do napędu samochodu wynosi 20% (0,3×0,7×0,95 = 0,2).

W przypadku współczesnego silnika Diesla stanowi ona 40%, zatem jest dwukrotnie wyższa niż ciągniona sprawność systemu napędu elektrycznego. Oznacza to w przypadku tego ostatniego dwukrotnie wyższą emisję do atmosfery dwutlenku węgla i innych trucizn, np. SO2, tlenków azotu, węglowodorów. Do tego należy dodać składowiska popiołów, emisję wielu ton rtęci itd. Napęd elektryczny nie ma nic wspólnego z globalnie rozumianą ochroną środowiska.

Owszem, ogranicza się emisję spalin w miastach, ale zatruwane są ich okolice. Użytkowanie samochodów elektrycznych ma inny wymiar dopiero wtedy, kiedy źródłem energii jest np. energetyka jądrowa lub wodna. Warto promować holistyczne spojrzenie na problem, a nie tylko wyrwane z kontekstu opinie, że samochód elektryczny to źródło ekologicznego szczęścia.

Odrębną sprawą jest koszt eksploatacji samochodu elektrycznego. Jest on istotnie niższy od pojazdu spalinowego, ale tylko dlatego, że cena paliw płynnych zawiera w sobie kolosalne podatki. Jest to wynik polityki cenowej państwa i nie ma nic wspólnego z ekologią.

Niestety duuuża większość badań przeprowadzanych na całym świecie wskazuje że licząc koszt "ekologiczny: wyprodukowanie, utylizacja, kasacja" - samochody elektryczne podobnie jak Domy Pasywne są tanie w utrzymaniu - ale potwornie drogie w wytworzeniu.

Ps.

Nie wiem w ogóle co to za idiota napisał że badali 10 lat użytkowania baterii samochodowych jeśli średnio baterie po 3-4 latach nadają się do wyrzucenia - a koszt nowej np. do Priusa to 1000 Euro.

Jeszcze nie wynaleziono samochodu, który 10 lat jeździ na 1 baterii bez wymiany.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Edytowane przez Kocur dnia 07-12-2013 14:56
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 08-12-2013 20:03 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Nie napisali że baterie były używane 10 lat tylko auta. Pewnie wymieniali. Są jednak podobno auta które nawet na akumulatorach niklowo wodorkowych przejechały tyle (a przynajmniej prawie tyle - myślę o Toyota Rav 4 EV). Obecnie jest parę firm które dają gwarancję właśnie na 10 lat a rozwój w dziedzinie ekologiczności produkcji i żywotności jest coraz większy. Na utylizacje (recykling) też już są ciekawe sposoby, pomysły.
W tekście który podałem powyżej jest także mowa o tym że warunkiem utrzymania ekologiczności jest uzyskiwanie energii do ładowania baterii z OZE. Piszą tam również że wyniki badań Renaulta oceniały niezależne instytucje. Oczywiście może jeszcze nie ma warunków na taką zmianę zwłaszcza w Polskich realiach (mam tez na myśli np. udział OZE w ogólnym bilansie energetycznym Polski który bazuje w 90% na spalaniu węgla),przy cenach tych aut (chociaż staja się one coraz bardziej przystępne- wiele jest też samo przeróbek w stylu "Polak potrafi" ;-) ), warunkach pogodowych, przy braku infrastruktury - stacje etc. Być może samochody z własną małą elektrownią :) (czyli z ogniwem paliwowym tlenowo wodorowym) są lepszym rozwiązaniem ? ale mimo że nie czuje się zbyt dobrze w tym temacie to nie demonizowałbym tak samochodów elektrycznych zwłaszcza w porównaniu do zwykłych śmierdzieli B) Tutaj ciekawe opinie : pojazd elektryczny a środowisko

Z innej beczki - KAS wystosował list do Prezydenta Majchrowskiego
Edytowane przez szbiker dnia 08-12-2013 21:34
Versus mężczyzna

Dodane 10-12-2013 22:38 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Wracajmy jednak szbikerze do budowania kontekstu!
Właściwe studiowanie, rozpoznanie żadnego zagadnienia wszak bez niego nie może się obejść!

Że nie wolno palić na terenie miast ognisk, w których spala się... obuwie, plastik czy też szczątki organiczne?
Będą karać, sprawdzać dym?
Wolne żarty! Jeśli w słusznej sprawie- nawet należy palić!
I nie chodzi tu o kloszardów, schorowane, oszczędzające na leki emerytki, których karania kwotami 5000pln domaga się Kocur!
http://niezalezna.pl/49352-mag…z-i-sikorskiego
A tu wersja dla ortodoksów-
"Nie zdawano sobie sprawy"B)
http://wiadomosci.gazeta.pl/wi…katastrofy.html

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 11-12-2013 08:12 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versus, forum polityczne drugie drzwi na lewo, zespół Macierewicza ostatnie w korytarzu po prawej. To temat o zanieczyszczeniu powietrza w KRK.

Teraz czekam na bluzgi w moim kierunku.

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 11-12-2013 12:33 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A więc w temacie zanieczyszczenia - właśnie powoli zaczyna się okazywać jak to łatwo będzie przejść na bardziej ekologiczne źródła ogrzewania. Widać, że z MPECem tak łatwo nie będzie. Czekam na podobne nowiny o gazie (którego też u mnie w ulicy nie ma). Ogrzewał ktoś z Was ostatnio mieszkania prądem? Bo wygląda na to, że mnie za 5 lat tylko to zostanie...

MPEC nie dla wszystkich

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Skocz do Forum: