Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
(...)Hasło kolejnego ruchu szbikera wróżę na- "zakaz używania na terenie miasta pojazdów spalinowych starszych niż 3 lata." Jeśli chodzi o transport to moje kolejne hasło to obwodnica S7 aby wyprowadzić ruch tranzytowy z miasta. ![]() Jeśli poprawa powietrza ma się udać to w myśl działania kompleksowego nie może być tak że pewne z nich traktujemy marginalnie i niepoważnie jak np. tylko 750 tyś zł zamiast 10 mln zł na infrastrukturę rowerową ! Każde z zaproponowanych działań w Programie Ochrony Powietrza (dodając jeszcze do w/w np. ochronę terenów zielonych ) do których realizacji zobowiązany jest prezydent Majchrowski i radni jest ważne. Jeśli na działania naprawcze (pkt 3. POP) będą przeznaczane żenująco niskie środki to na pewno nic się nie uda ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 30-11-2013 21:03 | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
... a jak się nie uda- to co? Groźne prychanie pod nosem... w lasku Wolskim, tak, by nikt nie słyszał? A jak się uda... ale kosztem przesunięcia wielkich kwot z programu... powiedzmy "leczenia raka u dzieci w przedziale wiekowym lat 7 do 13- to szbiker będzie kontent? Czy może, ograniczeniem refundacji zakupu leków, o cenie wcześniej wywindowanej ową refundacją pod nieboskłon, powiedzmy na cukrzycę- będzie lepsze? Bo cukrzycy to w zasadzie ludzie starsi, czyli mniej przydatni w produkcji, przemyśle? Jak to fajnie być socjalistą, lewakiem- rozstrzygać o życiu i śmierci! ![]() Lewactwo zawsze potrzebuje ofiar, "mianowanych/wyznaczonych" wrogów- ciekawe, na kogo padnie tym razem. Wielka dziura na koncie NFZ, mikra skuteczność protestu "maluczkich", niepełnosprawnych, wrażych emerytów(ogólnie ludzi "zbędnych i przeterminowanych")- szybko przyniesie odpowiedź! Brawo biegaczu! ![]() ![]() Twój głos będzie eksponowany! Będzie argumentem "za"... ku trudnej ale koniecznej decyzji! Zdrowie(niektórych!)- będzie najważniejsze! By było śmieszniej, wątpię, byś Ty, w kluczowym momencie, w tym ekskluzywnym zbiorze się zmieścił!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-12-2013 11:56 | |
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Szbiker, mam nadzieje, ze efekt z zakazu weglowego bedzie lepszy niz potencjalny z budowy S7-ten 2 bylby najwyzej sladowy biorac pod uwage liczbe aut. Tylko zakaz poruszania sie a najlepiej produkcji diesli! |
|
|
| |
|
|
A czemuż to uważasz Marcus że efekt będzie znikomy ? Na jakiej podstawie ? Sprawdzałeś chociaż ile aut przejeżdża tranzytem przez Kraków ? Znikomy chyba jeśli chodzi o pył PM ale nie NO2 który również wpływa na zanieczyszczenie powietrza. p.s A tak w ogóle to o obwodnicy napisałem tylko w "humorystycznej kontrze" do wypowiedzi Versusa. Sama obwodnica nie załatwi kwestii zanieczyszczeń z transportu (NO2) Potrzebne są jak się proponuje kompleksowe działania m.in. ochrona zieleni , rozszerzenie strefy ograniczonego ruchu aut , parkingi Park & Ride, utrzymanie czystości dróg , rozwój komunikacji publicznej (w tym np. m.in autobusy elektryczne) , rozwój komunikacji rowerowej, prawidłowe prowadzenie badań technicznych pojazdów i wiele innych (pkt. 3.1.2 POP) Versus - ja już wyrażałem swoje zdanie wielokrotnie na ten temat np. stronę wcześniej. Poza tym jedna kwestia to brak lub nie brak pieniędzy na realizację a druga to ufność w ekspertyzy , opinie fachowców a także ruch społeczny KAS. Zobaczymy jak będzie - realizacja uchwały nie zależy ode mnie ! Prezydentem albo radnymi nie jestem i nie decyduje o wydatkach ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 01-12-2013 18:26 | |
|
| |
| kaczy Posty: 3 Dołączył: 3 gru 13 |
|
|
Kurcze, wracam dziś do domu o 21, a tu czuję w powietrzu smród palonych opon... normalnie aż miałem ochotę zadzwonić na straż ale nie wiedziałem z jakiego komina to dochodzi...
Pozdrawiam, Tomasz Zajrzyj czasami: sklep-pokerowy.pl |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
trzeba było dzwonić, niech sobie sami zlokalizują.. wczoraj wieczorem i dzisiaj rano jest słabo:http://www.malopolska.pl/Obywa…ny/PylPM25.aspx skończył się wiatr, zaczął się mróz no to się zaczyna zima a'la Kraków adrenalina? pół kilo poproszę :)
| |
| Edytowane przez mandraghora dnia 03-12-2013 09:04 | |
|
| |
|
|
Na Kurdwanowie prawie 300 jednostek pyłu , na wszystkich stacjach wskazania ponad 200 ... średnie z dnia wyciągnięte z pierwszych 18 godzin i tak 3 krotnie przekraczają normę 50 µg/m3 Niewiele brakuje do kodu pomarańczowego ale pewnie jeszcze się z nim spotkamy tzn. ustalono że będą tzw. trzy kody (żółty jest notorycznie ;-) ): Ustala się 3 stopnie zagrożenia zanieczyszczeniem powietrza: Przykładowo w II stopniu "centra kryzysowe" przekazują informacje do dyrektorów szkół, przedszkoli, żłobków, ośrodków opiekuńczych o konieczności ograniczenia długiego przebywania na powietrzu a także do szpitali że może być więcej przypadków "nagłych "(np. wzrost dolegliwości astmatycznych lub niewydolności krążenia) z powodu wystąpienia wysokich stężeń zanieczyszczeń szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 03-12-2013 22:33 | |
|
| |
|
Szbikerze, odnośnie mojego sceptycznego podejścia odnośnie ograniczenia zanieczyszczeń w związku z dobudowaniem wschodniej obwodnicy to opierałem go na dotychczasowych zmianach po oddawaniu kolejnych fragmentów obwodnicy oraz znaczeniu tego fragmentu S7. Swego czasu spłodziłem pracę mgr na temat systemu komunikacyjnego KRK i parę liczb widziałem. Z pewnością jest coś w zasadzie, że budowa nowych dróg nie powoduje zmniejszenia ilości aut na pozostałych (w pewnej perspektywie czasu). Oczywiście mówiąc o wyprowadzeniu ruchu na obwodnice myślimy w dużej mierze o samochodach ciężarowych i to się w pewnym zakresie sprawdza. Jednak S7 i tak jest w kotlinie tuż obok miasta, więc akurat odnośnie smogu, zanieczyszczenia powietrza globalnie w KRK wg mnie nie zmieni wiele. Oczywiście można dyskutować z takim stanowiskiem ![]() Zgadzam się z tym co napisałeś o innych możliwościach ograniczania niekorzystnego wpływu komunikacji. Polecam Tatry na czas smogu w KRK. Dzisiaj na Kasprowym było całkiem czysto ![]() |
|
|
| |
|
Faktycznie obwodnica Krakowa przechodzi przez Kraków ! ... teraz dopiero zainteresowałem się tematem... wcześniej byłem święcie przekonany że obwodnica S7 przechodzi na wschód od Krakowa z dala od jego granic a tu mały zonk. To zmienia postać rzeczy aczkolwiek nie ma tam chyba jakieś gęstej zabudowy. W każdym razie w POPie obwodnice są jedną z propozycji w punkcie "Redukcja emisji zanieczyszczeń z transportu" : (...)Poprawa organizacji ruchu samochodowego w miastach, w tym budowa obwodnic w celu wyprowadzenia ruchu tranzytowego z centrów, wprowadzanie ograniczeń wjazdu do centrów miast, wykorzystanie systemów sterowania ruchem, (...) p.s Ok, w takim razie moim kolejnym postulatem na NO2 może bardziej trafionym niż s7 jest to by samochód elektryczny stał się standardem w motoryzacji, ... może być TAKI STANDARD ponad 400KM i 4,4 s do setki ... heh ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 04-12-2013 19:38 | |
|
| |
|
Szbikerze, bez klikania w link wiedziałem co to za cacko (Tesla). Niezła bryka, chociaż trochę przyciężka jak na sportowca . Kwestia wyboru kierunku rozwoju aut pokazuje nieco hipokryzję europejskich decydentów. U nas dominują najbardziej trujące diesle, natomiast w USA i Japonii wprowadza się już na dużą skalę hybrydy, powstają auta wodorowe (to jest chyba przyszłość). Cytat, który przedstawiłeś jest z jednej strony słuszny (w Polsce bardzo brakuje obwodnic, zwłaszcza małych miasteczek i wiosek), natomiast też i utopijny - budowa obwodnic nie spowoduje zmniejszenia ruchu w centrum. Każde wolne miejsce będzie wykorzystane przez osoby, które nie korzystają z aut w takim stopniu, jakby chciały (myśl o staniu w korkach powstrzymuje ich nieco). Irytuje mnie taka zależność (bo od zawsze lubiłem sobie siedzieć nad mapą i planować rozwój sieci komunikacyjnych), ale chyba niestety jest prawdziwa. Z 2 strony nic nie robienie, którego oczekiwałyby niektóre środowiska "ekologiczne", rowerowe też nie jest dobrym rozwiazaniem. Trzeba znajdywać gdzieś złoty środek jak sądzę. Chociaż może powinno się zablokować ruch aut i wprowadzić tylko komunikację zbiorową, rowery, łódki ... . Chyba jednak wolałbym pracę nad rozwojem aut wodorowych, do tego elektrownie atomowe i wspomniane wcześniej łupki. Tak byłoby i "ekologicznie" i nowocześnie zarazem . |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Tak tylko w kwestii Tesli ostatnio aż się "palą do jazdy" ... ![]() Więc jak to ma być alternatywa to ja wolę parowozy na węgiel ![]() Tesla ma ostatnio słodko-gorzką passę. Z jednej strony zwiększa sprzedaż flagowego Modelu S i zapowiada elektrycznego SUV-a na 2014 rok. Z drugiej strony znów spadły na firmę kłopoty wizerunkowe z powodu pożaru samochodu. Już trzeciego w ciągu ostatnich sześciu tygodni. I lepiej nie zaczynajmy tematu samochodów elektrycznych - jak na razie koszty ich wytworzenia oraz utylizacji baterii są tak potwornie kosztowne - dla środowiska oczywiście mam na myśli, że lepsze były auta z miniaturowym reaktorem atomowym ![]() Co do samych elektrowni atomowych jak najbardziej - nie licząc źródeł odnawialnych jest to najbezpieczniejsze obecnie źródło energii - ilość ofiar w elektrowniach tradycyjnych jest setki razy większa niż w atomowych. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() śmieszne/straszne ![]() Dodane dnia 05 grudnia 2013 09:29:19 A! Gdybyśmy doczekali się w tym wątku podsumowań, to ja proponuję punkt pierwszy- 1."Stan cywilny ma niebywały wpływ na wagę rozumowania." (Szkoda, że to argument skierowany "do osób", takich nie lubię- ale inaczej się nie dało! Obserwacja brzydka, ale bardzo istotna! )
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 05-12-2013 09:33 | |
|
| |
| Ex Prezes Posty: 26 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 lip 12 |
|
|
Orkan Ksawery najwyraźniej przeczyścił krakowskie powietrze. Ale tępy lud nadal marginalizuje wagę zachowania kanałów przewietrzania miasta i z uporem maniaka będzie śledził dymki z kominów, podczas gdy całe centum dymi z rur samochodowych ze szczególnym uwzględnieniem ciężarówek, archaicznych busów i innych starych kopcących diesli, stojących w korkach jeden za drugim. A, zapomniałem. Jest to ujęte w POPie. Ujmujące. Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ... |
|
|
| |
|
(...) Takie rozwiązanie będzie np. na estakadzie Lipska - Wielicka (tylko ścieżka rowerowa, trakt dla pieszych i tramwaj ) ku gromkiej dezaprobacie kierowców samochodów (...) W odpowiedzi cytat : Mówiąc w dużym skrócie, samochody elektryczne okazały się – na przestrzeni 10 lat eksploatacji lub dystansie 160 tys. km – rzeczywiście bardziej ekologiczne, przynajmniej w ujęciu ogólnym. Zaczynają wprawdzie życie z dużym obciążeniem w postaci większego o aż 60% śladu węglowego w porównaniu z wersjami spalinowymi, co wynika przede wszystkim z przebiegu procesu produkcji akumulatorów, później jednak rehabilitują się z nawiązką, w każdym razie pod warunkiem ładowania baterii z odpowiedniego źródła. Całość ![]() Orkan Ksawery najwyraźniej przeczyścił krakowskie powietrze. Ale tępy lud nadal marginalizuje wagę zachowania kanałów przewietrzania miasta i z uporem maniaka będzie śledził dymki z kominów, podczas gdy całe centum dymi z rur samochodowych ze szczególnym uwzględnieniem ciężarówek, archaicznych busów i innych starych kopcących diesli, stojących w korkach jeden za drugim. Kanały są ważne !! (albo były bo większość jest już i tak zabudowana ) ... ale niestety : Dla Krakowa średnia prędkość wiatrów wyniosła 2,78 m/s, a w Tarnowie 1,65 m/s. Takie prędkości wiatrów nie sprzyjają dobrym warunkom przewietrzania tych obszarów. Bezwietrzne dni przypadały w październiku, listopadzie i grudniu, czyli w okresach, gdzie jakość powietrza spadała, ze względu na rozpoczęty sezon grzewczy. Dla porównania w Poznaniu średnia prędkość wiatru wyniosła 3,6 m/s w 2010 r., a w Krakowie w tym samym roku prędkość wyniosła 2,9 m/s. W 2011 r. w Krakowie cisza wiatrowa, czyli wiatr o prędkości nie większej niż 1,5 m/s, występowała przez 80 dni, a w Tarnowie 165 dni. (...) Zapewne wiesz jakie źródło Rozwiązania tam proponowane wydaja się być sensowne ( i oparte na dobrych analizach ) ale oczywiście tak jak zawsze by coś zostało zrealizowane musi być na to odpowiedni budżet i wola decydentów | |
| Edytowane przez szbiker dnia 06-12-2013 23:37 | |
|
| |
|
Balon widokowy będzie ostrzegał przed smogiem ![]() |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Hehehe - szkoda że nie podali drobnym druczkiem "Producent akumulatorów do samochodów elektrycznych"
Niestety duuuża większość badań przeprowadzanych na całym świecie wskazuje że licząc koszt "ekologiczny: wyprodukowanie, utylizacja, kasacja" - samochody elektryczne podobnie jak Domy Pasywne są tanie w utrzymaniu - ale potwornie drogie w wytworzeniu. Ps. Nie wiem w ogóle co to za idiota napisał że badali 10 lat użytkowania baterii samochodowych jeśli średnio baterie po 3-4 latach nadają się do wyrzucenia - a koszt nowej np. do Priusa to 1000 Euro. Jeszcze nie wynaleziono samochodu, który 10 lat jeździ na 1 baterii bez wymiany. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE | |
| Edytowane przez Kocur dnia 07-12-2013 14:56 | |
|
| |
|
|
Nie napisali że baterie były używane 10 lat tylko auta. Pewnie wymieniali. Są jednak podobno auta które nawet na akumulatorach niklowo wodorkowych przejechały tyle (a przynajmniej prawie tyle - myślę o Toyota Rav 4 EV). Obecnie jest parę firm które dają gwarancję właśnie na 10 lat a rozwój w dziedzinie ekologiczności produkcji i żywotności jest coraz większy. Na utylizacje (recykling) też już są ciekawe sposoby, pomysły. W tekście który podałem powyżej jest także mowa o tym że warunkiem utrzymania ekologiczności jest uzyskiwanie energii do ładowania baterii z OZE. Piszą tam również że wyniki badań Renaulta oceniały niezależne instytucje. Oczywiście może jeszcze nie ma warunków na taką zmianę zwłaszcza w Polskich realiach (mam tez na myśli np. udział OZE w ogólnym bilansie energetycznym Polski który bazuje w 90% na spalaniu węgla),przy cenach tych aut (chociaż staja się one coraz bardziej przystępne- wiele jest też samo przeróbek w stylu "Polak potrafi" ;-) ), warunkach pogodowych, przy braku infrastruktury - stacje etc. Być może samochody z własną małą elektrownią (czyli z ogniwem paliwowym tlenowo wodorowym) są lepszym rozwiązaniem ? ale mimo że nie czuje się zbyt dobrze w tym temacie to nie demonizowałbym tak samochodów elektrycznych zwłaszcza w porównaniu do zwykłych śmierdzieli Tutaj ciekawe opinie : pojazd elektryczny a środowisko Z innej beczki - KAS wystosował list do Prezydenta Majchrowskiego | |
| Edytowane przez szbiker dnia 08-12-2013 21:34 | |
|
| |
|
|
Wracajmy jednak szbikerze do budowania kontekstu! Właściwe studiowanie, rozpoznanie żadnego zagadnienia wszak bez niego nie może się obejść! Że nie wolno palić na terenie miast ognisk, w których spala się... obuwie, plastik czy też szczątki organiczne? Będą karać, sprawdzać dym? Wolne żarty! Jeśli w słusznej sprawie- nawet należy palić! I nie chodzi tu o kloszardów, schorowane, oszczędzające na leki emerytki, których karania kwotami 5000pln domaga się Kocur! http://niezalezna.pl/49352-mag…z-i-sikorskiego A tu wersja dla ortodoksów- "Nie zdawano sobie sprawy" ![]() http://wiadomosci.gazeta.pl/wi…katastrofy.html nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
Versus, forum polityczne drugie drzwi na lewo, zespół Macierewicza ostatnie w korytarzu po prawej. To temat o zanieczyszczeniu powietrza w KRK. Teraz czekam na bluzgi w moim kierunku. adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
| Ex Prezes Posty: 26 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 lip 12 |
|
|
A więc w temacie zanieczyszczenia - właśnie powoli zaczyna się okazywać jak to łatwo będzie przejść na bardziej ekologiczne źródła ogrzewania. Widać, że z MPECem tak łatwo nie będzie. Czekam na podobne nowiny o gazie (którego też u mnie w ulicy nie ma). Ogrzewał ktoś z Was ostatnio mieszkania prądem? Bo wygląda na to, że mnie za 5 lat tylko to zostanie... MPEC nie dla wszystkich Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ... |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |