Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
Axi mężczyzna

Axi
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-12-2013 13:55 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Żebyś się nie zdziwił, może się okazać, że na pobliskim transformatorze nie ma już więcej mocy do dyspozycji, a nowy jest planowany od 20lat, ale wciąż nie wyznaczono miejsca jego budowy...

Pozdrawiam :)
Axi

Versus mężczyzna

Dodane 11-12-2013 14:37 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versus, forum polityczne drugie drzwi na lewo, zespół Macierewicza ostatnie w korytarzu po prawej. To temat o zanieczyszczeniu powietrza w KRK.

Teraz czekam na bluzgi w moim kierunku.
mandraghora

Postąpię z Tobą delikatnie!
Sprawdź co znaczy słowo "polityka", "polityk"- warto!
Tu mi się przypomina pewna nagana, którą dostałe innym kanałem.
Brzmiała to mniej więcej tak- "stan powietrza dotyczy nas wszystkich, a "politykować" możesz gdzie indziej".
Czyli, pt. najpierw nieświadomie definiuje zagadnienie jako właśnie polityczne, po czym oddelegowuje mnie w inne miejsce! :D

Macierewicz- to także Twój wróg? Nie jest moim idolem ale jego głos uważam, jako odmienny od oficjalnego "pasztetu"- za ciekawy, ważny!
Sprawdź skąd czerpiesz o nim informacje, czy aby nie od jego zaciekłych wrogów? O czytanie wydawnictw "niszowych"/"alternatywnych" raczej Cię nie posądzam.
Oceniam Cię na Wyborczą, Polsat, TVN, TVP1/2. + rozrywkowe.

Tu właśnie jest problem tego tematu. Z tego powodu proponowałem przenieś go ... jak radzisz- inny korytarz, inne drzwi!
Tym bardziej, że nie jest to forum miasta, forum meteorologiczne.

O ile bardzo wszystkich do tej pory szanowałem, dopóki kręciliśmy się wokół tematyki rowerowej- tak teraz, po tym "teście"- większość odbieram jako "niezaradnych umysłowo", niepełnosprawnych poznawczo" itd.

O ile szanuje człowieka, bo jednego dnia przejechał 100/200/300 i więcej km, zorganizował zawody, zna się na sprzęcie, potrafi celnie doradzić, "sprzedać darmo" doświadczenie...
...to, np. argumentacja przeciw mojej sugestii o dużym stopniu penetracji naszego kraju przez "instytucje" naszych sąsiadów(i nie tylko){fakt temat polityczny}- brzmiąca "eee, chyba tak źle nie jest"- gdzie owo przeciągłe "eee" jest koronnym argumentem- musi wskazywać na idiotyzm.

Wzmacnia takie moje przekonanie fakt, że nie uważam się za szczególnie bystrego, nie mam wielkiego mniemania o sobie- dlatego ktoś bardziej "niekumaty" ode mnie, może być tak, tak- już tylko skończonym idiotą... za to, nic nie stoi na przeszkodzie, by by był świetnym kolarzem!i co?

Przykro mi, że poza kolarstwem poznaję Was jako ludzi mocno przeciętnych, których nawet przyzwoite czasem wykształcenie- można opisać jako zaledwie przygotowanie do zawodu, zdobywania środków do życia!

Taaaa, bluzgam, bo mi bardzo na Was nie zależy! :D
Niczego się od was nie nauczę- chyba, że bluzgania na "Maciorę"(na niego wolno a nawet trzeba, by uchodzić za inteligentnego!B)) za przykładem Gazety, której historii redaktora znać nie chcecie, bo od czytania, myślenia, poznawania- bolą Was głowy!
A tu akceptuje się tylko ból kolan, stawów oraz mięśni!
:D:D

Zawsze Wam oddany
Żorż Ponimirski

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

furman mężczyzna

furman
Dodane 11-12-2013 18:23 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja to faktycznie jestem ograniczony bo w ząb nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :o
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 11-12-2013 20:21 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ogrzewał ktoś z Was ostatnio mieszkania prądem? Bo wygląda na to, że mnie za 5 lat tylko to zostanie...
Ex Prezes

Znam gościa co może Ci pomóc w wyborze alternatywnego ogrzewania :)
Tak serio ostatnio rozmawiałem z nim na temat mat grzewczych w podłogach.

Liczyliśmy średniej wielkości domek - 130 metrów. Wiadomo odpowiednio ocieplony, przy mocnej zimie wyszło nam koło 600 miesięcznie. Jak na domek to prawie nic. A urządzenie bezobsługowe - może działać 50 lat.
Ma też bardzo wysoką wydajność, podgrzanie o 10 stopni w pokoju 20 metrowych to kwestia 10 minut. Prądu żre tyle co czajnik elektryczny. Wiadomo są różne modele.

Kwestia skąd leci prąd - wiadomo z elektrowni opalanej węglem ;)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Gregu mężczyzna

Dodane 11-12-2013 20:59 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Znam gościa co może Ci pomóc w wyborze alternatywnego ogrzewania :)
Tak serio ostatnio rozmawiałem z nim na temat mat grzewczych w podłogach.

Liczyliśmy średniej wielkości domek - 130 metrów. Wiadomo odpowiednio ocieplony, przy mocnej zimie wyszło nam koło 600 miesięcznie. Jak na domek to prawie nic. A urządzenie bezobsługowe - może działać 50 lat.
Ma też bardzo wysoką wydajność, podgrzanie o 10 stopni w pokoju 20 metrowych to kwestia 10 minut. Prądu żre tyle co czajnik elektryczny. Wiadomo są różne modele.

Kwestia skąd leci prąd - wiadomo z elektrowni opalanej węglem ;)

Ja mam coś podobnego w domu, tylko zamiast mat są zainstalowane rurki w wylewce, przez które przepływa woda. Wodę w rurkach podgrzewa piec na gaz. Piec jest bezobsługowy, można tylko ustawić temperaturę wody w tych rurkach. Piec, też podgrzewa wodę do bieżącego użytku. Tam, gdzie jest zainstalowane takie grzanie, można chodzić nawet bez skarpetek:)
Jakoś drogo to specjalnie nie wychodzi.
Edytowane przez Gregu dnia 11-12-2013 21:00
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 11-12-2013 22:46 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
@Ex Prezes, @Kocur: Można to wszystko w miarę łatwo policzyć.
(Niestety/stety wszystkie rachunki mam wliczone w ceny wynajmu więc jak mi podeślecie aktualne dane z faktur to poprawię)
Cena m^3 gazu to gdzieś między 2,6 a 3,6 zł. Jego energetyczność to ponoć 32 MJ/m3.
W przypadku prądu 1kW/h kosztuje ponoć 45gr i niesie ze sobą energię dokładnie 3,6MJ.
Ponieważ w przypadku ogrzewania gazowego od 30 do 60% energii idzie z dymem, cena ogrzewania powinna wahać się gdzieś między 11 a 28 gr za MJ ciepła użytecznego. W przypadku ogrzewania elektrycznego ciężko mówić o jakiś stratach więc cena wychodzi mi dokładnie 12,5 gr za MJ.
A teraz ucieszę niektórych ludzi, ponieważ z całego tego wywodu g... wynika :), żyję oderwany od rzeczywistości, nie znając aktualnych cen prądu i prawdopodobnie nie uwzględniłem całej masy dodatkowych czynników, na przykład faktu, że w okresie znacznych mrozów zapotrzebowanie na prąd wzrośnie powyżej możliwości okolicznych elektrowni i będziemy się musieli ratować prądem np. z Bełchatowa...
qnick mężczyzna

Dodane 11-12-2013 23:28 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja ogrzewam prądem i wodę i mieszkanie. Samo ogrzewanie mieszkania (50 m I piętro) kosztuje jakieś 500 zł rocznie. Rachunki zimowe są najwyżej o 50% wyższe niż letnie. Gotowanie na prądzie jest nieco upierdliwsze niż na gazie ale przy odrobinie dobrych chęci fryty wychodzą chrupiące więc nie ma na co narzekać. Podejrzewam, że grzanie wody kosztuje sporo (bojler 1500 W, 80 L). Dwie pensje niewiele wyższe od minimalnej budżetówki spokojnie wystarczają nawet na fanaberie wakacyjne i rowerowe (chociaż 13-stka bywa bardzo pomocna)
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 12-12-2013 19:33 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
już niedługo skończy się skala i braknie kolorków... ciekawe co będzie dalej, szary, czarny?

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Versus mężczyzna

Dodane 12-12-2013 21:49 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja to faktycznie jestem ograniczony bo w ząb nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :ofurman

Spoookojnie, z tym da się żyć! Trzeba być tylko bardzo pracowitym, cierpliwym oraz gotowym na spore wyrzeczenia- niezrozumiałe, co oczywistei co?). A także, warto mieć angażującą szmat czasu, "neutralną" pasję.
B)

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 12-12-2013 23:23 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Kocur słyszałem że ogrzewanie podłogowe nie wpływa dobrze za układ krążenia i zdrowie - przynajmniej ja czuję się źle w takich pomieszczeniach - ale może jestem odosobnionym przypadkiem i mam za dużo żylaków :D ;-) Pewnie coś jest w tym prawdy i nie musi to być mit jak twierdzą producenci mat i ogólnie producenci systemów ogrzewania podłogowego. No ale to dyskusja na osobny temat.

Ucik, sporo ciekawych analiz ekonomicznych jest w oficjalnych dokumentach typu "Program Ochrony Powietrza" (POP), opracowaniach np. "Opracowanie eksperckie w zakresie wprowadzenia ograniczeń w stosowaniu paliw stałych na obszarze Krakowa". Oczywiście z pomocą przychodzą także kalkulatory jakie można znależć w sieci. Oczywiście są to pewne uśrednienia, i są przyjęte jakieś założenia ale samo ich prześledzenie daje już jakiś obraz. Porządny kalkulator czy analiza powinna mieć je podane. Trzeba też jeszcze niestety brać poprawkę na to kto stożył dany kalkulator (np. powyższy - firma od kotłów na gaz :-) )
Jedna z przykładowych analiz (2010) dla mieszkania 60m2 poniżej.

qnick - co tak tanio ?! ... trudno uwierzyć w takie małe koszty energii elektrycznej ... pewnie wszystko można ale od razu nasuwa mi się obraz osoby siedzącej w mieszkaniu w czapce, szaliku i kurtce puchowej ;-)

Exprezes - faktycznie dziwna ta polityka MPECu. Bez intensywnej rozbudowy tej sieci nie ma szans na najtańszą alternatywę w perspektywie do 2018r. MPEC sprawia wrażenie jakieś korporacji której głównym celem jest osiąganie zysku i co? Jeśli dalej tak będzie że będą przyłączać 28 budynków rocznie to marnie to widzę ...muszą zmienić podejście i to już teraz i na tym polu powinien już intensywnie wykazywać się Prezydent (nie załamywać ręce i tłumaczyć bo taka polityka MPECu tylko żądać od nich zmian)... co to w ogóle za warunki przyłączenia które spełnia garstka osób rocznie ?! i co?
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 12-12-2013 23:24
Versus mężczyzna

Dodane 12-12-2013 23:49 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

qnick - co tak tanio ?! ... trudno uwierzyć w takie małe koszty energii elektrycznej ... pewnie wszystko można ale od razu nasuwa mi się obraz osoby siedzącej w mieszkaniu w czapce, szaliku i kurtce puchowej ;-)

szbiker

Jest to możliwe. Należy zakręcić kaloryfery i czekać, aż sąsiedzi zaczną nas ogrzewać- przez ściany.
Trzeba mieszkać "wewnątrz" bloku, mieszkanie nie może być zbyt rozległe a każde pomieszczenie musi zawierać ścianę z jego(mieszkania) obrysu.

Sam nie spełniam tych warunków ale znam sąsiada, który zawsze ma na "0", ...także rachunek z MPECu. i co?

Oczywiście- daję sobie uciąć rękę, że qnick takich chwytów nie stosuje!
Może to być sprawa jakości wykonania budynku, poprawnej izolacji, ekspozycji, preferowanej temperatury w pomieszczeniach, racjonalnego gospodarowania energią.B)

(Inny z sąsiadów(dosyć zamożny!) w w/w sposób próbował oszczędzać na najwyższym piętrze, pod dachem- zakończyło się to odpadnięciem tynku z sufitu :|)!

Edytowane przez Versus dnia 12-12-2013 23:54
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-12-2013 00:26 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Racja - taka opcja też może być i funkcjonuje :) Ja jestem w MPECu ale jest stała stawka za miesiąc dla każdego tyle samo. Pod koniec roku jest wyrównanie ale dzielone równo przez wszystkich mieszkańców bloku. ... a powinno być jak w tej reklamie z S. Tymem :D a tu mieszkanie nawet licznika nie ma.i co? Najlepiej chyba mieć gruby portfel i wyprowadzić się do ciepłych krajów ;-) .... tylko nawet tam pewnie dopadnie nas smog w wersji fotochemicznej od aut :D ;-P
Miki mężczyzna

Miki
Dodane 13-12-2013 22:34 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja mam w domu tylko prąd, więc wszystko grzeję elektrycznie i nie narzekam. Mieszkanie o pow. niecałe 40 m^2, rachunki miesięczne dużo poniżej 200 zł. I nie marznę, temperatura oscyluje w przedziale 19-21 st. C. Kiedyś (nieumyślnie) zastosowałem rozwiązanie opisywane przez Versusa i nie grzałem wcale. Przy najsroższych, trzaskających mrozach temperatura nie spadła poniżej 16 st. C, dlatego uważam, że o ile ktoś nie mieszka w jakimś lokalu o koszmarnym standardzie, to opowieści o siedzeniu w kurtce i czapce włożyłbym między bajki.
Z ciekawostek - kiedyś miałem kilka ton węgla i nie miałem co z nim zrobić. Zapytałem sąsiadów czy nie chcą za darmo - nie przyjęli. Są ostatnimi lokatorami z piecami węglowymi w kamienicy i za żadne skarby nie chcą się tego pozbyć. Nie wyglądają na zamożnych, ale na alkohol zawsze mają. Po dopłatę do rachunków pewnie w te pędy pobiegną.
qnick - co jest upierdliwego w gotowaniu na prądzie? Ja uważam, że jest bardzo fajne i nawet śmiem twierdzić, że nie ma nic lepszego.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-12-2013 23:52 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
No to ciekawe , u mnie w MPEC wychodzi coś koło 157zł miesięcznie
.(..). Kiedyś (nieumyślnie) zastosowałem rozwiązanie opisywane przez Versusa i nie grzałem wcale. Przy najsroższych, trzaskających mrozach temperatura nie spadła poniżej 16 st. C, dlatego uważam, że o ile ktoś nie mieszka w jakimś lokalu o koszmarnym standardzie, to opowieści o siedzeniu w kurtce i czapce włożyłbym między bajki.
(...)Miki

i można było odłożyć na jakąś fajną piastę DT heh ;)
To przy założeniu że mieszkanie jest gdzieś "wewnątrz" bloku mieszkalnego a nie np. na poddaszu, parterze czy narożach budynku i tak jak mówisz budynek jest zrobiony według odpowiedniej technologi (ma odpowiednią grubość izolacji, wentylację, konstrukcja wykonana tak by było jak najmniej mostków termicznych bo może pojawić się tam wilgoć itp.). Swoją drogą termomodernizacja budynku to też bardzo ważna sprawa w zmniejszeniu strat ciepła i obniżeniu zużycia energii cieplnej a zatem szkodliwej emisji (w POP piszą że na takie cele jest przeznaczone wsparcie w ramach programu ograniczania niskiej emisji - PONE ):

Termomodernizacja budynków oparta na dociepleniu ścian i stropodachów, oraz wymianie stolarki okiennej i drzwiowej przynosi efekt obniżenia rocznego zapotrzebowania na ciepło nawet do 30-35% dla budynków. Z tego względu w celu obniżenia zapotrzebowania na ciepło, a tym samym wykorzystanego na cele grzewcze paliwa należy prowadzić działania termomodernizacyjne w ramach realizacji PONE w gminach.

Niestety bardzo kiepsko z kasą (i tym samym liczbą lokali) przeznaczoną na termomodernizacje :/ (wycinek z POP poniżej) bo w latach 2013-15 planowane jest ocieplenie 1800 "lokali" ?! a do 2023 4500 "lokali" - kwota 1,6 mln zł przeznaczona na ten cel do 2023 roku to na pewno stanowczo za mało i co?
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 14-12-2013 01:12
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 15-12-2013 14:48 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Dzięki Miki za ten wpis bo publiczna histeria nakręcana przez media i nie tylko że rachunki skoczą ludziom o 200% działała mi już na nerwy.

Ludziom się wydaje że ogrzewanie na prąd polega na włączeniu do gniazdka farelki jak 20 lat temu i trzymaniu jej włączonej przez 24 godziny na dobę.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 15-12-2013 21:35 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
O to ciekawe Miki bo z tego co pamiętam to Ty gdzieś w okolicach Urzędniczej mieszkasz. Otóż w latach 2006/2007 sam tam wynajmowałem mieszkanie 38m2 (parter, raczej kiepskie okna) ogrzewane na prąd. Pierwotnie był to piec kaflowy z wkładem elektrycznym działający w nocnej taryfie . Opłaty za prąd sezon grzewczy około 400 zł, przed sezonem 50 zl. I temperatura oscylowała w okolicach 16-17 stopni + duża bezwładność układu.
Potem właściciel uraczył nas centralnym ale zasilanym prądem. Plus był tylko taki że dało się szybciej ogrzać mieszkanie i uzyskać te 20 stopni. Ale prądu dalej żarło więc staraliśmy się optymalizować grzanie żeby poza te 400 zł/miesiąc nie płacić. Raz jak wróciliśmy z jakiegoś wyjazdu w mieszkaniu było 12 stopni bo wyłączyliśmy piec przed wyjazdem.

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

furman mężczyzna

furman
Dodane 16-12-2013 14:48 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja to tylko jestem ciekaw co by się działo gdyby każdy z lokatorów takiego wielorodzinnego budynku doszedł do wniosku, że on nie potrzebuje grzać i zadowolił się tym co sąsiedzi zagrzeją. U mnie na osiedlu jak kiedyś rura strzeliła zimą i cały blok przestał grzać to naprawdę nie było wesoło.
Versus mężczyzna

Dodane 16-12-2013 21:10 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
...
qnick - co jest upierdliwego w gotowaniu na prądzie? Ja uważam, że jest bardzo fajne i nawet śmiem twierdzić, że nie ma nic lepszego.Miki

Odpowiem za qnicka- gotowanie na prądzie to super sprawa, bo nie ma spalin, sadzy- ale ambitnym kucharzom przeszkadza spora, w stosunku do gazu, bezwładność przy zmianach temperatury na "palenisku".

@furman, trochę logiki. Nie jest możliwe, by wszyscy mieli mieszkania wewnątrz bloku. No chyba, że uda się go zrobić w kształcie kuli.
W innym wypadku, ci "zewnętrzni", i mieszkaniami rozległymi, dzielonymi ścianami wewnętrznymi, zaczną "palić" jako pierwsi, bo dla mieszkań zewnętrznych, wielopokojowych, zwyczajnie- "nie ma takiej opcji".
A w nowym, dobrze ocieplonym budownictwie, takie "grzanie" przez sąsiada jest całkiem możliwe. Bo jeżeli ja, pod dachem(fakt, mieszkanie mało rozległe), z Żoną lubiącą tropikalne temperatury, płacę za CO w skali roku 600pln, to znak, że ci z "wewnątrz", w mieszkaniach porównywalnych metrażem, potrzebują tej energii bardzo niewiele.

Z tego powodu(niewysokich kosztów CO z MPEC) postulowałbym- ściągnięcie robotników z poza PL, którzy, pod nadzorem polskich specjalistów, bez podatków, bez składek emerytalnych do ZUS(bo po wykonaniu zadania wracają do "Afryka", a tam, z takim dochodem, będą królami wiosek)- tanio(może w cenie jednej "hali"?) wykonają przyłącza CO MPEC do wszystkich, nawet najbardziej zakichanych i odległych posesji w Krakowie!
Tylko, tu trzeb by ogłosić "stan klęski żywiołowej(?)", który pozwoliłby na działania niestandardowe! Ale panie- z tym problem. Lepiej zarobić, przed końcem kadencji, na budowie w/w hali, i jak radzi Umaciek- spieprzyć wraz z rodziną z Krakowa!
Bydło, wystrzyżone- zostanie. Po czym przyjdzie ktoś następny i pozostanie zrobić mu... mydło!

Edytowane przez Versus dnia 16-12-2013 21:26
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 17-12-2013 08:53 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Na pocieszenie link - dla tych co się nie przeprowadzają, bo jak tak to nie będą pocieszeni :)
Edytowane przez Daijvid dnia 17-12-2013 08:53
furman mężczyzna

furman
Dodane 17-12-2013 10:20 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
versus- trochę czytania ze zrozumieniem. Gdzie ja pisałem coś o mieszkaniach wewnętrznych?
Skocz do Forum: