Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
Versus mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 17-12-2013 11:18 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Żarty żartami a spraw jest poważna! ;)

Jeżeli dalej mamy uprawiać to poletko polityczne- podrzucę trochę nawozu, by temat nie zawierał jedynie "raportu niemocy". Dwa, jakoby przyczyn tej "niemocy" w ogóle mielibyśmy się nie domyślać- "och, głupi radni, posłowie- nie potrafią, nie mają pomysłu jak zadbać o nasze dobro!"

1. Dygresja daleka, dla osób, które nie mają większych problemów z ciągami "przyczyna- skutek".

Zbliżają się Święta, chciałby dla osoby, która Lecha Wałęsę uważa za wielkiego Polaka, laureata Nagrody Nobla, tego, który zmienił bieg historii- kupić wyczerpującą biografię. I nie chodzi mi o książkę pani Danuty, bo ona w swym dziele mogła opierać się jedynie na swych odczuciach- nie dokumentach, faktach. Szukam takiej pozycji i...i znajduję tylko dzieła "wyklęte", które sam LW lży za nieuctwo, jawną wrogość itd.
Ponadto autorzy Ci, po publikacji efektów swej pracy- tracili pracę itd.
Czyli, proszę o wskazanie bogatej literatury(postać niebagatelna!) autorstwa historyków L. Wałęsie przychylnych.

Podobnie sprawa się ma z innymi "wielkimi" naszej historii. Ś(?)p.Tadeusz Mazowiecki- po jego śmierci szperałem w Google hasłem "T M życiorys". I, rzecz ciekawa, o ile kilka dni po zgonie pan TM miał jeszcze ojca(po matce ani śladu), to w dniu wczorajszym stracił i jego. Poznajemy bohatera od razu w Liceum. Po co ukryto także ojca? By nie prowokować pytań o matkę?
A! Dziwne, że o "pierwszym niekom. premierze" wspomina tylko Wikipedia.
Wpisuję kolejno w wyszukiwarkę "TM życiorys", "TM biografia" - skutek podobny.
Wciskam "grafika", i o ile w wypadku L. Wałęsy wyskakują okładki "wrażych" książek, to u TD ani jedna!

Idźmy dalej. Bronisław Geremek
Spiżowa postać! Posiada(pośmiertnie) fundację swego imieniahttp://geremek.pl/index.php, ta jednak w sekcji "życiorys", każe mu z porodówki przeskoczyć od razu na Wydział Historyczny UW. Szkoda, gdyby nie ten skok, można by poczytać o pięknej karcie polskiego "prosemityzmu". Wracając do fundacji! Pytano jej przedstawicieli o termin publikacji biografii patrona. Tej naukowej, nie w postaci wzmianki na stronie- "nie będzie, bo nie chcemy być posądzani o stronniczość"!
Ciekawe! Daje do myślenia!
Co do rozmaitych fundacji- nie wszyscy wiedzą, że sławna "warszawska tęcza" to własność oraz inicjatywa "Instytutu... Adama Mickiewicza"! Ładne kwiatki!

Donald Tusk- znalazłem jedną "Niezależną Biografię", nie znam jej treści, ale obok "dzieła żony"- to marny dorobek jak na taką postać.

Jacek Kuroń- takoż, jedna okładka i to bez "biografia". Także rodzi się tuż przed wstąpieniem do ZMP- jak chce... Wikipedia! A, doskrobałem się do Biografii...Auto!

Może jeszcze na deser Prezydent?
Bronisław Komorowski- spodziewam się nawału opracowań, wnikliwych analiz.
"...urodzony 4 czerwca 1952 roku w Obornikach Śląskich k. Wrocławia, w rodzinie inteligenckiej o silnych tradycjach ziemiańskich i niepodległościowych."
http://www.prezydent.pl/prezyd…-komorowskiego/
To strona Prezydenta RP, dosyć zdawkowo!
Ciekawe, że nawet Wikipedia nieco szerzej.
Tu refleksja. Czym zajmują się, albo inaczej- dlaczego wydziały historyczne naszych uczelni tak szerokim łukiem omijają historię współczesną? Czyżby rektorzy drżeli o swe posady? A może sami mają coś do ukrycia? Ba, dla bezpieczeństwa byli wybierani spośród takich, którzy mają coś do ukrycia?

ps1. Dzisiaj pojawiła się nowina, że obok szkolonej w Moskwie przez Rosjan a wybranej jeszcze za Wojciecha Jaruzelskiego Państwowej Komisji Wyborczej*, doszedł nam, taakże szkolony przez naszych przyjaciół, tyle, że jeszcze za czasów ZSRR Dowódca Generalny Rodzajów Sił Zbrojnych Lech Majewski! Ale cóż było robić, Prezydent bez naukowej biografii, generałowie bez szkolenia w ZSRR mieli jakąś słabość do ginięcia w partacko wyjaśnianych katastrofach lotniczych(Mirosławiec, Smoleńska).
* Warto dodać, że Rosjanie wspierają nas także w trakcie wyborów, udostępniając(oczywiście bez rozgłosu) własne serwery!
ps2.
Tu już na wesoło! Kilka dni temu, z dusza na ramieniu, bo polegałem tylko na własnych obserwacjach, zestawianiu faktów- bezprzykładnie oskarżałem pana Marka Niedźwieckiego o fakt bycia donosicielem, TW. Już po kilku dniach odetchnąłem z ulgą, bo pojawiła się zapowiedź, mającej mieć dzisiaj premierę książki, która ten fakt potwierdza.
Obserwujmy czy i ewentualnie w jakim tonie główne media przedstawią sprawę!

Tu z uwagi na początkowe założenie- nie będzie wniosków.

2. Dla tych, którzy abstrakty "dobro", "wartość"- kojarzą jedynie z własnym portfelem!

Warto zauważyć, że w otaczającej nas rzeczywistości, warto dostrzec jakiś problem, by dobrze na nim zarobić.
Oczywiście posiadanie "władzy", możliwość stanowienia prawa- możliwości te pomnaża i czyni korzyści łatwiej osiągalnymi.

Prosty przykład.
Za wywóz śmieci od czterech osób, bez segregacji, do niedawna płaciłem 29pln.
Po nagłośnieniu "problemów śmieciowych", zasypane lasy, parki, ogrody- płacę 68pln!
Ponad 100% więcej!
A to jeszcze przed "pokaraniem" za nierzetelną segregację! Co w bloku z dużą ilością mieszkań wynajmowanych- zdarzyć się musi!
Skąd ta podwyżka cen, jeżeli firmy mają na segregacji czynionej moimi rekami zarabiać?

Jaki wniosek w kontekście tematu?
Problem "poprawy powietrza" może zostać rozwiązany pozytywnie. Trzeba czekać tylko, aż ktoś wymyśli sposób jak na tym zarabiać! I byłby to dobry sposób, gdyby nie udział władzy, możliwości zmiany prawa. I innym wypadku, będzie jak ze śmieciami. Z tym, że represja, zdzierstwo, z uwagi na wagę problemu(zdrowie, życie a nie estetyka)- będzie o niebo większe! Szkoda, że darmowych, nieświadomych klakierów takiego sposobu rozwiązania problemu już tu poznaliśmy.

3. Dla osób pozbawionych zdolności powiązania przyczyny ze skutkiem.

Tu żadnych argumentów z natury rzeczy być nie może.
Trzeba przejść od razu do wniosku, sentencji!

Drodzy, wśród możnych tego Państwa, Miasta- nikt nie gra w waszej drużynie!
Jesteście stadem baranów prowadzonych na rzeź! Etap teraźniejszy to strzyżenie!
Nie wierzycie? Zaglądnijcie do aneksów czynszowych! B):D

Żorż Ponimirski

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 17-12-2013 12:28
Versus mężczyzna

Dodane 17-12-2013 12:32 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
versus- trochę czytania ze zrozumieniem. Gdzie ja pisałem coś o mieszkaniach wewnętrznych? furman

Furman, gdybyś rozumiał problem, to wiedziałbyś, że opisana przez Ciebie sytuacja(wszyscy przestają grzać w oczekiwaniu na ciepło od sąsiada) jest niemożliwa do zaistnienia!
Byłaby, gdyby wszystkie mieszkania były wewnętrzne- czyli niemożliwe, absurd- o to mi chodziło.

Edytowane przez Versus dnia 17-12-2013 12:35
furman mężczyzna

furman
Dodane 17-12-2013 16:18 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
No to idąc tym tropem niemożliwa jest też sytuacja gdy jeden przestaje grzać, bo przecież zdaje sobie sprawę, że mając mieszkanie zewnętrzne nie może sobie na coś takiego pozwolić. No bo doszliśmy do wniosku, że tych jak to tam piszesz mieszkań wewnętrznych nie ma. A jednak takie sytuacje mają miejsce jak wynika z lektury tego wątku. Chodzi o to, że mieszkając w budynku wielorodzinnym nie można myśleć tylko o sobie. Nie można mówić - Ja, trzeba mówić My.
Edytowane przez furman dnia 17-12-2013 16:19
Versus mężczyzna

Dodane 18-12-2013 13:13 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Furman, mieszasz porządek moralny i techniczny. Proponuję "albo, albo".

Nie wiem gdzie i w jakim kontekście stwierdziłem, że "mieszkań wewnętrznych nie ma"- jeżeli tak napisałem, to musiałem tym wprowadzić Cię w błąd, przepraszam. Jeżeli możesz to mi znajdź ten fragment proszę, bo sam wiesz- najtrudniej recenzuje się własne wypowiedzi.

Za to tego twojego zdania "No to idąc tym tropem niemożliwa jest też sytuacja gdy jeden przestaje grzać, bo przecież zdaje sobie sprawę, że mając mieszkanie zewnętrzne nie może sobie na coś takiego pozwolić."- nie rozumiem.
... chociaż, hipotetycznie jest możliwa powyżej zarysowana sytuacja- ale jako absurdalna, nic nie wnosząca do omawianego przez nas zagadnienia, na potrzeby przejrzystości dyskusji- został przeze mnie uznana za niemożliwą.
(Rozważanie, co może zrobić desperat, wariat, psychopata- zostawmy na inne okazję.)

Wracajmy do zagadnień bardziej frapujących!

Chciałbym dalej drążyć, naświetlać przyczyny owej NIEMOCY wszelakich władz w skutecznym zapobieżeniu katastrofie ekologicznej w mieście Krakowie.

Na pewien trop naprowadziła mnie nieco wyżej mandraghora.
Otóż, złajała mnie lekko i odesłała, nie wiem dlaczego, akurat do pana Antoniego Macierewicza?
Tym potwierdziła niejako moją diagnozę co do Jej źródeł informacji!
Wszak kto jest największym wrogiem wcześniej wymienionych przeze mnie, w tym kontekście, źródeł informacji ? Taaak, ów pan AM, który ośmielił się demaskować źródła obcych wpływów w RP. Ile to "zła" uczynił raportami, aneksami... wreszcie rozwiązaniem WSI. Tu warto dodać, że jedynym posłem, który poszedł na całość i głosował przeciw rozwiązaniu tej instytucji... był, Bronisław Komorowski! Tak, ten!
On też, tuż po ,jeszcze niepotwierdzonej śmierci Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, pierwsze kroki skierował do jego kancelarii- by chronić aneks do raportu o rozwiązaniu WSI.
Ale chyba o tym już pisałem tutaj.
Tak, na marginesie, przepraszam, że ja tu tak o rzeczach oczywistych, wszystkim znanych... ale czy branych pod uwagę? :D

A co to WSI?
Tu, świadom swego męczącego stylu- posłużę się gotowcem!
http://www.youtube.com/watch?v=1afz2veq1MM

Edytowane przez PePe dnia 18-12-2013 13:43
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 19-12-2013 09:53 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
tak wygląda filtr maski antysmogowej po ok. miesiącu użytkowania na rowerze (jakieś 30-40 godz.)

fajnie widać różnicę między miejscami, gdzie filtr nie pracował (w okolicy dziurek gdzie są mocowane zaworki do wydychania powietrza) a resztą maski

a tu przód - wzorek z syfa układa się dokładnie tak jak dziurki w masce...

adrenalina? pół kilo poproszę :)

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-12-2013 01:18 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
masakra
p.s
Tutaj podobny test
Najgorsze jest to że w domu tego syfu wcale nie tak dużo mniej :/ a niektóre badania mówią że może być wręcz odwrotnie :
Wyniki przeprowadzonych niedawno badań wskazują, że stężenie szkodliwych zanieczyszczeń powietrza może być wyższe w pomieszczeniach niż na zewnątrz.

i co?
W Katowicach robiono już takie badania i tam też doszli do następujących wniosków:
Analiza wartości stężeń pyłu z pomiarów w okresie letnim i zimowym pozwoliła na następujące stwierdzenia:
– średnie stężenie pyłu PM10 jest wyższe wewnątrz pomieszczeń niż w powietrzu atmosferycznym (rys. 3),
– dużo wyższe stężenia pyłu PM10 zanotowano w pomieszczeniach, gdzie przebywają osoby palące lub w których znajdują się zwierzęta,
– pomieszczenia, w których przebywają osoby niepalące, charakteryzują się poziomem stężeń pyłu PM10 zbliżonym do wartości stężeń pyłu PM10 w powietrzu atmosferycznym. Podobną prawidłowość zaobserwowano dla frakcji pyłu o średnicy poniżej 2,5 µm,
– frakcja pyłu PM2,5 dla mieszkań stanowiła od 62%
do 100% całkowitej sumy zanieczyszczeń pyłowych, a dla powietrza atmosferycznego ok. 85%,
– średnie stężenie pyłu PM10 i PM2,5 w pomieszczeniach, w których przebywały osoby palące papierosy było około trzykrotnie wyższe,
– wyższe wartości stężeń pyłu PM10 i PM2,5 stwierdzono dla okresu zimowego i to zarówno wewnątrz pomieszczeń, jak i w powietrzu atmosferycznym (rys. 4),
– stosunkowo duży udział frakcji pyłu poniżej 2,5 µm wewnątrz budynków wynika z palenia papierosów dających dodatkową emisję, jak również z intensywnej migracji cząstek submikronowych ze środowiska zewnętrznego do budynków.

p.s 2
TUTAJ ciekawa strona jakiegoś blogera i różne artykuły / sposoby na radzenie sobie z tym syfem. Pisze m.in o roślinach w domu, o oczyszczaczach powietrza i ogólnie oczyszczaniu brudnego Krakowa czyli w temacie (chyba już podawałem ale mam nadzieję że nie zaszkodzi "poprawić drugi raz" ) ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 20-12-2013 01:55
zorek mężczyzna

Dodane 20-12-2013 20:49 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A elektrociepłownia na Czyżynach to ile % całego zanieczyszczenia generuje?

Pozdrowienia!
Zapraszam na moją stronę: centrum-broni.pl

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 20-12-2013 21:32 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Elektrociepłownia ma takie filtry wymagane ustawowo że 2 domki jednorodzinne pewnie więcej syfu w powietrze wypuszczają.

Jeszcze się nie spotkałem z domkiem jednorodzinnym i zestawem filtrów w kominie. Byłbym miło zaskoczony.

Poza tym elektrociepłownia jest jedna - i zastępuje kilkadziesiąt tysięcy lokalnych kotłowni czy pieców, a może i więcej.

szbiker - żadne roślinki - po prostu nie otwierać okien przez pół roku :p

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-12-2013 23:23 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A elektrociepłownia na Czyżynach to ile % całego zanieczyszczenia generuje? zorek

Jeśli chodzi Ci o "Elektrociepłownie Kraków" w Łęgu której właścicielem jest francuska firma państwowa EDF (
Elektrociepłownia Kraków - EDF International posiada 94,31% akcji spółki
) i co? to o ile dobrze pamiętam to 8% .
p.s
Emisja z elektrociepłowni zaliczana jest do emisji punktowej (przemysłowej) :
Punktowe źródła emisji zanieczyszczeń stanowią przede wszystkim obiekty przemysłowe, duże instalacje spalania paliw oraz źródła technologiczne, których funkcjonowanie wpływa na jakość powietrza
.
i jak dalej piszą :
Wysokie emitory (kominy) uwalniają zazwyczaj większe ilości zanieczyszczeń, które jednak łatwiej ulegają rozproszeniu w atmosferze, w związku z czym ich koncentracja bezpośrednio w pobliżu źródła jest niższa, niż w przypadku niskich emitorów.

Filtry na kominach wyłapują ponad 99% wszystkich wydobywających się pyłów niemniej te 0,1% stanowi nie taką malutką ilość w całości zanieczyszczeń ale emisja ta jest stale pod kontrolą.
MPEC pisze że pokrywa 65% zapotrzebowania na ciepło w Krakowie i Skawinie i ma 788km i ogrzewa 8300 obiektów. ...a z pozostałych informacji w POPie mozna wyczytać :
Zaopatrzenie miasta w sieć cieplną
Zapotrzebowanie na energię cieplną dla Krakowa pokrywane jest z sieci ciepłowniczej należącej do Miejskiego Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Krakowie.
Energia dostarczana jest odbiorcom w postaci wody grzewczej poprzez 4 główne magistrale rozchodzące się promieniście od Elektrociepłowni Kraków oraz magistralę łączącą system miejski z Elektrownią Skawina.
Magistralom ciepłowniczym zasilanym z EC Kraków przyporządkowano nazwy zgodnie z kierunkami geograficznymi.
Obejmują one swoim zasięgiem rejony obsługi:
magistrala wschodnia – Nowa Huta,
magistrala północna – Wieczysta, Olsza, Prądnik Biały, Prądnik Czerwony, Azory, Krowodrza, Wrocławska, Centrum, Wesoła,
magistrala zachodnia – Grzegórzki, Dąbie, rejon Ronda Mogilskiego, ulicy Warszawskiej do Nowego Kleparza,
magistrala południowa – Płaszów, Prokocim, Bieżanów, Na Kozłówce, Rżąca Wola Duchacka, Piaski Wielki, Kurdwanów.

Magistrala ciepłownicza zasilana z EC Skawina obejmuje swoim zasięgiem:
Magistrala Skawina-Kraków – Miasto Skawina, Ruczaj-Zaborze, Stare Podgórze, Zabłocie, Dębniki, Salwator, rejony ulic Wadowickiej, Zakopiańskiej oraz Czarnowiejskiej.

Dodatkowo magistrala wyprowadzona z siłowni ArcelorMittal Poland S.A. zasila rejony osiedli Na Stoku i Wzgórza Krzesławickie, Stalowe, Willowe, Wandy, Młodości.
Sieć ciepłownicza Krakowa ma o łączną długości 749,4 km (w tym preizolowanej 252 km).
W systemie ciepłowniczym Krakowa pracuje obecnie 8710 węzłów przyłączeniowych. Około 80% węzłów jest wyposażonych w automatykę pogodową.

Struktura zanieczyszczeń jak zwykle tutaj - emisja z elektrociepłowni i innych zakładów wchodzi w "przemysł lokalny"

EDIT :
W Urzędzie Miasta Krakowa powołany został punkt informacyjno doradczy. Miejmy nadzieję że pomoże to mieszkańcom w odnalezieniu się w przepisach dotyczących zakazu ( oraz dopłat , wymiany instalacji, termomodernizacji itp)

Tymczasem Smog sam nie zniknie. Urzędnicy muszą zacząć działać
Edytowane przez szbiker dnia 23-12-2013 22:26
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 27-12-2013 08:59 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Góralom to nigdy nie dogodzisz.

Wiał wiatr to źle, przestało wiać to też źle ;)

Zakopane: i znów nie ma czym oddychać

Fatalny stan powietrza widać szczególnie rano, gdy nad Zakopanem dosłownie wisi czarna chmura smogu. Według Małopolskiego Inspektoratu Ochrony Środowiska pod Giewontem normy zostały przekroczone już na samym początku grudnia, gdy 3 i 4 tego miesiąca stężenie pyłów zawieszonych PM10 wynosiło 110 i 119 jednostek, podczas gdy norma t0 50. W kolejnych dniach, zwłaszcza po 16 grudnia, było jeszcze gorzej. Wówczas dane wskazywały aż 200 jednostek.

Obecnie spora część Zakopanego wciąż ogrzewana jest przez piece węglowe.

W najbliższym czasie wiele domów, zwłaszcza tych w centrum miasta, będzie miało szansę podpiąć się do sieci geotermalnej. Spółka Geotermia Podhalańska rozpoczęła właśnie podłączanie do sieci przesyłowej nowego odwiertu w Bańskiej Niżnej.

200 jednostek ... phi - 200 jednostek to ja wciągam na jednym wdechu w Krakowie :D

Marcin mężczyzna

Marcin
Dodane 27-12-2013 22:42 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

200 jednostek ... phi - 200 jednostek to ja wciągam na jednym wdechu w Krakowie :DKocur

Już prawie 300 jednostek link

Siedzę w bieszczadach i nie wiem co to smog. Szkoda wracać do Krakowa. :|
Czas się wyprowadzić z syfu.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 02-01-2014 09:42 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zakopane odpowiada ;-)
Nowy Rok w Zakopanem przywitano stężeniami PM10 na poziomie 430 µg/m3 (o godz. 23:00 zarejestrowano 446 µg/m3).
Versus mężczyzna

Dodane 02-01-2014 10:48 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
SKALA/POWAGA PROBLEMU i co?

1."Na likwidację palenisk spółka chce wydać w przyszłym roku tylko 5,5 mln zł. Planuje natomiast remontować swoją siedzibę."
2. "Koszt sylwestra 2013/14 w Krakowie szacowany jest na ok. 5 milionów złotych, które będą dzielone między miasto, TVN i sponsorów."

ad1.http://www.dziennikpolski24.pl/pl/aktualnosci/malopolska/1299542-falstart-w-walce-ze-smogiem.html
ad2.http://www.mmkrakow.pl/466356/2013/12/31/sylwester-w-krakowie--na-rynku-wystapia-polskie-gwiazdy-a-impreze-pokaze-tvn?category=news

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 02-01-2014 15:37 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Od 2008 do 2012 r. MPEC podłączył do sieci 121 budynków, co skutkowało wymianą prawie 1,8 tys. pieców węglowych. A w Krakowie jest ich 30 tys. Jeśli więc założone przez MPEC tempo (450 pieców rocznie) zostanie utrzymane, likwidacja palenisk zajmie w najlepszym razie 66 lat! A całkowity zakaz palenia węglem zacznie obowiązywać już za niecałe 5 lat, od września 2018 r.

brawo!B) ..nie wiadomo czy śmiać się czy płakać ...
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 03-01-2014 06:20 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A co, zdziwieni jesteście..?
Wszyscy skoncentrowali się na wprowadzeniu zakazu - to mamy zakaz. I w zasadzie tyle, bo na więcej nie liczyłem. Przykro mi, że w kwestii źle ukierunkowanych działań KAS będę mógł powiedzieć "a nie mówiłem". Ale nic innego nie pozostaje. Jak się naiwnie wierzy w tego rodzaju krzykaczy i nie dba o stworzenie możliwości do zmian tylko wymusza je zakazami...
Teraz tylko będą mnie irytować głosy wielce zaskoczonych tym, że MPEC i miasto ma daleko gdzieś realne wspieranie działań poprawiających stan powietrza w Krakowie. I jeszcze raz powtarzam: nie zdziwię się, jak za kilka lat po ograniczeniu liczby palenisk stan powietrza się nie poprawi. Bo liczenie na to jest taką samą naiwnością jak liczenie na to, że ludzie utrzymywani z naszych podatków zaczną przeznaczać pieniądze z naszych podatków na cele służące w pierwszej kolejności nam, mieszkańcom (bez priorytetu: kto z pociotków może na tym zarobić?).

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Edytowane przez Ex Prezes dnia 03-01-2014 06:24
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 03-01-2014 07:10 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Mam nadzieje że pójda (MPEC) w końcu do rozum do głowy..na razie wszystko zaczyna się rozkręcać (kasa na cele związane z rozbudową sieci i wymianą palenisk ma być coraz większa) a zakaz sam wiesz że nie jest teraz tylko na dobra sprawę za 5 lat. Co do kierunków działań KAS myślę że są bardzo dobre i bardzo dużo dobrego zrobili, cały czas rosną w siłę i czuwają (oczywiście nie nad wszystkim bo się fizycznie nie da). Moim zdaniem nie ma sensu czekać z niecierpliwością aż wszystko się nie uda (tudzież wyszukiwać niepowodzeń i mieć z tego głęboką satysfakcję ;-) ) tylko trochę nadziei ..ona wszakże umiera ostatnia ;p
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 03-01-2014 09:59 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ale co Wy chcecie od MPEC ?

To normalna firma, która ma wykazać przychody (zysk) i to nie tylko na papierze ale na koncie. Rzecznik MPEC mówił, że w bardzo wielu przypadkach kompletnie nieopłacalne jest ciągniecie rur - nawet dla średniej wielkości bloku.

To nie ktoś w MPEC ma iść po rozum do głowy tylko Rada Miasta / Sejmik Wojewódzki muszą zdobyć środki na dopłatę dla MPEC dla powiększenia sieci grzewczej.

Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 03-01-2014 10:49 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
No cóż, szbiker - widać to co dla Ciebie jest nadzieją, dla mnie jest naiwnością (nie bez powodu mówi się o tym, czyją matką jest ta pierwsza).

Daleki jestem od odczuwania satysfakcji z niepowodzeń. Oddycham tym samym pyłem co Ty i też jestem świadom konsekwencji. Dlatego też napisałem, że z przykrością obserwuję jak realizują się moje dawno opisane obawy.
Kierunek działań KAS jest dobry, nie przeczę. Tylko w obranym kierunku można podążać mniej lub bardziej sensownymi ścieżkami. Te mniej sensowne co celu mogą nigdy nie doprowadzić, a właśnie taką krętą ścieżkę (choć łatwą z drugiej strony) wybrał KAS.
Ja ile mogłem - starałem się pomóc, pisałem gdy był na to czas, alarmowałem gdy ktoś palił śmieci, a teraz mogę tylko przez następne 5 lat kupować dobry eko groszek i czekać, kiedy ktoś dojdzie do wniosku, że w ulicy oddalonej o 2km od Wawelu przydałby się MPEC czy choćby gaz tak jak o to wnioskowali mieszkańcy, żebym mógł wydać obecne oszczędności na nowe medium grzewcze, zamiast zacząć się zadłużać po decyzji o zmianie ogrzewania na elektryczne. Takie są moje realia. Na nadzieję brakło miejsca, sorry.

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Edytowane przez Ex Prezes dnia 03-01-2014 10:50
Versus mężczyzna

Dodane 03-01-2014 11:54 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ale co Wy chcecie od MPEC ?

To normalna firma, która ma wykazać przychody (zysk) i to nie tylko na papierze ale na koncie. Rzecznik MPEC mówił, że w bardzo wielu przypadkach kompletnie nieopłacalne jest ciągniecie rur - nawet dla średniej wielkości bloku.

.Kocur

"Normalną" firmą byłby PEC! A jest MPEC! :)

Edytowane przez Versus dnia 03-01-2014 11:54
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 03-01-2014 11:58 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ale jako spółka miejska też nie może przynosić w nieskończoność strat :)

Do każdej takiej spółki pod kreską dopłacamy MY - zameldowani i płacący podatki w Krakowie.
Czy to MPEC czy MPK czy jeszcze inna.

Nie mogą nagle przeznaczyć na inwestycje 100 mln bo po prostu nie mają.

Skocz do Forum: