Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
A hale w Czyżynach i przy Rondzie Grunwaldzkim to dochodowe będą? Wolałbym dopłacać do "poprawy stanu powietrza" niż tych oraz setek innych równie trafionych i potrzebnych "M" inicjatyw. ![]() To mój bardziej żywotny interes niż koncert Dody czy zjazd "pseudonaukowców". O Zimowej Olimpiadzie taktownie milcząc! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| taromen Posty: 2 Dołączył: 5 sty 14 |
|
Hala w Czyżynach przecież prawie w Parku Lotników leży ![]() A tak w ogóle dziś powietrze jest okropne... jak tu żyć w tym mieście... Potrzebne jest Ci leczenie alkoholizmu? Od teraz są nowe metody leczenia tego typu przypadłości. |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Z rana było bardzo dobre (czyt. mieściło się w normach), z biegiem dnia dopiero trochę się pogarszało. Ale widoczność też była znacznie lepsza niż wczoraj. Ponoć w nocy halny trochę syfu przewiał, stąd i normy i temperatura.
Pozdrawiam |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Prawie 100 mln euro zł rocznie- tyle mogą wynieść kary, które Unia Europejska nałoży na Polskę za przekraczanie norm zanieczyszczenia powietrza. To mniej więcej tyle, ile kosztuje wybudowanie potężnego Centrum Kongresowego w Krakowie. Ale najważniejsze są najbliższe wybory, nasze swojskie myślenie :/ MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
| A czy ktoś mógłby coś napisać o temacie pieców, które ograniczają zanieczyszczenie (pewnie nie zawsze o 90%)? Czy to nie tańszy sposób w dłuższej perspektywie czasu, albo w niektórych miejscach (np z brakiem sieci gazowej, ogrzewania miejskiego)? | |
| Edytowane przez Axi dnia 04-04-2015 00:06 | |
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
W zasadzie nie wiem co oni z tymi 90% i trochę tego nie rozumiem. Już prędzej zrozumiałbym np. 300% redukcji jeśli chodzi o porównywanie emisji z samych urządzeń . Przykładowo emisje z różnych rodzajów pieców kształtują się na takim poziomie jak poniżej (podawałem już ten wykres kilka razy ;-) ). Rozkład udziału pieców w zanieczyszczeniach wiadomo że jest mniej więcej taki i tego się trzymajmy. Nawet jeśliby zlikwidować (a nie wymienić) wszystkie to i tak nie będzie to absolutnie żadne 90% ... jest przecież transport , jest napływ spoza Krakowa , przemysł szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() |
|
|
| |
| BartekAugustyn Posty: 20 Dołączył: 26 lis 12 |
|
| Koleżanka była ostatnio w ChRL. W wielu miastach smog mają na codzień. Nie liczą się ze stratami w ludziach i środowisku naturalnym. Tu link z niezłymi fotami z Pekinu.http://wiadomosci.onet.pl/swia…nil-pekin/p8f28 | |
|
| |
| manorek Posty: 2 Dołączył: 31 mar 14 |
|
|
Ludzie chorują na gardła, kaszel przez ten SMOG. Ale na szczęście sezon grzewczy się kończy...
Zapraszam na moją stronę, gdzie zagracie w gry przeglądarkowe na każdą miarę. |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
i nic z tego że się kończy, w lipcu normy są tak samo przekraczane..
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
| Sezon grzewczy się kończy więc smog typu londyńskiego zamienimy na fotochemiczny. | |
|
| |
|
| No tą fioletową czapę "fajnie" widać jak się patrzy z np. kopca Krakusa | |
|
| |
|
Sezon grzewczy się kończy więc smog typu londyńskiego zamienimy na fotochemiczny.Miki Smog kołem się toczy i wracamy do angielskiego 'smoke and fog' .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
Generalnie jest nieciekawie w tym temacie Władze miasta i Małopolski zapewniają, że starają się walczyć ze smogiem, ale efekty ciągle są mizerne. Uchwała sejmiku wojewódzkiego o zakazie ogrzewania paliwami stałymi od roku 2018 została jednak zaskarżona i w pierwszej instancji uchylona. To demobilizuje krakowian do wymiany pieców. (...) Do wymiany pieców zniechęca to, że ogrzewanie na gaz, prąd, czy olej powoduje wzrost rachunków. Gmina pokrywa różnicę w kosztach, ale tylko najbiedniejszym mieszkańcom. Najtaniej jest być podłączonym do sieci miejskiej, ale ludzie i tak niechętnie się na to decydują. ![]() Cały artykuł ..miasto walczy ale jednocześnie zamiast np. rozbudowywać miejską sieć ciepłowniczą buduje kolejne hale ("wielkie centra") za setki milionów p.s proponuję naszym kochanym decydentom skierować strumień pieniędzy najpierw na rozbudowę miejskiej sieci ciepłowniczej a dopiero w dalszej perspektywie o myśleniu o wielkiej metropolii światowej ...oby tylko nie wzorowali się na Pekinie gdzie smog jest 365dni w roku ... jeśli oficjalny raport rządowy mówi że przez 4 dni w tygodniu powietrze nie nadaje się tam do oddychania to lepiej nie brać zeń przykładu ![]() p.s 2 Też mam wrażenie że to wszystko to jest jakieś koło zamknięte ... ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 28-10-2014 23:48 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
mam nadzieję że jak stanie tablica informująca o zanieczyszczeniach to więcej ludzi będzie świadomych czym oddycha, a to przełoży się na większy nacisk na samorząd, żeby w końcu coś z tym zrobił.
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
|
Oby, bo niestety od wywalenia wcale nie małej kasy na tablicę jakość powietrza w dalszym ciągu nie poprawi się nic a nic.
Pozdrawiam |
|
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
Ja tylko chciałem wam przypomnieć jak wygląda słońce ![]() P.S. Zdjęcie robione dzisiaj rano w okolicy Jerzmanowic. |
|
|
| |
|
| Heh, jak popatrzyłem na to zdjęcie to przypomniał mi się meteoryt czelabiński :-P ... ale spoko jak pieprznie to i tak nie zauważymy różnicy ;-) | |
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
co się czepiasz jakości zdjęcia ![]() |
|
|
| |
|
Słoneczko pierwsza klasa ;-) ... fajnie byłoby gdyby skończyła się przynajmniej ta mglista skondensowana zawiesina pyłów ![]() |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Mogę potwierdzić - od około 20-30 km od Krakowa (i dalej) naprawdę świeci słońce i od tygodnia jest bezchmurne niebo
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

.