Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Pewnie przyczyn jest kilka , ale prawdopodobnie chodzi o położenie Krakowa w Dolinie Wisły w niecce , a w głównej mierze o inwersje temperatury - Mgły powstają wskutek zachodzenia tzw. inwersji temperatury, czyli wzrostu temperatury wraz z wysokością - kontynuuje meteorolog. - Inwersja charakteryzuje się tym, że najchłodniejsze i najwilgotniejsze masy powietrza zalegają tuż przy ziemi, szczególnie w obniżeniach terenu, jak np. krakowskie Balice - dodaje. Całość a tutajwięcej ciekawostek klimatycznych | |
| Edytowane przez szbiker dnia 29-10-2014 23:43 | |
|
| |
| Donau Posty: 27 Dołączył: 20 sie 12 |
|
Mogę potwierdzić - od około 20-30 km od Krakowa (i dalej) naprawdę świeci słońce i od tygodnia jest bezchmurne niebo Dlatego śmigałem na rowerze za miasto kiedy się dało. |
|
|
| |
|
|
Ostatnie wieści (a raczej podsumowanie sytuacji na dzień dzisiejszy) w kwestii powietrza w Krakowie.... A zatem prawdopodobnie jest tak jak pisze autor że "... Spory prawne nie wstrzymują działań zmierzających do likwidacji pieców węglowych. ..." |
|
|
| |
| JaroZych Posty: 22 Dołączył: 25 kwi 14 |
|
| Ostatnio się zastanawiam nad jazdą z maską z filtrem. Jeździ ktoś z nas? Maska nie utrudnia za bardzo oddychania podczas jazdy? | |
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Natknąłem się ostatnio (nie pamiętam gdzie) na informację , że w pomieszczeniach jest gorsza sytuacja niż na zewnątrz. Wobec powyższego używanie maski podczas jazdy traci sens. Pozostaje jednak kwestia czy tak faktycznie jest. | |
| Edytowane przez furman dnia 30-11-2014 17:06 | |
|
| |
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
| Tutaj jest ten artykuł niestety płatnyhttp://www.dziennikpolski24.pl…iegac,id,t.html | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
Z tego co pamiętam jak czytałem ten artykuł to chodziło o mieszkania w ścisłym centrum - gdzie wentylacja w mieszkaniu jest o kant stołu rozbić i jak jakiś syf wleci np. podczas wietrzenia to potem zostaje. Z badań powietrza w Krakowie w ostatnich latach jednak wynikało że maska raczej jest na plus coraz więcej osób w nich widuję
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Ucik Posty: 204 Dołączył: 27 lis 12 |
|
|
Mnóstwo razy widywałem jak ludzie pokazywali filtry od takich masek po jakimś czasie użytkowania, ale zawsze zastanawiało mnie to czy taka maska rzeczywiście zatrzymuje te groźne pyły PM2.5 i PM10 oraz fenocośtam, czy tylko zwykły kurz? Czy widział ktoś jakieś bardziej rzetelne testy? Lub z mniej rzetelnych jak wyglądają filtry, które przepuszczą podobną ilość powietrza w Krakowie i jakimś czystym rejonie Polski? Ew. Gdzie takie filtry można zdobyć, to kiedyś sam przeprowadzę taki test ![]() |
|
|
| |
|
Ostatnio się zastanawiam nad jazdą z maską z filtrem. Jeździ ktoś z nas? Maska nie utrudnia za bardzo oddychania podczas jazdy?JaroZych Może zainteresuje cię jeden z artykułów (warto zwrócić uwagę zwłaszcza na komentarze pod artykułem) albo tutaj test 1 , test 2 Temat masek przewijał się również w tym wątku. Mandraghora opisywała już swoje wrażenia. Natknąłem się ostatnio (nie pamiętam gdzie) na informację , że w pomieszczeniach jest gorsza sytuacja niż na zewnątrz. Wobec powyższego używanie maski podczas jazdy traci sens. Pozostaje jednak kwestia czy tak faktycznie jest.furman No więc było już wiele takich badań* i przeglądając z grubsza ich wyniki rzeczywiście często jest tak że stężenie jest porównywalne albo nawet wyższe w pomieszczeniach niż na zewnątrz. Na ogólne zanieczyszczenie powietrza wewnątrz wpływa wiele czynników (np. spalanie paliw w kuchenkach i piecykach, wietrzenie, wentylacja budynku, materiały budowlane np. farby, lakiery kleje zawarte np. w meblach - formaldehyd, dywany, dym tytoniowy itp. ) Zapewne chodzi jednak wszystkim nam o ten nieszczęsny pył różnej frakcji (porównanie wewnątrz i na zewnątrz). ** Nie wysuwałbym takiego wniosku że używanie maski traci sens. Oczywiście około 80% czy nawet więcej swojego życia spędzamy w pomieszczeniach ale przecież podczas jazdy wdychamy od 2 do 4 razy więcej powietrza niż człowiek nie wykonujący aktywności. Po prostu żeby zminimalizować tą ilość wchłanianych pyłów i innego toksycznego g. stosuje się maski. A na ile minimalizuje to zależy właśnie od jej jakości, filtrów, dopasowania do twarzy ! ale myślę że jest to zasadne chociaż sam przyznaje że nie stosuje :-P * np. TUTAJ cyt: "Przyglądając się danym zamieszczonym w tabeli 1 zauważyć można,że średnie stężenia PM10 były wyraźnie wyższe wewnątrz szkoły niż na zewnątrz. W przypadku stężeń pyłów PM2,5 i PM1 stwierdzono porównywalne poziomy. Przyczyną wyższych stężeń pyłów grubych wewnątrz pomieszczeń jest najprawdopodobniej fakt, że dzieci przebywają w ograniczonej przestrzeni przez kilka godzin dziennie, więc ich aktywność ruchowa może być przyczyną wtórnej emisji pyłu z podłogi i z innych powierzchni (mebli,ławek). ( ![]() ) Z kolei pyły drobne w dużej mierze infiltrują z powietrza zewnętrznego, więc stężenia ich są porównywalne wewnątrz i na zewnątrz szkoły. " ** Bardzo ciekawie zapowiadają się TE BADANIA których pełne wyniki poznamy prawdopodobnie w sierpniu 2015 roku | |
| Edytowane przez szbiker dnia 01-12-2014 11:34 | |
|
| |
| JaroZych Posty: 22 Dołączył: 25 kwi 14 |
|
|
Dziekuję. Dobre linki. Przychodzi mi do głowy, że trzeba samemu wypróbować. Używający piszą, że czują niektóre zapachy bardziej lub mniej. Realistycznie też piszą, że to przez szczeliny między twarzą a maską i jasna sprawa wcale nie stuprocentową filtrację. Myślę, że szczeliny pozwalają jakoś jechać na rowerze, inaczej za mało tlenu. Myślę sobie tak, że nawet jeśli przyjmę zanieczyszczeń o 3/4 mniej niż dotąd to już jest nieźle. Biorąc pod uwagę, jak słusznie zauważył Szbiker, że pochłaniamy wielokrotnie więcej powietrza podczas wysiłku. Jak wypróbuję - napiszę. |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
jeżeli są szczeliny między maską a twarzą to jej używanie traci sens. Po to masz wciągać powietrze przez filtr, żeby usuwał on ten cały syf, jeżeli wciągasz gdzieś bokiem, to równie dobrze możesz zdjąć maskę. Robiłam już fotki filtrów z mojej maski zeszłej zimy (30-40 godz jazdy): @Ucik- nie wiem czy istnieje coś takiego jak "czyste rejony Polski", chyba że chcesz pobiegać po puszczy białowieskiej ;-) adrenalina? pół kilo poproszę :)
| |
| Edytowane przez mandraghora dnia 01-12-2014 21:31 | |
|
| |
|
|
Mandraghora - to filtr z tej maski RZ? Ogólnie na plus (poza ceną)?
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Dodać można, że wykonując wdech wytwarzamy podciśnienie wewnątrz maski, dzięki czemu maska w momencie wdechu lepiej przylega do twarzy uszczelniając drobne szczeliny.
Pozdrawiam |
|
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
| Ja próbowałem używać RZ, ale po 2 km jazdy zdjąłem, bo nie byłem w stanie oddychać. Jakby mnie ktoś podduszał. Może do chodzenia się nadaje, ale jak dla mnie do jazdy na rowerze nie za bardzo. | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
@ Kot - tak, rz-mask. Ogólnie na plus, czyli zniknął zimowy kaszel, katar, plucie czarnym syfem, drapanie w gardle. Nie czuć smrodu, spalin. Do ciężkich treningów się nie nadaje, filtr traci też na przepuszczalności (ciężej się oddycha) jak namoknie (od pary wodnej). Użytkowanie to kwestia indywidualna, ja jestem w stanie w tym jechać ponad godzinę, trzeba tylko robić głębsze wdechy ;-) adrenalina? pół kilo poproszę :)
| |
| Edytowane przez mandraghora dnia 02-12-2014 11:36 | |
|
| |
|
Ja będę potrzebował do chodzenia czy wyjścia do sklepu więc w sumie idealna gdyby nie ta cena właśnie
|
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
|
Kocie, możesz sobie teraz wypróbować maskę do 10 dni, z czego ja skorzystałem i oddałem ją. Sprawdź sobie na stronie. Agata, właśnie zrobienie tego głębszego wdechu przy szybkim oddechu jest dla mnie nie do przeskoczenia. Restrykcja samego neoprenu jest za duża, jak dla mnie za mało dziur. | |
| Edytowane przez przemo dnia 02-12-2014 19:39 | |
|
| |
| Grigor Posty: 30 Dołączył: 25 lip 08 |
|
Ja używam masek Totobobo i nie jest źle, ale godna polecenia, chociaż rzucająca się w oczy jest opcja półmasek firmy 3M (np modele 6000 i 7500 z filtrami serii 2000). Pokazałbym, że Kraków i tak ma "czyste powietrze" w porównaniu np z Nowym Targiem ale nie mogę załączyć zdjęcia Dzięki za pomoc zadziałam tak: Filtr z maseczki | |
| Edytowane przez Grigor dnia 08-12-2014 15:36 | |
|
| |
|
No to u nas po 10 h użytkowania wygląda TAK (przytaczał ten test kiedyś Spinoza)To jest też pewnie zależne od rejonu miasta. W NT jest rzeczywiście nieciekawie . Pewnie wynika to z faktu że na zabudowę składają się w zdecydowanej większości budynki jednorodzinne opalane tradycyjnie i też jest tam w zasadzie kotlina. U nas jest w każdym razie bardzo źle. To nawet czasami czuć w autobusie jak wraca się z gór do nas Szacuje się że w Kraku jest więcej niż 30 tyś palenisk węglowych . Na razie w obszarze takim jak na zdjęciu poniżej zinwentaryzowano ich 5891. Jest to jednocześnie obszar w którym występują największe stężenia średnioroczne pyłu PM10 ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 08-12-2014 18:28 | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Kochani, wszystko jest w porządku! Tak działa dobór naturalny! A jego skutki, w dłuższej perspektywie, ludzkości, jako gatunkowi biologicznemu wychodzi tylko na dobre. Po co miejsce na ziemi mają zajmować przedstawiciele Homo sapiens, którzy w obronie własnego zdrowia i życia potrafią... jedynie "miauczeć" naskrobanymi na papierze petycjami i apelami do właściwych dla takiej okoliczności instytucji i urzędów, oraz podejmować inne działania przewidziane w ustroju demokratycznego państwa, które realizuje postulaty sprawiedliwości społecznej. W lepiej zorganizowanej, poważnej społeczności, osoby zadowalające się takim sposobem działania, no nie wiem, pozbawiane byłyby przywileju noszenia spodni(dotyczy panów)? Nie wytrzymałem!![]() ![]()
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Kocur
coraz więcej osób w nich widuję