Rowerowy Kraków

Autor Wiadomość
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 03-11-2013 19:02 RE: Rowerowy Kraków
Ekolodzy z Towarzystwa na rzecz Ochrony Przyrody jak i Radni Dzielnicy VII Zwierzyniec są przeciwni wchodzeniu toru w Błonia

A więc jaka by ta inwestycja nie była, raczej nieprędko doczekamy się jej realizacji :(
Czasami, czekając na ludzi, lubię sobie przejechać błonia dookoła i też uważam, że zamknięcie pętli bardzo by poprawiło ich atrakcyjność. Przydało by się jeszcze oświetlenie wzdłuż ulicy na Błoniach...
marekw mężczyzna

Miejscowość: KRK
Dodane 19-11-2013 09:23 RE: Rowerowy Kraków
Dziś rano zauważyłem, że na nowym skrzyżowaniu Lema/Pokoju pojawiły się przejazdy dla rowerzystów.
qnick mężczyzna

Dodane 19-11-2013 13:46 RE: Rowerowy Kraków
Kiedyś stałem jak głupi z 5 min na skrzyżowaniu pod Plazą czekając aż mi się strzałka do skrętu włączy. Bardzo potrzebny jest tam przejazd. Pewnie z guzikami? Jeśli tak to szkoda...
marekw mężczyzna

Dodane 19-11-2013 14:43 RE: Rowerowy Kraków
Na tą chwilę jest białe namalowane na jezdni, i słupki do świateł bez niczego.
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 20-11-2013 22:24 RE: Rowerowy Kraków
Dzisiaj odkryłem pas rowerowy i śluzę przy placu inwalidów. :)
Bardzo się cieszę, że coś się dzieje, ale mam mieszane uczucia co do bezpieczeństwa akurat tego jednego rozwiązania.
marekw mężczyzna

Dodane 21-11-2013 08:03 RE: Rowerowy Kraków
Pewnie z guzikami? Jeśli tak to szkoda...qnick

Są guziki, ewidentnie z jednej strony dla pieszych
Od strony Lema są również prostopadłe nacięcia na asfalcie, wyglądają jak do pętli indukcyjnych, ale na tą chwilę światła nie działają automatycznie
Miki mężczyzna

Miki
Miejscowość: Kraków
Dodane 21-11-2013 15:21 RE: Rowerowy Kraków
Dzisiaj odkryłem pas rowerowy i śluzę przy placu inwalidów. :)
Bardzo się cieszę, że coś się dzieje, ale mam mieszane uczucia co do bezpieczeństwa akurat tego jednego rozwiązania. Ucik

A dlaczego mieszane? W całym tzw. cywilizowanym świecie to działa i podnosi bezpieczeństwo.
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 21-11-2013 15:34 RE: Rowerowy Kraków
Ucik, też miałem takie odczucia. Wczoraj jechałem tam na rowerze, dzisiaj stałem na przystanku tramwajowym obok. Pomijając to, że kierowcy najeżdżają na tę przestrzeń, to chyba nie jest źle. Większość samochodów skręca w prawo w Aleje, więc rowerzyści nie blokują aut, nie ma specjalnego konfliktu interesów (może nieco dalej z tramwajami, ale albo się przejedzie przed, albo czeka na tramwaj.
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 22-11-2013 15:35 RE: Rowerowy Kraków
Dokładnie to co napisał Marcus, jeżeli przejedziesz wtedy, kiedy samochody stoją czekając na zielone światło, jest to super wygodne i bezpieczne, ale jeżeli samochody zdążą ruszyć to nagle okazuje się, że nas pas do jazdy prosto znajduje się pomiędzy pasami do skrętu w prawo.
Nie mam zielonego pojęcia, kto tutaj będzie mieć pierwszeństwo, ale jestem pewien, że jeżeli rowerzysta nie będzie znowu myślał za wszystkich uczestników ruchu, to prędzej czy później dojdzie do wypadku.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 25-11-2013 00:27 RE: Rowerowy Kraków
Coś o śluzach i
(...)Ale są też nieco gorsze wiadomości dla rowerzystów. W przyszłym roku na budowę nowych dróg rowerowych prezydent Krakowa chce przeznaczyć tylko 750 000 złotych. ZIKiT chciał na ten cel 2 000 000 zł.
Prezydent tłumaczy jednak, że właśnie w przyszłym roku, w ramach przebudowy ulicy Mogilskiej, powstanie kilkukilometrowa droga rowerowa, która połączy centrum miasta z Nową Hutą.
Źródło

Dokładnie to co napisał Marcus, jeżeli przejedziesz wtedy, kiedy samochody stoją czekając na zielone światło, jest to super wygodne i bezpieczne, ale jeżeli samochody zdążą ruszyć to nagle okazuje się, że nas pas do jazdy prosto znajduje się pomiędzy pasami do skrętu w prawo.
Nie mam zielonego pojęcia, kto tutaj będzie mieć pierwszeństwo, (...) Ucik

Wydaje mi się że pierwszeństwo ma rowerzysta jadący prosto w Karmelicką bo kierowca skręcający w prawo ma rowerzystę po swojej prawej stronie więc teoretycznie musi ustąpić.
...rzeczywiście jak auta ruszą a rowerzysta jedzie w tym momencie przedłużeniem tzw. "pasa filtrującego" tworzy się trochę niebezpieczna sytuacja z tymi autami skręcającymi w prawo :) i co?
Edytowane przez szbiker dnia 25-11-2013 09:32
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 25-11-2013 13:30 RE: Rowerowy Kraków
Kierowca ma ustąpić nie "teoretycznie" ale według nowego kodeksu drogowego również "praktycznie" :)

Rada dla odważnych i chcących zmienić np. ramę czy osprzęt - nie spieszcie się jadąc na wprost jak widzicie że ktoś skręca w prawo obok Was ;)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

marekw mężczyzna

Dodane 26-11-2013 08:36 RE: Rowerowy Kraków

Rada dla odważnych i chcących zmienić np. ramę czy osprzęt - nie spieszcie się jadąc na wprost jak widzicie że ktoś skręca w prawo obok Was ;)Kocur

Ani nie jestem odważny, ani nie chciałem zmienić ramy, a już się kopię z ubezpieczycielem sprawcy od ponad pół roku.
BartekAugustyn mężczyzna

Dodane 02-04-2014 12:41 RE: Rowerowy Kraków
[quote=Kocur]
Ani nie jestem odważny, ani nie chciałem zmienić ramy, a już się kopię z ubezpieczycielem sprawcy od ponad pół roku.marekw

A jaki mają problem?
marekw mężczyzna

Dodane 02-04-2014 13:12 RE: Rowerowy Kraków
W zasadzie nie mam dla nich czasu, ale muszę się pospieszyć, bo mi się przedawni.
Arto mężczyzna

Dodane 09-04-2014 11:31 RE: Rowerowy Kraków
Jakby co, to mogę coś podpowiedzieć.
Arto mężczyzna

Dodane 11-04-2014 10:42 RE: Rowerowy Kraków
Miałem kilka przygód z likwidatorami szkód.
Edytowane przez Arto dnia 11-04-2014 10:43
Skocz do Forum: