Dyskwalifikacja Armstronga
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| szaman696 Posty: 561 Dołączył: 16 mar 07 |
|
Tak sobie czytam i czytam te Wasze idealistyczne wizje i wywyody i się zastanawiam czy jesteście tacy naiwni czy mimo dorosłego wieku tak mało wiecie o życiu ![]() Światem rządzą pieniądze i to one są ważne. Taki Armstrong czy inny kolarz, biegacz, pływak czy kto by to nie był jest naprawdę najmniej w tym wszystkim istotny. Myślicie, że gości, którzy zarabiają na tym poważne pieniądze cokolwiek obchodzi taki sportowiec? Rozejrzyjcie się dookoła troszeczkę jak świat wygląda Kogo i z czego niby Armstrong okradł? Ewentualnie siebie ze zdrowia ale przecież nie robił tego za darmo tylko dla dużej kasy i sławy. Małe dzieci mają rodziców, którzy powinni ich szybko uświadamiać, że życie to nie bajka a duże dziecie powinny to już wiedzieć same. Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Versus, ale po co Ci to zacietrzewenie?! Buli, mylisz porządki! Ja nie o kolarstwie a o uczciwości! (Nie płacze tu nad swoimi wynikami sportowymi, bo wiem, że mnie można pokonać trenując regularnie 3x1h/tydzień. To jest sposób na mnie. Bez prochów itd.) Ale drażni mnie to, że w moim środowisku są ludzie, którzy gotowi są akceptować hasła typu: "........, bo wszyscy....." "........, bo gdybym tego nie robił, nie osiągnąłbym sukcesu w mojej dziedzinie" "........, ale nikomu nie szkodziłem", wreszcie rodzynek "...... i jestem z tego dumny!" Gotowi są akceptować takie kalki jako wytłumaczenie/usprawiedliwienie czyjegoś działania. I nie ma dla mnie znaczenia, czy w miejsce kropek wpisze się "donosiłem", "koksowałem", "kradłem", "oszukiwałem", "wymuszałem". Akceptacja takiego sposobu działania nieuchronnie zdegraduje/wała nas cywilizacyjnie! Staniemy się zbiorowiskiem bydląt(robotników)... ciekawych jedynie widowiska! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 24-10-2012 15:55 | |
|
| |
| schwepes Posty: 194 Dołączył: 21 mar 10 |
|
|
znalezione na fajsie Marka Tyńca...http://forums.rowery.org/viewtopic.php?t=23639 . Chyba jedna z sensowniejszych i pełniejszych wypowiedzi jakie widziałem w temacie dopingu. Jest m.in. odniesienie się do pomysłów całkowitej legalizacji dopingu, bardzo konkretnie uargumentowane. Na szczęście my amatorzy, możemy koksić ile wlezie )))) |
|
|
| |
| Canyon1 Posty: 185 Dołączył: 17 kwi 09 |
|
Poraża mnie logika wypowiedzi Pana Olimpijczyka Czeslawa L. z zacytowanego wczesniej wywiadu:Zrozumiałbym to potępienie, gdyby Amerykanin brał to, czego nie brali inni. Ale on brał to samo, więc de facto nie oszukiwał. A co z ludzmi ktorzy nie chcieli koksowac?Z tego wynika ze nie masz wyboru chcac zostac sportowcem wyczynowym, bo albo przystajesz na oszustwo i zaczynasz koksowac albo jestes out. W dodatku nie kazda grupa miala tak dobrze zorganizowany system dopingowy, bo potrzeba bylo na to wielkich srodkow. Ikolejny cytat: Albo ustalimy zasady, które będą przestrzegane przez wszystkich, albo idźmy na żywioł i niech każdy robi, co chce. Noz mi sie w kieszeni otwiera jak slysze takie madrosci wyglaszane przez "autorytet sportowy" - jak kazdy bedzie robil to co chce, to na poszczegolnych zawodach wygrywac beda debile, ktorzy nie dbaja o zdrowie i sa w stanie wziasc najwieksza dawke koksu, nawet liczac sie z tym ze ich kariera potrwa nie 20 lat a rok. |
|
|
| |
|
|
Ratunkiem dla kolarstwa mogą być niektóre zasady zaczerpnięte z wrestlingu. Widowiskowość może pozostać(premie na przełęczach, ucieczki, pościgi... może nawet kontrolowane upadki), a nikt nie będzie czuł się oszukany! (Pomysł zaczerpnąłem z jednego z internetowych komentarzy.) Dodane dnia 24 października 2012 20:15:19 Proszę bardzo: http://rowerowanie.pl/photogal…p?photo_id=8069 nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 24-10-2012 20:15 | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
Czesiek gada jakby spadł z roweru ... Dla przypomnienia: Marion Jones – amerykańska lekkoatletka przyłapana na dopingu, była mistrzyni świata i mistrzyni olimpijska na dystansie 100 i 200 metrów(tytuły odebrano) Alberto Contador - hiszpański kolarz został zdyskwalifikowany na dwa lata, począwszy od 6 sierpnia 2010, a wszystkie jego wyniki, w tym zwycięstwa w Tour de France 2010 oraz Giro d'Italia 2011, zostały anulowane. Ben Johnson - Zawodnik został zdyskwalifikowany, a złoty medal ostatecznie przyznano Carlowi Lewisowi itp. itd. Przy sprawie Lance'a znamienne jest. że nigdy mu oficjalnie nie udowodniono. Czy był najsprytniejszy i nie dał się złapać? Nigdy się pewnie nie dowiemy. Za to smród ciągnie się poboczami na kilometry i winni są niestety po obu stronach. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE | |
| Edytowane przez Kocur dnia 24-10-2012 20:56 | |
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
Dlaczego nikt nie pociągnie do odpowiedzialności firm farmaceutycznych, które robią największy interes? Dlaczego nikt nie wymaga, by informowały o wszystkich wspomagaczach wprowadzanych na rynek [Roche Holding AG poinformował WADA o leku CERA, działającym jak EPO, przed wprowadzeniem go do aptek, dzięki czemu szybko powstały testy]? Jest informacja, jest reakcja - odpowiedzialni za kontrolę będą wiedzieli, czego szukać, jeśli koncerny będą zobligowane do pełnej informacji o każdym środku. A tak - jak się to stało w przypadku Armstronga - mogę dowiedzieć się za dziesięć lat, że zwycięzca organizowanego przeze mnie Tour de Pologne wziął doping i będę musiał odkręcać całą klasyfikację, obierać tytuł itd.Czesław Lang Wydaje mi się, że tu jest podobnie jak z tytoniem. Wiemy, że palenie jest szkodliwe, ale nie będziemy psuć biznesu koncernom. Wiem, że ktoś odpowie, że gdyby nie było popytu... Skończmy z hipokryzją i wprowadźmy standardy jednakowe dla wszystkich. Na tą chwilę wygląda, że "kolarze to koksiarze", a inni sportowcy są czyści Weźmy aferę "Puerto" z doktorem Eufemiano Fuentesem. Na liście jego klientów były najznamienitsze postaci świata sportu z piłkarzami Barcelony na czele ["Le Monde", który opublikował tę wiadomość, dwukrotnie przegrał z Barceloną proces o zniesławienie]. Ale kolarze byli jedynymi ukaranymi.Czesław Lang Myślę, że albo wszyscy są równi albo wolna amerykanka i mamy nie tego czyj organizm najlepiej radzi sobie ze zmęczeniem tylko tego czyj organizm najlepiej przyswaja koks jako mistrza. I nie posługujmy się ideałami i naiwnością. Czekam na kary dla dyrektorów sportowych teamów zamieszanych w doping. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
|
Szaman696 nie bardzo wiem czemu w ogóle cała dyskusja idzie w takim kierunku... Zwłaszcza na forum rowerowym... Dzieckiem nie jestem i do naiwnych też nie należę. Nie podoba mi się relatywizm, który ostatnio zapełnia nasze życie. Ostatecznie to my decydujemy co nam się podoba, co akceptujemy. Sponsorzy liczą na miliony takich jak my. Jeśli uznamy, że oszustwa nam się podobają i chcemy je oglądać, to z pewnością, tu się zgodzę, pieniądze na to pójdą. Jednak mamy prawo i pewnie i obowiązek powiedzieć, że nie chcemy być frajerami, którzy patrzą na spektakl niewiele mający wspólnego z rzeczywistością. Pewnie powiesz, że większość lubi, chce być okłamywana. Cóż ja nie. |
|
|
| |
|
Tu nie ma znaczenia to co lubisz i akceptujesz bo nie masz na to żadnego wpływu ![]() Śmieszy mnie ta ekscytacja, ten opór, który nic nie wnosi do sprawy. Osoby zainteresowane nawet się o tym nie dowiedzą a moralność i mentalność ludzka jest niezmienna od setek lat. Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
|
Dlaczego nikt nie pociągnie do odpowiedzialności firm farmaceutycznych, które robią największy interes? Tutaj Pan Czeslaw tez sie wykazal zaominajac o tym, ze firmy farmaceutyczne produkuja leki w szczytnym celu, jakim jest leczenie chorych ludzi (pomijam mniej szczytny cel, jakim jest zapewnienie funkcjonowania firmy poprzez osiaganie zyskow ze sprzedazy). To sportowcy siegaja po te leki wbrew ich przeznaczeniu. Firmy nie przestana produkowac srodkow typu epo czy salbutamol bo miliony ludzi utraciloby srodki do leczenia. Sa to natomiast srodki wydawane na recepte, ktore jakis lekarz (np Ferrari) musial wystawic. A nawet jezeli leki te nie bylyby produkowane przez firmy farmaceutyczne, to dla z miare zdolnego chemika wspartego srodkami jakimi grupy kolarskie dysponuja, nie byloby nic trudnego. | |
| Edytowane przez Canyon1 dnia 25-10-2012 01:31 | |
|
| |
|
Tu nie ma znaczenia to co lubisz i akceptujesz bo nie masz na to żadnego wpływu "... moralność i mentalność ludzka jest niezmienna od setek lat." Szamanie696 skąd to wziąłeś? Co za bzdura! "Kondycja ludzka", czyli suma instynktów, odruchów i predyspozycji z jaką człowiek przychodzi na Świat jest zasadniczo stała, tu masz rację. Ale mentalność, moralność!!!? Ta, jako zależna od zastanej cywilizacji, kultury, religii - może być diametralnie różna! Różna dla czasu, miejsca, środowiska a nawet dzielnicy, ulicy czy domu. !Szamanie696, zachęcam do poznawania, wartościowania, świadomego wybierania! (Dziwi mnie tutaj akceptacja, zgoda na, mało(!), niemal pochwała prymitywu! Mnie, bezsensowność tłumaczenia się sloganem "wszyscy tak robili" skutecznie odradzono już w podstawówce! ![]() )
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 25-10-2012 08:37 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
(...) ![]() jedyna nadzieja w sponsorach, którzy zaczęli się już wycofywać. Być może tego, czego nie są w stanie zrobić wszyscy działacze, organizacje i kibice zrobi cieńszy strumyczek gotówki. adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
Versus - moim świadomym wyborem jest życie bez telewizji, radia, gazet i podniecania się doniesieniami, aferami i śmiesznymi informacjami ze świata. Nie przeżywam afer tak jak widzę część osób tutaj i dlatego wcześniej napisałem, że mnie to bawi Do tego wątku zaglądam dla rozrywki a nie z chęci zmiany świata.Cały sport, polityka, wojny, religie... wszystko opiera się głównie na pieniądzu. I to nie tylko na poziomie armstronga i jeszcze raz powiem, że nie mamy na to wpływu. Bo możesz sobie zaszczepiać w dzieciakach z klubu, w którym działasz szczytne idee itd. Tylko co z tego? Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
|
|
Ja odwrotnie, staram się trzymać rękę na pulsie. Zdobywam informacje z wszelkich dostępnych źródeł, by wyrobić sobie zdanie. Dzieciom z klubu i własnym, staram się zaszczepić szczytne idee nie tylko po to, by zdobywały laury. Także po to, bym jak najpóźniej zakosztował skutków mentalności i "moralności"... każącej ciała zmarłych traktować jako ścierwo, truchło, padlinę, mięso, odpadki, które najlepiej spalić albo zakopać we wspólnym dole chociażby! Tak, pojechałem daleko od tematu Armstronga, ale od małego kantu na zawodach może zacząć się lawina skutkująca w przyszłości! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 25-10-2012 10:14 | |
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
JTakże po to, bym jak najpóźniej zakosztował skutków mentalności i "moralności"... każącej ciała zmarłych traktować jako ścierwo, truchło, padlinę, mięso, odpadki, które najlepiej spalić albo zakopać we wspólnym dole chociażby! I właśnie dlatego ja także nie mam tv... Dziękuję, do widzenia... |
|
|
| |
| RB Posty: 398 Dołączył: 5 kwi 07 |
|
Kiedyś, z ogromnym zaskoczeniem przeczytałem, że już w czasach starożytnych stosowano niedozwolony doping dla koni biorących udział w wyścigach rydwanów. A jak już jestem przy "końskim dopingu" to też gdzieś przeczytałem, że niektórzy uczestnicy wyścigów kolarskich sprzed stu lub ponad stu lat temu, też używali takich środków. Czyli jednak, do dzisiaj nic się specjalnie nie zmieniło, no może poza unowocześnieniem przyjmowanych nielegalnych wspomagaczy. |
|
|
| |
|
|
@blui, szaman696 Co takiego jest fatalnego w oglądaniu relacji z zawodów F1(bo tylko dla Kubicy kupiłem TV i niewiele poza tym oglądam), że nie sposób zgodzić się z moimi argumentami? @RB Mylisz pojęcia! Skłonność do oszukiwania jest pochodną instynktu samozachowawczego. I jako że jesteśmy biologicznie zwierzętami- zgadza się, jest to cecha stała. Ale mentalność, moralność odnosi się do wartości wyższych. Te przymioty zdobywamy. Zależnie od środowiska inne! To, że w określonych okolicznościach, zgodnie z cyklami cywilizacyjnymi, niezbyt wyszukana mentalność, sytuacyjna i relatywizująca moralność powtarza się lub nam towarzyszy stale(ale nie w 100% populacji!)- nie znaczy, że mamy się na nią godzić. Uznać za nieusuwalne fatum! ![]() ![]() Dodane dnia 25 października 2012 13:11:12 Jaką trzeba dysponować mentalnością, by utożsamiać TV z jedynym źródłem informacji, jednocześnie sugerując jego brak!? Reasumując: "Podziwiajcie mnie - nic nie wiem!" ![]() ![]() ![]() Fajna moda! Nic nie wiedzieć, nie interesować się- tylko praca, sen, pokarm, trening. ![]() ... niewolnik idealny!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 25-10-2012 13:11 | |
|
| |
|
|
Mówiłeś o wyborze, wborem jest nie dawanie się wciągać w system, który nas zniewolił. Ludzie, rządzący dążą do tego żeby sterować i manipulować ludźmi. Udaje im się to bardoz dobrze, ich głównym narzędziem są media. Społoczeństwo nie mysli racjonalnie, społoczeństwo działa według norm społecznych. W przypadku Lance'a padają hasła, że oszukał, że zawiódł itd. To są dla mnie właśnie takie społeczne frazesy. Mnie nie oszukał, ja z nim umowy żadnej nie podpisywałem i na nic się nie umawiałem. Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
|
| Oszukal innych nie koksujacych zawodnikow, zawiodl osoby dla ktorych byl autorytetem sportowym i ktore wierzyly w czystosc tego sportu. W tym przypadku pozytywny jest fakt, ze oszustwo zostaje ukarane, co niestety nie zawsze ma miejsce. | |
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
Coś napisałem, ale usunąłem. Nie zamierzam bowiem wchodzić w rozmowy na takim poziomie... Zaraz bym się dowiedział o sobie kilku kolejnych miłych nowości! | |
| Edytowane przez buli dnia 25-10-2012 14:25 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

Zachowujesz się, jakby to Ciebie Armstrong okradł z jakiegos zwycięstwa?! Akurat kolesie, którym najwięcej "zabrał" też ćpali na potęgę, więc trudno tu mówić o jakiejś ich krzywdzie...

!