Znak rowerowy C-13.
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| marlcin Posty: 2 Miejscowość: Kraków Dołączył: 7 maj 09 |
|
|
Hej, czy znak C-13 sygnalizuje ścieszkę dla rowerów tylko w kierunku w jakim jest ustawiony czy nie ma to znaczenia i można kręcić w przeciwnym? Dla pewności podam przykład - wjeżdzamy na ścieszkę rowerową (bez znaku C-13, czyli jeszcze nie mamy pewności że jest rowerową), o której istnieniu upewniamy się zjeżdzając na jej końcu i odwracając głowę i widząc właśnie znak c-13. |
|
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
|
C-13 oznacza, że część drogi jest drogą dla rowerów, nie mówi nic o kierunku w jakim należy się poruszać, do tego służy znak B-2. Natomiast jeśli nie ma znaku C-13 od strony, którą jedziesz, to nie ma obowiązku poruszania się taką DDR. Chociaż znajdzie się niejeden artysta, który będzie twierdził inaczej. DDR ma być zgodnie z PoRD oznakowana, jeśli nie jest, to jej po prostu nie ma. Tak samo jak o tym, że masz nie wjeżdżać pod prąd ma Cię informować B-2 przy wjeździe, a nie D-3 przy wyjeździe i to jeszcze za plecami. Przy okazji należy też pamiętać, że w Polsce z pewnymi wyjątkami obowiązują znaki z prawej strony. I tego się trzymaj. |
|
|
| |
| marlcin Posty: 2 Miejscowość: Kraków Dołączył: 7 maj 09 |
|
|
No właśnie mi sie trafił "taki jeden" a dokładniej taka jedna. Na odcinku przy ulicy mogilskiej/Jana Pawła, pod wiaduktem kolejowym od strony stacji benzynowej co się dalej znajduje. Jade sobie spokojnie a one sie na mnie drze że przepisy łamię i jadę pod prąd. No to ja do niej z kulturalną gadka a ona swoje... Upierała się że w kierunku huty to mogę sobie jechać tylko drugą stroną i oczywiście po ulicy a jadąc scieszką rowerową stwarzam wręcz śmiertelne zagrożenie dla pozostałych uczestników ruchu. Zatrzymaliśmy nawet jednego rowerzystę co również "łamał przepisy". Jak wysłuchał spokojnie to powiedział tej Pani co o niej myśli i pojechał dalej ![]() Irytują mnie ludzie łamiący przepisy ale już bardzo wkurzają mnie ludzie którzy mi mówią że przepisy łamie jak tego nie robię... |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |