Przechowywanie bike'a

Autor Wiadomość
bananafrog mężczyzna

bananafrog
Miejscowość: Krk Ruczaj
Dodane 17-07-2009 20:27 Przechowywanie bike'a
Wobec rychłego powiększenia rodziny :), mam dylemat. Trzeba będzie drastycznie ograniczyć miejsce zajmowane przez rowery i największy problem to mój startowy (chociaż bardzo przeciętny :() Trek. W zwiazku z tym dwa pytania:
1. czy powieszony za obręcz w pionie będzie miał problem z zapowietrzaniem się hamulców hydraulicznych (Avid Juicy 3; mam wrażenie, że jakiś czas temu przedni hamulec zapowietrzył się od odwrócenia roweru, z tym, że całkiem "do góry kołami")
2. ewentualnie czy można kupić jakiś dobry pokrowiec, w którym przetrwałby (również zimę!;() na balkonie; na balkon nie pada bezpośrednio deszcz, ale w zimie bywa, że zawieje śniegiem (tragedia :[ )?
Naprawdę 'niewesoło' to wygląda... I co zrobić? i co?
Będę wdzięczny za sugestie.

button stats bikestats.pl

spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 17-07-2009 21:18 RE: Przechowywanie bike'a
..dobre pokrowce robi ZATOR ... sam takiego używam do przewozu rowerka wewnątrz auta ale na balkonie też powinien się sprawdzić ...

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

pocio mężczyzna

pocio
Miejscowość: Kraków
Dodane 17-07-2009 22:32 RE: Przechowywanie bike'a
ja zabudowalem balkon. Na zime jak znalazł. Pokrowiec to za mało

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 17-07-2009 22:39 RE: Przechowywanie bike'a
Powieszenie bika przednim kołem jest mniej szodliwe dla hamulców w przypadku jak masz w miare świeże klocki, przy bardzo startych , powietrze może się dostać do otworu w komorze.
Jesli zostawiasz na dłuższy czas proponuje rozszerzyć klocki aby max przesunąć płyn do góry.
Chyba że na sezon przelewasz system na nowo , co warto zrobić jak się użytkuje rower intensywnie przez cały rok, to nie ma co się przejmnować.

Jeśli przewracamy rower odwrotnie, lub pionowo, to trzeba odczekać chwile aby w komorze w klamce powietrze nie przeszło niżej po naciśnięciu klamki.
Klamke naciskamy później.

Powieszenie roweru w pionie przez dłuższy cas - w przypadku np amorów Judy J2, J3 stwierdziłem w serwisie wyciek oleju w okolicach górnego pokrętła w prawej ladze .

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

bananafrog mężczyzna

bananafrog
Miejscowość: Krk Ruczaj
Dodane 18-07-2009 21:45 RE: Przechowywanie bike'a
Spinoza, dzięki, spróbuję przyjrzeć się tym pokrowcom. Potrzebuję czegoś na rower 'nierozebrany', bo poza samą śnieżną zimą cały czas na nim jeżdżę.
Pocio, ja też miałem w planach pierwotnie zabudowę, ale nie jest to takie proste...
Piotr, właśnie tego się obawiam. Faktycznie, gdybym miał nie jeździć, to pewnie wystarczy na nowo zalać układ na wiosnę. Ale ja z rowerem muszę coś zrobić w ciągu najbliższego miesiąca, nie planuję tak po prostu go 'magazynować'. Może przejdę na V-brake'i ;)

button stats bikestats.pl

Skocz do Forum: