Rowerek biegowy dla dzieciaka

Autor Wiadomość
papite mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 03-09-2009 14:12 Rowerek biegowy dla dzieciaka
Może zauważyliście po maratonie krakowskim małego szkraba który na rowerku bez napędu z przypiętym numerem startowym przemykał pomiędzy rowerzystami na błoniach.
Ponieważ pojazd ten wzbudził spore zainteresowanie (także wśród zielonych) pozwoliłem sobie napisać kilka słów na jego temat. Rowerek biegowy (jak go nazywam) jest świetnym sposobem do nauki jazdy na dwóch kółkach już w wieku 2 lat. Dzieciak najpierw zaczyna sobie chodzić trzymając go pod sobą , potem co jakiś czas przysiada na siodełku aż po kilku dniach siedząc już cały czas odpycha się nogami i zaczyna łapać równowagę. Dzięki temu pomysłowi dziecko pomija etap nienaturalnej jazdy z bocznymi kółkami i po roku lub dwóch przesiada się na prawdziwego dwukołowca.
Mój Mikołaj jeździ na rowereku firmy Bellelli - kupiony w Decathlonie za ok. 200pln. Waży 3,2kg posiada pełne opony, koła na łożyskach kulkowych regulowane siedzenie i osłonki chroniące dłonie w razie otarcia się podczas jazdy o jakąś przeszkodę. Rama plastikowa ale tworzywo wygląda na dosyć solidnie.
Widziałem podobne patenty firmy Kettler oraz Laufrad (drewniane i stalowe). Są też modele z pompowanymi kołami i hamulcem więc adresowane dla nieco starszych maluchów. Poniżej zamieszczam kilka linków z informacjami oraz mojego syna w akcji.
Mikołaj w akcji
Aktywny Smyk
Tekst z bikeboarda
Skocz do Forum: