Kolarstwo dywanowe a kadencja
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Pogoda za oknem taka, że nawet najwięksi wrogowie kręcenia w miejscu przepraszają się z trenażerami . Jaką kadencję w rpm (revolutions per minute) macie jak kręcicie pod dachem? I jak się ona ma do kadencji z normalnej jazdy (wyższa, niższa, taka sama)? Pozdrawiam |
|
|
| |
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
Zależy co kręcisz. ![]() |
|
|
| |
|
Leslaw napisał/a: No w domyśle chodziło mi o tzw. wytrzymałość bazową... wiadomo, że inne ćwiczenia, jakieś interwały siłowe, szybkościowe itd. to się jeździ z kadencją stosowną do specyfiki wykonywanego ćwiczenia. Pozdrawiam |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
Kadencja jest ważna ale póki co nie mam czujnika i zdany jestem wyczucie. Jedno wiem na pewno, mam tendencję do jazdy ze zbyt niską kadencją i teraz pracuję nad tym aby to zmienić. Po prostu szybciej kręcę
|
|
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Jak miałem trenażer, to kręciłem z kadencją 80-90. Średnia tarcza z przodu, opór na manetce 3-4 (trenażer Elite), puls 70%. Czujnik kadencji miałem jako stary licznik rowerowy. Nie żałuje że sprzedałem, wole jeżdzić po soli niż w domu kręcić. B) | |
|
| |
|
|
Kadencja przy wytrzymałości tlenowej powinna mieścić się w zakresie 85-95 obr/min. Dla jednych będzie ona wysoka a dla innych normalna. W każdym bądź razie nigdzie nie jest powiedziane ,że ma być wygodna tak jak przy treningu regeneracyjnym. Ja staram się kręcić na poziomie 90 obr./min , zgodnie z tym co zalecił mi Szul . Podczas jazdy w terenie istnieją przeróżne ograniczniki , które powodują utrudnienia w utrzymaniu kadencji jak : ukształtowanie terenu, podłoże, inni użytkownicy drogi bądź ścieżki rowerowej , pogoda , kilka wastw odzieży która ogranicza ruchy itp. Wszystko to wpływa na utudnienia w pracy nad tym elementem , choć bez porównania wolę jazdę na świeżym powietrzu. i |
|
|
| |
| Pawel Polowianiuk Posty: 6 Miejscowość: Krakow Dołączył: 21 paź 06 |
|
| Od dluzszego czasu stosuje sie do zalecen (z lekkimi modyfikacjami) ze strony tacxa. Wg niej kadencja w trakcie jednej sesji treningowej waha sie od 80 do "ile fabryka dala". Mi udalo sie utrzymac okolo 140 w ciagu 1 min, ale maxa mialem 180. Srednia kadencja wychodzi od 95-100 w trakcie sesji treningowej. | |
|
| |
|
|
Duży wpływ na podnoszenie mojej kadencji ma trening szybkości , który wykonuję na trenażerze niezależnie od warunków pogodowych na zewnątrz. Przykładowa moja sesja treningowa : TR 5 min /kadencja wygodna/ +WT 25min /kadencja 90-95/ + 6 x 30 sek w odstępach 4 min / kadenja max /+ WT 10min + po 4x izolowanie nogi /kadencja 80-100/ +WT 20min + TR 5min Kadencja max , którą uzyskuję podczas takiej sesji to w tej chwili 196 obr/min ale nie da się tego utrzymać przez 30 sek. Normalnie utrzymuję 175-180. |
|
|
| |
|
Jak chciałem wykręcić max kadencję, to jak przyspieszyłem od 190 było 194, 198, a potem się 107 pokazało . Chyba nie przewidzieli że ktoś będzie chciał kadencję 200 przekroczyć . A licząc obroty z zegarkiem raczej nie idzie się doliczyć przy takiej kadencji .
Pozdrawiam | |
| Edytowane przez Axi dnia 31-01-2007 15:10 | |
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
założyłem czujnik niedawno i okazuje się że normalna kadencja z jaką jeżdżę to ok 60 a przy zalecanym 90 nogi mi się gubią Dochodzę powoli do tego że mogę kręcić bez ograniczen 80 obr/min
www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

. 

. Chyba nie przewidzieli że ktoś będzie chciał kadencję 200 przekroczyć
.