Rowerowe Podhale

Autor Wiadomość
bukol mężczyzna

Dodane 28-06-2010 11:20 Rowerowe Podhale
Witam wszystkich!

Zaprasza na niedawno uruchomiony portalhttp://www.rowerowepodhale.eu/

Co sądzicie?

Pozdrawiam!
Cvbge mężczyzna

Dodane 28-06-2010 12:01 RE: Rowerowe Podhale
Fajny pomysł. Myślałem o czymś podobny dla okolic Krakowa.

Sugestie:
- lepsze nazwy dla tras, "Trasa I" nic nie mówi
- wszystkie informacje o trasie powinny być na jednej stronie, tzn. opis, profile, mapka, track (albo przynajmniej bezpośrednie linki do nich)
- profile:
* profil powinien być klikany i otwierać obrazek w wyższej rozdzielczości, a nie zipa
* nie ma potrzeby dawać profilu mającego 700KB i 3508x2479! 30% z tego rozmiaru w zupełności wystarczam plik ma wtedy 100KB, a pewnie można by zejść jeszcze mniej gdyby się postarać
* co to za plik "spadki"?
- z tego co rozumiem w danych GPS dajesz informacje o ulicach, szczytach, lasach etc., znowu wszystko spakowane zipem. Może komuś się to przyda, ale ja wolałbym prosty plik z samym śladem trasy, ewentualnie jeszcze z interesującym punktami. To gdzie jest asfalt czy las wystarczy że będzie pokazane na stronie na mapach/profilach.
- w statystykach przydała by się informacja o sumie przewyższeń

Generalnie strona fajna, ale trzeba popracować nad używalnością.
Edytowane przez Cvbge dnia 28-06-2010 12:11
bukol mężczyzna

Dodane 28-06-2010 12:33 RE: Rowerowe Podhale
- dodam skrócony opis punktów charakterystycznych
- będą odnośniki
- założeniem był szybki podgląd i możliwość pobrania profili i map w dużej rozdzielczość do druku
- spadki wyrażone w % na odcinkach 20m
- udostępniam oprócz tracka dokładne dane z mapy topograficznej (dane pozyskane z wysokorozdzielczych zdjęć lotniczych i sat) tak aby się odnaleźć w terenie - w razie czego. łatwo wyciągnąć z zipa sam track. generalnie nastawiłem się na publikacje informacji geograficznej.
- nie wiadomo kto w jaką stronę będzie jechał więc suma przewyższeń będzie inna... w zasadzie z profilu można odczytać przewyższenia

Generalnie wielkie dzieki za odpowiedź i sugestie! Pozdrawiam!

Dodane dnia 28 czerwca 2010 12:37:39

a jeszcze jedno - bo chyba nie do końca rozumiem format GPX. Generalnie chciałbym udostępnić mapy w postaci wektorowej, tak żeby sobie można było je wgrać np na garmina... ale czy GPX to dobry format? Może mógłbyś pomóc? Bo z garniakiem nie miałem nigdy do czynienia:(
Edytowane przez bukol dnia 28-06-2010 12:37
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 28-06-2010 12:44 RE: Rowerowe Podhale
GPX jest ok dla Garmina, ale to format śladu i punktów, nie mapy ZTCW.

Куба

Edytowane przez Kubak dnia 28-06-2010 12:47
bukol mężczyzna

Dodane 28-06-2010 13:34 RE: Rowerowe Podhale
No właśnie zauważyłem, że jest problem z konwersja shp do gpx - tz. nie trawi obiektów poligonowych - tylko linie i punkty i np lasy są prezentowane jako obrysy:( muszę to jakoś zmienić, ale powiem szczerze że nie wiem jak. Mam informacje m.in lasy i szerokie potoki jako poligony - jak z tego zrobić mapę na garmina? możne ktoś pomoże?
pocio mężczyzna

pocio
Miejscowość: Kraków
Dodane 28-06-2010 14:16 RE: Rowerowe Podhale
a nie prościej wykorzystać UMP'a topo?
Szkoda dwa razy robić tą samą robotę. Na stronie wszystkie potrzebna informacje.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

bukol mężczyzna

Dodane 28-06-2010 14:48 RE: Rowerowe Podhale
w zasadzie można by, ale jaka jest dokładność danych... Posiadam dane dla większości Podhala i są to dane dokładne i bardzo dokładne pozyskiwane m.in ze zdjęć lotniczych o rozdzielczości 25 cm - można w lesie policzyć drzewa- jest to stan na 2009 rok. Chciałbym po prostu udostępnić te dane w obrębie danej trasy.
Cvbge mężczyzna

Dodane 28-06-2010 15:26 RE: Rowerowe Podhale
- założeniem był szybki podgląd i możliwość pobrania profili i map w dużej rozdzielczość do drukubukol

Map - zgadzam się, ale po co ktoś miałby drukować profil w wysokiej rozdzielczości? Wystarczy taka, żeby było można odczytać potrzebne informacje i punkty charakterystyczne.

- spadki wyrażone w % na odcinkach 20mbukol

Nie bardzo rozumiem. Czym to się różni od profilu? Dlaczego wszystkie wartości są nieujemne? (jeździmy tylko w dół albo po płaskim? Nie ma danych o "wzniesieniach")?

- udostępniam oprócz tracka dokładne dane z mapy topograficznej (dane pozyskane z wysokorozdzielczych zdjęć lotniczych i sat) tak aby się odnaleźć w terenie - w razie czego. łatwo wyciągnąć z zipa sam track. generalnie nastawiłem się na publikacje informacji geograficznej.bukol

Nie mam nic przeciwko, tylko traktowałbym to zupełnie oddzielnie od danych GPSowych. Jeśli ktoś ma GPSa to zazwyczaj nie ma problemów z odnalezieniem się.

Czyli takie obrazy mają sens jeśli ktoś chce najpierw obejrzeć okolice, żeby zdecydować czy chce tam iść, lub jeśli np. nie ma gpsa i chce mieć dokładną/darmową mapę.

- nie wiadomo kto w jaką stronę będzie jechał więc suma przewyższeń będzie inna... w zasadzie z profilu można odczytać przewyższeniabukol

Podajesz wszędzie początek i koniec trasy, więc można założyć, że to jest domyślny kierunek. Natomiast przewyższenia (czy np. czasy przejść) można podawać, i zazwyczaj podaje się w obie strony.

Można to odczytać z profilu, ale średnie nachylenie też można, a mimo to je podajesz (a w sumie to jak je liczysz?). Dlatego zaproponowałem dla kompletności podawanie także przewyższenia, jest to ważna informacja o trasie.

a jeszcze jedno - bo chyba nie do końca rozumiem format GPX. Generalnie chciałbym udostępnić mapy w postaci wektorowej, tak żeby sobie można było je wgrać np na garmina... ale czy GPX to dobry format? Może mógłbyś pomóc? Bo z garniakiem nie miałem nigdy do czynienia:(bukol

GPX się do tego nie nadaje. Najlepiej popytać na UMP, jak proponuje pocio.
Edytowane przez Cvbge dnia 28-06-2010 15:31
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 28-06-2010 16:12 RE: Rowerowe Podhale
w zasadzie można by, ale jaka jest dokładność danych... Posiadam dane dla większości Podhala i są to dane dokładne i bardzo dokładne pozyskiwane m.in ze zdjęć lotniczych o rozdzielczości 25 cm - można w lesie policzyć drzewa- jest to stan na 2009 rok. Chciałbym po prostu udostępnić te dane w obrębie danej trasy.bukol

jeżeli chcesz zrobić coś dla innych to możesz te dane udostępnić przez UMP. Będziesz jednym z jego autorów, a dzięki Tobie Podhale będzie najdokładniejszym obszarem Polski.
No chyba, że wolisz działać sam.

Ja tam wolę pracę zespołową.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

elawinia kobieta

elawinia
Dodane 28-06-2010 17:40 RE: Rowerowe Podhale
Super, bardzo dobra inicjatywa !
Myslę, ze podhale rowerowe jest zbyt mało rozpropagowane, a szkoda - są tam piękne trasy, każdej trudności, a dokładając punkty widokowe na Tatry które się pojawiają na trasie - bajka.

Ja dosc sporo Podhala zjeździłam w ostatnich kilku latach i generalnie Podtarza - czyli również trasy Orawskie, Spiskie i Liptowskie. Taka przyjemna forma przygotowywania sie do egzaminu na licencje przewodnika tatrzanskiego ;-)Wysłałam już kilka osób na rowerze w rejon Podtatrza i wszyscy wracają zachwyceni.

Pozdrawiam,
Elawinia
bukol mężczyzna

Dodane 29-06-2010 07:39 RE: Rowerowe Podhale
Nie bardzo rozumiem. Czym to się różni od profilu? Dlaczego wszystkie wartości są nieujemne? (jeździmy tylko w dół albo po płaskim? Nie ma danych o "wzniesieniach")?

... Profil przedstawia wysokość nad poziomem morza na danym dystansie, a wykres spadków nachylenie terenu w % na danym dystansie: czyli |z1-z2/20m|*100% dziele przez 20 bo trasa podzielona jest na odcinki 20m i wyciągam z tego wartość bezwzględną bo generalnie spadek nie ma znaku ujemnego ... gdzie są te wartości ujemne (może gdzieś błąd popełniłem)

Nie mam nic przeciwko, tylko traktowałbym to zupełnie oddzielnie od danych GPSowych. Jeśli ktoś ma GPSa to zazwyczaj nie ma problemów z odnalezieniem się.

Czyli takie obrazy mają sens jeśli ktoś chce najpierw obejrzeć okolice, żeby zdecydować czy chce tam iść, lub jeśli np. nie ma gpsa i chce mieć dokładną/darmową mapę.

w zasadzie to masz racje. spróbuję nawiązać współpracę z twórcami darmowej mapy - jak sugerujecie

Podajesz wszędzie początek i koniec trasy, więc można założyć, że to jest domyślny kierunek. Natomiast przewyższenia (czy np. czasy przejść) można podawać, i zazwyczaj podaje się w obie strony.

no racja, ale czas przejazdu jest też kwestia indywidualną

Można to odczytać z profilu, ale średnie nachylenie też można, a mimo to je podajesz (a w sumie to jak je liczysz?). Dlatego zaproponowałem dla kompletności podawanie także przewyższenia, jest to ważna informacja o trasie.

zgadza się odczytasz średnie nachylenie z profilu, ale w znacznie mniejszej skali - podaje średnie nachylenie jako efekt uboczny wykresu spadków. liczę to tak |z1-z2/20m|*100% dla poszczególnego odcinaka 20m i dzielę przez liczbę komórek dla jakich wartość została wyliczona - a liczba komórek zależy od dystansu.

WNIOSKI:)

- w danych gpx zostaje track i pkt charakterystyczne - reszta faktycznie nie ma sensu
- próba podjęcia współpracy z twórcami darmowej mapy
- w shp zostawię to co jest, możne komuś się przyda

Pozdrawiam i wielkie dzięki za podjęcie dyskusji! No i oczywiście zapraszam na Rowerowe Podhale:)
Cvbge mężczyzna

Dodane 29-06-2010 09:00 RE: Rowerowe Podhale
Mógłbyś nie wyciągać wartości bezwzględnej przy rysowaniu wykresu "spadków", wtedy byłby to wykres nachylenia - dodatnie wartości to "wzniesienia", ujemne to "spadki". Teraz patrząc na wykres nie widać czy to nachylenie w górę czy w dół.

Dla średniego nachylenia to już musiałbyś wyciągać wartość bezwzględną, albo podawać oddzielnie dla wzniesień i spadków, bo inaczej to chyba nic ciekawego by nie wyszło.

Czasu przejazdu rzeczywiście nie warto podawać, natomiast przewyższenia są obiektywne i podawane np. przed maratonami rowerowymi, np.
http://www.bikemaraton.com/imp…id/57/sub/trasa
http://mtb.webworld.pl/?expander=6:34:2
bukol mężczyzna

Dodane 29-06-2010 09:25 RE: Rowerowe Podhale
W zasadzie profil wysokościowy i wykres spadków mają taka samą skalę osi dystansu. Z profilu wysokościowego - w zależności w która stronę jedziesz - odczytasz czy będziesz jechał pod górę czy na dół, a z wykresu spadków nachylenie terenu w danym miejscu więc będziesz wiedział czy pokonujesz podjazd czy tez zjazd o nachyleniu x%. Te dwa wykresy można porównywać np przez nałożenie.

Z kolei deniwelacja, niwelacja, różnica wysokości to osobny temat... tutaj można podać wartości - i + w zależności czy zyskuje się wysokość czy też traci.

Pozdrawiam serdecznie!
Cvbge mężczyzna

Dodane 29-06-2010 13:53 RE: Rowerowe Podhale
Robi się trochę off-topic ;), więc zapytam tylko do czego się używa takiego wykresu spadków? Tzn jaką ma on przewagę nad wykresem, który jednocześnie pokazuje czy "spadek" następował w dół czy w górę? Czy też dlaczego informacja o tym nie jest istotna, a ważna jest tylko bezwzględna różnica wysokości?
bukol mężczyzna

Dodane 01-07-2010 07:24 RE: Rowerowe Podhale
No:) off topic totalny. Informacja o spadku jest bardzo istotna - tak uważam... ponieważ mając taka informację nie pojedziemy rowerem tam gdzie jest pion:) Yyyyy:) z tymi spadkami góra dół... to ja uważam że nie ma spadku w dół czy w górę, po prostu spadek jest... np czy na znakach drogowych podaje się spadek który ma przypisany znak +/- jednoznacznie jest napisane że spadek ma np 10%. Można również nachylenie terenu wyrazić w stopniach w tym przypadku też nie będzie znaku +/- bo stopnie to stopnie i bez znaczenie czy będziemy po tym spadku zjeżdżać czy podjeżdżać. Ej... no bo faktycznie temat o portalu a My tu poniekąd również o nim ale bardzo daleko:) Pozdrawiam!
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 01-07-2010 08:20 RE: Rowerowe Podhale
Ale właśnie na znakach drogowych podaje się, i albo jest znak uwaga stromy podjazd i tabliczka 10% i wiadomo, że będzie do góry, albo uwaga stromy zjazd i tabliczka 10% i wiadomo, że będzie w dół :p.

Również nie rozumiem w czym informacja o spadkach ma być lepsza od informacji o nachyleniu, przecież lepiej podać:
0,0,5,5,0,-8,-3,0 i wiadomo, że mamy najpierw pod górę 5%, a potem krótki zjazd 8% zakończony łagodnym zjazdem 3%
a informacja o spadkach to co...
0,0,0,0,0,8,3,0 dalej wiemy jak stromo będzie w dół, ale ginie informacja jak stromo będzie do góry, bo to nie spadek...

Pozdrawiam :)
Axi

Edytowane przez Axi dnia 01-07-2010 08:21
bukol mężczyzna

Dodane 01-07-2010 09:21 RE: Rowerowe Podhale
a informacja o spadkach to co...
0,0,0,0,0,8,3,0 dalej wiemy jak stromo będzie w dół, ale ginie informacja jak stromo będzie do góry, bo to nie spadek...

nic nie ginie... informacja o tym czy będziemy jechać do góry czy na dół zapisana jest w profilu pionowym - przenosząc na twój przykład: jadąc samochodem widzimy czy jedziemy w dół czy w górę - patrząc na profil, mapę widzimy czy będziemy jechać w dół czy w górę:). Yyyy... Rożnica między spadkiem a nachyleniem jest taka, że spadek podaje się w % a nachylenie w stopniach:) Spadek nie oznacza że jedziemy np w dół:) Ej, bo my tu nic nie nie negujemy tylko dyskutujemy o konkretnym przykładzie - profil pionowy + wyskalowany wykres spadków w %.

Pozdrawiam!:)
Skocz do Forum: