ZIKIT i Akcja Zima

Autor Wiadomość
dav mężczyzna

Dodane 13-12-2010 13:06 ZIKIT i Akcja Zima
administratorów proszę o wybaczenie, nie znalazłem stricte Hyde Parku ;) więc piszę tutaj

Hej,
Nie wiem jak Wy ale ja wciąż chciałbym jeździć rowerem po ścieżce do Podgórek Tynieckich a ta, mimo, że otwarta z pompą i tak ruchliwa w ciepłe dni, teraz stoi nie odśnieżona i nieprzejezdna. Dzwoniłem do ZIKITu i złożyłem prośbę, jednak fajnie by było, jakby więcej rowerzystów upomniało się o tę trasę i odśnieżenie jej. Widywałem tam wielu z Was i wiem, że z chęcią będziecie tamtędy kręcić treningowo, jeśli tylko się będzie dało, prawda :)

Numer telefonu do Akcji Zima: 12 616 74 21 (i jeśli potrzeba wewn 74)

Jeśli macie profil na FB, kliknijcie Lubię to! na stronie ZIKITu i komentujcie i polubcie mój wpis na ich tablicy, niech nie potraktują mojej prośby jako mało istotnej, jednostkowej prośby, niech wiedzą, że jest zainteresowanie :D facebook

Pomożecie? :D
Kocur mężczyzna

Kocur
Miejscowość: Kraków
Dodane 13-12-2010 15:22 RE: ZIKIT i Akcja Zima
W rozporządzeniu ministra infrastruktury dotyczącym standardów odśnieżania jest zapis o kolejności usuwania śniegu: najpierw z jezdni, potem z chodników, a na koniec ze ścieżek rowerowych - tłumaczy Jacek Bartlewicz, rzecznik Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu (ZIKiT zajmuje się także odśnieżaniem). - Warunki pogodowe są takie, jakie są, i nie jesteśmy w stanie usunąć śniegu ze wszystkich ciągów jednocześnie.

Kiedy jezdnie i chodniki są już odśnieżone, zaczyna się wywożenie śniegu - zgodnie z planem miasta - najpierw z centrum miasta, później z dzielnic położonych coraz dalej (na koniec Nowa Huta i Podgórze). W końcu śnieg znika także ze ścieżek rowerowych. - Jeżeli jest taka polityka, że DDR zostają na sam koniec, to może je w ogóle zamknąć w czasie zimy? Urzędnicy wychodzą z założenia, że zimą nikt na rowerze nie jeździ, więc śnieg można zostawić na ścieżkach; zawsze to dodatkowe miejsce - mówi Paweł, rowerzysta z Prokocimia.

ZIKiT tłumaczy się ministerialnym rozporządzeniem, dodaje też, że odśnieżanie DDR zimą jest o wiele trudniejsze niż chodników - śnieg i lód trzeba byłoby właściwie zdrapywać z asfaltu, żeby odsłonić znaki poziome, które informują, że to ścieżka rowerowa.

poczekamy do wiosny :[

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

235245 mężczyzna

235245
Miejscowość: KrK
Dodane 13-12-2010 22:19 RE: ZIKIT i Akcja Zima
Witajcie,

z ta kolejnoscia odsniezania, to tez nie jest tak - bo skoro najpierw drogi a pozniej chodniki i sciezki, to dlaczego "sciezka" rowerowo-piesza wzdluz Ksiecia Jozefa byla (i jest) odsniezana tej zimy odkad tylko pojawily sie pierwsze opady?

ale fakt faktem - przy tynieckiej sciezka nie byla odsniezana ani razu :(

~235245~

Axi mężczyzna

Axi
Dodane 14-12-2010 00:03 RE: ZIKIT i Akcja Zima
W sumie zimą, to zamienia się ona w ścieżkę dla biegówkaczy ;) (takich na nartach biegówkach), przy obecnym stanie nawierzchni, to pewnie więcej ich tam nawet ma szansę kursować niż rowerzystów ;).

Pozdrawiam :)
Axi

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 15-12-2010 19:25 RE: ZIKIT i Akcja Zima
Posypali piaskiem podjazd w lesie Wolski od Kamedułów pod bunkier. Ciekawe po co chyba tylko po to żeby dzieciom z sankami zabawę popsuć.
Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 15-12-2010 21:33 RE: ZIKIT i Akcja Zima
Spokojnie ten bezmyślny akt rozpaczy ponawiają corocznie.
To nic nie zaszkodzi, ba nawet zwiąże lepiej podłoże bo i tak zasypie ale przynajmniej tak szybko nie spłynie po asfalcie przy ociepleniach. Dzieci przetrwają nawet taką głupotę.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

Versus mężczyzna

Dodane 15-12-2010 22:05 RE: ZIKIT i Akcja Zima
Posypali piaskiem podjazd w lesie Wolski od Kamedułów pod bunkier. Ciekawe po co chyba tylko po to żeby dzieciom z sankami zabawę popsuć.szkasia

Stawiałbym na wygodę prowadzenia samochodów służbowych używanych do całorocznych, rutynowych prac pielęgnacyjnych Lasu.;)i co?

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Skocz do Forum: