Samochód przejechał Masę Krytyczną w Brazylii
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&v=6XL3g4vPK30 Samo zdarzenie od około 50 sekundy. Krótsza wersja nie wymagająca rejestracji (przynajmniej na razie): http://www.youtube.com/watch?v=2JsaBu_lcdY | |
| Edytowane przez Cvbge dnia 01-03-2011 17:38 | |
|
| |
| Michu Posty: 984 Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano Dołączył: 16 wrz 08 |
|
dla tego gościa nie ma taryfy ulgowej. Dożywotnie zatrzymanie prawa jazdy + 50 lat roboty w kamieniołomie. |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
Trudno wyrokować bez przesłuchania sprawcy. Może wiózł umierającą żonę, córkę, matkę do szpitala, trąbił, wołał- a tu nic. Nie usprawiedliwia to jego czynu, ale wskazuje na działanie w afekcie. W końcu drogi są do jeżdżenia, a nie paradowania, wyrażania swych preferencji, poglądów. Przynajmniej nie w pierwszej kolejności. Logicznie rzecz ujmując, dlaczego to jego bliska osoba miałaby poświęcić życie, zdrowie dla "sprawy rowerów", a nie jeden z kolarzy? Tak więc, nie wydawajmy pochopnie wyroków, jak uczy nas tradycja chrześcijańskiej Europy!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 28-02-2011 07:49 | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Jak dla mnie nie ma ŻADNEGO wytłumaczenia - wiózł kogoś do szpitala ? Zamiast uratować jedną osobę mógł zabić 20 innych Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów plus wiele lat do paki. Amen. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
| Jesli ja bym wiozl np moja chora corke do szpitala, a banda takich skretynialych idiotow tarasowalaby mi bez powodu droge, to nie wahalbym sie rozjechac nawet 200-stu z nich! | |
|
| |
| Michu Posty: 984 Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano Dołączył: 16 wrz 08 |
|
Versus Chrześcijańskiej...poczekaj 20 lat to zobaczysz jakiej. ;
|
|
|
| |
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
Jesli ja bym wiozl np moja chora corke do szpitala, a banda takich skretynialych idiotow tarasowalaby mi bez powodu droge, to nie wahalbym sie rozjechac nawet 200-stu z nich!buli Oj z takiego założenia wychodzi chyba większość polskich kierowców nawet jeśli nie tarasujesz drogi to i tak jesteś idiotą i nie powinno być Cię na szosie. |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Myślę Buli, że nie wiesz dokładnie o czym napisałeś. Sytuacja działa się w mieście, nie ma "bola" żeby nie dało się objechać tej masy innymi ulicami! Widać, że kierowca pojechał z premedytacją po rowerzystach (mógł to zrobić dla sportu - cwaniak bandzior. Ok. 2 lata temu widziałem film o brazylijskich fawelach i już mnie nic nie zdziwi do czego są zdolni ludzie) . Brazylia to jednak trochę inny kraj niż Polska. Grunt to nie przemęczać się! | |
| Edytowane przez MiśQ dnia 28-02-2011 23:48 | |
|
| |
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
| Ciekawe Buli czy miałbyś takie samo zdanie będąc przykładowo "idiotą" na maratonie, a ktoś "normalny" wiózłby dziecko do szpitala. | |
|
| |
|
|
szkasia, myslisz ze "idea" masy krytycznej pozwala zmienic takie postrzeganie rowerzystow na drogach? Szczerze w to watpie, zwlaszcza ze znam mnostwo rowerzystow, ktory podobnie jak ja przejezdzaja kilkanascie tys. km na rowerze rocznie, w tym duuzo po drogach, miescie etc i podobnie jak ja uwazaja mase krytyczna za jakies wielkie nieporozumienie, ktore tylko negatywnie wplywa na obraz rowerzystow jako pelnoprawnych uzytkownikow drog! MisQ, nie pisalem odnosnie tego konkretnego wypadku, tylko ogolnie na temat subiektywnej waznosci jednego zycia nad innym. Bedziesz mial kiedys dziecko to zrozumiesz! ![]() Dodatkowego jadu do mojego komentarza dodal fakt, ze absolutnie nie popieram takiego blokowania ulic w zadnym celu! spootnick, Twoja wypowiedz jest akurat malo sensowna. Porownujesz zorganizowana impreze, obstawiona Polica w nefralgicznych miejscach z jakas ustawka majaca na celu sparalizowanie kilku ulic w miescie w godzinach szczytu. Poza tym na zawodach zawsze jezdze przepisowo, tj po prawej stronie jezdni i jakos nigdy nie mialem zadnego problemu z samochodami, ktore chcialy mnie wyprzedzic. Po trzecie natomiast, tak, uwazam, ze ktos wiozacy chore dziecko do szpitala ma pierszenstwo przed zawodnikiem jadacym maraton, nawet jak tenze zawodnik wlaczy o czolowe lokaty i moze przez to stracic 7 sekund... |
|
|
| |
|
Myślę Buli, że nie wiesz dokładnie o czym napisałeś. MiśQ, wywołałem tą dyskusję właśnie po to, by zwrócić uwagę na to, że nie zawsze rzeczy wyglądają tak, jak nam się na pierwszy rzut oka wydaje. "Sytuacja działa się w mieście, nie ma "bola" żeby nie dało się objechać tej masy innymi ulicami!" - A może rowerzyści, by wzmocnić siłę swego oddziaływania, wybrali miejsce , którego nie można ominąć łatwo! To chyba logiczne. Nikt nie blokuje w proteście drogi, którą jeździ ktoś jedynie z rzadka. ![]() Może na równoległych ulicach protestowali rolnicy, kochający inaczej, sympatycy jamników- komu by nie wysiadły nerwy? Oczywiście, daję 99% prawdopodobieństwa, że było tak jak sugerujesz, ale zwracam uwagę na wielce istotny brakujący 1%! Chcę także zwrócić uwagę, że nasza ocena sytuacji może odbiegać od oceny innych. Dlatego nie czujmy się do końca pewnie i bezpiecznie, kiedy mamy zamiar zdziałać coś na drodze, miejscu z natury niebezpiecznym, gdy jesteśmy chronieni od gniewu innych jedynie warstwą lajkry.! Także zawłaszczanie miejsc publicznych, to przejaw ograniczania wolności innych, często emanacja "wszechmocności" lokalnych władz, dlatego powinno zdarzać się to jedynie sporadycznie i w sposób legalny! Tak, by w/w władze, rękami służb porządkowych mogły zaplanować objazdy... do szpitali, lotnisk, dworców kolejowych itp. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-03-2011 09:41 | |
|
| |
|
| Buli a czy ja pisałam coś o "masie krytycznej" i jej idei. Poprostu uwazam że przez większość kierowców jesteśmy traktowani na drogach jak smieci które bardzo przeszkadzaja im w sprawnym i punktualnym poruszaniu się autami po drogach po przeciez oni mają ważne sprawy do załatwienia: zakupy, odebranie tesciowej, wyjazd do kina etc...... a my im to utrudniamy | |
|
| |
|
|
szkasia- stawiam dętkę 28' presta, tak do 12pln, w zakładzie, że nie masz prawa jazdy, albo nigdy nie robisz z niego użytku! ??? A chamstwa z kolei zażywasz od kierowców, którzy nigdy nie jechali rowerem po mieście, drodze publicznej. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-03-2011 09:45 | |
|
| |
|
|
Szczerze mowiac, to ja tak tego nie odbieram. Pewnie zwiazane jest to z faktem, ze na rowerze najczesciej jezdze sam, wiec jestem mniejszym utrudnieniem dla ruchu niz np peleton z kacika. Na palcach jednej reki moge policzyc przypadki, kiedy jakis debil przy wyprzedzaniu wyjezdzal mi na czolowke i musialem zjezdzac na pobocze, badz ktos uznal za niesamowicie smieszne albo pouczajace obtrabienie mnie podczas wyprzedzania. Myslac racjonalnie, jestem sporym utrudnieniem dla ruchu np wpychajac sie na pierwszego na swiatlach i zmuszajac kilkanascie samochodow do ponownego wyprzedzenia mnie na waskiej jezdni badz w innych przypadkach, kiedy nie mozna mnie wyprzedzic a jade tylko 30 km/h i jestem niezlym zawalidroga. |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
Oj przegrałeś dętkę Versus ...
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
|
Jestem podobnego zdania co Bulii, o ile dobrze zrozumiałem. Każdy, komu nie jest obce myślenie racjonalne i obiektywne, wyczuwa kiedy jest zawalidrogą, kiedy daje ciała, a kiedy to on jest ofiarą chamstwa. Z moich obliczeń wychodzi zwykle remis. Kilka razy ja hamulcami ratowałem komuś karoserię, bywało, że to mnie ratował cudzy refleks, dobra wola, a nie twarde przepisy. Dlatego jestem za wyrozumiałością, wzajemnym szacunkiem, mino tego, że rozliczanie zysków i strat jest dosyć skomplikowane i rozciągnięte w czasie. Dodane dnia 01 marca 2011 09:59:16 Oj przegrałeś dętkę Versus ... może szkasia używa tylko samochodowych wentyli...
| Edytowane przez Versus dnia 01-03-2011 09:59 | |
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
. Dlatego jestem za wyrozumiałością, wzajemnym szacunkiem, mino tego, że rozliczanie zysków i strat jest dosyć skomplikowane i rozciągnięte w czasie.Versus Kiedyś na stronie jakiegoś ugrupowania walczącego o większe prawa dla rowerów wyczytałem mądre zdanie, że ulice nie powinny być, ani dla samochodów, ani dla rowerów, tylko dla ludzi. Często o tym zapomina się projektując drogi pod kątem ruchu samochodowego, a nie optymalnego transportu w ogóle. W niektórych miejscach zoptymalizowany ruch odbywa się samochodami osobowymi, w innych autobusami, a jeszcze w innych należy uprzywilejować rowerzystów jako sposób poruszania się najbardziej efektywny i zgodny My, jeżdżący w celach sportowych po drogach stanowimy pewien margines, nie jesteśmy w naturalnym środowisku, choć mamy tu swoje prawa. Jeździmy wśród samochodów poruszających się z prędkością 90 km/h, jedyne co nas może uratować w takich miejscach to ludzkie odruchy kierowców oraz szczęście (lub jeśli ktoś wierzy - troska opatrzności). Dyskusję nt. czy istnieją usprawiedliwienia żeby wjechać w tłum ludzi uważam za absurdalną, niezależnie od powodów, dla których tłum tarasuje drogę i motywów kierowców golfa. Куба |
|
|
| |
|
|
Oj Versus przegrałeś, Bulii ja tez najczęściej jeżdże sama, a w grupie to może 10 % treningów rocznie robię. Np. ostanio 20 m przed skrzyżowaniem wyprzedziło mnie Vito po to tylko żeby zachwilę zmienić tor jazdy na skrajnie prawy po to aby wykonac lewoskręt gdyby nie moja przytomność umysłu władowałabym w niego i z takimi przypadkami spotykam się bardzo często, więć prosze niech nikt mi nie mówi o tym czy mam prawo jazdy czy nie i jak często robięz niego użytek.Bulii i Versus zbyt pochopnie wyciągacuie wnioski: Bulii odnośnie mojej jazdy w grupie Versus odnośnie prawa jazdy |
|
|
| |
|
|
Kubaku, sytuacje absurdalne jednak się zdarzają, dlatego dyskusja o nich jest możliwa i nie musi być absurdalną! Mężczyzna rozcinający komuś szyję w ciemnym zaułku nie koniecznie musi być mordercą, może wręcz ratować życie! Czyż nie? Absurd to czy nie? A sugerowanie, że wyroki powinien ferować odpowiedni sąd też jest absurdem? ![]()
| Edytowane przez Versus dnia 01-03-2011 10:24 | |
|
| |
|
| OOO masakra, zobaczylem w koncu ten filmik! Ostawiam, ze kierowca jest chory psychicznie! | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

;

może szkasia używa tylko samochodowych wentyli...