Tu był kiedyś sklep rowerowy...
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
Pozwoliłem sobie skopiować kila wypowiedzi z SHOUTBOXa, by nasze wspomnienia nie przepadły w jego czeluściach. W zimowe wieczory można powspominać, gdzie bywaliśmy, jakich zakupów dokonaliśmy w nieistniejących już krakowskich sklepach rowerowych. (Chodzi o lokale, nie firmy). Versus Pamięta ktoś jeszcze sklep rowerowy przy Miodowej? Albo róg Długa/Szlak(albo Helclów?)? Czy Bikershop przy Krupniczej? PePe Ja pamiętam Długa/Szlak a co? szbiker Ja pamiętam czasy w których przy Krupniczej i Długa /Szlak były sklepy SKI TEAM :-) Chodziłem tam w poszukiwaniu swojego pierwszego Treka :-) szbiker a w rezultacie kupiłem w tej samej sieci tyle że na Bajana 8 Wszystkie sklepy już nie istnieją :-)szbiker Przy Miodowej był Bikershop Versus Tak, na Bajana kupiłem mojego Treka 6500zx. Wyskoczyłem z pracy, sekundę wcześniej sprzedając koledze Scotta Mohakę. Dołożyłem drugi 1000 i wróciłem granatowym bilodem. A na rogu Długa/Szlak "wisiały" pierwsze bombery. ![]() Trzeba to wszystko gdzieś spisać! Kocur A na Długiej był super serwis ![]() Jacekddd Ten klasyk sklep to na Pędzichowie był. mandraghora na Bajana kupiłam mojego Gary Fishera, najlepszy rower na jakim do tej pory jeździłam... szkoda że już nie istnieje nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
Tych pierwszych razy się nie zapomina ![]() |
|
|
| |
|
|
Sklep przy Mikołajskiej. Mam zdjęcie na tle tego sklepu. W drodze na pizzę do Cyklopa, odszykowany, ze świeżo poślubioną cywilnie Żoną u boku. 1997 rok. Na wystawie sztywne sprzęty Garego Fishera. Kupiłem w nim dwa kaski Treka( prawie cała wypłata poszła ), i pompkę, także Treka(kanał).Do niedawna przynajmniej był tam dalej sklep sportowy, ale z asortymentem zupełnie dla mnie bezużytecznym. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Nie aż tak dawno ale mimo wszystko trochę lat minęło - Maverick na Mogilskiej - mój obecny Trek od nich się wywodzi i spisuje znakomicie
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Cypisek Posty: 12 Miejscowość: Kraków - Ruczaj Dołączył: 21 kwi 06 |
|
| A czy ktoś pamięta serwis rowerowy na ul. Lubicz 32 lub 34 w podworcu ? Pierwsze moje przygody z rowerem, zaplatanie nowych kół do szosy marki Huragan - a były to lata 1987-1988. Potem został przeniesiony na ul. Pędzichów (gdzie po kilku latach powstał też sklepik w którym urzędował brodaty jegomość widywany później na Wileńskiej). | |
|
| |
| BB Posty: 17 Miejscowość: Kraków Dołączył: 6 lis 11 |
|
|
Na Lubicz kupiłem moją ramę do Huragana (używaną). Roku nie pomnę ale dałem za nią 18000 zł (na "dzisiejsze" to 1,80 PLN) i jeździłem na niej jeszcze 3 lat temu.
BeBe |
|
|
| |
|
Cypisku! Dlaczego nie skojarzyłeś "brodatego jegomościa", czyli pana Jarka, z Rumcajsem?![]() Ikatur- sklep przy Dietla, od strony Kazimierza, po lewej idąc od skrzyżowania z Krakowska w kierunku Mostu Grunwaldzkiego. Tam można było, w moim wypadku tylko, zobaczyć wysokie modele Gianta do MTB. Carbonowe Cadexy, węglowego fulla z "bananami" w zawieszeniu. Ten model długo kusił z okna wystawy: http://www.mtb-news.de/forum/s…ad.php?t=341050 Też przy Dietla, bliżej Starowiślnej, był sklepik, do którego należało wspiąć się po schodkach. Asortyment od najniższej półki do sporadycznie pojawiających się rarytasów. Najczęściej coś z poprzedniego sezonu i głębiej. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 30-11-2011 11:30 | |
|
| |
| Cypisek Posty: 12 Miejscowość: Kraków - Ruczaj Dołączył: 21 kwi 06 |
|
To jak już jesteśmy przy ul. Dietla. Pod nr 37 lub 39 był jedyny wtedy w Krakowie sklep rowerowy, gdzie "zakupiłem" swój pierwszy rower - komunijnego Jubilata (choć marzyłem wtedy o kolarce Sprint 2 - ale brało się co rzucili do sklepu a nie to co się chciało ). A później był jednym z dwóch (drugi pawilon na os. Piastów) gdzie można było jakiekolwiek części dokupić. |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
Kurcze ! Pamiętam ten sklep Ikatur - na początku mieli Gianty (swoją drogą mam do lunięcia najwyższy model ramy żółtego gianta ATX890 stamtąd pochodzącą :-) ) a potem też Specializedy - piękne chromowo-molibdenowe i aluminiowe Stumpjumpery ...a na końcu przerzucili się tylko na biuro turystyczne i to był koniec :-) Pamiętam też że chyba Poręba miał swój sklep na Kalwaryjskiej (nie wiem czy nie był to bikershop?) który znajdował się blisko dzisiejszego Pogotowia Rowerowego ale wchodziło się bezpośrednio z ulicy - pamiętam że kupiłem tam kultowe zielone micheliny wilgdgripper lite s - kosztowały wtedy majątek ale za to jaki lans był ;-) |
|
|
| |
|
A ja kupiłem tam moje pierwsze buty pod SPD. Look, wersja turystyczna... po latach blok wyrwał kawał podeszwy!![]()
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| fercal Posty: 71 Miejscowość: KrK Dołączył: 29 paź 10 |
|
|
A na Szewskiej kupowałem części rowerowe, nie pamiętam czy to był sportowy czy rowerowy sklep.
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być jeszcze gorzej! |
|
|
| |
| KRZYSIEK36 Posty: 53 Miejscowość: KRAKÓW Dołączył: 5 paź 11 |
|
| Był też sklep oddalony tak ze 20 metrów głąb od Zwierzynieckiej.Z tego co pamietam sprzedawali tam min. Authory.Tam zakupiłem w 97 roku kask Rudy Project. | |
|
| |
|
|
Tak, przy skwerze na wysokości Tarłowskiej. Jako ostatnia patronat nad tym sklepem miała Secesja. Wcześniej widywałem tam jako sprzedawców ludzi, którzy później pracowali w Mavericku przy Mogilskiej. Bywałem tam(Tarłowska) często, bo pracowałem kawałek dalej przy Placu Na Groblach. Kupowałem tam pierwsze hamulce tarczowe, jeszcze mechaniczne. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |
Wszystkie sklepy już nie istnieją :-)

), i pompkę, także Treka(kanał).