Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?

Autor Wiadomość
Cvbge mężczyzna

Dodane 11-08-2013 22:46 Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Możecie polecić jakąś stronę, gdzie można by wrzucić tracka i żeby można było zobaczyć trasę na mapie, profile wysokości i prędkości, jakieś statystyki, żeby można było ściągnąć tracka, etc ?

strava.com jest całkiem fajna, pokazuje mapę ze śladem i profil wysokości - ale profil prędkości i statsy tylko dla zalogownych, nie ma ściągania tracków

Na socjalnych aspektach nie zależy mi tak bardzo, wystarczy żeby fajnie pokazywała tracki.
Edytowane przez Cvbge dnia 11-08-2013 22:54
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-08-2013 23:58 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Sprawdź ridewithgps.com, statystyki ma dla całego tracka a jak się zaznaczy kawałek to dla zaznaczonego, są exporty tcx course/tcx history/gpx/kml, mapy googla lub osm, nawet fajnie działające rysowanie
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 12-08-2013 07:22 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
bikemap.net - mapki Googla lub gpsies.com

adrenalina? pół kilo poproszę :)

furman mężczyzna

furman
Dodane 12-08-2013 07:32 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Ja również używam ostatnio ridewithgps.com.
Na rowerowaniu też jest dział - Trast GPS. Prosty w obsłudze i czytelny. Do przeglądania tras nadaje się jak znalazł.
Cvbge mężczyzna

Dodane 12-08-2013 21:41 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
bikemap - nie widze fajnych statystyk (np:http://www.bikemap.net/en/rout….01803/mapquest)

gpsies - brak wykresu prędkości (np.http://www.gpsies.com/map.do?f…nxzluecydjnuesy)

Ride with GPS - różne wykresy, metryki, można ściągać gpsx (np.http://ridewithgps.com/trips/240754)

Jak na razie ten ostatni wygrywa. Można sobie porównać strave z ride with gps na (prawie) tym samym tracku:

http://ridewithgps.com/trips/1623467
http://www.strava.com/activities/73965404
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 12-08-2013 22:46 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Jako, że chyba nie jeździsz 'na traka' to zignorowałeś planowanie, dosyć fajnie działa ( chodź ostatnio stronę pozmieniali i się jeszcze lekko gubię ). Ale można np tego twojego tracka przekopiować do siebie, później edytować czyszcząc i na koniec wrzucić do nawigacji.
furman mężczyzna

furman
Dodane 13-08-2013 06:39 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Planowanie trasy najlepiej działa chyba w ridewithgps. Fajnie działa opcja klejenie do drogi, jak trzeba to można również proste linie rysować. W bikemap i gpsies też są te opcje ale miałem tam problemy, wieszało się, jakieś głupoty rysowało. Obróbka śladu za to najlepiej idzie mi w Mapsource. We właściwościach śladu otwiera się tabela gdzie można edytować każdy pojedyńczy piksel, są różne opcje filtrowania ilości pikseli. Można dzielić ślady lub łączyć. Zdecydowanie najlepsza opcja do pracy nad śladem.
Cvbge mężczyzna

Dodane 13-08-2013 16:47 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Kontynuując zbaczanie z tematu, to teraz zamiast MapSource jest BaseCamp.
Oprócz tego do edycji fajny jest też GPS Track Editor
furman mężczyzna

furman
Dodane 13-08-2013 17:14 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
BaseCamp to porażka.
Cvbge mężczyzna

Dodane 13-08-2013 21:06 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Co ty mówisz, w.g. mnie jest bardzo podobny do MapSource. Jedyna inność jaką zauważyłem to kwestia tych zbiorów tracków.
Edytowane przez Cvbge dnia 13-08-2013 21:08
furman mężczyzna

furman
Dodane 14-08-2013 06:19 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Mapsource to chyba jedyne dzieło programistów z Garmina, które działa tak jak powinno działać, jest dopracowane i przejrzyste. BC odpaliłem dwa razy i nie przekonał mnie za żadnym razem.
qnick mężczyzna

Dodane 14-08-2013 13:09 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Mapsource jako dopracowane i przejrzyste wygląda tylko na tle innych softów Garmina. Ich programiści są zdecydowanie przepłacani :)

Ale rzeczywiście obróbka w Mapsource jako tako działa. Mi co prawda nie chyta Edge'ów (to normalne?) a Training Centre nie łapie CSX60. Za to można przekonwertować formaty i przez gpxa przesyłać z jednego programu na drugi. Kopiowanie pomiędzy plikami też słabo działa ale działa. Training Centre pod względem maestrii jest już niestety typowym produktem Garmina... To obciach, żeby nie przewidzieć, że program mógłby się łączyć z Garmin Connect i porównywać bazy. Licznik przewiduje więcej niż jeden rower, a program już tego nie rozróżnia i nie wiadomo na którym ile się jeździło. Poza tym ja mam dwa liczniki i program nieustannie coś każe wybierać. Nie da się powiększyć fragmentu wykresu tylko po osi x - powiększa całość i przy dużych różnicach nie widać szczytów i dołków. Żenada na całej linii.
Edytowane przez qnick dnia 14-08-2013 13:10
Miki mężczyzna

Miki
Dodane 14-08-2013 13:55 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Ja się zgodzę z Furmanem - Mapsource to chyba jedyny udany program Garmina, a Basecamp też próbowałem zacząć używać, ale jakoś mu się nie udało, to może o czymś świadczyć. Qnick - napisz proszę jakie konkretnie masz zarzuty do MS, bo moim zdaniem naprawdę niewiele można MSowi zarzucić, a do tego nie są to jakieś poważne rzeczy. Mnie w sumie najbardziej przeszkadza brak możliwości wyboru paru formatów plików.
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 14-08-2013 14:18 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
MS na pewno mogę zarzucić, że szukając jakiegoś fragmentu śladu w jego właściwościach i podglądając na mapie przy którym punkcie jestem nie mogę tej mapy zoomować/kadrować (rzecz przydałaby się czasem przy jakimś czyszczeniu tracka itp).
Niektóre wersje też dość wolno działały, ale o dziwo udało im się to częściowo opanować.
Inna sprawa, to bardzo mały wybór dostępnych formatów zapisu.

BaseCamp sobie może zobaczę, nie zauważyłem, że wypuścili coś nowego. Choć jak wynika z wypowiedzi, nie ma co się nastawiać na przełom :D.

A TreningCenter i jego wykresy to totalna porażka, zwłaszcza mając porównanie do programu Polara. Niestety większość webowych serwisów też nie ogarnia tematu w zadowalającym zakresie.

Pozdrawiam :)
Axi

qnick mężczyzna

Dodane 14-08-2013 19:17 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
Właśnie dłubię trasę na Galicję i takie trzy z brzegu rzeczy, które mi się rzuciły:
- Profil wysokości dostępny dopiero przez "Właściwości" śladu powoduje, że jednocześnie brakuje dostepu do zoomowania mapy.
- Dzielenie śladu na kawałki jest dosyć uciążliwe, bo wymaga wielokrotnego kopiowania śladu i usuwania pozostałych kawałków.
- Brak możliwości zaimportowania śladów i punktów do otwartej bazy.
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać. Ale zgadzam się, że w porównaniu z całą resztą softów Garmina, łącznie z softami w urządzeniach MapSource zdecydowanie się wybija.
Edytowane przez qnick dnia 14-08-2013 19:18
Cvbge mężczyzna

Dodane 14-08-2013 22:10 RE: Jaka strona do wgrywania tracków (alternatywa dla strava.com)?
W BaseCamp:

- można mieć otwarty profil wysokości (okno właściwości śladu) i jednocześnie zoomować mapę.

- można podzielić ślad w 2 miejscach (powstaną 3 ślady), skasować jeden z nich, a 2 pozostałe scalić. W sumie kilka kliknięć. Czy o to chodziło?

Niestety kasowanie przy pomocy gumki jest uciążliwe jeśli punkty są blisko siebie :( Ale może dało by się zaznaczyć zakres punktów we właściwościach śladu i je skasować - jeszcze tak nie próbowałem.

- nie wiem o co chodzi z tą bazą danych...

W ogólności to BC ma bardzo podobny tryb edycji śladów jak MapSource (o ile pamiętam jak to działało w MS).
Edytowane przez Cvbge dnia 14-08-2013 22:12
Skocz do Forum: