sprawdzenie geometrii ramy

Autor Wiadomość
labudu mężczyzna

labudu
Miejscowość: Zawada/Tarnów/Kraków
Dodane 22-03-2015 21:13 sprawdzenie geometrii ramy
Witam, czy jest w Krakowie możliwość sprawdzenia ramy rowerowej pod kątem uszkodzeń? nie wiem jakieś prześwietlenie w celu znalezienia uszkodzeń czy coś w tym stylu, jakiś przyrząd do sprawdzenia geometrii czy nie uległa zmianie? Jeśli tak to proszę o info gdzie i w jakiej cenie.
Szukam czegoś takiego bo po dzwonie na ramie uszkodzeń nie widać, ale samo zachowanie roweru teraz mi się nie podoba, nie wiem czy to efekt psychologiczny czy coś jest na rzeczy. Przejazdu przez kałuże i patrzenia na oko już próbowałem- ale widać jestem ślepy bo ciężko mi cokolwiek jednoznacznie określić :)
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 23-03-2015 08:13 RE: sprawdzenie geometrii ramy
Jeżeli spodziewasz się zmiany kąta rury sterowej, to chyba najłatwiej będzie zmierzyć odległość między osiami. Tylko dla 100% pewności musiałbyś mieć drugi rower do porównania, bo opisom producentów nie wieżę na 100%.
O ile wiem, to skrzywienia w płaszczyźnie bocznej zazwyczaj ocenia się na oko. Może jednak zwykły, zaufany mechanik wystarczy?
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Miejscowość: Kraków
Dodane 23-03-2015 14:19 RE: sprawdzenie geometrii ramy
Nie jestem pewny, ale w tam gdzie mają Bike Fitting pewnie mogą pomierzyć twoją ramę.

Dwa Pi Er

Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 24-03-2015 21:14 RE: sprawdzenie geometrii ramy
Nie wiem jak w Wertykalu, ale w reszcie raczej wątpię. Jeżeli chodzi o kąt główki sterowej to ręczny pomiar ma błąd minimum 1 stopień (w bardzo dobrych warunkach), a coś takiego robi już olbrzymią różnicę podczas jazdy.

W ramie alu, jest spora szansa, że przy lekkim skrzywieniu, nie doszło do powstania pęknięć, więc pomiary mogą nic nie wykazać. Dodatkowo większość technik jest dość trudna w realizacji, a co za tym idzie kosztowna.
schwepes mężczyzna

schwepes
Dodane 28-03-2015 14:15 RE: sprawdzenie geometrii ramy
Sikorski Cycles robi diagnostykę ram
Skocz do Forum: