Serwis po maratonie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| kijanka96 Posty: 10 Dołączył: 18 lip 16 |
|
|
Witam, Wczoraj ukończyłem swój pierwszy maraton i po zgrubsza wyczyszczeniu roweru gąbką chciałbym się zabrać (nauczyć) serwisowania roweru. Zacznę od tego, że rower mam z 2008 roku, a nigdy go nie oddałem do pełnego serwisu tylko do ogólnego (hamulce, regulacja przerzutek, smarowanie łańcucha itp.). Nie wiem od czego zacząć, a na pewno nie chciałbym rozkładać całego roweru na części pierwsze na raz, tylko stopniowo sprawdzać elementy sprzętu. Stąd też pomyślałem by rozpocząć od czyszczenia i smarowania korby, ponieważ słyszę lekki zgrzyt. Czy mógłby ktoś doradzić jakiego smaru używać i na co uważać przy rozkręcaniu mechanizmu? Pozdrawiam |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Za korbę to Ty lepiej się nie bierz bo pewnie nic jej nie dolega. Wymyj cały rower szamponem samochowym, wyczyść porządnie łańcuch ( raz na jakiś czas warto go rozpiąć i zrobić szejkowanie). Pędzlem wyczyść z piasku wszystkie trudno dostepne miejsca, a następnie nasmaruj łańcuch olejkiem do łańcucha. Zakreć kilka razy korbą, poczekaj kilkanaście minut aż smar dotrze tam gdzie powinien byc. Zbierz nadmiar smaru z łańcucha ( np szmatą) i może śmigać. Kup sobie jakiś dobry zestaw narzędzi typu Multitool ( bo i tak musisz mieć) i pomału ucz się co i z czym się je. | |
|
| |
| marekw Posty: 117 Miejscowość: KRK Dołączył: 23 sty 13 |
|
Zależy jaki maraton. Po dwóch ostatnich poprawiałem wyłącznie owijkę na kierownicy ![]() |
|
|
| |
|
Właśnie jeżeli chodzi o łańcuch to dbam o niego plus trzy dni przed maratonem oddałem rower do ogólnego serwisu i tam na 100 był czyszczony i smarowany. I to niestety nie załatwilo problemu a te dźwięki jeszcze mogę powiedzieć że słychać przy większym nacisku na pedały |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
może masz zabłoconą sztycę?
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
| Sprawdzę, chociaż dźwięk wydaję się iść spod pedała, więc od razu sprawdzę czy tam nie ma błota. | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

a te dźwięki jeszcze mogę powiedzieć że słychać przy większym nacisku na pedały