Rozmiar opony do MTB
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| kijanka96 Posty: 10 Dołączył: 18 lip 16 |
|
|
Witam, Czy rozmiar 29x2.10 jest wystarczający do maratonów MTB (dla amatorów)? Czy minimalnie 2.25? Czy wielkość koła ma tutaj znaczenie? Tzn. czy w 29 cali wystarczy 2.10, natomiast w kole 26 cali potrzeba rozmiar 2.25 by przynieść ten sam efekt? Chociaż jak myślę koła 29 i 26cali nie można tak porównać, ponieważ oba rozmiary mają swoje plusy i minusy. Co o tym sądzicie? Jaki powinien być minimalny odstęp opony od tylnych widełek ramy? Pozdrawiam |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
2,25 to już dosyć gruba opona, jeśli jeszcze 29 to już naprawdę kawał gumy. Kwestia wyboru 26 czy 29 to już indywidualna sprawa. Całkiem niedawno mało kto słyszał o dużych kołach i wszyscy śmigali na 26 po trasach o niebo trudniejszych niż obecnie. Jakoś dawali my radę. Teraz z 26 największy problem to pewnie kupić taki rower ![]() Ostatnie pytanie o prześwit jako powinien być...nigdy nie mierzyłem, tak na oko to co najmniej 2 cm po obu stronach. |
|
|
| |
| kijanka96 Posty: 10 Dołączył: 18 lip 16 |
|
|
Właśnie cały czas posiadałem 26 cali i mam tam Smart Sama mocno nabitego 2.25 i się mieści spokojnie, natomiast kupiłem sobie we wrześniu 29cali i tam byłby już problem z założeniem opony 2.25. Obecnie jest 2.1 i jest zachowany ten odstęp. Przy okazji jeśli chodzi o oponę Smart Sam to muszę przyznać, że na maratonach nie miałem dużych problemów. Jedynie gdzie traciłem przyczepność i się rower ślizgał to rzecz jasna po piasku. Dużo osób mówi, że ta opona nie nadaje się zupełnie na maratony, jednakże jeśli ktoś nie jedzie na złamanie karku to myślę, że spokojnie mu taka oponka wystarczy, zwłaszcza że zachęca swoją ceną. Do 29er'a będę musiał sobie kupić jednak inną oponę, ponieważ mam tam założonego obecnie również Smart Sam'a, ale 2.1 i ta opona już nie wygląda na taką, która by sobie poradziła. Jak rozeznam się w temacie to napiszę jeszcze, by skonsultować odpowiedni wybór. Pozdrawiam |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |