suplementy

Autor Wiadomość
emem18 mężczyzna

Miejscowość: Tymbark
Dodane 02-11-2007 10:55 suplementy
jak to jest u was ?? stosujecie coś ?? witaminy, białka, itd ??
P.S nie wiem czy to w tym dziale ale tutaj o treningu jest a to w sumie pod to podchodzi jako uzupełnienie
Edytowane przez emem18 dnia 02-11-2007 10:56
furman mężczyzna

furman
Miejscowość: Kraków
Dodane 02-11-2007 14:37 RE: suplementy
Sporo ludzi stosuje odżywki białkowe. Jeśli chodzi o witaminy to na pewno przy treningu trzeba coś uzupełniać. Zwłaszcza przy treningach w domu lub gdzieś w fitness klubach z racji zwiększonego pocenia. Jeśli ktoś śmigał lub śmiga na trenazerze to wie o czym piszę. Moja metoda jest prosta - do każdego treningu piję napój sporządzony z wody z plussem + magnez. Ale to jedyne chemikalia :) które pijam. Pozostałe minerały i witaminy staram sie przyjmować w formie naturalnej tzn. duże ilości owoców i warzyw. Sporo soków robionych samodzielnie w sokowirówce. W okresie zimowym nastawiam się raczej na prztrwanie tego okresu w zdrowiu bez jakichs większych choróbsk.
superMario mężczyzna

Miejscowość: krakow
Dodane 02-11-2007 15:59 RE: suplementy
furman napisał/a:
Pozostałe minerały i witaminy staram sie przyjmować w formie naturalnej tzn. duże ilości owoców i warzyw. Sporo soków robionych samodzielnie w sokowirówce. W okresie zimowym nastawiam się raczej na prztrwanie tego okresu w zdrowiu bez jakichs większych choróbsk.

dokladnie nic dodac nic ujac :) -salatki to moj ulubiony przysmak i zjadam ich multum do tego prawdziwe soczki z sokowirowki sa nie mal codziennoscia na moim stole. Dla mnie sport to zdrowie i wole by tak zostalo co do suplementow tez sa potrzebne nie da sie niestety jezdzic o samej wodzie.
moja dewiza na zycie jest prosta, im mniej chemi tym zdrowiej!
emem18 mężczyzna

Miejscowość: Tymbark
Dodane 02-11-2007 18:59 RE: suplementy
no właśnie najlepie wszytsko naturalnie niestety u mnie jakoś zawsze mi chyba białeczka brakuje i ze względu na niską wage jem sobie białeczko w proszku ale w ilościach małych czysto uzupełniających ... odkąd je biore duzo lepiej się czuje po treningu i jednak mięśnie mi jakos szyciej regenerują no i najwazniejsze w moim przypadku nie trace więcej masy ... jakos mi zawsze mięska mało no ale cóz studenckie życie .. co do witamin również zawsze staram sie wcinać sałatki ale dodatkowo czasami coś zarzuce jakiegoś plusza viobovita albo zestaw witamin w kapsułkach chociaż tego nie lubie ... :)
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 02-11-2007 19:50 RE: suplementy
polecam kurczaka, indyka i makaronik. Na suplementy przyjdzie czas w zimie jak zabraknie świeżych owoców i warzyw. Narazie wystarczy bawić sie w królika pticożercę. :)

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

mt_jr mężczyzna

Miejscowość: kraków
Dodane 02-11-2007 23:16 RE: suplementy
Po pierwsze, wiele zależy od tego, co, kiedy i w jakim celu. Po drugie, równie wiele zależy od tego, ile i jak intensywnie się trenuje. Rodzaj stosowanych suplementów zależy od okresu przygotowawczego, stopnia zaawansowania zawodnika i... zasobności jego portfela. Na rynku jest wiele rewelacyjnych supli, które jednak kosztują _sporo_. Z drugiej strony branie ich bez ładu, składu i pomysłu nieco mija się z celem.
Dieta? Tak, to zdecydowanie podstawa, ale... pomyślcie, ile soku z buraka, wątróbki, sałaty, tuńczyka trzeba by zjeść, by zapewnić organizmowi taką ilość składników odżywczych, mineralnych i witamin co w kilkunastu tabletkach i kilku miarkach proszku ;)
Jest jeszcze inna kwestia: są suplementy i "suplementy". Konkretnie chodzi o przysłowiową "zawartość cukru w cukrze". Słyszałem ostatnio o teście w jednym z zachodnich czasopism o tematyce fitnessowej, gdzie w suplementach znanej i lubianej firmy na literę "O" znaleziono ok. 12% deklarowanych wartości składników. Na (lepszych) forach internetowych można również znaleźć wyniki badań zlecane nawet przez (solidnych) przedstawicieli, którzy dbają o swoich kilentów. Tyle, że to wszystko kosztuje...
Kolejna sprawa, to koszt, jaki ponosi organizm sportowca, nawet amatora, przy treningu i startach w tak ciężkiej i wyniszczającej dyscyplinie, jaką jest mtb. Tego przeliczyć na złotówki się nie da, więc o siebie zadbać warto. A że drogo? Cóż, nikt nie mówił, że to tani sport.

pozdr
mt

p.s. prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości na defaultowym portalu pojawi się tekst o tej tematyce

http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga!

Egoist mężczyzna

Egoist
Miejscowość: Kraków - Azory
Dodane 11-03-2009 13:28 RE: suplementy
Sporo ludzi stosuje odżywki białkowefurman

No właśnie... kiedy i jakie odżywki białkowe stosujecie?

Czytam sobie właśnie książkę: Paleodieta dla sportowców, w której autorzy sporo piszą o dużym znaczeniu przyjmowania białka w czasie jaki i po treningu. Dodatkowe białko opóźnia to ponoć moment pojawienia się zmęczenia, a zażyte po treningu przyspieszenia proces regeneracji.
Zastanawiam się nad tematem w kontekście treningów wytrzymałościowych, dłuższych niż np: 1 i 1/2h.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
dziczek mężczyzna

Dodane 11-03-2009 14:54 RE: suplementy
Moje doświadczenia z odżywianiem się białkiem są bardzo dobre. Polecam chude mięso, ryby, jaja, mleko, ser żółty, twaróg czy rośliny strączkowe, bo to żywność bogata w biało. Sam najczęściej jem sery żółte, pleśniowe, jogurty, masło, mięso, piję mleko. Dieta białkowa smaczna i zdrowa :D

Team Jubilat Polska

furman mężczyzna

furman
Dodane 11-03-2009 14:58 RE: suplementy
Ja pijam Winnera (Nutrend)- odżywka węglowodanowa z 20 % zawartością białka + szereg innych przydatnych substancji. Po ciężkich treningach (zwłaszcza siłowych) na noc aplikuję sobie jeszcze samo białko jakie akurat mam. Ostatnio kupiłem w M1 Olimpa. Przy białku dobrze jest łykać jeszcze BCAA -tak wyczytałem:)
Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 11-03-2009 15:15 RE: suplementy
Białko z węglowodanami dobrze wpływa na opóźnienie zmęczenia treningiem. Dodatkowo to ok 21% białka pozwala na wzmocnienie i budowę mięśni. Koktajl pije raz dziennie na godzinę przed treningiem, czasem i 30min ale to tylko ze względu na wczesną porę. Po prawie dwóch tygodniach na masie nie przybrałem i oto chodzi. Z białkiem trzeba uważać bo waga może szybko wzrosnąć, a tego nie chcę:|

...całe życie drugi!

Skocz do Forum: