Nowość(?) - zapewne nie dla wszystkich ;)

Autor Wiadomość
Skandal mężczyzna

Skandal
Miejscowość: Kraków
Dodane 03-11-2007 10:43 Nowość(?) - zapewne nie dla wszystkich ;)
http://deser.gazeta.pl/deser/1…53,4638166.html

Nie ma to jak wypić piwo po wyczerpującym meczu z kolegami [powinno być - po treningu lub maratonie - przyp. moje], prawda? Hiszpańscy naukowcy chyba też tak sądzą, bo właśnie udowodnili, że wypity w takich okolicznościach kufelek może być bardzo zdrowy!
- Hiszpanie twierdzą, że w przypadku odwodnienia zawodnika, piwo działa lepiej niż woda! - pisze brytyjski "Daily Telegraph".
- Bąbelki w piwie zmniejszają uczucie pragnienia, a wysoka zawartość węglowodanów pozwala szybko uzupełnić stracone kalorie - wyjaśnia profesor Manuel Garzon z uniwersytetu w Granadzie.
Profesor Garzon poprosił grupę studentów o wykonanie wyczerpujących ćwiczeń w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Po wysiłku połowa badanych dostała kufel piwa, połowa - taką samą ilość wody. Badacz na specjalnej konferencji prasowej ogłosił, że efekt nawodnienia był nieco lepszy u osób, które wypiły piwo.
Teorię Garzona potwierdził kardiolog Juan Antonio Corbalan, który współpracował m.in. z Realem Madryt. - Piwo jest świetne po wysiłku. Od dawna rekomendowałem profesjonalnym sportowcom napoje na bazie jęczmienia - mówi.
Edytowane przez Skandal dnia 03-11-2007 10:45
furman mężczyzna

furman
Miejscowość: Kraków
Dodane 03-11-2007 14:11 RE: Nowość(?) - zapewne nie dla wszystkich ;)
Ciekawe ciekawe - ale czy tak jest naprawdę. Wydaje mi się jednak, że piwo może i owszem ale nie bezpośrednio po maratonie. Lepiej poczekać 2-3 godziny.
Skocz do Forum: