Trening techniki jazdy na rowerze górskim.
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| 1bartek Posty: 39 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 gru 08 |
|
|
Hej, Ostatnio przeglądając czeski portal mtbs.cz natrafiłem na ciekawy filmik: Cyklotrenink ![]() Zapowiada się bardzo pogodna sobota. Może znalazła by się grupa chętnych na taki właśnie trening techniki jazdy bez napinki i ścigania. Termin jutrzejszy (sobota 30.10 ) myślę jest świetny ze względu na wspomnianą już pogodę.Zbiórka do południa ok godziny 10-11, czas trwania treningu od 2-3,5 godziny. W planie tylko techniczne fragmenty - zjazdy (techniczne nie szybkościowe), ścianki, progi, zakręty, nawroty, korzeniasto - kamieniste podjazdy itp. Teren: Skałki Twardowskiego (Zakrzówek) -> Sikornik -> Las Wolski -> Bodzów (najciekawsze fragmenty i najtrudniejsze partie )Oczywiście mile widziani paparazzi, którzy utrwalą na fotach wyczyny wszystkich kozaków. Jeśli znaleźli by się zainteresowani - niech wpisują się w temacie, to ustalimy dokładną godzinę i miejsce zbiórki. Pozdr! | |
| Edytowane przez 1bartek dnia 29-10-2010 14:45 | |
|
| |
| Latka Expressowa Posty: 62 Dołączyła: 19 cze 07 |
|
Będziesz prowadzącym? ![]() |
|
|
| |
|
Ojcem dyrektorem ![]() Ale tempo jazdy lajtowe - nastawienie na doskonalenie techniki jazdy. Dodane dnia 29 października 2010 16:46:30 Zamierzam zjeździć kilka fragmentów - głównie strome ścianki itp. Bez pędzenia na złamanie karku po liściach. Jeśli wpadniecie z Ekspressem to będę bardzo zadowolony ![]() | |
| Edytowane przez 1bartek dnia 29-10-2010 16:46 | |
|
| |
| Latka Expressowa Posty: 62 Dołączyła: 19 cze 07 |
|
Myślę, że da się załatwić. Duży obiektyw również Dam Ci znać wieczorem w temacie godziny. |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
|
Ja bym się pisał.
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
|
OK Super. Proponował bym się umówić o godzinie 10. Skoro wszyscy jesteśmy z jednego rejonu proponuję miejsce zbiórki przy Kapliczce przy drodze prowadzącej na Zakrzówek. Dokładnie skrzyżowanie Norymberska/Pychowicka/Wyłom: Patrz tu ![]() Co o tym myślicie? ![]() |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Ja, ja jestem chętny, mnie, mnie zabierzcie! Oczywiście jako paparazzo! Czy zamiast skutera może być coś na wąskiej, trekingowej oponie?
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| szaman696 Posty: 561 Dołączył: 16 mar 07 |
|
Technikę najlepiej ćwiczyć w górkach gdze to juro jedziemy wbijajcie rano na dworzec
Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
|
Komu by się chciało po sezonie dymać grube kilometry po górach . Dodane dnia 29 października 2010 18:56:36 Oczywiście zabieramy wszystkich chętnych Paparazzich i tych którzy chcą poćwiczyć . Do przejazdu wystarczy dowolny rower - byle nie szosowy - silniczek od Cancellary nie będzie potrzebny . Natomiast do ćwiczenia technicznych fragmentów - tych najbardziej karkołomnych potrzebny będzie góral.W trakcie treningu przejedziemy Skałki Twardowskiego (Zakrzówek), Las Wolski, Tor Kajakowy i Bodzów. Raz na jakiś czas będziemy się zatrzymywać przy najfajniejszych miejscach żeby je kilkukrotnie pokonać/przećwiczyć (jak na WFie).Zabawę zaczniemy na Skałkach Twardowskiego - na początek proponuję zdjęcie pamiątkowe z panoramą Krakowa . Na Skałkach przygotowane mam 3 fajne ścianki do ćwiczeń - w tym jedna jak z Krankeda , dwa progi, kilka pokręconych zakrętów i fragment podjazdu po śliskich kamieniach/korzeniach . Później nastąpi przejazd przez Sikornik - z 3 ćwiczebnymi konkretnymi zjazdami. Dalej Las Wolski - głównymi leśnymi szlakami. ZOO (w razie czego zatrzymamy się w sklepiku ) Chwilka zadumy przy Kamedułach i dojazd kładką nad Wisłą do Toru Kajakowego. Dalej uderzamy na Bodzów - tam na ćwiczących czekają już ostatnie dwa zjazdy. Bardzo kamieniste - bardziej niż w Istebnej. Myślę że po treningu wszyscy wyjdą bogatsi w doświadczenia MTB .Dodane dnia 29 października 2010 19:03:16 Trening potrwa ok 2,5 - 3,5 godziny. | |
| Edytowane przez 1bartek dnia 29-10-2010 19:03 | |
|
| |
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
Kusisz Bartek !![]() Akurat też mam jutro w planie trening techniki w Lasku i na Sikorniku, ale takie dziadki jak ja mają już większe opory psychiczne na zjazdach i trochę boję się twoich pomysłów. ![]() |
|
|
| |
|
OK - dla tego do każdego uczestnika podchodzę zgodnie z zasadą Indywidualizacji To nie szkoła . Jedni będą ćwiczyć jazdę na rowerze a inni umiejętności fotograficzne . Wszystkiego nie trzeba zjeżdżać - chodzi bardziej o dobrą zabawę i pamiątkowe zdjęcia. A jeśli uda się polepszyć umiejętności jazdy na góralu i przy okazji przesunąć granicę strachu (oczywiście w ramach zdrowego rozsądku) - to będzie to dodatkowy plus takiego treningu. | |
| Edytowane przez 1bartek dnia 29-10-2010 19:21 | |
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
Ja też będę p.s Prawdopodobnie zrezygnuję tylko z kamoli w Bodzowie bo ich nie lubię :-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 29-10-2010 19:33 | |
|
| |
| szaman696 Posty: 561 Dołączył: 16 mar 07 |
|
Coś czuję że zrobicie więcej km niż my w górach
Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Bartek wiele potrafi, nawet po nagłym rozstaniu się z bikiem. Ach, te ewolucje do góry nogami na poręczy w Rotundzie! Gdybym był rasowym paparazzo miałbyś zdjęcie...! Ale moje gołębie serce nie pozwoliło mi skupić się na migawce, a byłeś jak na widelcu. Jutro proszę takich ewolucji nie wyczyniać!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| oscar Posty: 178 Miejscowość: Kraków Dołączył: 28 maj 10 |
|
Też się z chęcią wybiorę, ale już miesiąc nie jeździłem więc z niektórymi zjazdami może być problem![]() |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Też się pojawię . Miejsce zbiórki bardzo mi pasuje .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
OK, nikt nie zgłaszał zastrzeżeń w takim razie potwierdzam: zbiórka przy Kapliczce przy drodze prowadzącej na Zakrzówek. Dokładnie skrzyżowanie Norymberska/Pychowicka/Wyłom Dokładnie tutaj Startujemy o godzinie 10. Bartek wiele potrafi, nawet po nagłym rozstaniu się z bikiem. Ach, te ewolucje do góry nogami na poręczy w Rotundzie! To było pod publikę. Slajd klatą po poręczy i zeskok na obie nogi - taki trik Prawie jak w Tony Hawku pro Sakterze ![]() A tak całkiem szczerze mówiąc ,to chyba Bóg mnie na rękach przeniósł na dół Przejeżdżałem na treningu przed zawodami te schody z 15 razy na pełnym gazie i nie było problemu. Natomiast jak wpadliśmy na nie w dwójkę z Halejem to było grubo za ciasno ![]() Do jutra! |
|
|
| |
Yatzek ![]() Posty: 124 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 gru 07 |
|
|
Jak ktoś będzie miał jakiegoś GPS'a to proszę niech zrobi tracka, i wrzuci tu, jutro nie mogę z Wami jechać i inni pewnie też, a chętnie poznam(y) tą traskę ![]() |
|
|
| |
Hinol ![]() Posty: 610 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Możecie się od Mikiego techniku uczyć, zasuwał na sztywnym widelcu po ośnieżonych i oblodzonych górach
|
|
|
| |
|
I po treningu ![]() Mi się bardzo podobało, dziękuję wszystkim za wspólny wypad. Myślę, że główne założenia treningu spełnione. Był funn, obyło się bez większych gleb, ofiar w ludziach i sprzęcie. Absalon będzie musiał jeszcze trochę poćwiczyć żeby śmigać tak jak my ![]() Szczegóły tutaj ![]() Możecie się od Mikiego techniku uczyć, zasuwał na sztywnym widelcu po ośnieżonych i oblodzonych górach No tak, ale wasz wyjazd był dla prawdziwych Hardkorów, więc nie ma się co dziwić. My bardziej lajtowo jeździliśmy . Pozdr!P.S. Versus czekamy na fotki z treningu. | |
| Edytowane przez 1bartek dnia 30-10-2010 13:59 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

) myślę jest świetny ze względu na wspomnianą już pogodę.
)

Oczywiście jako paparazzo! Czy zamiast skutera może być coś na wąskiej, trekingowej oponie?
.
Gdybym był rasowym paparazzo miałbyś zdjęcie...! Ale moje gołębie serce nie pozwoliło mi skupić się na migawce, a byłeś jak na widelcu. Jutro proszę takich ewolucji nie wyczyniać!

.