Żwawy lajt

Autor Wiadomość
Belfer01 mężczyzna

Belfer01
Dodane 25-05-2012 21:50 RE: Żwawy lajt
O.k o 10 pod NCK - może wioskami smigniemy przez Wadów,Tropiszów,Rudno, N.Brzesko ,Ispine przez puszcze na Niepołomice - lub na Bochnie przez lasy itd ktos jeszcze sie pisze hmmm:)////????
Cvbge mężczyzna

Dodane 26-05-2012 20:54 RE: Żwawy lajt
Dzięki za wycieczkę! Wyszło mi 123km i 6h czystej jazdy.
Kilka zdjęć tutaj:https://picasaweb.google.com/1…feat=directlink
Belfer01 mężczyzna

Belfer01
Dodane 26-05-2012 22:15 RE: Żwawy lajt
;) Dzięki - spox wycieczka wyszła nam :)
Cvbge mężczyzna

Dodane 10-08-2013 20:59 RE: Żwawy lajt
Proponuję wycieczkę Rowerowym Pierścieniem Solnym (Salina Cracoviensis) - trasa dookoła Puszczy Niepołomickiej przez Wieliczkę i Bochnię.

Wyjazd jutro (niedziela). Nie jadę z Krakowa, więc możemy się spotkać w Wieliczce około 11:23 (wtedy przyjeżdża pociąg z Krakowa). Ewentualnie, jeśli nie będzie chętnych na pociąg, można ustalić inną godzinę/miejsce. Sam pociąg kosztuje 5zł za rower + chyba 4zł za bilet normalny na I strefę.

Sama trasa opisywana jest tak:
trasa główna o długości 85,5 km szlaku znakowanego kolorem niebieskim
przebiega w większości lokalnymi drogami asfaltowymi o dobrej nawierzchni i niewielkich spadkach. Wyjątkiem są okolice Wieliczki i Nowego Wiśnicza, gdzie znajdują się odcinki biegnące przez strome wzgórza. Jedynie niewielki procent wszystkich tras wiedzie drogami żwirowymi lub nieutwardzonymi drogami polnymi.

Biorę rower trekingowo/crossowy na cienkich oponach.
Przewiduję przerwę obiadową :)
Tempo spokojne.

Prognoza na razie nie przewiduje deszczu, ale sprawdzę jutro koło 9 i jeśli coś się zmieni mogę odwołać wyjazd. W przypadku braku chętnych mogę nie czekać/wyjechać wcześniej - czekam do około 10.
Edytowane przez Cvbge dnia 14-08-2013 21:14
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-08-2013 16:28 RE: Żwawy lajt
Ech... pech... odzwyczaiłem się patrzyć na 'lajty'/'żwawe lajty' bo już nie żyją od wielu miesięcy a właśnie założyłem cienkie opony do corssa. No cóż, sprawdziłem je na innej trasce.

EDIT:
A z regulaminem szlaku się zapoznałeś? Bo jest fajny punk 9:
'Korzystanie z tras Rowerowego Pierścienia Solnego „Salina Cracoviensis” jest jednoznaczne z zapoznaniem się z powyższym Regulaminem i zaakceptowaniem go w całości.' :)
Edytowane przez Daijvid dnia 11-08-2013 16:38
Cvbge mężczyzna

Dodane 11-08-2013 21:15 RE: Żwawy lajt
Szkoda, pocisnelibyśmy ;) Trasa fajna, wprost na cienkie gumki ;)

Wyszło mi ponad 100 km. Tracka udało mi się wysłać:http://www.strava.com/activities/73965404
Zdjęcia będą dopiero w przyszłym tygodniu, mam kiepski internet teraz :)

Trasa ogólnie bardzo fajna, prowadzi małymi bocznymi ulicami. Dobry asfalt, ładne okolice, mały ruch. Niestety oznaczenie dość rzadko rozmieszczone, a miejscami kiepskie (szczególnie w Wieliczce łatwo stracić wątek). Bez mapy ciężko. Jak na projekt za prawie 4 miliony złotych, to się nie popisali :(

W jednym miejscu trasa prowadziła przez straszne chaszcze, może w zimie to jest przejezdne, ale na pewno nie w lecie. Musiałem objeżdżać.

Niby płasko, ale było kilka podjazdów które dawały w d*, najpierw koło Wieliczki a później koło Bochni.

Planuję pojechać jeszcze trasy dodatkowe/łącznikowe, te w okolicy Bochni, może jakoś w przyszłym tygodniu? Podobno są ładne.

Spotkałem na trasie parę, która jechała szlakiem w drugą stronę, z Niepołomic przez Bochnię - jeśli to czytacie, to czy udało wam się nie zgubić w Wieliczce i później?
Edytowane przez Cvbge dnia 11-08-2013 22:35
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 11-08-2013 21:44 RE: Żwawy lajt
"trasa główna o długości 85,5" vs "Wyszło mi ponad 100 km" - pogubiłeś się czy ją polepszałeś? Jak by Ci się nie chciało jej wrzucać tutaj za szybko to podeślij mi na maila, akurat mam kilka dni urlopu więc są szanse, że zwiedzę.
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 11-08-2013 21:59 RE: Żwawy lajt
hej, ja tez poproszę tracka na maila, albo na link na forum

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Cvbge mężczyzna

Dodane 11-08-2013 22:31 RE: Żwawy lajt
Wyszło mi więcej bo się trochę pogubiłem, trochę jeździłem poza trasą (na obiad etc ;) )

Dacie radę ściągnąć ze stravy? Jak nie mogę wrzucić roboczy track - ogólnie to planuję go wyczyścić i wrzucić na UMP (tutaj też mogę) + prosili mnie o wrzutkę na czasnarower.pl to może też tam wrzucę

Dodane dnia 11 sierpnia 2013 22:58:11

właśnie założyłem cienkie opony do corssa. No cóż, sprawdziłem je na innej trasce.[/quote=Daijvid]

Jak cienkie i jak było?

[quote=Daijvid]
A z regulaminem szlaku się zapoznałeś? Bo jest fajny punk 9:
'Korzystanie z tras Rowerowego Pierścienia Solnego „Salina Cracoviensis” jest jednoznaczne z zapoznaniem się z powyższym Regulaminem i zaakceptowaniem go w całości.' :)Daijvid

Wynika z tego, że nie trzeba czytać regulaminu, wystarczy jechać szlakiem, to jest to samo :) Ciekawe, czy w drugą stronę to też działa ;)

Dodane dnia 11 sierpnia 2013 23:24:52

O dziwo udało się wysłać zdjęcia: galeria
Edytowane przez Cvbge dnia 11-08-2013 23:24
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 11-08-2013 23:26 RE: Żwawy lajt
A jechałeś prawie czystym niebieskim z tego co widzę. To jak obrobisz to zapodaj to go do konkurencji UMP zapodam :p
Strava -> GPX Export Functionality jeno w premium :(
Aby widzieć przycisk musiałem konto założyć - bez sensu, ale już nie kupię premiuma.
fryta1z mężczyzna

Dodane 11-08-2013 23:52 RE: Żwawy lajt
Szkoda, pocisnelibyśmy ;) Trasa fajna, wprost na cienkie gumki ;)

Wyszło mi ponad 100 km. Tracka udało mi się wysłać:http://www.strava.com/activities/73965404
Zdjęcia będą dopiero w przyszłym tygodniu, mam kiepski internet teraz :)

Trasa ogólnie bardzo fajna, prowadzi małymi bocznymi ulicami. Dobry asfalt, ładne okolice, mały ruch. Niestety oznaczenie dość rzadko rozmieszczone, a miejscami kiepskie (szczególnie w Wieliczce łatwo stracić wątek). Bez mapy ciężko. Jak na projekt za prawie 4 miliony złotych, to się nie popisali :(

W jednym miejscu trasa prowadziła przez straszne chaszcze, może w zimie to jest przejezdne, ale na pewno nie w lecie. Musiałem objeżdżać.

Niby płasko, ale było kilka podjazdów które dawały w d*, najpierw koło Wieliczki a później koło Bochni.

Planuję pojechać jeszcze trasy dodatkowe/łącznikowe, te w okolicy Bochni, może jakoś w przyszłym tygodniu? Podobno są ładne.

Spotkałem na trasie parę, która jechała szlakiem w drugą stronę, z Niepołomic przez Bochnię - jeśli to czytacie, to czy udało wam się nie zgubić w Wieliczce i później?Cvbge

Witam pogubiliśmy się przed samą Wieliczką, postanowiłem z Wieliczki ciąć prosto na Niepołomice gdzie mieliśmy zaparkowany samochód. Muszę przyznać że trasa bardzo fajna krajobrazowo, lecz jeśli chodzi o oznakowanie to lipa, miejscami nie można było się skupić na jeździe bo szukałem znaków. Od Wieliczki nie widziałem żadnego oznakowania choć tez szlak przecinałem jadąc do Niepołomic przez Zakrzów.
Muszę się przyznać że przyjechaliśmy z żoną aż z Siewierza aby ją przejechać.
Edytowane przez fryta1z dnia 12-08-2013 00:01
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 12-08-2013 09:20 RE: Żwawy lajt
Ogólnie brzmi to 'bardzo' zachęcająco :( Gdzieś kiedyś czytałem, że komuś cofnęli dotacje z uni za złe wykonanie, tutaj samo oznakowanie to pewno mały procent całości więc można jedynie ponarzekać. A narzekać jest gdzie bo w kontakcie o to proszą:
"Jeśli chcesz podzielić się swoimi uwagami na temat projektu, zgłosić nieprawidłowe lub nieaktualne dane, prosiłm o skorzystanie z formularza po prawej stronie."
Cvbge mężczyzna

Dodane 12-08-2013 21:53 RE: Żwawy lajt
A jechałeś prawie czystym niebieskim z tego co widzę. To jak obrobisz to zapodaj to go do konkurencji UMP zapodam :p
Strava -> GPX Export Functionality jeno w premium :(
Aby widzieć przycisk musiałem konto założyć - bez sensu, ale już nie kupię premiuma.Daijvid

Co masz na myśli pisząc o czystym niebieskim? Ta trasa jest tak oznaczona, nic dziwnego że nim jechałem?

Ciekawe, a wydawało mi się, że kolega ściągał tracka ze strva a nie ma konta premium, sprawdzę to.

Dodane dnia 12 sierpnia 2013 21:54:46

Witam pogubiliśmy się przed samą Wieliczką, postanowiłem z Wieliczki ciąć prosto na Niepołomice gdzie mieliśmy zaparkowany samochód. Muszę przyznać że trasa bardzo fajna krajobrazowo, lecz jeśli chodzi o oznakowanie to lipa, miejscami nie można było się skupić na jeździe bo szukałem znaków. Od Wieliczki nie widziałem żadnego oznakowania choć tez szlak przecinałem jadąc do Niepołomic przez Zakrzów.
Muszę się przyznać że przyjechaliśmy z żoną aż z Siewierza aby ją przejechać.fryta1z

Szkoda, taki niedokończony szlak musi boleć ;)
I tak jestem pod wrażeniem, że wam się udało za Bochnię dojechać (choć tam chyba jest trochę lepiej oznakowany - Bochnia chyba była liderem tego projektu)

Dodane dnia 12 sierpnia 2013 21:56:23

A narzekać jest gdzie bo w kontakcie o to proszą:
"Jeśli chcesz podzielić się swoimi uwagami na temat projektu, zgłosić nieprawidłowe lub nieaktualne dane, prosiłm o skorzystanie z formularza po prawej stronie."Daijvid

Zrobię to! Bo nawet zaznaczyłem sobie miejsca gdzie były problemy
(choć żeby było dobrze, trzeba by pewnie podwoić albo i potroić ilość tabliczek...)

Dodane dnia 12 sierpnia 2013 22:02:32

Wypełniłem formularz, napisało że skontaktują się w ciągu 24 godzin - zobaczymy ;)
Edytowane przez Cvbge dnia 12-08-2013 22:02
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 12-08-2013 22:34 RE: Żwawy lajt

Ciekawe, a wydawało mi się, że kolega ściągał tracka ze strva a nie ma konta premium, sprawdzę to.Cvbge

Jeśli to ten Twój kolega ze stravy to on ma premium.
Cvbge mężczyzna

Dodane 13-08-2013 16:44 RE: Żwawy lajt
Rzeczywiście :(
Cvbge mężczyzna

Dodane 13-08-2013 21:08 RE: Żwawy lajt
Wyczyściłem ślad - można pobrać zhttp://rowerowanie.pl/trasy-gp…is-trasa-glowna

Jakby kogoś interesował ślad w pełnej "gęstości" (chociaż do jazdy to nie potrzebne) to można sobie ściągnąć zhttp://ump.fuw.edu.pl/flyspray…s&task_id=16231
Cvbge mężczyzna

Dodane 14-08-2013 21:20 RE: Żwawy lajt
Na jutro planuję powrót w rejony Bochni. Plan:
- dojazd do Bochni pociągiem (REGIO z Krk Główny o 14:06, w Bochni o 15:07)
- w Bochni objazd wspomnianych wyżej tras łącznikowych
- powrót prawdopodobne też pociągiem (zależy ile będzie czasu)

Opis tras:
Od trasy głównej szlaku, w punktach węzłowych odchodzi 5 tras łącznikowych (tzw. ości) o łącznej długości 76,8 km prowadzących do ciekawych miejsc i atrakcji w okolicy:

- Trasa łącznikowa: „Szlak Sal de Bochegna” (szlak zielony) – historycznego składu solnego;
- Trasa łącznikowa: „Szlak Dolnej Drwinki” (szlak czarny);
- Rowerowy Łącznik Rzezawski (szlak czerwony) – przez Okulice (znane sanktuarium) i Borek (renomowany ośrodek aktywnego wypoczynku) do Rzezawy;
- Rowerowy Łącznik Nowowiśnicki (szlak czerwony) – do Zamku Lubomirskich (właścicieli prywatnej kopalni soli XVII –XVIII w.);
- Rowerowy Łącznik: „Via Regia Antiqua” (szlak czarny) - śladami solnego traktu kupieckiego,

Fragmenty szlaku o wybitnych walorach widokowych (trasa Via Regia Antiqua, Pogwizdów na Łączniku Nowowiśnickim)

Jeśli dobrze pójdzie to zrobimy wszystkie trasy, jak nie to mniej ;)
Cvbge mężczyzna

Dodane 15-08-2013 09:23 RE: Żwawy lajt
Tak jeszcze w kwestii oznakowania szlaku, znalazłem przetarg na to:http://infobike.pl/text.php?id=39802

Gmina Miasta Bochnia informuje o ogłoszeniu przetargu na wykonanie oznakowania i budowa infrastruktury towarzyszącej szlaku rowerowego w ramach projektu pn. Rowerowy Pierścień Solny Salina Cracoviensis
[...]
Zadanie 1. Wykonanie oznakowania trasy głównej i tras łącznikowych szlaku. W ramach prac znakarskich od Wykonawcy oczekuje się kompleksowego oznakowania 6 odcinków szlaku rowerowego pn. Salina Cracoviensis o łącznej długości ok.163 km zgodnie z załączoną dokumentacją projektową
[...]
Na wszystkich odcinkach szlaku będą występowały następujące sposoby oznakowania:
a. Znaki typu R 1 (tabliczki) podczepiane pod istniejące znaki drogowe i instalowane na przydrożnych obiektach w ilości do 485 szt;
b. Znaki typu R 3 (drogowskazy) montowane na nowych słupkach w ilości do 35 szt.
c. Znaki malowane od szablonu na drzewach i innych obiektach - prace znakarskie w terenie do 90 km.
[...]
1) 5 wiat wypoczynkowych z ławkami;
2) 10 tablic informacyjno-dydaktycznych wraz z opracowaniem graficznym ich zawartości merytorycznej;
3) 10 stojaków rowerowych.
[...]
Kontrakt wygrała firma Jednostka Innowacyjno Wdrożeniowa ab –Rower, Ruda Śląska z ceną 87897,33 zł netto. W przetargu złożono 5 ofert, a umowę popisano 04.05.2011 (oferta z najniższą ceną: 87897,33 / oferta z najwyższą ceną: 162708,09).

Wychodzi średnio 500zł za km szlaku...
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 15-08-2013 13:13 RE: Żwawy lajt
Tak jeszcze w kwestii oznakowania szlaku, znalazłem przetarg na to:http://infobike.pl/text.php?id=39802

(...)

Wychodzi średnio 500zł za km szlaku...Cvbge

Przetarg z 2011 co tłumaczy trochę obecne problemy z oznakowaniem.

Za to Zielonki wzięły trochę unijnej kasy na oznakowanie i stworzenie tras rowerowych (jak robimy offtopic to na całego :))

Projekt od Krakowa do Ojcowa

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Cvbge mężczyzna

Dodane 15-08-2013 23:39 RE: Żwawy lajt

Przetarg z 2011 co tłumaczy trochę obecne problemy z oznakowaniem.
mandraghora

Możesz wyjaśnić?

Dodane dnia 15 sierpnia 2013 23:41:29

Za to Zielonki wzięły trochę unijnej kasy na oznakowanie i stworzenie tras rowerowych (jak robimy offtopic to na całego :))

Projekt od Krakowa do Ojcowamandraghora

Mają 5x więcej kasy, więc może coś z tego wyjdzie ;)
Edytowane przez Cvbge dnia 15-08-2013 23:41
Skocz do Forum: