Kraków-Częstochowa

Autor Wiadomość
Versus mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 24-05-2011 16:38 RE: Kraków-Częstochowa
http://www.it-jura.pl/pl/turystyk.php?go=szlakir
http://www.it-jura.pl/pl/turys…php?go=noclegi3
Oto pożywka do planowania. Myślę, że Bizonik pozwoli na drobne sugestie każdego zdecydowanego uczestnika. ;)
Ma już nieoficjalne zapewnienia ze strony rowerowania o chęci patronowania naszej(?) inicjatywie. Znów, o ile Bizonik, jako inicjator, pozwoli.
Taki patronat bardzo się przydaje. Występowania w imieniu rozpoznawalnej bądź co bądź grupy(zwłaszcza w regionie!), niesie wymierne korzyści. Można ustalić rabaty, lepsze warunki, przychylność gospodarza.
Można też trafić na użytkowników naszej strony mieszkającej w rejonie trasy. Albo też, wręcz już wcześniej zaplanować z nimi spotkanie. Mogą przyłączyć się na wybranym odcinku, pokazać sobie tylko znane ścieżki, przeprowadzić chytrym skrótem, podać szklankę wody, pomóc w razie awarii itd.

I jeszcze jedno. Po raz chyba już trzeci, zapytam Bizonika o zgodę na powiązanie tej inicjatywy z "zielonym wątkiem lajtowym". Z racji charakteru wyjazdu, personalnie, to właściwie już się stał. Ale drogi oficjalne są bardzo pomocne.

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Bizonik mężczyzna

Bizonik
Dodane 24-05-2011 18:13 RE: Kraków-Częstochowa
Oczywiście tym bardziej osobie która jest tutaj już jakiś czas i dobrze orientuje się w lajtowych i zawodowych wypadach rowerowych . Ja osobiście najprawdopodobniej wypadnę z terminu 1-3 Lipca ponieważ kuzyn planuje "popełnić błąd życiowy" :p ale ostateczna decyzja w tym tygodniu czy pójdę.
Versus mężczyzna

Dodane 24-05-2011 21:28 RE: Kraków-Częstochowa
Termin ostateczny jeszcze nie padł. Najwyżej zrobimy dwa przejazdy, gdyby nie sposób było ustalić jednej daty. ;)

outsider mężczyzna

Dodane 27-05-2011 16:47 RE: Kraków-Częstochowa
Przejechałem tą trasę kilkukrotnie, proponuję Wam noclegi agroturystyczne, spokojnie coś można znaleźć a nawet zarezerwować i mieć spokojną głowę. Miejscami piachu jest naprawdę dużo, dzieciakom może to dać się we znaki więc prysznic i łóżko może im się przydać :) no chyba że już są na tyle duzi że namiot będzie dodatkową atrakcją.
ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 28-05-2011 16:03 RE: Kraków-Częstochowa
A jak sprawa wygląda z przejezdnością szlaków? Chodzi o powalone drzewa i gałęzie od października 2009. Ktoś li tam sprząta- jacyś leśni drwale czy cuś?

"Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet."

harturo mężczyzna

Dodane 29-05-2011 09:45 RE: Kraków-Częstochowa
Witam wszystkich. Ja chętnie bym zrobił tą traske w 1 dzień. Gdyby ktoś miał też taką zajawke to proszę o kontakt. Termin do ustalenia (proponuję 2 połowę Czerwca) Pozdro.:)
Versus mężczyzna

Dodane 02-06-2011 13:47 RE: Kraków-Częstochowa
http://siedlecs.w.interia.pl/cenniki.html

skorpion mężczyzna

skorpion
Dodane 02-06-2011 19:08 RE: Kraków-Częstochowa
Myślę, że to trochę za blisko Częstochowy a tam jest dość łatwy odcinek trasy więc spokojnie można potoczyć się dalej.
Znalazłem coś takiegohttp://www.noclegownia.pl/nocl…sko-pod-zamkiem

Skorpion - bezwzględny i jadowity pogromca agresji na drodze.

halina kobieta

halina
Dodane 02-06-2011 19:21 RE: Kraków-Częstochowa
I tu cennik :)
Versus mężczyzna

Dodane 02-06-2011 22:13 RE: Kraków-Częstochowa
Scorpion! To są okolice Koszalina. AmbitnieB)

halina kobieta

halina
Dodane 02-06-2011 22:25 RE: Kraków-Częstochowa
Olsztyn też zaliczamy, zdaje się. Nie ma się co ograniczać ;)
Versus mężczyzna

Dodane 02-06-2011 22:31 RE: Kraków-Częstochowa
Rety! Ale to będzie impreza! Finisz proponuje w Rzymie, tym bodaj przy Tynieckiej!:D

Cvbge mężczyzna

Dodane 03-06-2011 07:05 RE: Kraków-Częstochowa
Pojechałbym, ale raczej w szybszym tempie niż małe dzieci - to znaczy albo zwiedzać więcej, albo jechać na 2 dni. Spotykać się można na noclegach. Ktoś byłby zainteresowany?
Versus mężczyzna

Dodane 03-06-2011 07:43 RE: Kraków-Częstochowa
Podoba mi się powyższy pomysł. Zrobimy to w konwencji Rekreacyjnego Rajdu do Trzebini, gdzie trasa proponowana nie jest obligatoryjną.B)brawo!

Bizonik mężczyzna

Bizonik
Dodane 03-06-2011 16:11 RE: Kraków-Częstochowa
Ja w przyszłym tygodniu spróbuje objechać tą trasę i dowiedzieć się co jak gdzie i za ile?
Andy mężczyzna

Andy
Dodane 03-06-2011 17:07 RE: Kraków-Częstochowa
Ja jechałem tę trasę rekreacyjnie, z dziewczynami bez większego przygotowania. Podzieliliśmy całość na 2 dni. Pierwszego dnia dotoczyliśmy się do Ogrodzieńca i tam mieliśmy nocleg w agroturystyce. Dwa dnia to spokojne tempo, z przystankami na zwiedzanie. Oczywiście całkiem lajt to nie jest, bo km jest ok.180, a czasami piaski dokuczają.
Versus mężczyzna

Dodane 03-06-2011 17:26 RE: Kraków-Częstochowa
Dzisiaj wpadł mi pomysł, by zrobić trasę w trzy dni, tyle, że Kraków-Częstochowa -Kraków. No, może nie dokładnie Częstochowa musiałaby być naszym celem, bo ominęlibyśmy PKP. Polegać miałoby to na tym, że:
1.wyjeżdżamy z Krakowa
2.dojeżdżamy do ...powiedzmy Bobolic cdn..

Dodane dnia 03 czerwca 2011 18:17:10

kontynuując:
2. dojeżdżamy do ...powiedzmy Bobolic, tam zakładamy obóz w i obok schroniska
3. kolejnego dnia zostawiamy bety w schronisku, a sami, na lekko jedziemy w okolicy, lub do samej Częstochowy. Na noc wracamy do Bobolic
4. rano po śniadaniu i spakowaniu betów- wracamy do Krakowa innym szlakiem niż przyjechaliśmy w to miejsce

Czyli robimy trasę na kształt ósemki z Bobolicami(lub innym miejscem) pośrodku.

Zyski-
1. oszczędzamy pln i czas na dojazd do Częstochowy lub z niej
2. jeden dzień jeździmy na lekko, wracając w to samo miejsce na nocleg, wiemy co i jak
3. ruszamy z domu rowerem i na nim wracamy, bez żadnej pomocy- klimat
4. więcej zwiedzamy
5. rezerwując dwa noclegi zyskujemy lepszą pozycję negocjacyjną z właścicielem sypialni

Wady- nie widzę!

Edytowane przez Versus dnia 03-06-2011 18:24
halina kobieta

halina
Dodane 13-06-2011 08:45 RE: Kraków-Częstochowa
Tak a propos wczorajszej rozmowy z Versusem - połączenie kolejowe do Częstochowy na 1 lipca:
odjazd 09:10, przyjazd 11:31
Interregio, przewóz rowerów, pociąg z Krakowa, czyli wsiadamy na pierwszej stacji.
Cena 26 zł.
Cvbge mężczyzna

Dodane 26-06-2011 22:14 RE: Kraków-Częstochowa
Bump.
Coś nowego w tym temacie?
Bizonik mężczyzna

Bizonik
Dodane 27-06-2011 23:43 RE: Kraków-Częstochowa
Niestety ja wypadam z terminu a już wszystko miałem pozbierane plecaczek gotowy do drogi ale idę na to weselicho;(;;(;;(;;(;;(;;(;;(
Edytowane przez Bizonik dnia 27-06-2011 23:44
Skocz do Forum: