Kraków-Częstochowa
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Andy ![]() Posty: 1299 Dołączył: 21 kwi 07 |
|
| Widzę, że brakuje lidera tego projektu. Ktoś by chciał, ale czegoś się boi. Brakuje "jaj". Samo się nie zorganizuje. To tyle mojego przemądrzania się w tym temacie. | |
|
| |
halina ![]() Posty: 312 Dołączyła: 26 cze 10 |
|
|
Na mój gust to przede wszystkim brakuje sensownej prognozy pogody. Na ten weekend znowu na każdym portalu inaczej, z lekką przewagą zapowiedzi deszczu. Co oznacza, że połowa potencjalnych uczestników będzie się wahać do samej godziny wyjazdu albo i jeszcze trochę dłużej... Wystarczy popatrzeć na ostatnie wątki o weekendowych wyjazdach, lajtowych czy mniej, żeby zobaczyć, jak to wygląda. Zważywszy, że trzeba porezerwować jakieś noclegi, to w takiej sytuacji specjalnie nie widzę sensu. Lato się dopiero zaczyna, to jakiś weekend pewniejszy pogodowo się jeszcze trafi, na razie można powłóczyć się po okolicy. | |
| Edytowane przez halina dnia 28-06-2011 08:15 | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Tak, lajt wymaga odpowiedniej pogody.Ale fakty możemy ustalić. Halinka podała czas wyjazdu pociągiem. Pora podać nr tel. do schroniska(wymienił je Skorpion), aby każdy chętny na nocleg w tamtym miejscu dokonał rezerwacji. NOCLEG: http://www.noclegownia.pl/nocl…sko-pod-zamkiem http://www.jura.turist.pl/podzamkiem/cennik.html PLAN TAKTYCZNY: HALINKA:"Tak a propos wczorajszej rozmowy z Versusem - połączenie kolejowe do Częstochowy na 1 lipca: odjazd 09:10, przyjazd 11:31 Interregio, przewóz rowerów, pociąg z Krakowa, czyli wsiadamy na pierwszej stacji.Cena 26 zł." TERMIN: ......... nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 28-06-2011 08:28 | |
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
| Miałem nadzieję, że ktoś zaproponuje dokładny plan wycieczki, z trasą, planem zwiedzania, alternatywami, itp... | |
|
| |
|
Możesz to być Ty!![]() Ja lajt, rozumiem specyficznie, plan jest bardzo mglisty, by konieczność jego wykonanie nie uruchamiała "łydy". Brzmi- "...Częstochowa- Kraków z jednym noclegiem"
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 28-06-2011 08:47 | |
|
| |
|
|
Hm można i tak, ale trzeba wiedzieć co się chce zwiedzać. Bo sam przejazd szlakiem to chyba mało ciekawe. Mogę zrobić plan, ale to będzie plan "pode mnie", ale jak innym to nie przeszkadza to ok. Myślałem, że będzie jakaś wycieczka z dziećmi, może 3 dniowa, i do tego chciałem się dostosować. |
|
|
| |
|
Dzieci nie mają czasu w tym, najbliższym terminie.
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
|
No dobra. Ja cały potrzebny sprzęt już mam (czyli sakwy i zapasowe aku do aparatu). Wstępnie jedziemy 8-10 lipca (3 dni) lub 9-10 lipca (2 dni). W poniedziałek będę wiedział czy będę mógł w tym terminie czy nie (zależy czy mi serwis zabierze rower na weekend). Dojazd PKP dla wariantu 2 dniowego jest kiepski ![]() 1. wyjazd w piątek - cały dzień - bezpośrednie połączenia: * 09:10-11:31 * 10:56-13:24 2. wyjazd w piątek - "po pracy" - bezpośrednie połączenia: * 17:00-19:20 * 18:06-20:35 3. wyjazd w sobotę - bezpośrednie połączenia: * 09:10-11:31 4. wyjazd w sobotę - z przesiadkami: * 06:10-09:17 (lub -10:11 jeśli się spóźnimy na przesiadkę [11m]) * 06:15-10:11 * 06:28-10:11 (lub -11:11 jeśli się spóźnimy na przesiadkę [13m]) * 07:35-11:11 (lub -12:11 jeśli się spóźnimy na przesiadkę [9m]) Przed 6 wyjazdu nie przewiduje, i tak nie dałbym radę wstać. 11:30 to chyba trochę za późno na rozpoczęcie wycieczki. Ten o 6:10 wygląda najrozsądniej jeśli chodzi o wyjazd w sobotę. Dla wyjazdu w piątek to trzeba się zdecydować czy jechać na cały dzień czy na wieczór. Chyba najrozsądniej byłoby na cały dzień (czy też raczej pół dnia). Dla wyjazdu 2 dniowego nocleg w okolicach Ogrodzieńca (połowa trasy - te Bobolice to chyba trochę za wcześnie?). Raczej wolałbym jakąś agroturystykę niż schronisko, ale od biedy też może być, byle prysznic był ![]() Dla 3 dniowego noclegi jakoś inaczej trzeba Dane PKP o połączeniach w sobotę Kraków-Katowice-Częstochowa: - Kraków -> Katowice: * 06:10-07:57 (IR) * 06:15-08:13 (Regio) * 06:28-08:20 (TLK) * 07:35-09:24 (TLK) - Katowice -> Częstochowa: * 08:08-09:17 (TLK) * 08:33-10:11 (Regio) * 09:33-11:11 (Regio) * 10:33-12:11 (Regio) | |
| Edytowane przez Cvbge dnia 29-06-2011 20:58 | |
|
| |
skorpion ![]() Posty: 170 Miejscowość: Kraków Dołączył: 26 maj 10 |
|
|
Osobiście jestem za wersją trzydniową,jak lajt to lajt. Więc obstawiam wyjazd w piątek rano 09:10-11:31 plan zwiedzania: dzień pierwszy Olsztyn Ostrężnik Mirów Bobolice dzień drugi Morsko Ogrodzieniec Smoleń Bydlin Rabsztyn dzień trzeci można wzbogacić o Babice i na szlaku: Rudno nocleg pierwszy w okolicach Bobolic lub Rzędkowic, drugi okolice Rabsztyna Skorpion - bezwzględny i jadowity pogromca agresji na drodze. |
|
|
| |
|
|
Byłbym za przełożeniem wycieczki na kolejny weekend - ma lać do środy, a może dłużej, na trasie będzie pełno błota... Plan umieściłem na wiki:http://wycieczki.wiki-site.com…koCzestochowska Za Olkuszen nie ma już zbyt wiele do oglądania, do tego są to tereny blisko Krakowa - chyba lepiej poświęcić więcej czasu na tereny północne. | |
| Edytowane przez Cvbge dnia 03-07-2011 21:08 | |
|
| |
|
Ja niestety w cały przyszły weekend odpadam ![]() |
|
|
| |
|
|
Ja 10tego staruję w Ustroni, a 17 i 18 będę zajęty.
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| Bizonik Posty: 34 Dołączył: 28 lip 10 |
|
| Więc co z Tym wypadem jedziemy czy nie? | |
|
| |
|
|
Oczywiście, że jedziemy. Zważ, że jest sezon urlopowy i startowy więc trudno będzie znaleźć termin dogodny dla wszystkich chętnych a pogoda też daje popalić. Może spróbować się ustawić na 23-24 lipca? Choć trudno dzisiaj powiedzieć czy ja dostanę urlop w tym terminie. Skorpion - bezwzględny i jadowity pogromca agresji na drodze. |
|
|
| |
|
| Jeśli nie będzie chętnych na przyszły tydzień (15-17 lub 16-17) to raczej nie będę jechać sam, bo mi się nie będzie chciało, albo pojadę na dwa dni zamiast trzech. | |
|
| |
|
|
skorpion, też pracujesz w soboty i niedziele? Na ostatnim lajcie pojawiła się sugestia, żeby jednak jechać 2 dni - 23-24 lipca. |
|
|
| |
|
|
Niby nie. Ale jakoś nastawiłem się na bardziej lajtowy wypad zwłaszcza, że zainteresowały mnie warianty, które umieściłeś w planie wycieczki a to dodaje trochę trasy i czasu. Zważywszy, że jedzie z nami Versus, nie zamierzam skąpić czasu na Jego fantazje fotograficzne bo pamiątki z wyprawy będą jak zwykle bezcenne.
Skorpion - bezwzględny i jadowity pogromca agresji na drodze. |
|
|
| |
|
|
Tylko czy Versus jedzie? Zrobiłem ankietę nahttp://www.doodle.com/tzcsszqz2vwg8zrx Można zaznaczyć czy ktoś woli wyjazd 2 czy 3 dniowy. Proszę się wpisywać, także jeśli te terminy nie pasują. Co do 2 czy 3 dni - boję się takiej sytuacji, że nie będzie co robić. Nawet z wariantami dzienne dystanse nie przekraczają 100km (bliżej 80km), na cały dzień jazdy to nie dużo. Z drugiej strony ostatni lajt do jaskiń miał mniej niz 70km a zabrał cały dzień - ale tam zwiedzaliśmy jaskinie... | |
| Edytowane przez Cvbge dnia 11-07-2011 19:28 | |
|
| |
|
| Zagłosowałam. | |
|
| |
Andy ![]() Posty: 1299 Dołączył: 21 kwi 07 |
|
Pózno wstawać, kawa, śniadanie, jazda, zamki, obiad, chwila przerwy bo burza i cały dzień minie![]() |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Tak, lajt wymaga odpowiedniej pogody.