Jazda po asfalcie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Jedziemy jakies gorki w sobote? Furman coś planuje
|
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
Czytalem, ale mnie interesuje opcja 100% szosowa na kolarkach! ![]() |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 535 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Buli - sama szosa brzmi OK. Trochę trudno porównywac Maciu klub szosowy jadący jedną ze swoich stałych tras treningowych, w liczbie może nawet kilkunastu osób, z prędkością rzędu 40+ na odcinkach względnie prostych. Dla kierowcy jest to dużo ruchu, który zwraca jego uwagę już z daleka, daje to czas na reakcję, ich prędkośc powoduje również dłuższe dochodzenie auta do grupy a to znowu daje czas na reakcję kierowcy. Szosowe klubiki często jeżdżą te same trasy latami stąd można powziąc błędne przeświadczenie, że każdy może tak jak oni tymczasem mają obcyk na każdy łuk i zakręt swoich tras. Wiedzą jak się złożyc w ten winkiel a, w którym szczególnie się pilnowac, gdzie się pracuje a gdzie jest odcinek na interwały czy taktykę dla tych co im ten trening akurat wypada. Jeśli ktoś nowy do nich dołączy czy nawet doskoczy w trasie, potrafią bezwględnie pokazac co się dzieje kiedy grupa pracuje przeciw jednostce. Ogólnie schodzenie na obie strony (przy współpracy) to ma sens kiedy grupa jest liczna rzędu kilkanaście osób a droga szeroka pozwala na zajęcie sporej jej części. Zwykle nawet dwa rowery obok siebie to już sporo w naszych warunkach. Co do tempa to w licznej grupie może ono byc duże bo sprowadza się do podtrzymania prędkości a nie konieczności jej nabrania natomiast jedna górka z mocniejszą zmianą potrafi odsłonic z miejsca różnice kondycyjne i już grupa się rwie. Kilka górek, mniej współpracy i nie ma grupy. Tak jak mówię chętnie się wybiorę jak będzie sama szosa bo jazda w grupie to zupełnie coś innego niż solo jak mocniejsi pojadą nazbyt ambitnie to się najwyżej poturlam sam resztę drogi albo zmienię opcję i pojadę w swoją stronę. Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
Maciu ![]() Posty: 2014 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 kwi 08 |
|
Jedziemy jakies gorki w sobote? W tę sobotę to raczej nie a szkoda. Musze objeździć sie w terenie przed Trophy i jeśli tylko nie będzie padał deszcz lecę łotać ZOO, a później Lasek ![]() Jak by co to w niedziele jakiś lajtowy płaski wyjazd można zrobić. Lesław może coś typu "leniwa szosa"? Tam w stronę Niepołomic są fajne płaskie asfaltowe odcinki i dystans przyzwoity, lecz dróg nie znam ![]() |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
Plany uległy zmianie. W niedzielę lecę na zawody do Chorzowa - SILESIA MTB. |
|
|
| |
|
|
Proponuje 10-ta pod gadem. Stamtad ruszymy na Mateczne i do Swoszowic. Leslaw, Kubak licze na Was - dluzszy trening zmienny dobrze nam zrobi! ![]() |
|
|
| |
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
...Leslaw, Kubak licze na Was - dluzszy trening zmienny dobrze nam zrobi! Na sobotę i niedzielę co prawda mam w planie długie treningi ale niestety mnie nie będzie. W sobotę będę tłuk podjazdy pod ZOO a potem w lasku układał się z moim rowerkiem który otrzymał nowy skok amora i opony bezdętkowe. A na niedzielę mam w planie długo i płasko.Może następnym razem. | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 28-05-2010 21:16 | |
|
| |
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
| Ja bym się w sobotę chętnie w grupie przejechał. Lesław jakie masz opony? | |
| Edytowane przez spootnick dnia 28-05-2010 12:42 | |
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
| Ja też bym chętnie strzelił jakąś długą szosę w sobotę lub niedzielę. | |
|
| |
|
Ja też bym chętnie strzelił jakąś długą szosę w sobotę lub niedzielę.Miki No to mamy zajaczka! ![]() |
|
|
| |
|
| W takim razie jutro o 10 pod smokiem? | |
|
| |
| Dawid Posty: 155 Miejscowość: Krk - Kurdwanów Dołączył: 7 cze 08 |
|
Tak. Ja też się pojawię.![]() |
|
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
W niedzielę chętnie się dołączę. W sobotę wyjeżdżam bardzo wcześnie.
Куба |
|
|
| |
|
| W sobotę 9.00 będzie za wcześnie? | |
|
| |
| ymko Posty: 12 Dołączył: 28 kwi 10 |
|
|
Czołem towarzystwo! Chciałbym się wybrać w niedziele na kilka godzin ale dopiero od ok 14..14.30 Jeśli ktoś planuje w tym czasie wskoczyć na rower i pokręcić po szosie to chętnie się dołącze, bądź zapraszam do dołączenia się. Funkcjonuje na forum od niedawna, więc może pierwsza okazja na wspólną przejażdzkę... |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Czołem Ja też będę o 10:00 pod smokiem i chętnie pokręcę z wami |
|
|
| |
| Gregu Posty: 146 Miejscowość: Kraków Dołączył: 2 maj 10 |
|
| Ja mogę dołączyć do spotnicka i reszty.Może się zjawię. | |
| Edytowane przez Gregu dnia 28-05-2010 22:23 | |
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
No to mamy zajaczka! Chyba do odstrzału. |
|
|
| |
PePe ![]() Posty: 1074 Dołączył: 22 sie 06 |
|
Maciu a o której się wybierasz do lasku, mam podobne potrzeby... PePe |
|
|
| |
Maciu ![]() Posty: 2014 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 kwi 08 |
|
|
Za około godzinę wychodzę z domu, więc na podjazdach będę około 11. Ale może na jutro ma ktoś propozycje na płaską, długą szosę w tempie umiarkowanie lajtowym, co by sie nie przewracać ![]() |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

a szkoda. Musze objeździć sie w terenie przed Trophy i jeśli tylko nie będzie padał deszcz lecę łotać ZOO, a później Lasek