Jaką ramę wybrać

Autor Wiadomość
spootnick mężczyzna

spootnick
Miejscowość: Kraków
Dodane 21-09-2009 10:09 Jaką ramę wybrać
Chciałbym się Was poradzić w sprawie wyboru ramy do maratonów która ma zastąpić Authora Vision z 2005.

Waham się między sztywną węglową, a lekkim fullem jak Spark czy Anthem X. Logika przemawia raczej za sztywną bo nawet w moim rowerze brak amortyzacji mi zasadniczo nie przeszkadza (tylko sporadyczne płaskie odcinki z dziurami), węgiel powinien lepiej tłumić, a dodatkowy kilogram w przypadku moich 55kg to stosunkowo dużo. Przy tym dochodzi zabawa z blokowaniem zawieszenia i serwisowaniem większej ilości elementów.

Z drugiej strony ciągnie do fulla i sprawdzenia czy nie jest czasem lepszy.

Będę wdzięczny za opinie w sprawie wyboru:)
piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 21-09-2009 22:20 RE: Jaką ramę wybrać
Jesteś bardzooo lekki i ful musiałby być z topowej półki z minimalnym skokiem - cos ala Scott.
Karbon jak najbardziej, choć nie wiem czy odczujesz znacząca róznice przy tak małej wadze ?
Przy dużych prędkosciach przelatujesz nad przeszkodami.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

Makumba mężczyzna

Makumba
Dodane 22-09-2009 10:03 RE: Jaką ramę wybrać
Powiem tak. Jezdzilem na HT Scott Yecora. bylem zadowolony.sporadycznie sie na niej scigałem i w ogole. Nie mogłem przebolec tego ze wybija z rytmu na plaskich odcinkach i ze w doł masz ograniczenie bo nie na wiele mozesz sobie pozwolic tłumiac wszystko nogami. Teraz jezdrze na fullu Specialized Stumpjumper FSR XC i juz nie chce zadnego HT. Komfort jazdy jest bardzo wysopki mozna szybciej ganc po terenie takim jak np na błoniach co daje przewage nad HT. Zjezdrzajac, jesli masz odwage , tez masz przewage nad sztywnymi ramami. A mit ze szybko cos sie psuje i duzo trzeba wymieniac... to bajka. ja jezdrze ponad rok mam juz kolo 3000 km i łozyska nawet nie wymagaja wymiany. Polecam fulla:):):)
Wojtek mężczyzna

Wojtek
Miejscowość: Trzebinia
Dodane 22-09-2009 10:37 RE: Jaką ramę wybrać
Jak nie lubisz się bawić w blokady itd to idź w stronę zawieszeń inteligentnych coś ala Maestro Gianta np. Atnhem X lub coś innego od speca bądź innych firm. Ja rownież przesiadłem się na fula i HT jedynie akceptuje teraz w szosie albo trekingu ;-)

Pozdrawiam
Wojtek,
www.WojSport.pl tanie rowery używane

Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 22-09-2009 15:00 RE: Jaką ramę wybrać
Lekki full nie wiem czy mogę polecić ale istnieje możliwość testów np przez dwa tygodnie po opłaceniu kaucji (równowartość roweru testowego). Marka to Pronghorn duńskiej produkcji rowerki na takim jeździ m.in. Klaus Vesterlund Obecnie w Polsce jest tylko 7 takich rowerów a cena całkiem całkiem. Jeśli był byś zainteresowany to na PW mogę Ci podać namiary na dystrybutora :)

...całe życie drugi!

Latka Expressowa kobieta

Dodane 22-09-2009 16:46 RE: Jaką ramę wybrać
Lekki full nie wiem czy mogę polecić ale istnieje możliwość testów np przez dwa tygodnie po opłaceniu kaucji (równowartość roweru testowego). Marka to Pronghorn duńskiej produkcji rowerki na takim jeździ m.in. Klaus Vesterlund Obecnie w Polsce jest tylko 7 takich rowerów a cena całkiem całkiem. Jeśli był byś zainteresowany to na PW mogę Ci podać namiary na dystrybutora :)Maciu

A czy przestały już pękać? ... że, tak nieśmiało zapytam ;)
Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 22-09-2009 17:50 RE: Jaką ramę wybrać
Przestały :) 3 pęknięte egzemplarze zostały reklamowane i wymienione w ramach gwarancji. Obecnie do zakupu ramy jest proponowana sztyca która siedzi w ramie poniżej zawiasów tłumika, w innym wypadku jak każda rama jest narażona na pęknięcie - taka sytuacja była z dwoma modelami. Tylko jeden pękną nie wiadomo dlaczego i co?

...całe życie drugi!

Latka Expressowa kobieta

Dodane 22-09-2009 18:50 RE: Jaką ramę wybrać
Przestały :) 3 pęknięte egzemplarze zostały reklamowane i wymienione w ramach gwarancji. Obecnie do zakupu ramy jest proponowana sztyca która siedzi w ramie poniżej zawiasów tłumika, w innym wypadku jak każda rama jest narażona na pęknięcie - taka sytuacja była z dwoma modelami. Tylko jeden pękną nie wiadomo dlaczego i co?Maciu

A wiesz może ile w takim razie sztyca będzie mieć długości i na ile można ją będzie opuścić w dół?
piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 22-09-2009 20:12 RE: Jaką ramę wybrać
Jeśli byś coś chciał wybrać drogiegio to wybierz produkt sprawdzony bez jaiś tam udziwnień, typu bo sztyca za krótka itd.

Nowe modelke SCOTÓW I TREKÓW są niesamowite zwłaszcza w karbonie..
Jak pisałem jesteś lekki i wybierz lekki produkt, każdy ful będzie cięższy o ok 0.5 kg, w ściganiu jest to ważzne, no chyba że typujesz maratony gdzie full na zjazdach jest potrzebny, Scott Spark powinien sie sprawdzić.

sztywniaki - popatrz na naszą reprezentacje.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 22-09-2009 20:36 RE: Jaką ramę wybrać
Przestały :) 3 pęknięte egzemplarze zostały reklamowane i wymienione w ramach gwarancji. Obecnie do zakupu ramy jest proponowana sztyca która siedzi w ramie poniżej zawiasów tłumika, w innym wypadku jak każda rama jest narażona na pęknięcie - taka sytuacja była z dwoma modelami. Tylko jeden pękną nie wiadomo dlaczego i co?Latka Expressowa

A wiesz może ile w takim razie sztyca będzie mieć długości i na ile można ją będzie opuścić w dół?Maciu

Obecnie w modelu testowym jest sztyca 410mm która zapewnia bezpieczeństwo nawet wysokim osobą. Komin rury sztycowej jest specjalnie długi by rama większą sztywność, mógł by być o wiele krótszy ale sztyca i tak by musiała być taka sama. Wygląda to mniej więcej jak by była to rama z "pół zintegrowaną sztycą".

...całe życie drugi!

Makumba mężczyzna

Makumba
Dodane 23-09-2009 21:12 RE: Jaką ramę wybrać
Fule sa fajne:D
Michnik mężczyzna

Michnik
Dodane 23-09-2009 23:28 RE: Jaką ramę wybrać
Potwierdzam.
A na zjazdach to już prawie ekstaza :D
Michu mężczyzna

Michu
Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano
Dodane 23-09-2009 23:43 RE: Jaką ramę wybrać

Nowe modelke SCOTÓW I TREKÓW są niesamowite zwłaszcza w karbonie..
piotr

bo Scott to Scott :p
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 24-09-2009 21:55 RE: Jaką ramę wybrać
Dzięki za wypowiedzi, chodź dalej nie mam przekonania czy pójść w bezpiecznego HT czy zaryzykować:) Modele mam już upatrzone, tylko problem którą grupę wybrać:)
Latka Expressowa kobieta

Dodane 25-09-2009 10:54 RE: Jaką ramę wybrać
Dzięki za wypowiedzi, chodź dalej nie mam przekonania czy pójść w bezpiecznego HT czy zaryzykować:) Modele mam już upatrzone, tylko problem którą grupę wybrać:)spootnick

To jest zależne od kilku czynników.

Jeśli:
- masz całkiem dobre umiejętności techniczne
- chcesz wydać nieco mniej
- zależy Ci przede wszystkim na lekkości roweru, sztywności
- sam nie ważysz zbyt dużo
- główne wyścigi w których jeździsz zamykają się max. w 2-3 godzinach jazdy
- jeździsz głownie w wyścigach na terenie PL, gdzie za wyjątkiem kilku tras xc i niektórych maratonów GG trasy są łatwe technicznie
- nie startujesz co weekend praktycznie przez cały sezon (marzec - październik)
- nie masz ochoty na kolejne serwisowe przeglądy związane z wymianą łożysk, luzami na łożyskach czy dobieraniem ciśnienia w damperze do stylu jazdy, trasy, wagi ciała bez czego praca zawieszenia nie będzie w pełni efektywna
- cenisz sobie zwrotność roweru w zakręcie, pełne przełożenie siły i dynamiki ciała na kierunek jazdy roweru (full zachowuje się nieco inaczej)

To zdecydowanie sztywniak.

Jeśli:
- chcesz skompensować braki w umiejętnościach czy odwadze poprzez pełne zawieszenie
- jeździsz dłuższe wyścigi
- jeździsz i startujesz bardzo dużo - full ograniczy narastające zmęczenie
- możesz wydać więcej i liczysz się z dodatkowymi serwisami
- poradzisz sobie fizycznie i mentalnie z 1kg więcej w rowerze
- zmieni się nieco Twój styl jazdy/pedałowania
- lubisz bardzo trudne trasy
- chcesz czerpać przyjemność z jazdy w cieżkim terenie

To full.

Optymalnie było by mieć dwa ale na to niestety nie zawsze można sobie pozowolić.

W kwestii wyboru rodzaju fulla to zdecydowanie sprawdzone rozwiązania typu: Scott, Trek, Merida (tegoroczne i przyszłoroczne modele b. ciakawe), Spec, KTM, Ghost, Rocky Mountain.

Pozdrawiam!
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 20-12-2009 16:10 RE: Jaką ramę wybrać
Zdecydowałem się ostatecznie na Anthem X3 2010. Wyglądał najatrakcyjniej pod względem stosunku ceny do możliwości. W rozmiarze S bez pedałów waży około 11,8 kg (wchodziłem sam na wagę łazienkową i później z rowerem) czyli zgodnie ze stroną Giant. Gdy się zrobi ciepło będę robił testy porównawcze z moim starym rowerem i przedstawię wyniki:)
Kubus18 mężczyzna

Dodane 20-12-2009 16:24 RE: Jaką ramę wybrać
No to masz bliźniaczy rower z moim. Będziesz zadowolony.
zicek mężczyzna

Dodane 28-01-2010 08:51 RE: Jaką ramę wybrać
spootnick kupiłeś cały rowerek? Można wiedzieć ile Cie wszedł? Ile masz wzrostu, że brałeś s-ke? Mam 171cm i sie zastanawiam czy bardziej pasowało by mi S czy M...
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 28-01-2010 09:47 RE: Jaką ramę wybrać
Zależy od rozmiarówki producenta... np. u Gianta M to 19", więc już całkiem spory rozmiar.

Pozdrawiam :)
Axi

spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 28-01-2010 10:04 RE: Jaką ramę wybrać
Rower kupiłem cały za 6400. Mam 168cm. Polska strona jest lewa jeśli chodzi o geometrię, a tu jest
Skocz do Forum: