piszczące tarcze
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
PePe ![]() Posty: 1074 Dołączył: 22 sie 06 |
|
|
Zachciało mi się tarcz i mam. Strasznie to piszczy. Tarcze mam XTR, klocki też XTR. Miałem pół metaliki i było cichutko, żadnego dźwięku. Teraz założyłem metaliki i niestety wstyd mi na każdym skrzyżowaniu, wszyscy się odwracają bo wydaje niemiłosierne dźwięki. Czy coś można na to poradzić? PePe |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
posmarować klocki smarem ![]() ![]() ![]() a teraz poważnie. Zmienić na pół metaliki lub przywyknąć.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
Ustawienie idealnie równolegle czasami pomaga. Ja to robię tak: luzuję zacisk, zaciskam klamkę, ustalam zacisk lekko dokręcając, a na końcu poprawiam na oko i dokręcam.
Куба |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Spróbuj odtłuścić klocki i tarczę. Dodatkowo klocki delikatnie przeczyścić szczotką drucianą.
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| Witek Posty: 46 Dołączył: 7 sie 09 |
|
| PePe musiales pobrudzic klocki przy zakladaniu. Jedyna rada to sciagnac, przeczyscic i zalozyc ponownie. | |
|
| |
|
|
Tak, zabrudziłem, ale beskidzkim błotem. Przy zakładaniu nie miałem szansy zabrudzić. Powiem więcej. Na początku, czyli zaraz po założeniu nie piszczały, zaczęły w trakcie, jak się już trochę starły. PePe |
|
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
Ja mam rozwiązanie - założyć Vki. ![]() |
|
|
| |
| marcin99 Posty: 62 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 maj 10 |
|
|
Posmarowac delikatnie pasta miedzianą np : http://hexagon.win.pl/oferta/p…iana-p-480.html M |
|
|
| |
Maciu ![]() Posty: 2014 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 kwi 08 |
|
Miki ze swoimi pomysłami to się schowaj ![]() Kubak dobrze mówi, ale najlepsze rozwiązanie to wyciągnąć klocki przesmarować tłoczki by pracowały równolegle, ponownie założyć klocki, poluzować zacisk na adapterze, napompować klamkę od żądanego oporu, na zaciśniętej klamce zakręcić zacisk. Po takiej operacji udać się na stromy asfaltowy zjazd, po czym upalić tarcze oraz klocki i wychłodzić powietrzem - powinno ustąpić, mnie taki zabieg pomagał ![]() |
|
|
| |
| Michnik Posty: 1087 Miejscowość: Kraków Dołączył: 5 kwi 06 |
|
|
Nie smarujcie niczym klocków!!!! Odtłuścić tylko można. Sposób Macia jest dobry. Kubak również dobrze radzi. Pamiętam że była jakaś niemiecka firma która produkowała antypiskaczowy spray specjalnie do hamulców tarczowych rowerowych. Ale pamięć mnie zawodzi na chwilę obecną. |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
żeby dobrze ustawić hamulec trzeba udać się na wycieczkę - warsztat już nie wystarcza a poważnie - kiedy jeszcze miałem tarcze metaliki piszczały ale nie aż tak Jak bardzo "wyhuśtany" jest sam dysk? www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
|
|
No i po pierwszych próbach zaradzenia. W punktach będzie łatwiej. 1. Przeczyściłem "na sucho" kocki i tarcze. Klocki były czarne jak węgiel. Po tym zabiegu niestety piszczało dalej tak samo. 2. Ustawiłem od nowa zaciski wg powyższych porad. Próby statyczne (kręcąc ręcznie kołem i hamując) wypadły obiecująco. Niestety w realu poziom mojego wstydu zmniejszył się powiedzmy z 10 na 9. Czyli dalej niestety kicha. 3. Pozostaje wyczyszczenie ma mokro. Dziś zakupie preparat zwany benzyna ekstrakcyjną i zobaczymy czy on pomoże. PS Dysk(i) nie jest "wyhuśtany" powiedział bym że jest idealny, zresztą patrząc na jego przebieg i na jakoś nie sądzę aby był problem z jego geometrią. PePe |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
PS One są zaskakująco podatne na zmiany geometrii. Śmiało można rzec, że gną się w rękach. Czasem się to nawet przydaje .
Pozdrawiam |
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
|
PePe, klocki XTR-a metaliczne po prostu piszcza i nic na to nie poradzisz! Jezeli hamuja Ci normalnie, to raczej nie sa niczym zabrudzone/zatluszczone, bo wtedy by po prostu nie dzialaly. Glosnie hamulce mozna wykorzystywac w formie dzwonka miedzy przechodniami! ![]() |
|
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
| PePe jak chcesz to mam odtłuszczacz do hamulców samochodowych, który wyżre cały ewentualny tłuszcz. Jak będziesz chciał popsikać to daj znać. | |
|
| |
| Pirx Posty: 663 Miejscowość: Klucze Dołączył: 16 maj 07 |
|
| I znowu będzie reklama Accenta (jakieś tantiemy w końcu zacznę od nich brać), ale metaliczne xtr Accenta nie piszczą nic a nic (w moich zaciskach SLX), a hamują świetnie. Bardzo dobrze i cichutko hamują oryginalne żywiczne klocki SLX, ale schodzą w oczach. Po 4 maratonach prawie znikły. | |
|
| |
lukcio ![]() Posty: 1145 Miejscowość: kraków Dołączył: 11 lut 09 |
|
1. Przeczyściłem "na sucho" kocki i tarcze. Klocki były czarne jak węgiel. Po tym zabiegu niestety piszczało dalej tak samo. Osobiście nigdy nie widziałem czarnych (rowerowych) klocków metalicznych. Natomiast widziałem zupełnie czarne okładziny hamulcowe w samochodzie i wtedy mechanik powiedział mi, że są one "spalone" i że powinienem je możliwie szybko wymienić, ponieważ grozi to odpadnięciem całej okładziny od płytki metalowej i utratą hamulców w najmniej spodziewanym momencie. Zaznaczam, że hamulce na tych czarnych okładzinach działały w miarę normalnie. Może po prostu je gdzieś przypaliłeś? | |
| Edytowane przez lukcio dnia 11-06-2010 16:50 | |
|
| |
|
|
Czarna była szmata, klocki po przetarciu zrobiły się koloru metalicznego.
PePe |
|
|
| |
| marcin99 Posty: 62 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 maj 10 |
|
|
Odtłuszczasz do hamulców samochodowych fajna rzecz , sam mam i polecam. Ale niestety czasami nie pomaga nic innego poza pastą miedzianą . Edit : kup to i zdaj relację czy działa ![]() http://www.swiatroweru.com.pl/…roduct&pid=3376 M | |
| Edytowane przez marcin99 dnia 11-06-2010 19:50 | |
|
| |
|
Chyba prędzej kupie nowe klocki... PePe |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |