29er=MTB 622mm+ wysokoprofilowa opona terenowa.

Autor Wiadomość
mt_jr mężczyzna

Miejscowość: kraków
Dodane 06-01-2008 22:49 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
ChuckNorris napisał/a:
Wszak jest inaczej tutaj. Sorry, ale nie masz pojęcia o czym mówisz.
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=363990

Ale zdajesz sobie sprawę, że obiektywnie rzecz ujmując te wypowiedzi są niewiele warte?

http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga!

ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Miejscowość: Kraków
Dodane 06-01-2008 23:01 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Ale zdajesz sobie sprawę, że obiektywnie rzecz ujmując te wypowiedzi są niewiele warte?

A te?
Albo Te2 lub Te3 albo Te4
a być może te też nie
Te5
Czyli wsyzscy sa w zmowie. Ty najwięcej 29erów testowałeś to masz rację- to spisek. ;)
I jak tutaj nie nazwać kogoś/wielu dyletantem?

"Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet."

mt_jr mężczyzna

Dodane 06-01-2008 23:12 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
A masz jakieś linki itp. do stron i forów nie poświęconych wyłącznie rowerom na kołach 29". Np. do testów ze znanej ze skrupulatności prasy niemieckiej?
Jeśli nie, to tak, jakbyś na forum Nikona zapytał, czy warto kupić nowego D300 i dlaczego jest taki cudowny? Albo na forum Canona, czy to prawda, że nowy Sony Alpha 700 to shit i nie dorasta d40 do pięt :D

I pytanie za 5PLN: dlaczego napisałeś, że Niki Gudex to facet? :>
I kolejne pytanie (możesz kupić samogłoskę): dlaczego nie czytasz tego, co piszą interlokutorzy, nie zastanawiasz się nad pisanymi odpowiedziami tylko wklejasz cały czas te same frazesy?

ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 06-01-2008 23:12 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Te wrażenia to też dla pana wsyztsko wiedzacego ściema. Jak się jest w czołówce na 26" to znaczy, że nikt nie potrafi jeździć ani wygrywać na 29". Tak jak mówiłem niektórzy potrafia tylko pedałować.

Pytasz dlaczego? poniewaz te wypowiedzi juz słyszałem po raz tysięczny. Chcesz niemickie forum skrupulatne prosze bardzo na samym dole mojego artykułu masz linki- link do artykułu w moim podpisie,
Gdybys za to tyczytał co ja pisze to byś znalazł testy w prasie niemieckiej link na poprzedniej stronie masz, nie bedę je po raz n-ty wklejał!

Dodane dnia 06 Styczeń 2008 23:21:24

tutaj tez jest trochę testów z prasy niemieckiej i włoskiej po prawej stronie.
http://www.ninerbikes.com/german.html

"Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet."

Marcin mężczyzna

Marcin
Dodane 06-01-2008 23:22 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Na razie uważnie czytam wszystkie posty w tym temacie. :D
Nie wypowiadam się, bo dopiero w praktyce po testach mogę swoje zdanie napisać.
Opony RR 29 są już dostępne w polsce. Teraz czekam tylko na ramę. :)
mt_jr mężczyzna

Dodane 06-01-2008 23:51 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
ChuckNorris napisał/a:
Te wrażenia

Wybacz, ale nie sądzę, by wrażenia z jazdy na rowerze dwudziestodziewięciocalowym na stronie o tychże rowerach był szczytem obiektywizmu. Czytaj ze zrozumieniem.

Pytasz dlaczego? poniewaz te wypowiedzi juz śłsyzałem po raz tysięczny.

Które wypowiedzi? Ja się nie wypowiadam, tylko w większości pytam. I nie uzyskałem odpowiedzi na żadne z moich pytań. Co najwyżej zostałem obrażony lub też forum zostało zasypane tonami spamu.

Cchesz niemickie forum skrupulatne prosze bardzo na samym dole mojego artykułu masz linki- link do artykułu w moim podpisie,
Gdybys za to tyczytał co ja pisze to byś znalazł testy w prasie niemieckiej link na poprzedniej stronie masz, nie bedę je po raz n-ty wklejał!

Wybacz, ale twoje wypowiedzi są cokolwiek nieczytelne. To raz. Dwa - zadałem sobie trud i przejrzałem sześć stron tego wątku w poszukiwaniu sensownych linków i nie znalazłem. (musiałeś dopiero zedytować ostatnią wypowiedź, by dać odnośnik do wiarygodnego tekstu)

Poza tym nadal mnie obrażasz bez większego powodu.

Dodatkowo z zamieszczonego testu z niemieckiego Bike wynika, że koło 29" jest wyraźnie mniej sztywne niż koło 26" i zdecydowanie gorzej przyspiesza (Crossmax 29" jest porównywalny z... tanimi Shimano Deore/LX). Co do opon, to dlaczego nie porównano klasycznych maratonowych racing ralphów? Swoją drogą, obie wersje dają dość wysokie opory. Wartość 28,4W nie powala na kolana. A tabelka obok sugeruje, że opony 29" mają jednak więcej minusów niż plusów. Wniosek? Może jest i dobrze, ale żeby od razu taka rewelacja?

A ta Niki nadal mnie intryguje...

Edytowane przez mt_jr dnia 06-01-2008 23:52
ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 07-01-2008 00:19 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Które wypowiedzi? Ja się nie wypowiadam, tylko w większości pytam.
I nie uzyskałem odpowiedzi na żadne z moich pytań.

odpowiedzi padły już w innych watkach tudzież na poczatku tego, linki onych wątków tez zostały podane.
Poprostu nie hcce ci sie czytac i każdy by chciał zeby mu jescze raz kawę na ławę tłumaczyc i kazdy te same bzdurne wady przytacza.
Co najwyżej zostałem obrażony lub też forum zostało zasypane tonami spamu.

spamu może dla ciebie, dla innych to rzetelne informacje

Dwa - zadałem sobie trud i przejrzałem sześć stron tego wątku w poszukiwaniu sensownych linków i nie znalazłem. (musiałeś dopiero zedytować ostatnią wypowiedź, by dać odnośnik do wiarygodnego tekstu)

Otóz nie
http://rowerowanie.pl/forum/vi…=76&rowstart=80 nad postem Axiego są linkii były w chwili pisania przeze mnie postu o nich

Dodatkowo z zamieszczonego testu z niemieckiego Bike wynika, że koło 29" jest wyraźnie mniej sztywne niż koło 26" i zdecydowanie gorzej przyspiesza (Crossmax 29" jest porównywalny z... tanimi Shimano Deore/LX).

Wiem, bo to Crossmaxy. Najlżejsze koła ma Industry Nine
http://www.industrynine.net/of…wentyniner.html nawet 1400 gram
Może jest i dobrze, ale żeby od razu taka rewelacja?

Napewno lepsze od 26". A dlaczego? to juz tłumaczyłem 1 do potegi N-tej razy. Zalety przewyższają wady, ale ty tego nie zrozumiesz, póki nie przetestujesz.
Testy sa w Krakowie GF Hi fi 29er. Poczytaj coś więcej o 29erach to bedziesz wiedziałhttp://twentyniner.free.fr/spip/ ihttp://www.twentyniner.ch/forum/

mt_jr mężczyzna

Dodane 07-01-2008 00:27 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
ChuckNorris napisał/a:
Dodatkowo z zamieszczonego testu z niemieckiego Bike wynika, że koło 29" jest wyraźnie mniej sztywne niż koło 26" i zdecydowanie gorzej przyspiesza (Crossmax 29" jest porównywalny z... tanimi Shimano Deore/LX).

Wiem, bo to Crossmaxy.

Więc jak to jest, że topowe koło wypada gorzej niż niskobudżetowy zestaw średniej klasy?

Może jest i dobrze, ale żeby od razu taka rewelacja?

Napewno lepsze od 26".

Napewno? Wszystkiego, to nawet Sokrates nie wiedział, ale gratuluję skromności Ptysiu z Kremem. Proponuję powrót do szkoły i naukę czytania ze zrozumieniem.

Dodając znaczną część posta po jego napisaniu nie ułatwiasz dyskusji. Zalety i wady rowerów na kołach 29 cali są ogólnie znane i dostępne w prasie i internecie. Naprawdę nie musisz w związku z tym prowadzić krucjat, zwłaszcza w takim stylu.
Tak czy inaczej, gratuluję samozadowolenia, nieomylności a przede wszystkim poczucia misji. Swoją drogą, skoro jesteś takim pasjonatem, to dlaczego nie kupisz stosownej domeny i nie założysz tam forum - mógłbyś sobie ewangelizować do woli. 29er.pl i com.pl są wolne i do kupienia za złotówkę.
Z mojej strony EOT.

Edytowane przez mt_jr dnia 07-01-2008 00:35
ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 07-01-2008 00:32 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
mt_jr napisał/a:
Więc jak to jest, że topowe koło wypada gorzej niż niskobudżetowy zestaw średniej klasy?

zostało tak zbudowane dla większej wytrzymałości lekkie koła ma Industry Nine tudzież samemu zrobione. Koło 622mm musi być cięższe by było odpowiednio mocne wolniej przyspieszysz ale lłatwiej podtrzymasz prędkość i zaoszczędzić enrgię na dokręcaniu.

Sokrates nie wiedział, ale gratuluję skromności Ptysiu z Kremem. Proponuję powrót do szkoły i naukę czytania ze zrozumieniem.

I kto tu kogo obraża. Wcale nie uważam że jestem skromny. Tobie proponuję naukę najpierw czytania w ogóle a nie pytania o to co juz było wałkowane tysiac razy i fizyka by ci się też przydała dyletancie. Jak widać tylko pedałowac potrafisz, zresztą jak wielu czołowych zawodników zadufanych w tym co mają.

Niepotrafisz wyobrazić sobie, iz:
- Można głdziej pokonywac przeszkody
- Oszczedzać energię poprzez łatiwejsze podtrzymywanie momentu obrotowego
- Większe koło = mniejsze opory toczenia nie tylko w rzeczonym teście Specialized'a
- Sądzisz, że wszyscy na mtbr.com/29er sa przekupieni
- Nie czytałes artykułu, w którym wsyztsko było opisane- sugeruję przecyztac izorzumieć to się tyczy także gości na tym forum
- Nie zaważasz na wypowiedzi nawet skrupulatnych Niemców na ich forum.

Edytowane przez ChuckNorris dnia 07-01-2008 00:40
mt_jr mężczyzna

Dodane 07-01-2008 00:39 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
ChuckNorris napisał/a:
Koło 622mm musi być cięższe by było odpowiednio mocne

To dlaczego wypada najgorzej w teście pod względem sztywności?

wolniej przyspieszysz ale lłatwiej podtrzymasz prędkość i zaoszczędzić enrgię na dokręcaniu.

Kolarstwo górskie to sport charakteryzujący się częstymi zmianami tempa.

ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 07-01-2008 00:48 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
mt_jr napisał/a:

w porównaniu z 26"? Jeśli 26" masz na mysli to dlaczego 26" wypada blado przy 24" złożynych z tych smaych elementów ? (specjalnie zrobione nie dostepne na rynku) Dlaczego 650B- 584mm jest niewiele cieżesze?
622mm musi byc cięższe od 559mm tylko ja pytam czemu wsyztskie twoje odczucia odnosza się do 559mm? Skąd iwesz ze własnie tak powinien się zachowywac rower górski? że powinien mieć takie koła? i takie koła dla każdego od 140 cm do 240cm.

Kolarstwo górskie to sport charakteryzujący się częstymi zmianami tempa.

Jedynie zmianami a nie chronicznymi zatrzymaniami. Pamiętaj po kilku metrach tracisz juz tą przewagę szybszego startu o kilka procent. Kilkanście metrów i jesteś w tyle w stosunku do identycznej (sobowtóra/klona/odbicia co tam chcesz) osoby na 29erze. Dlaczego? ot opór toczenia + za każdym ruchem pedałem większe koło zachowuje wiecej energi kinetycznej, co z kolei daje pręmię w stosunku do mniejszego koła przy kolejnym obrocie korbowodem. Tracisz ułamek sekundy na starcie a wszędzie dalej jesteś z przodu. dla osoby powyżej 170cm jest to lepsze rozwiązanie, natomiast dla 150-170 to zależy od danych preferencji jak zaobserwowałeś nawet małe dziewczyny dają radę na małych 29erach i wierz mi że wczesniej jeździły na dobrych 26". Liczy się też przetaczanie nad przeszkodami i fakt nie wpadania w dziury tak bardzo jak 26"

mt_jr mężczyzna

Dodane 07-01-2008 00:59 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
ChuckNorris napisał/a:
mt_jr napisał/a:

w porównaniu z 26"? Jeśli 26" masz na mysli to dlaczego 26" wypada blado przy 24" złożynych z tych smaych elementów ? (specjalnie zrobione nie dostepne na rynku)

Może dlatego, że nie ma takich kół? Może dlatego, że ktoś wymyślił, że jeździ się na 26". Może dlatego, że sam chcesz udowodnić, że 29 jest lepsze od 26. Ja nie chcę udowadniać wyższości 26 nad nieistniejącym 24 :F. Jedyny względnie obiektywny materiał zaproponowany przez ciebie nie rozstrzyga jednoznacznie, czy 29 jest lepsze od 26. W zasadzie pokazuje więcej wad rozwiązania pod tytułem 29". Wrażenia bliżej niezidentyfikowanych amerykanów w związku z tym sporo tracą na wartości. Tak trudno to zrozumieć i przyjąć do wiadomości? Przykro mi, że wprowadzam dysonans poznawczy, ale jeśli ktoś tu może być obiektywny, to właśnie niemiecki Bike.

Pamiętaj po kilku metrach tracisz juz tą przewagę szybszego startu o kilka procent.

Ale nie tracę jej w ogóle, czyż nie?

A właśnie, zapomniałeś jeszcze dodać, że jestem głupi i mam nieświeży oddech. Wtedy z pewnością wszyscy przyznaliby ci rację.

ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 07-01-2008 01:15 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
mt_jr napisał/a:
Może dlatego, że nie ma takich kół? Może dlatego, że ktoś wymyślił, że jeździ się na 26".

Zgadnij kto?
Może dlatego, że sam chcesz udowodnić, że 29 jest lepsze od 26.

Ja? zastanów się kto wymyslił w ogóle MTB
Ja nie chcę udowadniać wyższości 26 nad nieistniejącym 24 :F.

Ok to zorbią i będzie lżejsze 24" coś bredzisz.
Jedyny względnie obiektywny materiał zaproponowany przez ciebie nie rozstrzyga jednoznacznie, czy 29 jest lepsze od 26.

Wejdź na niemieckie forum tam tez masz multum przegładów. Poza tym jescze podałem dwa linki poprzednio co nie mogłeś ich znaleźć a są jak byk widoczne
W zasadzie pokazuje więcej wad rozwiązania pod tytułem 29". Wrażenia bliżej iezidentyfikowanych amerykanów w związku z tym sporo tracą na wartości.

To jakas mania wsyztskich z USA uważaszza przekupionych :D
Tak trudno to zrozumieć i przyjąć do wiadomości? Przykro mi, że wprowadzam dysonans poznawczy, ale jeśli ktoś tu może być obiektywny, to właśnie niemiecki Bike.

Właśnie oni sie wypowiadają znakomicie w testach innych rowerów. przwiń do strony numer 3 i zacznij czytac linki. Ze stony ninerbikes przecyztasz włoskie i niemieckie artykuły- link tez podany wystraczy przecyztać
a tutaj masz czechów
Pisanie w Polsce o tym rozmiarze to jak ze slepym o kolorach już Czesi biją nas na głowę w tym rozwiązaniu.
http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?x=5102
Przczeytaj uwaznie komentarze ludzi i rozróżnij tych którzy jeździli na takim rowerze, a którzy nie. Żebyś nie narzekał że poczesku nie rozumujesz to masz słownik
http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?x=5102

Pamiętaj po kilku metrach tracisz juz tą przewagę szybszego startu o kilka procent.

Ale nie tracę jej w ogóle, czyż nie?

YY i co z tego dziecięcy rowerek też nie traci całkiem energi kinetycznej i momentu obrotowego. Mniejsze koło traci jej więcej Fizyka mój drogi to żadne oszustwo. Starasz się zaprzeczyć wszystkim wypowiedziom pozytywnym ludzi na temat 29erów. A pod moim artykułem masz kilka komentarzy praktyków co o nich sądzisz? Też kłamią? :p Był taki uzytkownik jak ty cichym się zwał nic mu nie szło wytłumaczyć.

Dodane dnia 07 Styczeń 2008 16:24:18

Specjalnie dla mt_jr daję dodatkowe linki
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=333256
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=318080
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=309624
Artykuł
Proszę Axiego, mt_jr, Skrzynię o przeczytanie powyższych linków, łacznie z artykułem + linkami tam zawartymi np. do niemieckiego i francuskiego forum, gdzie z kolei mozna poczytac prasowe testy z tamtych krajów. Powodzenia

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Miejscowość: bikegaraż
Dodane 07-01-2008 17:43 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
ChuckNorris napisał/a:
Proszę Axiego, mt_jr, Skrzynię o przeczytanie powyższych linków, łacznie z artykułem + linkami tam zawartymi np. do niemieckiego i francuskiego forum

Chyba żartujesz :D:D:D Wolę te x godzin spożytkować ciekawiej :)
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 07-01-2008 19:06 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Najpierw naucz się pisać artykuły :p. I podpisywać pod tym, co piszesz :p.

Podpowiem, że napisanie artykułu nie polega na tym aby napisać jak najwięcej. Chodzi raczej o to, aby w jak najkrótszej formie opisać ciekawie zagadnienie. Największą trudnością jest najczęściej właśnie skrócenie tekstu do akceptowalnej długości. Popatrz sobie jakiej długości pisze się artykuły na strony internetowe (przeważnie 10 do 20 tyś. znaków) i na długość swojego (44 tyś. znaków). Tyle mają (w tematyce rowerowej) tylko szczegółowe relacje z wypraw wielodniowych.

Pozdrawiam :)
Axi

mt_jr mężczyzna

Dodane 07-01-2008 21:16 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Axi napisał/a:

Podpowiem, że napisanie artykułu nie polega na tym aby napisać jak najwięcej. Chodzi raczej o to, aby w jak najkrótszej formie opisać ciekawie zagadnienie. Największą trudnością jest najczęściej właśnie skrócenie tekstu do akceptowalnej długości. Popatrz sobie jakiej długości pisze się artykuły na strony internetowe (przeważnie 10 do 20 tyś. znaków)

20 tyś znaków to już zahacza o semestralną pracę zaliczeniową ;). Długie i ciężkostrawne teksty na bW mają ok. 10 tyś znaków, tyle też mają największe zamówienia, jakie dostaję do MR, ale wtedy to jest jako temat okładkowy albo coś, co zajmuje dobrych kilka stron (np. relacja z bch etap po etapie, wrażenia własne, wypowiedzi uczestników). Dla mnie poglądowy tekst w internecie powyżej 7tyś znaków jest nieczytalny, nieakceptowalny i odrzuca od zagłębienia się w niego.

Marcin mężczyzna

Marcin
Dodane 07-01-2008 22:14 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
mt_jr napisał/a:
Axi napisał/a:

Podpowiem, że napisanie artykułu nie polega na tym aby napisać jak najwięcej. Chodzi raczej o to, aby w jak najkrótszej formie opisać ciekawie zagadnienie. Największą trudnością jest najczęściej właśnie skrócenie tekstu do akceptowalnej długości. Popatrz sobie jakiej długości pisze się artykuły na strony internetowe (przeważnie 10 do 20 tyś. znaków)

20 tyś znaków to już zahacza o semestralną pracę zaliczeniową ;). Długie i ciężkostrawne teksty na bW mają ok. 10 tyś znaków, tyle też mają największe zamówienia, jakie dostaję do MR, ale wtedy to jest jako temat okładkowy albo coś, co zajmuje dobrych kilka stron (np. relacja z bch etap po etapie, wrażenia własne, wypowiedzi uczestników). Dla mnie poglądowy tekst w internecie powyżej 7tyś znaków jest nieczytalny, nieakceptowalny i odrzuca od zagłębienia się w niego.

No i co z tego, ile ma tysięcy znaków artykuł. Marketing się udał. Teraz już wszyscy wiedzą że 29ery, to sportowe szybkie rowery :p
Leslaw mężczyzna

Leslaw
Dodane 07-01-2008 22:35 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Słuchajcie panowie, przy tej dyskusji dobrze się bawię, ale chyba wypada zakończyć. Szczególnie ty Chuck , który masz wiedzę hiper-teoretyczną, a zero praktyczną. Marcin jak będzie miał 29" podzieli się z tobą swoimi odczuciami i wiedzą. Chuck korzystaj z doświadczenia kolegów a nie z linków, wystartuj w paru maratonach na 29" i podziel się wrażeniami. Bądź pewny , że wtedy wielu po raz pierwszy cię przeczyta.:)
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 07-01-2008 23:17 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
Axi napisał/a:
Chodzi raczej o to, aby w jak najkrótszej formie opisać ciekawie zagadnienie. Największą trudnością jest najczęściej właśnie skrócenie tekstu do akceptowalnej długości.

Zawsze mnie uczyli "nie ma takiego tekstu, który po skróceniu o połowę, nie okazuje się dwukrotnie lepszy". Czak! Spróbuj się skrócić tak z 10x może uzyskasz na jakości taką przebitkę, ale przede wszystkim... NA ROWER! Nie ważne na jakich kółkach, chłodne powietrze znakomicie robi...

Куба

mt_jr mężczyzna

Dodane 07-01-2008 23:22 RE: 29 cali=MTB 622mm+ szeroka opona terenowa.
E tam na rower. Za oknem jest zimno, mokro, wilgotno i nieprzyjemnie. Lepiej sobie naubliżać online ;)

Skocz do Forum: