The 29ers

Autor Wiadomość
Hinol mężczyzna

Hinol
Miejscowość: Kraków
Dodane 07-12-2011 00:25 RE: The 29ers
Jacku, zdjęcie jest mojego autorstwa, zrobione w kwietniu 2009, jest to podjazd pod nadajnik nad Sanką od strony Doliny Rudna, pętla giga maratonu Krakowskiego prowadziła tamtędy. Co do osoby na zdjęciu, nie podpowiadam - domyśl się który to forumowicz od 29erów może być :D

A tak serio, jestem świadomy niemerytorycznej dyskusji jaką prowadzę, ja tylko zwalczam trolla, trollując go ;)
ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 07-12-2011 01:12 RE: The 29ers
Przemo
Dokładnie Czak, jesteś fanatykiem, jak koń masz klapki na oczach i nie przyjmujesz argumentów tylko sypiesz teorią z rękawa.
Ty również fanatyk małej kichy nie widzisz końca włąsnego nosa. Jakbyś nie zauważył to ja podaję fakty i wygrane niskich kobiet, a to praktyka.
Ile ciebie osób objeżdża na 29erach! Zobacz na wygrane światowe jakoś co sensowniejszy tim to 29ery.
Nie rozumiem czemu to ja mam wszystkich objeżdżać, aby pisać o dużym kole. Coś złośliwy pieniacz jesteś widzę, a osobiście wyglądałeś na porządnego faceta, co ten internet robi z ludźmi... końca swojej kichy nie widzisz... a jeździłeś ongiś na krosie. Może się wypowiesz?

Edit:

155cm
http://forums.mtbr.com/8797082-post49.html
Here is a pic of my 5'1" GF and ...

http://forums.mtbr.com/8779288-post34.html 162,5 cm
I just recently got done building up this small Niner EMD for my girlfriend.

She absolutely loves it!

Hinol a ty fanatyku- trollu :D ? JAkoś nie boisz się dużego koła

"Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet."

ChuckNorris dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez ChuckNorris dnia 07-12-2011 01:24
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 07-12-2011 02:15 RE: The 29ers
Hehehe, na zdjęciu Hinol'a to "nasz" Czak!! :D:D:D

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Edytowane przez MiśQ dnia 07-12-2011 02:15
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 07-12-2011 08:39 RE: The 29ers

O tyle mostek w mocnym położeniu "-" do mnie przemawia to nienaturalne przesunięcie siodła do przodu i odwrotnie gięta kierownica już nieChuckNorris
A gięta kierownica i baranek w kolarzówce do cię przemawia a "bawół" już nie?
Przecież ujemnie gięta kierownica to bawół a baran na szosie.
W czym niby bawół jest gorszy od barana?

Przesunięcie siodła nie ma związku z kołoma tylko z długością górnej rury. Najmniejszy spec ma chyba rurę 548mm czy coś w tne deseń na kobietę 150cm, a ktoś powyżej 160cm spokojnie może jeździć na 15-16"

@Buli skoro kiszka jest proporcjonalna do zawartości spodni to współczuję tobie ;p

a wyzywanie... hmmm. uważam poprostu, iż stara technologia się nie sprawdza już w porównaniu z nową i nie ma sensu pozostawać przy starej to wszystko- na tym polega mój fanatyzm.szkasia

Popatrz na to w ten sposób wśród 26 jest bardzo mały wybór rowerów w rozmiarze 15 i 16 cali większość producentów zaczyna rozmiarówkę od 17 cali to wśród 29 jest jeszcze gorzej Scott dopiero od 2012 wprowadził S w karbonie dla 29 a ja nie będę wybijać głową drzwi tylko po to aby jeździć na wątpliwie lepszym bo za tą samą kasę dostaje rower 1 kg cięższy od 26 czyli gorszy czytaj wolnijszy można dopłacić jakieś 2,5 tys i mieć w tej samej wadze ale to zawsze drożej. Co do szosy nie wypowiadaj się jak byś my obcieli boki kierownicy szosowej otrzymujemy prostą kierownicę tylko wąską z powodzeniem w szosówce można zastosować prostą kierownicę (jeśli używało by się jej tylko turystycznie) natomiast jak sam pokazałeś w małym 29 nie
Co do zwycięst małych kobiet na 29 owszem tylko one te rowery dostają od sponsorów i wogóle full serwis a amator musi sobie ten rower kupić lub złożyć a rynek nie rozpiescza nawet jeśli chodzi o rozmair 26 a co dopiero małe 29
Edytowane przez szkasia dnia 07-12-2011 08:43
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 07-12-2011 09:42 RE: The 29ers

uważam poprostu, iż stara technologia się nie sprawdza już w porównaniu z nową i nie ma sensu pozostawać przy starej to wszystko- na tym polega mój fanatyzm.ChuckNorris

Jaka "nowa" technologia ? nie czytaj już obcojęzycznych for dyskusyjnych używając google translatora.

ten sam osprzęt z takich samych materiałów jest używany w 26 i 29
ten sam materiał idzie na ramy 26 i 29
z tego samego materiału są zrobione dodatki jak siodełka, kiera, manetki

różni się tylko rozmiarem.

to nie fanatyzm, jest inne słowo na to ale to publiczne miejsce :)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Giresse mężczyzna

Giresse
Miejscowość: Zabierzów / Kraków
Dodane 07-12-2011 18:08 RE: The 29ers
...nigdy się nie spotkałem na tym forum z przypadkami osuwania komentarzy / blokowaniem dostępu, więc zapytam się w kontekście wypowiedzi co po niektórych forumowiczów (forumowicza): jest tutaj jakiś moderator???

"Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność;
Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller

Cvbge mężczyzna

Dodane 08-12-2011 08:19 RE: The 29ers
A ja chętnie kupię sobie 29" fulla - za parę lat, jak obecny mi się zużyję, to ceny/dostępność/wybór 29" powinny być rozsądniejsze (o ile trend się nie wypali ;)). Wysoki jestem to mogę, a zawsze to coś nowego/fajnego do spróbowania :)

BTW 45% ankietowiczów deklaruje wybór 29" - to IMO bardzo dużo!
Edytowane przez Cvbge dnia 08-12-2011 08:23
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 08-12-2011 13:21 RE: The 29ers
... za parę lat ... wybór 29"Cvbge

Za parę lat to może już nie będzie wyboru - ale z tego o wiem to jeździ do przodu, czyli poprawnie i płakać nie trzeba będzie.
KRZYSIEK36 mężczyzna

Miejscowość: KRAKÓW
Dodane 08-12-2011 16:52 RE: The 29ers
My ludzie to wszystko potrafimy skomplikować.Kto chce i woli 26' będzie jeżdził na takim rozmiarze.To samo dotyczy 29'.Kwestia gustu i upodobań.Wszystko w temacie...
Versus mężczyzna

Dodane 08-12-2011 17:56 RE: The 29ers
Ja jednak wolę owo 'komplikowanie" niż zwis za ogon na gałęzi!i co?

Trzeba tylko wiedzieć, że z takiego fermentu wiele dobrych rzeczy się zrodziło...:D no, także morderstwo z premedytacją(!), i gniew daje miejsce anielskiemu uśmiechowi!:)

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 08-12-2011 18:40
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Miejscowość: Nowy Targ
Dodane 08-12-2011 20:28 RE: The 29ers
wy tu gadu gadu a ja wlasnie swojego ninera zlozylem :D

Piwny budda na rowerze.

Versus mężczyzna

Dodane 08-12-2011 20:57 RE: The 29ers
Piękny!brawo!
A tu argument na rzecz 29" piękny, tani, chociaż niestety pewno ciężki!
http://portal.bikeworld.pl/row…Accent+Peak+29/

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

buli mężczyzna

buli
Dodane 08-12-2011 21:39 RE: The 29ers
LoveBeer, super fura! Ja juz sie nie moge doczekac mojego najnera... :)
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Miejscowość: Nowy Targ
Dodane 08-12-2011 22:41 RE: The 29ers
czekam teraz az przymrozi i jade testowac go na turbacz :D

Piwny budda na rowerze.

ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 09-12-2011 03:41 RE: The 29ers

Popatrz na to w ten sposób wśród 26 jest bardzo mały wybór rowerów w rozmiarze 15 i 16 cali większość producentów zaczyna rozmiarówkę od 17 cali to wśród 29 jest jeszcze gorzej Scott dopiero od 2012 wprowadził S w karbonie dla 29 a ja nie będę wybijać głową drzwi tylko po to aby jeździć na wątpliwie lepszym bo za tą samą kasę dostaje rower 1 kg cięższy od 26 czyli gorszy czytaj wolnijszyszkasia
Nieprawda, cięższy, wszak szybszy, lepiej się toczący- mniejsze opory toczenia, stabilniejszy- niżej środek ciężkości, wygodniejszy. Nawet podałem link do Gdańskiego teamu nie wspominając o międyznarodowych wygranych na dużych kołach. Transalp dalej world cup Kuhlavy i setek inszych. Cała czołówka na dużym kole.
Poczytaj choćby linki, które załączyłem. Idzie czwarty sezon mojego 29erowania, także conieco mogę rzec. Przekonałem również kilku kolegów- każdy jest zadowolony.

Co do szosy nie wypowiadaj się
Podałem przykład porównania zastosowań rogów- obniżenie uchwytów. W 29erze można dać niektóre kierownice ujemnie gięte- odrotnie założona gięta kiera. Od 160 cm wystarczy ujemnie mostek i płaska. Ile masz wzrostu?

rynek nie rozpiescza nawet jeśli chodzi o rozmair 26 a co dopiero małe 29
Jakich ram nie ma w rozmiarze S dla 29", których hipotetycznie by ci brakowało?
http://www.ninerbikes.com/jet9rdo - zobacz rozmiarówkę S i przekrok plus rura górna- co ci nie pasuje?

Coś do poczytania
Niska kobieta
http://www.whistlermountainbik…d-camber-pro-29

http://dirt.mpora.com/news/han…9er-faster.html
i
http://nsmb.com/4740-wine-me-dine-me-29-me/

"Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet."

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 09-12-2011 07:03 RE: The 29ers
Test Gdański( a czytałam go dużo wcześniej niż wrzuciłeś tu link) do mnie nie przemawia wzięto dwa rowery o tej samej wadze w rzeczywistości oznacza to dwie rózne półki cenowe. Przemówiłby jeśli wzieli by do testów dwa rowery o zblizonej cenie katalogowej np. 8000 PLN.
Odwrotnie gieta kierownica nie w moim kontekście tylko wogóle może bym potrzebowała może nie ale dopóki 29 nie stanie się często spotykanym rowerem (W Polsce) zwłaszcza wśród osób mojego wzrostu to tego nie będę wiedzieć.
Ram ogólnie dostępnych marek występujących w Polsce a co do przekroku to tutaj Majka ma 29 w roz. S i widać ten wielki przekrok (czyli co rower za duży czy zawodniczka za niska)http://www.uphillmtb.pl/img/11…03027456274.jpg
Nie przemawiaja do mnie zagraniczne linki ciekawe czy ludzie z trzeciego Świata czerpią wiedzę z naszych for internetowych i artykółów bo ja nie zamierzam z zagranicznych.
A już napewno nie przemawiają do mnie wrzucone przez Ciebie zdjęcia jakiś kobiet wyglądających na turystki z plecakami w klapkach a na dodatek z brzuchem.
Nie zrozum mnie źle nie mówię NIE tylko mówię narazie nie może to być kwestia 2 sezonów może 4 ale dopóki ta "technologia" zwłasza wśród niskich osób w rzeczywistości, nie w internecie jest mocno egzotyczna mówię narazie nie dla mnie i tyle w temacie.

spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 09-12-2011 08:28 RE: The 29ers
Z przekrokiem raczej wiele się nie robi, bo koło, główka i amortyzator mają stałe wymiary. Z drugiej strony bym się tym nie przejmował specjalnie skoro nie przeszkadza jednej z najlepszych zawodniczek na świecie.
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 09-12-2011 10:15 RE: The 29ers
Fakt najlepszej może to nie przeszkadza chociaż chyba przeszkadza bo nie na każdych zawodach startuje na 29. A poza tym pamiętaj że nam do tej "najlepszości" doskonałości jeszcze daleko daleko to co nie przeszkadza najlepszym u nas może spowodować niemożność sensownego korzystania z roweru.
Edytowane przez szkasia dnia 09-12-2011 11:08
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 09-12-2011 10:21 RE: The 29ers
Jeszcze można pytanie zadać ile dostaje za to, aby jej nie przeszkadzało ;). Albo żeby przynajmniej czasami nie przeszkadzało :D.

Pozdrawiam :)
Axi

ChuckNorris mężczyzna

ChuckNorris
Dodane 10-12-2011 15:21 RE: The 29ers
Test Gdański( a czytałam go dużo wcześniej niż wrzuciłeś tu link) do mnie nie przemawia wzięto dwa rowery o tej samej wadze w rzeczywistości oznacza to dwie rózne półki cenowe. Przemówiłby jeśli wzieli by do testów dwa rowery o zblizonej cenie katalogowej np. 8000 PLN.szkasia
Sporo było testów o tych samych komponentach i mimo większej wagi 29era i tak był szybszy. Kilka takich testów robił Bike Magazin z Niemiec ze dwa lata temu. Było kilka par rowerów 26 i 29 wszyscy ściganci wybrali 29ery. Mówili, iż mieli więcej ochoty na atakowanie i mocniejszą jazdę. O wiele więcej stabilności bezpieczeństwa i przyczepności. Jak znajdę pdf'a to podrzucę.

Odwrotnie gieta kierownica nie w moim kontekście tylko wogóle może bym potrzebowała może nie ale dopóki 29 nie stanie się często spotykanym rowerem (W Polsce) zwłaszcza wśród osób mojego wzrostu to tego nie będę wiedzieć.

Jak masz więcej niźli około 160cm to prosta kierownica z ujemnie założonym mostkiem wystarczy.

a co do przekroku to tutaj Majka ma 29 w roz. S i widać ten wielki przekrok (czyli co rower za duży czy zawodniczka za niska)http://www.uphillmtb.pl/img/11…03027456274.jpg
Czemu cię interesuje Scott? Źle zaprojektowali tą ramę. Przekrok mógłby być o 40mm mniejszy przy ht. Rurki tylnego widelca obniżyć też można obniżyć,a Scott zrobił niejako kopię małej kichy. Szkoda sobie zaprzątać tym głowę.

Ten 29er Jeronimo z Hiszpanii w tytanie ma 150mm skoku przód i tył; 560mm górna rura i 660mm przekroku Przy mniejszych skokach można jeszcze to obniżyć i ciut skrócić.

Nie przemawiaja do mnie zagraniczne linki ciekawe czy ludzie z trzeciego Świata czerpią wiedzę z naszych for internetowych i artykółów bo ja nie zamierzam z zagranicznych.
Tutaj nie możesz się pokusić o pariotyzm z prostej przyczyny Polska nie jest dużym krajem ani nigdy nie była forpocztą MTB. Forpocztą jest USA, UK, IT, DE czasem też FR. Reszta to naśladownictwo z opóźnieniem. Rawka 559mm trafiła do Europy około 15 lat po jej wprowadzeniu do mtb w USA.

A już napewno nie przemawiają do mnie wrzucone przez Ciebie zdjęcia jakiś kobiet wyglądających na turystki z plecakami w klapkach a na dodatek z brzuchem.
Ich proporcje się liczą, a nie osiągi w tym momencie.

Nie zrozum mnie źle nie mówię NIE tylko mówię narazie nie może to być kwestia 2 sezonów może 4 ale dopóki ta "technologia" zwłasza wśród niskich osób w rzeczywistości.
O jakiej "technologii" konkretnie mówisz? Ujemnie gięte kierownice?
Niner JetRdo w S-ce był projektowany na kobietę od 160cm, 690mm przekrok.

Edytowane przez ChuckNorris dnia 10-12-2011 15:34
Skocz do Forum: