The 29ers
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
| "Technologia" dużych kół czyli 29 i nie przysyłaj mi żadnych linków a zwłaszcza obcojęzycznych bo to spółdzielnia pracy daremny trud nie mam ciśnienia mam czas i nic się nie stanie jeśli poczekam dwa a nawet 4 sezony na upowszechnienie a może udoskonalenie w przypadku niektórych marek które nie są egzotyczne w Polsce. | |
|
| |
UMaciek ![]() Posty: 640 Miejscowość: Krzeszowice Dołączył: 19 kwi 09 |
|
Jak masz więcej niźli około 160cm to prosta kierownica z ujemnie założonym mostkiem wystarczy. Do tej pory w niektórych przypadkach trzeba było zabezpieczyć górną rurę przed rogami lub klamkami żeby podczas upadku nie zniszczyć... teraz trzeba już uważać na mostek i coś mi się zdaje, że turystyczne mostki z dużym wznosem wrócą do łask - będą odwracać, żeby jeździć na 29
| |
| Edytowane przez UMaciek dnia 10-12-2011 22:16 | |
|
| |
| ChuckNorris Posty: 360 Miejscowość: Kraków Dołączył: 11 paź 06 |
|
|
Ujemnie gięta kierownica Ninera http://www.ninerbikes.com/Low-Top-RDO Epic S works 2014 test kilkustonicowy http://reviews.mtbr.com/tested…ed-s-works-epic "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
|
W 2006 roku się śmialiście, a kto się będzie śmiał ostatni ![]() Pogrzeb parszywej małej kichy podkolanówy: http://videos.mtb-news.de/videos/view/32889 "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
| Ucik Posty: 204 Dołączył: 27 lis 12 |
|
Przecież nawet oni piszą, że nie umarła ![]() Poza tym w 5 minucie jest scena jak powstaje z grobu i zaczyna mordować wszystkich, którzy ją porzucili ;D. Drżyjcie 29 calowcy, scenariusz morderczej opony się powtórzy . |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
heh, tak to jest jak się nie doogląda filmu do końca
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
|
I właśnie tak diagnozuje się fanatyzm.
Dwa Pi Er |
|
|
| |
|
Ba nawet ta sama firma Cotic przestawia się na 29ery ![]() http://vimeo.com/61547031#at=0 to jest fanatyzm.
"Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
| Moja parszywa, mała kicha ma się bardzo dobrze i daleko jej do pogrzebu. | |
|
| |
| LoveBeer Posty: 313 Miejscowość: Nowy Targ Dołączył: 2 sie 10 |
|
hehehe, Miki, ja nic nie mowie, ale zabrzmialo to jak zabrzmialo
Piwny budda na rowerze. |
|
|
| |
| outsider Posty: 105 Dołączył: 21 lut 06 |
|
| Powstaje 27,5 czy 29 umiera? | |
|
| |
|
A mnie rozmiar 29 właśnie boli. Rozglądałem się za jakimś fajnym rowerem, żeby mieć przed oczami cel do oszczędzania i praktycznie nie mogłem znaleźć odpowiadającej mi 26 .Większość fajnych to właśnie 29, a podejrzewam, że na takim kole będę wyglądał dziwnie. Mam tylko nadzieję, że za dwa lata sytuacja się nieco unormuje. |
|
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
outsider, żaden rozmiar nie umiera. Jedynie małe koła 26 przestają robić na wysokim osprzęcie. Ucik, na Twoje bolączki są dostępne rowery na średnich kołach 27,5'. |
|
|
| |
| Giresse Posty: 103 Miejscowość: Zabierzów / Kraków Dołączył: 15 lis 10 |
|
Ucik, jeszcze dwa miesiące temu byłem w tym samym miejscu, co Ty. Od roku szukałem roweru 650B, ponieważ z miejsca wykluczyłem 29er-a, a przyszedł czas na zmianę roweru, i niestety stwierdziłem, że nie ma na rynku roweru na średnim kole, który dałby mi znacznie więcej niż ujeżdżany 26-er. W tak zwanym między czasie pojeździłem na kilku 29-erach i też bez rewelacji. Pewnego dnia przez przypadek dorwałem Treka Superfly 9, i zatkało mnie. Rower podjeżdża / zjeżdża lepiej niż 26-er (to oczywiste), w co trudno uwierzyć jest od niego zwinniejszy, stabilniejszy - trzeba przyznać, że Gary / Trek zrobił genialną geometrię oraz wprowadził kilka najnowszych rozwiązań mających na celu poprawę sztywności i nie tylko (główka taperowana, sztywne osie, mocowanie hamulca w trójkącie widełek, piasty spline). Reasumując nie jest powiedziane, że taki, a nie inny rozmiar jest dla Ciebie przeznaczony - trzeba szukać
"Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność; |
|
|
| |
|
|
Marcinie, też rozglądałem się za rowerami 27,5, myślałem, że to rozwiązanie właśnie dla mnie, ale za wyjątkiem kilku firm rynek 27,5 jest jak na razie dość ubogi. Giresse, jak pisałem tego posta to też jeszcze nie jeździłem na zbyt wielu dobrych 29. (Testy scott'a, kilka pożyczonych od kumpli), ale w między czasie miałem okazję przejechać się na Epic'u i od tego czasu mój pogląd na rower odwrócił się o 900 stopni ![]() Pewnie jak przyjdzie wybierać coś w moim budżecie, to przyjdzie mi mocno zrewidować te poglądy... |
|
|
| |
|
@Giresse jesteś nikczemnym fanatykiem! Chcesz ludzi wpędzić w koła tak wielkie, że aż pękają, krzywią się, nie skręcają, a ludzie się przewracają i słuch po nich zaginia Jesteś tak zaślepiony, że nie wiesz co piszesz. Należy ci się wykluczenie! 26 cali to jedyny możliwy rozmiar w mtb- jest już od 30 lat s nami!W kwestii 27,5 to nic innego niźli rawka 26" 559mm + 25mm=584mm. Ot całe 25 milimetrów różnicy, a cal to 25,4mm. W 70ątych były nawet takie rowery miejskie 650B o rawce 584mm. Coraz więcej jest 29erów o lepiej wykonanej ramie, przeniesieniu sił napędów- warto to mieć na uwadze i poszukiwać czegoś odpowiedniego. Opinie ludzi z krajów wschodnio-europejskich są skażone brakiem porządnych sprzętów za zwyczajne pieniądze. Przeciętny kowalski testuje 29era w najtańszej konfiguracji ze stajni firmy Krzak i stwierdzi, iż lepszy jest treking mamusi, bo ma oponki 40mm oraz koszyczek. John Smith pójdzie objedzie w tym czasie czołowe rumaki jak Epic 2015 w pełni karbonowy albo jakiś Superfly i będzie się krzywił na czyt opinii z krajów "trzeciego świata". Absalon na 29erze ![]() http://www.worldxcmtb.com/news…alon-s-mtb.html "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." | |
| Edytowane przez ChuckNorris dnia 09-09-2014 17:06 | |
|
| |
|
Julek, to by nawet na 24" był w czubie. Dawał radę na "małej" Almie, TE01, a w ostatnią sobotę dał radcę na FS01 (podobno pierwszy raz na fullu). "Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność; |
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
Dawał radę na "małej" AlmieGiresse Na małej Almie właśnie nie dawał rady. Jego forma, po kilku latach posuchy, rozbłysła na nowo dopiero w ubiegłym sezonie, kiedy wsiadł po raz pierwszy na 29era BMC! |
|
|
| |
|
Może nie wygrywał wszystkiego, ale zawsze był w ścisłej czołówce. Ostatnie lata, powiedzmy od 2008-2012r: -IGRZYSKA: 1 -PUCHAR ŚWIATA: 1,1,2,3 -MISTRZOSTWA EUROPY: 2 -MISTRZOSTWA ŚWIATA: 2,3 tylko w 2012 była posucha, 2013 i 2014, to już sukcesy na 29er: "Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność; |
|
|
| |
|
"Technologia" dużych kół czyli 29 i nie przysyłaj mi żadnych linków a zwłaszcza obcojęzycznych[...]szkasia A tutaj polska niska kobieta odnosi uśpiechy odkąd wsiadła na 29era. http://team29er.pl/artykuy/51-…iewczynie-rower Sądzę, iż czas fanatyków parszywej małej kichy podkolanówy dobiegł końca. To, co stwierdza owa kobieta powyżej z linku, ja stwierdziłem w 2006 roku. Mam 8 lat przewagi. Jestem lepszy od Nostradamusa ![]() Np Odkąd w moim domu jest twenty-niner, zaczęłam szperać w sieci co by się dokształcić. Ku mojemu zdziwieniu dowiedziałam się, że duże koło nie jest odpowiednim rowerem dla kobiet, bo jest... duże. Dobrze, że nie wiedziałam tego wcześniej bo całą frajdę szlag by trafił! "Po pierwsze primo: 29-tka nie ma nic wspólnego z mało-skrętnym, miejskim albo krossowym rowerem z kołem 28”. To rower górski i jazda w pofałdowanym terenie to to, co robi najlepiej. Mogłabym powiedzieć, że jeździ się jak na zwykłym rowerze, że tam gdzie jest trudniej, teraz jest łatwiej. To skomplikowane, ale chodzi mi oto, że nie zauważyłam żadnego braku kontroli na dużym kole. Z całą pewnością podważam wszelkie opinie, że ten rower nie jest zwrotny. Po drugie primo: Jeśli myślicie “po co mi taki rower”, to moja odpowiedź brzmi: "Bo daje dużo radości". To jest kierowane w szczególności do tych koleżanek, których ukochany jest zarażony cyklozą i bardzo by chciał Was zarazić swoją pasją. Na twenty-ninerze, jazda jest jest lekka i przyjemna. Dwukołowy pojazd z łatwością pokonuje przeszkody i wybacza wiele błędów. Nagle, udaje się wjechać i zjechać tam, gdzie do tej pory wydawało się to niemożliwe, a na płaskich odcinkach osiąga się niespotykane dotychczas prędkości. W takich okolicznościach, bardzo łatwo zarazić się pasją." "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." | |
| Edytowane przez ChuckNorris dnia 12-09-2014 12:38 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

i coś mi się zdaje, że turystyczne mostki z dużym wznosem wrócą do łask - będą odwracać, żeby jeździć na 29

.
.