Łańcuch :)
- « początek
- ‹ poprz
- 1
- 2
- nast ›
- koniec »
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| LoveBeer Posty: 313 Miejscowość: Nowy Targ Dołączył: 2 sie 10 |
|
to co pisal szbiker - lancuchy maja rozne powloki i te drozsze... lepiej sie myje
Piwny budda na rowerze. |
|
|
| |
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
Nie nie rozpinają się ja podobnie jak Lukcio spinki mam w mtb i w szosie i na przestrzeni wielu lat zdarzyło się tylko raz, raz co prawda spinka się posypała ale to raczej z mojej winy nie słuchałam mądrzejszych i spięłam spinką łańcuch Campagnolo. Spinki są dla mnie najlepszym rozwiązaniem bo jakoś nie dowierzam swoim umiejętnością prawidłowego skucia łańcucha skuwaczem. |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
tu jest taka opcja od razu ze spinką:http://allegro.pl/sram-x-5-pc-…2366217843.html http://allegro.pl/kmc-z9200-hg…2366052536.html Ta oferta wydaje się być lepsza, bo warto jeździć przynajmniej na dwa łańcuchy. A ten trzeci, to na wypadek gdyby obecna kaseta i blaty nie były już warte uruchamiania 2ki(wtedy pozostałe czekają na remont generalny). KMC produkuje łańcuchy dla Shimano(przynajmniej taką informację znalazłem w necie). Sam używam i jest ok. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| RB Posty: 398 Dołączył: 5 kwi 07 |
|
| Generalnie, nie rozpinają się - tzn. sporadycznie to się zdarza. Można powiedzieć, że incydentalnie. Z wyjątkiem zestawu Campagnolo C9 + spinka Connex lub Sram. Przerabiałem to osobiście, niestety po pewnym zużyciu spinki rozpinały się. Po ok. 4 takich akcjach byłem zmuszony odstawić te łańcuchy, mimo, że wydłużenie jeszcze nie kwalifikowały ich do wymiany. Piszę w liczbie mnogiej, bo stosowałem wówczas "trójpolówkę" łańcuchową. | |
|
| |
| Adinek Posty: 97 Dołączył: 7 cze 11 |
|
Moje spinki (sram) rozpinają się ze sporym oporem, więc cieżko mi sobie wyobrazić, żeby się same rozpięły. Z drugiej strony Bartek Janowski opowiadał na którymś z treningów, że kończył maraton bez łańcucha, bo go zgubił na zjeździe ![]() |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
Rozpięcie łańcucha jest możliwe, ale problemem wartym uwagi byłoby wtedy, gdyby występowało znacznie częściej niż jego zerwanie. A tak chyba nie jest?
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Również używam spinek w różnych rowerach i nie zdarzyło mi się, aby się rozpięła. Choć jedna spinka Connexa rozpadła mi się przy czyszczeniu - wypadł pin z jednej z blaszek. Stąd od długiego czasu stosuję już tylko spinki SRAMa (mały problem jest z łańcuchami shimano na 8 rzędów, bo do nich spinki srama są za wąskie ).A łańcuchy to to co pisal szbiker - lancuchy maja rozne powloki i te drozsze... lepiej sie myjeW pełni się zgadzam. Niższych grup łańcuchy nie raz były całe rude/rdzawe po deszczu, a bardziej chropowata powierzchnia płytek sprzyjała przyklejaniu się brudu. W lepszych takich problemów nie ma. Mogę polecić zarówno XTR/Dura-Ace 9sp jak i Campagnolo Record C9. Raz zdarzyło mi się zerwać xtr'a, ale to był efekt tego, że jakoś go uszkodziłem i podmieniałem pogięty kawałek. Chciałem być sprytny i użyć tego samego pinu na którym rozkułem łańcuch, choć Shimano wyraźnie pisze i ostrzega, że skuwać łańcuch po rozkuciu można tylko specjalnie do tego dedykowanymi pinami. I teraz też już tak radzę. Z resztą najprawdopodobniej z niestosowania się do tego zalecenia bierze się opinia o łatwym zrywaniu łańcuchów shimano. Pozdrawiam |
|
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
Stąd od długiego czasu stosuję już tylko spinki SRAMa (mały problem jest z łańcuchami shimano na 8 rzędów, bo do nich spinki srama są za wąskie Dziwne to co piszesz, bo ja mam hg53 8 rzędowe i świetnie współpracuje ze spinką srama do łańcuchów 8 rzędowych (srebrną). |
|
|
| |
- « początek
- ‹ poprz
- 1
- 2
- nast ›
- koniec »
| Skocz do Forum: |

).