Tubeless ale jaki?

Autor Wiadomość
furman mężczyzna

furman
Miejscowość: Kraków
Dodane 04-06-2010 14:58 RE: Tubeless ale jaki?
No pewno. Tylko nie wiem jaki sens :)
Możesz również założyć opaskę uszczelniajacą na zwykłą obręcz + wentylki (z dętki można wyciąć) + mleczko i masz zestaw bezdętkowy.
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 04-06-2010 14:58 RE: Tubeless ale jaki?
Można (podobnie jak opony TNT).

Pozdrawiam :)
Axi

Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 04-06-2010 22:25 RE: Tubeless ale jaki?
Ja tak przejechałem Złoty Stok i byłem pod wrażeniem trzymania Toro 2,15, jednak nadal kombinuję jakby tu zmajstrować niezawodny zestaw bezdętkowy. Oczywiście za pół-darmo, bo co to za sztuka kupić zestaw np. No-Tubes za jedyne 160-170zł ;) :)
Edytowane przez Pirx dnia 04-06-2010 22:27
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Miejscowość: bikegaraż
Dodane 04-06-2010 22:53 RE: Tubeless ale jaki?
nadal kombinuję jakby tu zmajstrować niezawodny zestaw bezdętkowy.Pirx

http://www.nationalmountainbik…read.php?t=4143

- z dętki 26" wychodzi opaska na koło 29"; analogicznie z dętki 24" można zrobić opaskę na koło 26". Zawsze to taniej niż opaska No-Flats (kiepska) lub No-Tubes (lepsza ale droga). Co prawda IMHO najlepsze są po prostu obręcze pod tubeless ale to już jest większy wydatek...
Michnik mężczyzna

Michnik
Dodane 05-06-2010 11:10 RE: Tubeless ale jaki?
Jeszcze w temacie:

http://www.youtube.com/watch?v=WRM7gq1fcoQ

Dodane dnia 05 czerwca 2010 11:12:30

A tutaj wersja z taśmą zamiast dętki:

http://www.youtube.com/watch?v=1UeO8Utfny0&NR=1

Ciekawie to wygląda, chyba się pobawię.
Jednak nie każda opona się nadaje.
Edytowane przez Michnik dnia 05-06-2010 11:12
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 05-06-2010 12:13 RE: Tubeless ale jaki?
mam takie uwagi.
Zamiast przecinania tej szerokiej taśmy wystarczy taśma izolacyjna.
Ważne by obręcz miała rant. Nie wszystkie obręcze się nadają. Chłopcy ułatwili sobie zadanie ze względu na używanie kompresora. Pomysł z wentylkiem mnie zaskoczył. Chyba popróbuję bo mam trochę czasu.
Obaj nie pokazali tego co najtrudniejsze czyli ostatniego fragmentu zakładania opony.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

Pirx mężczyzna

Pirx
Dodane 05-06-2010 19:49 RE: Tubeless ale jaki?
Ten drugi sposób wypróbowałem jakieś dwa tygodnie temu. Taśma izolacyjna jest za słaba, nie wytrzymuje ciśnienia i może się zsuwać, bo ma zbyt słaby klej. Niestety na moich obręczach Mavic xm317 mogę, przy ciśnieniu 2 bary, bez trudu ścisnąć palcami bądź przegiąć oponę i wypuścić powietrze bokiem. Istnieje ryzyko, że opona spadnie w czasie jazdy.
Pocio - o który rant chodzi?
Edytowane przez Pirx dnia 05-06-2010 19:55
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 05-06-2010 19:56 RE: Tubeless ale jaki?
testy robiłem na Mavicu 317. Wygląda podobnie do NoTubes.

Axi mężczyzna

Axi
Dodane 05-06-2010 20:05 RE: Tubeless ale jaki?
Na obręczach dedykowanych do UST też można przycisnąć bok opony tubelessowej i zejdzie...

Pozdrawiam :)
Axi

pocio mężczyzna

pocio
Dodane 05-06-2010 20:10 RE: Tubeless ale jaki?
Prix nie wiem o jakiej taśmie izolacyjnej myślisz ale ta, którą mam ma identyczny klej jak taśma NoTubes. Oryginalna też się przesuwa.

Pirx mężczyzna

Pirx
Dodane 05-06-2010 20:27 RE: Tubeless ale jaki?
Mam na myśli typową taśmę izolacyjną, szerokości chyba 15-20mm, są różnokolorowe. U mnie nie sprawdziła się nawet pod dętką - przesunęła się, dętka strzeliła i kicha :) Tasma Ducktape, ta zbrojona, szara, wytrzymuje 6 barów bez kłopotu, śladu nie ma.

Axi: nie wiedziałem... W takim razie no problem, składam tubelessy, zaworki mam z rozwalonych dętek Schwalbe (Presty z wykręcanym środkiem), a tasma kosztuje 4zł za 10m.
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 05-06-2010 21:14 RE: Tubeless ale jaki?
taśma musi mieć szerokość co najmniej 21mm. A taśmy izolacyjne są różnych producentów. 3M wytrzyma. Każda samowulkanizująca wytrzyma. Aha, w przypadku kontaktu z wodą może się przesuwać.

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 14-06-2010 08:15 RE: Tubeless ale jaki?
W sobotę miałem mały problem z oponą tubeless ready - prawie mi ją ściągnęło z obręczy na zakręcie - poczułem jak mi podcina rower spod nóg na i od razu się wyprostowałem :| Chyba trochę przy tym uszło powietrza bo była dość miękka, ale ile to nie wiem bo nie mam w pompce którą ze sobą wożę manometra. Opona to Python, przed wyjazdem było ok. 28-29PSI i się zastanawiam czy się nie przerzucić na nieco wyższe ciśnienie...
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 14-06-2010 08:47 RE: Tubeless ale jaki?
Nalałem około 40g uszczelniacza do pojemnika po jogurcie i zobaczę co z tego zostanie jak wyschnie:)spootnick

Po wyschnięciu zostało około 10g uszczelniacza (No Tubes).
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 27-08-2010 17:25 RE: Tubeless ale jaki?
Mam pewien problem i chciałem się poradzić. Po ostatniej jeździe pojawiły mi się na oponie mokre plamy na lekkich nacięciach. Powietrze nie ucieka i są tylko te plamy.

Na podstawie postu mam koncepcję że opona nie została przecięta do środka tylko jest w tym miejscu cieńsza warstwa gumy. Przez brak dziury wewnątrz cząstki lateksu nie mogą jej zatkać, a jakoś przecieka płyn. Kiedyś testowałem i dziury na wylot zatykały się na sucho. Uszczelniacz to NoTubes.

Co o tym myślicie i ewentualnie co z tym zrobić? Problemem jest tu szybkie wysychanie uszczelniacza. Może przebić te miejsca na wylot?
spootnick dodał/a następującą grafikę:

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 27-08-2010 18:09 RE: Tubeless ale jaki?
Miałem tak z piranią (Hutchinson Piranha Tubeless Ready) i po prostu podkleiłem ją od środka łatką - chwyciło zwykłym klejem do łatek. Swoją drogą "załatwiłem" już z płynem 2 Pythony TR, Piranhę TR, i wcześniej jednego Speed Kinga - na przyszły sezon rozważam jakieś solidne UST bo w końcu chodzi tu o ograniczenie defektów!
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 27-08-2010 18:33 RE: Tubeless ale jaki?
Też miałeś ślady na nacięciach czy bez?
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 27-08-2010 19:04 RE: Tubeless ale jaki?
Nie wiem, bo zauważyłem to zakładając je po raz kolejny, a wcześniej po ściągnięciu je umyłem :)
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 23-09-2010 13:08 RE: Tubeless ale jaki?
Pozwolę sobie wrócić do uszczelniacza. Trochę ostatnio na ten temat poczytałem i wyciągnąłem wniosek, że ten jest najlepszy
Za przemawia czas jaki może spędzić w oponie (dwa lata). Z wad to, że nie uszczelnia styku opona obręcz i wentyl obręcz. Nie wiem czy inne nie mają takiej wady. Jest on stosunkowo drogi (porównując do innych).
Chętnie poznam Wasze opinie.

Jest też szansa kupienia takiego opakowania w promocyjnej cenie 20zł. Nie wiem czy byli by zainteresowani wspólnym zakupem (potrzeba kupić co najmniej 10 szt).

lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 23-09-2010 13:16 RE: Tubeless ale jaki?
Pocio, jaka jest pojemność tej butelki i na ile zastosowań wystarcza?

Z tego co pamiętam to konsystencja tego uszczelniacza bardziej przypomina klej niż mleczko i chcarakterystyka uszczelniania też jest nieco inna.

SIŁA! NIE MA LIPY!

Skocz do Forum: