29er=MTB 622mm+ wysokoprofilowa opona terenowa.
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| mt_jr Posty: 478 Miejscowość: kraków Dołączył: 1 paź 06 |
|
ChuckNorris napisał/a: Duża waga czego? Na czym polega słabość kół? Nie jest zoptymalizowana pod teren tylko bardziej pod ubite grunty i szosę. Nieadekwatne przełożenia pod teren i brak miejsca na grubszą oponę. 29er znakomicie radzi sobie z szosą na cieńszych oponach i w terenie na grubszych. Kiedy ostatnio jeździłeś na przełajówce? Bo ja wczoraj :> Nie wiem, co może być niezoptymalizowanego w przełożeniu 34/28 .p.s. ponoć wszyscy faceci to duże dzieci, więc nie mam nic przeciwko pozostaniu przy 26" duże dzieci napewno No i co z tego, że wysokie? Po co jeździć na za dużym rowerze, skoro można jeździć na rowerze w sam raz? :> Think outside the box. No właśnie! p.s.2 ktoś coś kiedyś wygrał ważniejszego na 29" ? Tak, Hogan Kobelski A kto to taki? parafrazując klasyka: "Ale głupi ci Amerykanie" No tak dlatego warto postawić na europejską Orbeę np. Alma 29er, nieprawdaż Jak Absalon na to wsiądzie i wygra, to może się zastanowię, czy to ma sens. Jeśli za to wsiądzie i przegra, to może znaczyć, że coś jest nie tak. Swoją drogą, skoro jego sponsor ma w ofercie tłentinajnera i jest to ponoć takie wspaniałe, to czemu Absalon się na tym nie ściga? :> (mimo tego, że ściga się na de facto seryjnym rowerze, więc nie byłoby problemu z przesiadką). Widzisz Marku wsyztsko tak naprawdę wynika z twojego braku wiedzy o tych rowerach. Potrafisz tylko co ocenić co masz, a skąd wiesz że twój rower ma odpowiedni opór toczenia adekwatny do wagi. Waga większa o kilogram z mniejszymi o 14% oporami toczenia jest bardziej adekwatna i efktywna. Pytanie, kto robił te badania to raz. Dwa, różnice w oporach toczenia między poszczególnymi modelami opon mtb 26" OIDP z niemieckich testów przekraczają 14%. Zresztą włóz super lekkie 24" zbijesz wage ale przegrasz z cieższymi 26", nieprawdaż? Możliwe, że przy dostępnych komponentach nie jest możliwe złożenie lżejszego 24" niż 26" Więc pytam czemu uważasz, że 559mm jest idealne Nie uważam. Uważam jedynie, że niewykluczone, iż 29" nie jest idealne :] http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
| ChuckNorris Posty: 358 Miejscowość: Kraków Dołączył: 11 paź 06 |
|
Duża waga czego? Na czym polega słabość kół? Rawka delikatniejsza niż pod mtb. Kiedy ostatnio jeździłeś na przełajówce? Bo ja wczoraj :> Nie wiem, co może być niezoptymalizowanego w przełożeniu 34/28 i jeździłeś zapewne z opona 2,2" ? Jakbyśjeździł to byś nie pytał No i co z tego, że wysokie? Po co jeździć na za dużym rowerze, skoro można jeździć na rowerze w sam raz? :> W sam raz dla dziecka osoba powyżej 175cm lepiej wygłada na 622mm. Pozatym czmeu wg ciebie 559mm jest idealne? ;> Think outside the box. Skoro własnie to wybierz się na testy A kto to taki? zawodnik od Subaru Team Gary Fisher tak samo jak Trevis Brown. Zresztą jakie to ma znaczenie? Jak Absalon na to wsiądzie i wygra, to może się zastanowię, czy to ma sens. Jeśli za to wsiądzie i przegra, to może znaczyć, że coś jest nie tak. czyli ważne dla ciebie jest kto na czym wygrywa? A może własnie taki image tworzy producent, żeby sprzedac dany towar? Swoją drogą, skoro jego sponsor ma w ofercie tłentinajnera i jest to ponoć takie wspaniałe, to czemu Absalon się na tym nie ściga? :> . Moze mu nie płaca za ściganie się na 29erze tylko na 559mm. Zresztą zpaytaj na mtbr tam znajdziesz odpowiedź wsród praktyków. Tutaj masz moja opowiedź na równie "mądre " pytanie MarkaB http://www.napieraj.pl/xoops/m…er=ASC&start=10 Pamietaj iż zawodowcy traktują jazdę jak pracę. Np. muzyk nie bedzie zmieniał instrumentu tuż przed występem na diametralnie inny na którym będzie musiał spędził kilka godzin by na nowo nauczyć się grać- tak samo jest z 29erem, a to na czym jeżdżą zawodowcy nie do końca jest ich wyborem tylko sponsora, który ma za zadanie dany produkt promować. Juz sporo jest 29 calowców w europie i stanach na zawodach- cześciowo możesz je pomylic za granica z rowerami krosowymi tzw. przełajówkami. Pytanie, kto robił te badania to raz. Dwa, różnice w oporach toczenia między poszczególnymi modelami opon mtb 26" OIDP z niemieckich testów przekraczają 14%. Specialized link jest na ninerbikes.com po prawej stronie w artykułach do ścignięcia podam jeszcze link na niemiecką stronę jak go odnajdę. Stumpjumper 26 vs 29" Zresztą włóz super lekkie 24" zbijesz wage ale przegrasz z cieższymi 26", nieprawdaż? Sądziłem że myslisz outside the box. Co za problem dla producenta w zwinięciu rawki 24"? takie same rawki w rozmiarze 24" byś miał lżejsze i byś przegrał z cięższymi 26, zkolei które zostaną w tyle za 29" Należy zwrócić uwagę także na fakt, iż rower nawet z małymi kołami dla większego człowieka będzie cięższy z racji większej ramy. Większe koła są nieodzowne, żeby rower zachował proporcje. Następnie do MTB weszły kiedyś amortyzatory te przednie i te tylne- obydwa zwiększające wagę roweru, następnie hamulce tarczowe. Żeby nadgorliwy miłośnik zrzucania wagi mógł sobie wyobrazić o co chodzi to dam mu trzy rowery do przejechania trasy w górach np. jakiś trudny maraton. 1 rower to 24” sztywniak maksymalnie odchudzony, 2 to HT 26”, a 3 to doskonały zwrotny tubeless lekki full 29er 10-10,5 kg. 24” najlżejszy rower jak i 26” miały by przewagę nad 29erem jedynie na prostym bardzo stromym asfaltowym podjeździe (efekt windy, na mniej stromym moment obrotowy 622mm wziąłby górę) gdzie nie ma oporów toczenia spowodowanych przeszkodami, iłem i piaskiem czy przyczepnością na śliskiej powierzchni. Waga by odgrywała rolę w tym nierealnym przypadku (bo to maraton/XC w górach) Natomiast wszędzie indziej w terenie 3 rower byłby niekwestionowanym zwycięzcą. Trakcja, przyczepność, dobra amortyzacja, efektywniejsze pojazdy i zjazdy, szybsze wejścia w zakręty i mniejsze opory toczenia skutecznie nie tylko zrekompensowałyby straty w wadze do rowerów 1 i 2 , ale wyszłyby na plus. Więc pytam czemu uważasz, że 559mm jest idealne Nie ma idelanego reozmiaru koła. cytuję Nadwymiarowe koła MTB 32 cale i 36 cali Ludzie o przeróżnych walorach fizycznych jeżdżący na 29erach zastanawiali się jak bardzo może koło urosnąć. Doszli rychło do wniosku, iż największym i najkorzystniejszym rozmiarem koła jest to, które przy danym rozmiarze ramy nie umniejsza walorów geometrii. Zatem do ramy 25” bez problemu włożymy koła, które z oponą będą wynosiły 36 cali. Oto taki rower z mniejszą ramą. Uwaga rower stojący koło tego giganta to 29er. Teraz widzicie jak 622mm są malutkie i zgrabne http://twentynineinches.com/20…next-big-thing/ a informacje na ten temat znajdziecie tutaj http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=269746 By ujrzeć zdjęcia należy się zalogować. Praktyczne zastosowanie takiego roweru jest ograniczone dla ludzi powyżej 195 cm wzrostu. Dla ludzi niższych przypominałoby to jazdę małego dziecka na rowerze typu Ukraina albo na krosie z dużą ramą. Wytrzymałość kół – należy zastosować piasty minimum 150mm do XC a do DH chyba 200mm. Rawki muszą być bardzo szerokie, szprychy grube jak druty, a rama ciężka i sztywna. Amortyzatory o goleniach nie 32 czy 40, a 50mm jak w motocrossie. Dla kogo taki rower? Dla zawodników ligi MBA i kulturystów. Dla nich rower o wysokiej wadze to żaden problem, gdyż sami ważą ponad 100kg. Inne zastosowanie tego roweru to rower „dla klauna”. Czysta przyjemność i zabawa. Taki Monster Cruiser. 32 cale jest po 29erze dobrym rozwiązaniem dla osób korzystających z ram 22-23”. Do tych ram 32” koła pasują i przy odpowiedniej geometrii także i amortyzatorów, osoby owe będą lepiej się czuć nawet niż na 29erze. Pamiętajcie waga dla dużej i ciężkiej osoby to nie to samo co dla małej i lekkiej. Podsumowując skoro ktoś jest na tyle wielki, że musi używać „przerośniętych” XXL albo XXXL ram to dlaczego ma nie używać również większych kół? To tak jak z ubraniami- rękawy i objętość koszuli rośnie nie tylko rękawy tudzież objętość. Podobnie ze spodniami. Tutaj specjaliści od 29erów próbują odpowiedzieć na to pytanie „Why not 32er” http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=292933 " "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
ale uczona dyskusja tylko nie wiem czy to humor czy jakis poważny dział?
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
|
|
tutaj link do testów http://www.twentyniner.ch/down…-bikes_0907.pdf Nastepny test niemiecki 29erów http://www.twentyniner.ch/down…_11_12_29er.pdf "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
ChuckNorris napisał/a: I sam sobie przeczysz, chcąc na 29er wrzucać niskie i/lub lekkie osoby. ChuckNorris napisał/a: No widzisz, większość sportowców jest raczej szczupła i lekka jak na swój wzrost, i właśnie potrzebują koszulę z dłuższymi rękawami (większa rama), ale o tej samej objętości (bez wzrostu masy roweru, co się w przypadku 29er dzieje). To rozwiązanie może jest dobre dla osób wysokich i ciężkich. Zresztą nawet w bB które chwaliłeś za porządny raport napisali, że dla ludzi o wzroście co najmniej 175cm. Amerykanie zawsze byli dziwni. Samochody też lubili duże i dużo palące... do czasu jak benzyna nie zaczęła kosztować ponad 80-90$ za baryłkę... Jeśli faktycznie 29er są takim rozwojowym rynkiem, to firmom zależałoby aby sprzedać jak najwięcej zanim rynek się nasyci i właśnie promowały by to rozwiązanie. Jeśli faktycznie 29er dawałby 14% przewagi, to zaraz by zawodnicy na niego wsiedli, mogli by odchudzić swoją aptekę a i tak być pierwszymi. Mimo dopuszczenia 29er do startów w zawodach jakoś na podium ich nie widać. Jak widać ani jedno ani drugie miejsca nie ma. Wniosek jest prosty - to nie jest dobre rozwiązanie dla przeciętnej osoby zainteresowanej poprawianiem swoich osiągnięć sportowych. Może się sprawdza na wycieczkach i może dla osób o słusznej posturze i wadze. Nie dla przeciętnego/wysokiej klasy maratończyka/zawodnika xc .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
ChuckNorris napisał/a: Jakiś dowód? Kiedy ostatnio jeździłeś na przełajówce? Bo ja wczoraj :> Nie wiem, co może być niezoptymalizowanego w przełożeniu 34/28 A po co opona 2,2"? Jeździłem na uczciwych 35mm. W góralu nie przekraczam 2" a najlepiej czuję się na 1,8-1,9". No i co z tego, że wysokie? Po co jeździć na za dużym rowerze, skoro można jeździć na rowerze w sam raz? :> W sam raz dla dziecka osoba powyżej 175cm lepiej wygłada na 622mm. Pozatym czmeu wg ciebie 559mm jest idealne? ;> Ach... więc wchodzimy w to, na czym się dobrze wygląda. To ja myślę, że 26" wygląda zdecydowanie najlepiej - w końcu Niki Gudex jeździ na 26". Nie mówię, że jest idealne. Na 26" jeździ mi się dobrze a kamienie i korzenie nie są dla mnie problemem. A jeśli są, to ogranicznikiem nie jest dla mnie sprzęt a niedoskonała technika jazdy. Skoro własnie to wybierz się na testy Bo raczej to testy wybiorą się do mnie niż ja do testów. A kto to taki? Zasadnicze. Fakt, jakiego sprzętu (bardziej niż o konkretne firmy chodzi o tendencje, ustawienia itd) używają topowi zawodnicy może być istotną podpowiedzią dla amatora, w którą stronę się kierować. Podpowiedzi dotyczące rozmiaru ramy, doboru przełożeń, typu ogumienia, pozycji na rowerze itd. Jak Absalon na to wsiądzie i wygra, to może się zastanowię, czy to ma sens. Jeśli za to wsiądzie i przegra, to może znaczyć, że coś jest nie tak.czyli ważne dla ciebie jest kto na czym wygrywa? A może własnie taki image tworzy producent, żeby sprzedac dany towar? Tak, to na czym kto wygrywa ma zasadnicze znaczenie. Zważywszy na fakt, że topowi zawodnicy mają dostęp do topowego i niemal porównywalnego sprzętu, liczą się niuanse, właśnie takie, jak rozmiary, ustawienia itd. Przypadek Absalona jest tym ciekawszy, że po pierwsze to najlepszy kolarz xc na świecie a po drugie jego sponsor ma w ofercie model analogiczny do tego, na jakim wygrywa, tyle, że na kołach 29". A mimo tego Absalon go nie stosuje. Pytanie, dlaczego? Swoją drogą, skoro jego sponsor ma w ofercie tłentinajnera i jest to ponoć takie wspaniałe, to czemu Absalon się na tym nie ściga? :> . Moze mu nie płaca za ściganie się na 29erze tylko na 559mm. Zresztą zpaytaj na mtbr tam znajdziesz odpowiedź wsród praktyków. Nie mam zamiaru pytać na mtbr. Wystarczająco długo czytywałem tamtejsze fora by wiedzieć, że nie są one w żaden sposób reprezentantywne. Tutaj masz moja opowiedź na równie "mądre " pytanie MarkaB Dlaczego mądre wziąłeś w cudzysłów? Z tego, co widzę, to na napieraj.pl zostałeś głównie zjechany za bycie talibem i nie udzieliłeś zbyt wielu sensownych odpowiedzi poza "ja uważam, że tak jest lepiej". A pytanie MarkaB, kimkolwiek by on nie był (swoją drogą miło jest wiedzieć, z kim się rozmawia - tu taka mała żaluzja) nie jest pozbawione sensu. Doświadczenie kogoś, kogo można uznać za autorytet jest w kwestiach, które w większości są oparte na delikatnych i subiektywnych odczuciach jest sprawą dość istotną. Niewykluczone, że gdyby wspomniany Absalon wygrał mistrzostwo świata na Almie 29", można byłoby się nad kwestią zmiany zastanawiać. Ale że nie wygrał, to nie ma nad czym. Co więcej, nawet na nim nie wystartował. Pamietaj iż zawodowcy traktują jazdę jak pracę. I to jest koronny argument za tym, że to oni, a raczej ludzie, którzy za nimi stoją, mają rację. A nie Ty. Juz sporo jest 29 calowców w europie i stanach na zawodach- cześciowo możesz je pomylic za granica z rowerami krosowymi tzw. przełajówkami. Zdefiniuj rower "krosowy" i przełajówkę. Obawiam się, że mówimy o dwóch różnych rzeczach. Sądziłem że myslisz outside the box. Co za problem dla producenta w zwinięciu rawki 24"? takie same rawki w rozmiarze 24" byś miał lżejsze i byś przegrał z cięższymi 26, zkolei które zostaną w tyle za 29" Rozmawiamy o tym, co jest a nie o tym, co mogłoby być. Należy zwrócić uwagę także na fakt, iż rower nawet z małymi kołami dla większego człowieka będzie cięższy z racji większej ramy. Zasugeruj w takim razie rozmiar klasycznej ramy xc do koła 26" dla proporcjonalnie zbudowanego mężczyzny 178-180cm wzrostu. W centymetrach. Więc pytam czemu uważasz, że 559mm jest idealne Nie uważam. Uważam jedynie, że niewykluczone, iż 29" nie jest idealne :][/quote] Nie ma idelanego reozmiaru koła. Przy okazji, choć to jest rzecz do sprawdzenia, ponieważ OIDP UCI tego zakazała. Team Once wraz z wprowadzeniem Giantów TCR na szczególnie trudne, górskie etapy stosował rowery z kołami 26", które miały dawać przewagę właśnie w górach. OIDP projekt upadł z jednej strony z powodu UCI a z drugiej ze względu na spore koszty "zmiany systemu" oraz niekompatybilności z neutralnymi serwisami. Ale nawet na szosie pojawiła się koncepcja zmniejszenia koła. ICMPTZ? http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
|
Axi napisał/a: Czytaj między wierszami. Większe koło jakie maksymalnie wrzucisz do tej pory było 29" do 17,5 " ramy jak widać udaje się to również z mniejszymi ramami nawet 14" za sprawą wiekszego offsetu amortyzatora jak i mniejszego mozliwego kąta głowki dla 29 cali. Z zalet wiekszych kół może korzystać również mniejsza osoba. Nie widze tu sprzeczności. No widzisz, większość sportowców jest raczej szczupła i lekka jak na swój wzrost, i właśnie potrzebują koszulę z dłuższymi rękawami (większa rama), ale o tej samej objętości (bez wzrostu masy roweru, co się w przypadku 29er dzieje). To smao się dzije w stosunku do rowerku dziecięcego, a na nim nie jeździsz np. 24" Żle porównujesz. Objętość to nie będzie rozmiar koła. Wieksza rama podnosi środek ciężkości, wręcz wymagane są większe koła dla bezpieczeństwa. Większe koła= niżej środek cięzkości, gdyż (pisze to juz chyba po raz setny w wielu wątkach) korbowód jest niżej w stosunku do piast. Dodatkowo masz zalety większych kół. To rozwiązanie może jest dobre dla osób wysokich i ciężkich. Zresztą nawet w bB które chwaliłeś za porządny raport napisali, że dla ludzi o wzroście co najmniej 175cm. Chwaliłem, za porządny raport wszak nigdzie nie pisałem, że nie ma tam błędów np. brak opisu offetów, które własnie otwierają droge mniejszych do 29erów. Przeczytaj mój artykuł jest poprawiony i jest tam więcej informacji. Amerykanie zawsze byli dziwni. Samochody też lubili duże i dużo palące... do czasu jak benzyna nie zaczęła kosztować ponad 80-90$ za baryłkę... No właśnie dałeś się nabrać bo MTB to wynalazek z USA. Jeśli faktycznie 29er są takim rozwojowym rynkiem, to firmom zależałoby aby sprzedać jak najwięcej zanim rynek się nasyci i właśnie promowały by to rozwiązanie. Chyba nie czytasz twnetynineiches.com było tam to tłumaczone i wałkowane. Friam rowerowa = przedsiębiorstwo stworzone dlazarobku. Po co promować np. OLED skoro LCD jescze dobrze nie zarobiły? Po co promować 29" żeby wsyzstkie 26" wycofac z produkcji, by stracić patenty, by stracić linie produkcyjną, zastanów się. To bedzie postepoiwac dość powoli mimo oczywistych zalet. Jeśli faktycznie 29er dawałby 14% przewagi, to zaraz by zawodnicy na niego wsiedli, mogli by odchudzić swoją aptekę a i tak być pierwszymi. Mimo dopuszczenia 29er do startów w zawodach jakoś na podium ich nie widać. Bardzo płytka uwaga wręcz powierzchowna. 29ery nie są produkowane przez wsyztskich producentów i nie teraz mają być produkowane, gdyż utracone by były już dawno zamówione ramy, opony amortyzatory, które często są produkowane na zamówienie dla konkretnych producentów. Także jak widzisz jesteś moze i dobrym rowerzystom ale o rynku wiesz nie wiele. Wniosek jest prosty - to nie jest dobre rozwiązanie dla przeciętnej osoby zainteresowanej poprawianiem swoich osiągnięć sportowych. Może się sprawdza na wycieczkach i może dla osób o słusznej posturze i wadze. Nie dla przeciętnego/wysokiej klasy maratończyka/zawodnika xc Wręcz przeciwnie, ludzie pisza iz poprawili swoje wyniki, jeżdżą stabilniej bezpieczniej i wygodniej. Ponadto po zmianie opon na krosowe np. 35mm masz maszynę do treningów na szosę. Znowuż jestes kolejną osoba, która nie ma doswiadczenia w tym względzie a wygłasza osądy i w ten sposób zniecheca potencjalnych czytających. Chcesz sie dowiedzieć jak jest ? Idź na tamto forum i zadaj takie pytanie w jedym z kilkudizesięciu tego typu juz istniejących. Tam jest wszystko wyjasnione + poczytaj linki, które załączyłem. "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
|
ChuckNorris napisał/a: Jak sama nazwa wskazuje, do jazdy po szosie służy rower szosowy. Ewentualnie przełajowy może się nadawać na nasze wspaniałe drogi, skoro niektórzy zawodnicy jadą na przełajówkach w Paryż - Roubaix. Czy w nazwie 29er gdziekolwiek jest napisane, że to rower do jazdy po szosie? Poza tym 35mm to dość szeroka guma jak na szosówkę :> Tam jest wszystko wyjasnione + poczytaj linki, które załączyłem. Wybacz, ale Twoja, nieco rozwlekła, retoryka nie zachęca do odwiedzania stron współwyzanwców. http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
|
mt_jr napisał/a: Węższa, nieprzystosowana do mtb. O konkrety pytaj tam gdzie nie lubisz. Na to konktretne pytanie nie potrafię odpowidzieć. Zwykłe trekingowe zmieniaja sie w ósemkę, tez suzkaj tam. Mam ci zdjęcie załączyć rawki w ósemke ? daruj mi A po co opona 2,2"? Jeździłem na uczciwych 35mm. W góralu nie przekraczam 2" a najlepiej czuję się na 1,8-1,9". Wjedź w teren prawidziwy góry na 1,8" i 2,2" to się przekonasz- brak ci praktyki i zorzumienia tematu. Ach... więc wchodzimy w to, na czym się dobrze wygląda. Znowuż źle rozumujesz. Wyglad to nie wszytsko liczą się walory jezdne. To ja myślę, że 26" wygląda zdecydowanie najlepiej - w końcu Niki Gudex jeździ na 26". Nie mówię, że jest idealne. I co z tego co kto na czym jeździ? To tobie ma być dobrze także na 29erze. On jeździ bo tak mu płacą. Na 26" jeździ mi się dobrze a kamienie i korzenie nie są dla mnie problemem. A jeśli są, to ogranicznikiem nie jest dla mnie sprzęt a niedoskonała technika jazdy. No i nie masz racji. Nie wiesz o ile łatwiej byś te przeszkody pokonywał na większym kole- znowu wychodzi twój brak jakiegokolwiek kontaktu z tym kołem powtarzam sprawdź linki do tematów czy ktoś kiedyś wrócił z 29era lub jak trafiłeś na 29era- tam jest całe multum właśnie o tym. 26" zawsze wpadnie w 28" dziurę http://twentynineinches.com/20…gy-of-the-ride/ cytat z autorytetu Mike Curiaka Heya Mark- Thanks for taking the time to give details on G2 in a well-thought-out manner that chimps like me can understand. It’s rare that I feel the need to chime in on these things, but something about your article compelled me to write. And that something is the word “problem”. You qualified your use of the word a few times over with broad based disclaimers, but that doesn’t really change what you’ve done overall. And what is *that* you ask? Simply, you’ve called into question that which some of us ‘early adopters’ have *LOVED* about 29″ers since way back when: the ‘detwitchification’ of the bike! Call ‘em slow, call ‘em sluggish, call ‘em barge’s. Call ‘em wagon wheelers or anything else you want. They handle differently from 26″ bikes and that bit of perspective is necessary and beneficial. But ‘problem’? That’s a piece of perspective that is rider, bike, trail, and situation based, and calling it a ‘problem’ across the board is not just inaccurate, it’s plain false. The shoe just doesn’t fit. You said yourself that what G2 does is to make a big wheeled bike handle more like it has 26″ wheels. Many of us left that format dead and dying on a mountainside for good reason: it sucked. We threw suspension and more suspension at it. Bigger tires, faster tires, and tubeless tires. As you’re well aware, none of the band aids we applied to the smaller wheels could cover up the suppurating wound of their inferiority. I’ve said it before and I’ll say it again: No amount of suspension can keep a 26″ wheel from falling into a 28″ hole. Instead of using the word ‘problem’, I think ’solution’ is far more appropos. The increased trail, increased stability, and increased gyroscopic inertia of the big wheels have all increased the pleasure I derive from riding a bicycle. I fail to see a problem with that. I applaud Fisher’s efforts and commitment to evolving and improving the breed, and while I’m sure there are some out there whom will benefit from G2, I ain’t buying. Best, MC Bo raczej to testy wybiorą się do mnie niż ja do testów. Życzę ci tego, nawet w Krakowie mozna potestować używają topowi zawodnicy może być istotną podpowiedzią dla amatora, w którą stronę się kierować. Podpowiedzi dotyczące rozmiaru ramy, doboru przełożeń, typu ogumienia, pozycji na rowerze itd. Pozycji tak, ustawień tak, roweru ani osprzętu NIE- to jest własnie co jest promowane. Jak były tarcze to jeźdizli na tarczach a jak carbon to na carbonie - oczywiście mówię w uproszczeniu. Tak, to na czym kto wygrywa ma zasadnicze znaczenie. Zważywszy na fakt, że topowi zawodnicy mają dostęp do topowego i niemal porównywalnego sprzętu, liczą się niuanse, właśnie takie, jak rozmiary, ustawienia itd. A moze on sam nie testował 29era? a może nie ma go jeszcze promowac? Może on twierdzi tak jak ty? Przypadek Absalona jest tym ciekawszy, że po pierwsze to najlepszy kolarz xc na świecie a po drugie jego sponsor ma w ofercie model analogiczny do tego, na jakim wygrywa, tyle, że na kołach 29". A mimo tego Absalon go nie stosuje. Pytanie, dlaczego? Jestem pod wrażeniem jego osiągów, a dlaczego nie stosuje? Napisz do niego maila Było juz kilka artykułów o tym jak maratończycy przechodzą powoli na 29ery. Pozatym piszesz jakbyś był z 2001 wtedy w usa pisano takie rzeczy. Chcesz sie dowiedzieć coś więcej to maszeruj na mtbr.com/29er i zadaj tam takie pytanie i podaj link jak już ktoś odpowie.Dlaczego mądre wziąłeś w cudzysłów? Z tego, co widzę, to na napieraj.pl zostałeś głównie zjechany za bycie talibem i nie udzieliłeś zbyt wielu sensownych odpowiedzi poza "ja uważam, że tak jest lepiej". podaj przykład doświadczenie kogoś, kogo można uznać za autorytet jest w kwestiach, które w większości są oparte na delikatnych i subiektywnych odczuciach jest sprawą dość istotną. Mylisz się MarekB nie ma żadnego doświadczenia z 29erami. Różnice w 29erach i krosach masz tutaj http://www.forumrowerowe.org/i…81&st=0&start=0 Niewykluczone, że gdyby wspomniany Absalon wygrał mistrzostwo świata na Almie 29", można byłoby się nad kwestią zmiany zastanawiać. Ale że nie wygrał, to nie ma nad czym. Co więcej, nawet na nim nie wystartował. A nie przyszło ci do głowy że może geometria Almy nie jest w 100% dobra- z tego co wiem tam jest Reba 38mm offsetu= krówka, albo on się na tym nie zna nie umie jeździć albo bał się że dętki nie znajdzie na wyścigu. Zapytaj go. I to jest koronny argument za tym, że to oni, a raczej ludzie, którzy za nimi stoją, mają rację. A nie Ty. Wjechałem ci na mabicję widzę, ja nigdy nie twierdizłem że ja mam rację tylko, że oni maja rację - ci którzy promuja 29ery i je produkują jak i ci którzy na nich jeżdżą. Zdefiniuj rower "krosowy" i przełajówkę. Obawiam się, że mówimy o dwóch różnych rzeczach. poddaję się nie znam na tym wszak linku który podałem wyżej są ludzie którzy ci to wytłumaczą ![]() Rozmawiamy o tym, co jest a nie o tym, co mogłoby być. Tj. niechcesz przyznać że na lżejszej rawce zrobionej z tych samych materiałów 24" byś przegrał pomimo mniejszej wagi? Zasugeruj w takim razie rozmiar klasycznej ramy xc do koła 26" dla proporcjonalnie zbudowanego mężczyzny 178-180cm wzrostu. W centymetrach. Sam mówiłes że nie mam racji więc czemu pytasz i do czego ci potrzebna jest ta odpowiedź? ![]() 26 cali mnie nie interesuje równie dobrze mógłbyś mnie pytac o 24" lub 20". Przy okazji, choć to jest rzecz do sprawdzenia, ponieważ OIDP UCI tego zakazała. Team Once wraz z wprowadzeniem Giantów TCR na szczególnie trudne, górskie etapy stosował rowery z kołami 26", które miały dawać przewagę właśnie w górach. Wymien mi wady i zalety 650B=584mm=27,5" skoro uważasz że 26" jest idealne. Ale nawet na szosie pojawiła się koncepcja _zmniejszenia koła_. ICMPTZ? Czemu więc jeżdżą na większym? Marku otwóż książkę od fizyki klasa 6 i 7 znajdź rozdział o kole o przekładnich, dźwigniach itp. Nie obraź się, ale większośc tego co piszesz to bełkot bynjamniej nie marketingowy, co upartość i konserwatywność homofoba. Jeden test z porządnym 29erem załatwiłby twoje wątpliwości. Co do linków to nie będę ich każdemu kto chce polemizować powielał na każdej stronie po 100 razy, na 4 stronie tego wątku masz jak byk z opisem wystarczy kliknąć. "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
Darek ![]() Posty: 271 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 lip 06 |
|
![]() |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Kliknij w linki, zobacz linki, przeczytaj co jest pod linkami. Jeden wielki "bełkot marketingowy". ![]() Dodane dnia 06 Styczeń 2008 21:37:18 ChuckNorris napisał/a: Za stabliność to ja serdecznie podziękuję, zupełnie nie można sobie pojeździć w terenie. Toczy się wolno i stabilnie taka krowa zamiast dynamicznie podążać za zakrętami wąskiej ścieżki. ChuckNorris napisał/a: I dalej mam blaty mtb za małe do jazdy po szosie. A twardszych też nie da rady założyć, bo rozpędzenie większego (cięższego) koła wymaga więcej siły. Chcesz mieć większy pęd - załóż cięższe gumy, i zobacz czy tak dużo lepiej się jedzie w terenie lub pod górę. ChuckNorris napisał/a: Ile Ci płacą za promowanie tamtego forum? Wyżej napisałem co myślę o odsyłaniu kogoś do linków - robisz im reklamę. Pozdrawiam |
|
|
| |
|
Po pierwsze misiu kolorowy waż słowa. Po drugie, podpisz się imieniem i nazwiskiem - rozmawianie z anonimem jest bezsensowne.ChuckNorris napisał/a: Przełajowcy nie jeżdżą na obręczach trekkingowych. A po co opona 2,2"? Jeździłem na uczciwych 35mm. W góralu nie przekraczam 2" a najlepiej czuję się na 1,8-1,9". Ok, jestem ciemna masa, ale tego nie kupuję. Pokaż mi dobrą, wyczynową oponę MTB/Marathon w rozmiarze 26x2,2". Baloniasty fast fred się nie liczy. Ach... więc wchodzimy w to, na czym się dobrze wygląda. I śmiesz komuś zarzucać brak znajomości tematu? ROTFL. Na 26" jeździ mi się dobrze a kamienie i korzenie nie są dla mnie problemem. A jeśli są, to ogranicznikiem nie jest dla mnie sprzęt a niedoskonała technika jazdy. ROTFL po raz kolejny. Nie wiem o ile łatwiej bym pokonywał przeszkody, w sytuacji, w której już je pokonuję bez większego trudu. Ciekawe... Bo raczej to testy wybiorą się do mnie niż ja do testów.Życzę ci tego, nawet w Krakowie mozna potestować Potestowanie to więcej niż kilkunastokilometrowa przejażdżka. Jestem pod wrażeniem jego osiągów, a dlaczego nie stosuje? Napisz do niego maila Napiszę, jak zacznie stosować. Póki co nie mam wątpliwości. Było juz kilka artykułów o tym jak maratończycy przechodzą powoli na 29ery. Pozatym piszesz jakbyś był z 2001 wtedy w usa pisano takie rzeczy. Chcesz sie dowiedzieć coś więcej to maszeruj na mtbr.com/29er i zadaj tam takie pytanie i podaj link jak już ktoś odpowie. Raczej chciałbym, abyś to Ty streścił mi to w kilku słowach, podając daty i nazwiska maratończyków (w sensie zawodników), którzy z sukcesem przesiedli się na 29" w związku z czym ich wyniki osiągnęły progres. Różnice w 29erach i krosach masz tutaj Tak jak myślałem, mówimy o dwóch różnych rzeczach. A raczej Ty nie masz pojęcia o czym ja mówię. _Nigdzie_ nie wspomniałem o rowerze "crossowym" (czyli mówiąc oględnie, nieco usportowionym rowerze turystycznym), za to mówiłem o rowerze _przełajowym_. Wiesz, co to jest rower przełajowy? A nie przyszło ci do głowy że może geometria Almy nie jest w 100% dobra- z tego co wiem tam jest Reba 38mm offsetu= krówka, albo on się na tym nie zna nie umie jeździć albo bał się że dętki nie znajdzie na wyścigu. Zapytaj go. Ale nie rozumiesz, że to nie ja mam o cokolwiek pytać lub udowadniać, tylko Ty? Najchętnie w sposób zwięzły i zrozumiały. I to jest koronny argument za tym, że to oni, a raczej ludzie, którzy za nimi stoją, mają rację. A nie Ty. Zasugeruj w takim razie rozmiar klasycznej ramy xc do koła 26" dla proporcjonalnie zbudowanego mężczyzny 178-180cm wzrostu. W centymetrach. Jeśli nie potrafisz wskazać właściwego rozmiaru roweru klasycznego, to w jaki sposób chcesz dobrze dobrać alternatywny rozmiar 29"? Przy okazji, choć to jest rzecz do sprawdzenia, ponieważ OIDP UCI tego zakazała. Team Once wraz z wprowadzeniem Giantów TCR na szczególnie trudne, górskie etapy stosował rowery z kołami 26", które miały dawać przewagę właśnie w górach. Nie uważam, że jest idealne. Po prostu, w ramach pokazania innego punktu widzenia przypomniałem, że w tak konserwatywnym środowisku, jakim jest szosa, również pojawiły się pomysły zmiany rozmiaru koła. Powody odejścia od tego rozwiązania podałem. http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
|
AxiRaczej jak widać się nie udaje. Zupełnie traci się przyzwoitą geomterię. rozwiń, według mnie nie traci. tobie sie tak wydaje bo całe życie jeździsz na 26" a ludzie na 29" uważaja, iz te kółeczka sa dziecinne i nie moga uwierzyć że tyle lat na nich jeździli i teraz nigdy na nie nie wracają. niezależnie jakie koła założymy. Co z tego że korby są niżej względem osi kół, jak i tak są tak samo wysoko względem gruntu. A przecież środek ciężkości układu rower-rowerzysta jest istotny względem ziemii. Ten punkt to trzeba każdemu tłumaczyć wszedzie. Mówimy ośrodku ciężkości, a nie wysokości nad ziemią, wszak niektórzy nigdy tego nie pojmą- polecam fizyka. Niestety wymagasz niemożliwego. Artykuł zaczyna nudzić po przeczytaniu 20%. To jest tasiemiec jak moda na sukces. Dobre może dla starych babć, ale dla przeciętnej osoby raczej żałosne. a może poprostu nie potrafisz go zrozumieć? Sądząc o towim mniemaniu co do środką ciężkości to nie potrafisz. To jest dla kreatywnych, a nie dla potrafiących jedynie pedałować no offence oczywiścieWręcz przeciwnie, najistotniejsza. W końcu polecasz te rowery m.in. osobom, dla których liczy się wynik. Skoro nie jest dla firmy problemem robić pojedyncze egzemplarze ram ustawione pod jednego zaledwie zawodnika, dlaczego miałoby być problemem zrobić takową w innym rozmiarze To było wałkowane na twentynineinches.com tam administrator- wieloletni zawodnik i wspópracujących jako tester na targach odpowiadał na nie. Na rzeczone pytanie tak odpowiadał. chcesz wiercić dalej ten problem? Po zmianie opon na krosowe dalej mam blaty mtb i amortyzator, nie mam baranka - do jazdy po szosie jest szosówka. Kompromitacja, rozbawiłeś mnie a na jak tak zrobisz na 559mm to masz baranka ? czytaj ze zrozumieniem.Widzisz, tak się składa, że też nie masz doświadczenia w tym względzie, a jedyne co to w kółko odsyłasz do kolejnych linków. Tak, ja od początku pisałem że jestem teoretykiem, natomiast odnosniki jakie podaję nie dotyczą teoretyków. Rozumiesz? Wygląda na to, że polecasz rozwiązanie co najwyżej do turystki... zwłaszcza że większa rama i większe koła nie są w stanie utrzymać sztywności bez zwiększania ciężaru. Tak 26" musisz zwiększyc swój cięzar żeyb utrzymac sztywność 24", więc czemu jeździsz na cięższym 26"? Czy wiesz jakie zalety daje większe koło? Wiesz, ze rekompensują te pomniejsze wady? Jak ze ślepym o kolorach. "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
ChuckNorris napisał/a: Wybacz Czak ale jesli komuś chcesz zarzucić brak praktyki w terenie to źle trafiłeś... www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
|
mt_jr napisał/a: Tyle lat jeździsz a tak mało wiesz. Im dłużej na 26" to tym mniej wiesz o 29erach. Ok, jestem ciemna masa, ale tego nie kupuję. Pokaż mi dobrą, wyczynową oponę MTB/Marathon w rozmiarze 26x2,2". Baloniasty fast fred się nie liczy. 26" to dla mnie jak 24" lub 20" ale z 29" to np. Racing Ralph, kilka z Bontragera, Maxxis ignitor generalnie podobnie jak w rozmiarach 26". Jak chcesz testów to mogę ci podac link ![]() Raczej cieżko będzie wcisnąc do roweru krosowego czy przełajowego 53-56mm wez pod uwage miejsce na błoto i ogólny prześwit.To ja myślę, że 26" wygląda zdecydowanie najlepiej - w końcu Niki Gudex jeździ na 26". Nie mówię, że jest idealne. To prosze bardzo rejestrujesz się i przeglądasz zajmie ci to kilka godzin bo zdjęc od groma po zalogowaniu się http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=4274 i dalej http://forums.mtbr.com/showthr…ght=action+shot po czym wchodzisz na dowolny rysunek 26cali np. ten http://www.fisherbikes.com/bik…hifi-pro-carbon i teraz rzkeniesz czy dalej dobrze 26" wyglada bo dla kilku osób nawet z rowerowania to małe kichy. I śmiesz komuś zarzucać brak znajomości tematu? ROTFL. Czyżbyś sięznał na 29 cali? ![]() ROTFL po raz kolejny. Nie wiem o ile łatwiej bym pokonywał przeszkody, w sytuacji, w której już je pokonuję bez większego trudu. Ciekawe... czyżby, czujesz że po nich przejeżdżasz, nieprawdaż? sądzisz że jest tak dobrze że lepiej nie mogło by być iwesz ile energi tracą twoje koła wpadając na przeszkody? policz to teraz na korzyść 29era, jak żes taki obyty w temacie. Potestowanie to więcej niż kilkunastokilometrowa przejażdżka. ale może kilkudizesięcio, kto wie. Napiszę, jak zacznie stosować. Póki co nie mam wątpliwości. Napisz jak zacznie stosować. Faktycznie guru. Dopóki nie zacznie stosować to nie testuj bo i tak źle ci się będzie jeździć na dużych kołach. Za to jak on pojedzie na 24" to ty tez wygrasz tak Raczej chciałbym, abyś to Ty streścił mi to w kilku słowach, podając daty i nazwiska maratończyków (w sensie zawodników), którzy z sukcesem przesiedli się na 29" w związku z czym ich wyniki osiągnęły progres. wybacz musisz poszukać sam nie jestem kroniką wystarczająco duzo informacji znajdziesz wl inkach które podałem Tak jak myślałem, mówimy o dwóch różnych rzeczach. A raczej Ty nie masz pojęcia o czym ja mówię. 26", krosy, przełaje i trekingi mnie nia bawią ![]() Wiesz, co to jest rower przełajowy? Oświeć mnie zatem. Ale nie rozumiesz, że to nie ja mam o cokolwiek pytać lub udowadniać, tylko Ty? Najchętnie w sposób zwięzły i zrozumiały. Ja już większość rzeczy o kole napisałem, a od udowadniania są producenci, albo praktycy stamtąd skąd nie lubisz. Jeśli nie potrafisz wskazać właściwego rozmiaru roweru klasycznego, to w jaki sposób chcesz dobrze dobrać alternatywny rozmiar 29"? Tak jak pisałem 26" to pomyłka, wypadek przy pracy, żadna klasyka. Potrafisz dobrać telewizor czarnobiały? Nie to jak kupisz sobie wypaśny LCD jak nie nasz się na klasyce? Mogę zasugerować dany rozmiar dla danej osoby. np. 185cm to będzie 19-20 rama na 29erze. Po prostu, w ramach pokazania innego punktu widzenia przypomniałem, że w tak konserwatywnym środowisku, jakim jest szosa, również pojawiły się pomysły zmiany rozmiaru koła. Powody odejścia od tego rozwiązania podałem. W szosie jak i w MTB pojawi się rozmiar około 32"- prototypy już rzkeomo sa gotowe. @ Skolizoza brak praktyki na 29erze Im kto więcej jeździ na 26" tym bardziej wydaje się mu ten rozmiar jedyny i własciwy i nie ma nic innego leszego, ba nawet nic nie może być. Nie daj Boże części tytanowe i opony dmuchane helem ![]() To jest własnie dyletant. Dla mnie to jest zacofanie i xenofobia "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
| skrzynia Posty: 566 Miejscowość: bikegaraż Dołączył: 29 lip 06 |
|
ChuckNorris napisał/a: Po pierwsze, osobą, której brakuje praktyki, jesteś raczej TY Chuck niż inne osoby udzielające się w tym wątku. Po drugie, w zeszłym roku przejechałem w terenie kilka tysięcy km przełajówką, w której mam szosowe koła Fulcrum. Zaliczyły m. in. kawałek po korzeniach na flaku, bo przy sporej prędkości złapałem snake'a i ciężko było wyhamować. Przód wtedy wycentrowałem, i na dzień dzisiejszy koła są całe i proste. Po trzecie, to trochę mi się chce śmiać z Ciebie Chuck. Twoje posty mają taki ton, jakbyś zajeździł po 10 rowerów każdego rodzaju, od 24" do 29". Bez obrazy, ale IMHO Twoje teoretyczne wywody czasami mijają się z prawdą. PS. Nie musisz mi odpowiadać postem, którego lektura zajęła by mi godzinę lub więcej. Nie zamierzam dyskutować, po prostu wyraziłem swoje zdanie. Może wyciągniesz jakieś wnioski... |
|
|
| |
|
|
Chucku - anonimie: Ale poza tym, że nie chcesz, to potrafisz czytać ze zrozumieniem i odpowiadać na pytania, prawda?
http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
| Clyde Posty: 16 Miejscowość: Kraków Dołączył: 7 paź 06 |
|
ChuckNorris napisał/a: Tak właśnie, tylko 32"! W życiu na tym nie jeździłem, ale tylko 32"!!! 29 calowe kółeczka są dla dzieci! (Trochę większych, ale jednak). Zaraz walnę Wam cytatami, zdjęciami i linkami na pincet stron, chcecie? Wieeem, że chcecie. ;> |
|
|
| |
|
Clyde napisał/a: Pożądamy! Czekam na nowy sprzętowo-onanistyczny orgazm!!!!! http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
|
skrzynia napisał/a: juz pisałem o tym w poprzednich postach. A tutaj nie ma nikogo z dosiadczeniem na 29 cali, nieprawdaż? Jak osoba która na oczy nie widział tgo sprzetujest w stanie coś o nim rzec i wygłaszać opinię przecząc tym wsyztskim jeżdżacym na tych kołach? Tak pytam z ciekawości. Twoje teoretyczne wywody czasami mijają się z prawdą. Otóż nie, po pierwsze nie moje i nie teoretyczne tylko ludzi do których wypowiedzi podaję odnośniki. To jest podstawowa różnica. Axi Za stabliność to ja serdecznie podziękuję, zupełnie nie można sobie pojeździć w terenie. Toczy się wolno i stabilnie taka krowa zamiast dynamicznie podążać za zakrętami wąskiej ścieżki. Wszak jest inaczej tutaj. Sorry, ale nie masz pojęcia o czym mówisz. http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=363990 "Until you get two suspended 29er wheels under your ass you aint riddern nothing yet." |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |
.
wszak niestety tez wysokie
.