Podkładki do korby SRAM ?

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 16-07-2013 00:17 Podkładki do korby SRAM ?
Jakiś czas temu kupiłem na allegro korbę SRAM X.9 do zwyklego suportu GXP który już miałem. Na osi korby była taka podkładka w kształcie fali (jak na fotce poniżej).
Zastanawiam się czy:
1. pochodzi ona oryginalnie z tego zestawu ?
2. jeśli tak to, gdzie ją w takim wypadku zamontować ?
a) czy na osi pomiędzy prawą korbą z zębatkami a osłonką łożyska ?
b) czy na osi pomiędzy lewą korbą a osłonką łożyska ?
c) czy może maja być dwie takie podkładki w kształcie fali po obu stronach ?
3. jeśli należałoby ją /je zastosować to jaką miałaby pełnić funkcję ? :)

Czy spotkał się już ktoś z Was z taką podkładką w korbach SRAMa do górala ?
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 16-07-2013 01:01
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 16-07-2013 08:38 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Tak, jak najbardziej ma być i jest z oryginalnego zestawu. Ta podkładka/sprężynka wydaje mi się, że odpowiada za kasowanie ewentualnych luzów. Jednak nie, podkładkę używa się tylko w przypadku pakietu PressFit GXP. Pojęcia nie mam dlaczego akurat tak...
Stosuje się ją tylko po stronie napędu (zatem ma być jedna) i tak jak masz założoną bezpośrednio przy korbie. W zależności od pakietu następna na oś może ale nie musi iść podkładka dystansowa (zwykły alu pierścień), a następnie już osłona łożyska pakietu (jeśli jest luzem) lub pakiet.

Pozdrawiam :)
Axi

Edytowane przez Axi dnia 16-07-2013 16:37
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 16-07-2013 14:10 RE: Podkładki do korby SRAM ?
hmmm, ciekawe . Wielkie dzięki za pomoc B)
p.s
Chyba muszę w takim razie poszukać i kupić jeszcze tą drugą podkładkę na oś 24mm żeby zniwelować odległość na ośce między korbą a osłonką łożyska (bo jest dosyć znaczna - będzie z 0,5cm )
Po zmierzeniu - podkładka "fala" ma około 3mm czyli tamta druga dystansowa musi być około 2mm i średnicy około fi 24,5mm
Edytowane przez szbiker dnia 16-07-2013 14:56
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 16-07-2013 16:31 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Wydaje mi się, że w przypadku klasycznego pakietu szerokość reguluje się podkładkami pod miskami - jedna podkładka ma 2,5mm i u shimano w zależności od szerokości mufy 68/73mm stosuje się jedną (od strony napędu) lub trzy (2 od strony napędu, jedna z przeciwnej). Jak to wygląda przy pakiecie GXP nie wiem, a coś manuala nie mogę znaleźć. Sprawdzę w domu w papierowej instrukcji do korby x.9 i dam znać jak to powinno być.
Szerokość mufy jaką masz?

Dodane dnia 16 lipca 2013 16:32:08

Pakiet masz "firmowy" GXP jak na linkowanym zdjęciu, czy może tańszy zamiennik Accenta ze standardowymi, a nie jakimiś cudowanymi łożyskami?

Dodane dnia 16 lipca 2013 16:36:28

Jednak znalazłem manual on-line i tą pofalowaną podkładkę używa się tylko przy pakietach PressFit GXP, zatem źle napisałem w pierwszym poście.
Luz raczej podkładami pod miski powinieneś zredukować.

Axi

Edytowane przez Axi dnia 16-07-2013 16:36
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 16-07-2013 20:12 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Jeśli chodzi o pakiet to mam oryginalny GXP. Co ciekawe mufa jest długa na 73mm i według tego manuala co podałeś (a konkretnie wg tego fragmentu w zielonych ramkach na rysunku poniżej) nie stosuje się wówczas żadnych podkładek (a wydawałoby się że takie dwie 2,5 milimetrowe pomiędzy mufą suportu a miską łożyska po stronie napędu byłyby jak znalazł :-) )

Axi ,mówisz że masz instrukcję papierową ? i jak tam jest - tak samo jak na elektronicznej ? Jak to jest w ogóle u Ciebie - też Ci odstaje ośka z 0,5cm od pająka korby i nie dochodzi do końca osłonki miski łożyskowej ?
edit : Teraz znalazłem coś że pytałem o te irytujące 0,5cm łysej ośki w 2011 roku na Forum Rowerowym w tym wątku :-) i podobno "ten typ tak ma" i "jestem przewrażliwiony" :) ...teraz jednak jak mi korba pękła to jestem jeszcze bardziej przewrażliwiony ;p i nie mam pewności :|
p.s
Po konsultacjach ;-) moje ostatnie przemyślenia (tezy) na ten temat są następujące :
Podkładka pofalowana wraz z drugą płaską około 2mm (której nie sposób dostać w sklepach w Krakowie :) ) pełnią rolę przytrzymującą/dociskającą osłonkę (a więc także zapewniająca "lepszą szczelność") w miskach suportu łożysk wciskanych (np. PressFit GXP)
Nie są one jednak niezbędnie konieczne w przypadku wkręcanych łożysk (zwykłych GXP).
Wynika to po prostu z faktu innej konstrukcji osłonek łożysk wciskanych i wkręcanych od strony napędu :
Osłonki zwykłego GXP a dokładnie wygląda tak
Osłonki Pressfit GXP (chodzi o tą bez ząbków)

Niemniej, wydaje się że pewnie lepiej byłoby jeśli coś przytrzymywałoby tą osłonkę łożyska w tym zwykłym GXP.

No cóż tak to chyba dziwnie skonstruowali że ośka wystaje po stronie napędu i według SRAMowskiej instrukcji montażu na zwykły GXP nie ma na tej ośce korby NIC ani z jednej ani z drugiej strony i co? (jedynie ewentualnie po 1 podkładce ale pod miski łożysk suportu po obu stronach przy szerokości mufy 68mm)

Edytowane przez szbiker dnia 17-07-2013 12:49
marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 17-07-2013 12:42 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Szbiker - teraz dopiero zauważyłem wątek. Mam pakiet GXP oraz zamiennik Accenta do korby Firex 3.3, ale w tej chwili nie przypomnę sobie ani szerokości mufy ani ilości podkładek. Wieczorem sprawdzę i dam znać.
Świta mi tylko coś w głowie, że do zamiennika trzeba dać jedną podkładkę więcej... Tej falowanej nie potrzebujesz.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 17-07-2013 21:37 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Tak, pofalowanej + płaskiej 2mm niby nie trzeba ale jak się da to pewnie też nie zaszkodzi a może nawet wyjdzie na lepsze ?! ;-)
Ile masz podkładek przy tym zamienniku ? (jaka mufa ?)
Edytowane przez szbiker dnia 17-07-2013 21:38
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 18-07-2013 10:51 RE: Podkładki do korby SRAM ?
W tym zamienniku gxp accenta są łożyska takie jak w pakiecie accenta do shimano (oznaczenie 61805 lub 6805)?

Axi

marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 19-07-2013 09:35 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Ok, sprawdziłem. Mufa 68 mm, przy zamienniku Accenta mam cztery podkładki 2,5mm (po dwie z obu stron). Wydaje mi się, że przy GXP też były podkładki ale mniej (trzy albo dwie - to ostatnie zgadzałoby się z rysunkiem powyżej).

Co do łożysk, to raczej są te same, różnica w pakietach dotyczy tylko średnic wewnętrznych (24/24 Shimano vs. 24/22 Truv). Stąd w zamienniku Truva z jednej strony (strona przeciwna do napędu) jest taka aluminiowo-plastikowy zwężko-kołnierz, którego swoją drogą za cholerę nie mogę wyciągnąć/oddzielić od łożyska.
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 19-07-2013 10:15 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Znalazłem, że Phil Wood robi tego typu adapter, prawdopodobnie będzie pasować do każdego pakietu HT2 konwertując go na GPX, ale nie jest najtańszy, choć metalowy, więc nie powinien się zużywać.

Wydawało mi się, że GXP ma z jednej strony 24mm a z drugiej 23mm, ale możliwe że jednak 22mm... Do tego poza mniejsza średnicą wewnątrzną tego łożyska jest ono szersze o 5mm, ale tylko na wewnętrznym pierścieniu, zewnętrzny ma normalną szerokość. Ale to akurat jakby co łatwiej skompensować niż nietypową średnicę.

Axi

Edytowane przez Axi dnia 19-07-2013 10:17
marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 19-07-2013 11:34 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Ale kombinujesz :)
Ja bym znalazł tuleję, nawet plastikową o śr. zewn. 24 mm i grubości 1 mm i wepchnął w plastikową osłonkę/tulejkę shimano.

Swoją drogą nie widzę sensu takiej konwersji, kto mając korbę i pakiet shimano wyrzuca korbę i zamienia na srama/truva? (szbiker miał już pakiet GXP, więc to nie ten przypadek). Dodam jeszcze, że zębatki do shimano kupisz od ręki w Krakowie a do mojego Firexa były tylko w jednym sklepie internetowym gdzieś w Polsce.

A co do GXP jeszcze:
Do tego poza mniejsza średnicą wewnątrzną tego łożyskaAxi

to czytałem gdzieś, że to łożysko nie ma mniejszej średnicy wewnętrznej, jest takie samo jak z drugiej strony, tylko tak jak w Accencie jest założona tuleja...
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 19-07-2013 11:44 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Ale ja mam korbę SRAMa a nie Shimano i właśnie niechciałbym wyrzucać korby, a móc używać pakietów innych firm.

Accent wiem, że ma redukcję, zwykły GXP słyszałem, że kiedyś też miał redukcję, teraz nie wiem, ja mam akurat GXP typu pressfit i tam jest takie cudaczne łożysko, którego przybliżony przekrój w załączniku:
- na niebiesko zewnętrzny i wewnętrzny pierścień, wewnętrzny ma średnicę wewnętrzną 23/22mm (nie pamiętam która) i już bez żadnych redukcji/tuleji przechodzi przez niego końcówka korby (strona bez zębatek)
- na czerwono położenie uszczelek
- tak naprawdę pod uszczelkami nie ma dostępu do kulek, bo niemal całą przestrzeń wypełnia plastikowy wianuszek je trzymający, co dobitnie utrudnia reanimację tego cudacznego łożyska (ono pada pierwsze, po stronie napędu jeszcze się trzyma)

Szukam alternatyw, bo padł mi już drugi pakiet sram/truvativ w tym sezonie i zaczyna to być trochę irytujące. Owszem, wyjątkowo mokry i paskudny ten sezon, ale mimo wszystko... Jakby znaleźć pakiet ze standardowymi, kupowalnymi łożyskami + jakąś tulejkę to może byłoby to rozwiązanie, żeby padnięcie pakietu rozwiązywać za 10zł (koszt łożysk), a nie 170-220zł (koszt pakietu + wymiany w serwisie - potrzebne specjalne narzędzie do wybicia i prasa do wciśnięcia, ale przecież pressfit są zaprojektowane "dla łatwiejszej wymiany bez konieczności wkręcania misek").

Axi

Axi dodał/a następującą grafikę:

marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 19-07-2013 11:55 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Niech Ci ktoś utoczy tę tuleję redukcyjną i do tego dołóż standardowe łożyska 6805 z gromadzkiej. Nawet jak nie zadziała to będzie w plecy tylko parę złotych :)
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 20-07-2013 14:38 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Łożysko "na żywo", ze zdjętymi uszczelkami. Od strony od której normalnie jest dostęp plastik zupełnie zasłania kulki, od przeciwnej strony (dostęp po wybiciu) kulki są normalnie dostępne - no co za złośliwcy :[ .
Łożysko jest zabezpieczone: zewnętrzną gumową osłonką pakietu, wewnętrzną gumową osłonką pakietu, uszczelką łożyska, ale i tak to wszystko na nic :(.

W łożysku od strony napędu od zewnątrz jest dostęp do kulek, ale ono jakoś dłużej wytrzymuje, choć ma mniej uszczelek (zewnętrzną gumową osłonkę pakietu i uszczelkę łożyska).

Średnica zewnętrzna 37,2mm
Średnica wewnętrzna 22 (22,2) mm
Szerokość zewnętrznego pierścienia 8mm
Szerokość wewnętrznego pierścienia 11,5mm

Axi

Edytowane przez Axi dnia 20-07-2013 14:43
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 20-07-2013 15:24 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Łożysko po rozbebeszeniu i wyczyszczeniu. Widać niesymetryczny wianuszek (wyszarpany siłą z łożyska) blokujący dostęp od strony od której by się przydał. Jest dość ciasno spasowany wokół kuleczek, co utrudnia wyczyszczenie nawet wyjętego łożysko - brud wciąż tam siedzi i utrudnia pracę łożyska.
Szanse na reanimację łożyska zamocowanego w rowerze są zatem zerowe.

Axi

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-08-2013 17:07 RE: Podkładki do korby SRAM ?
No to teraz juz wiem na 100% że funkcją jaką powinna pełnić ta podkładka jest docisk osłonki lożyska :)
...po kilkuset km jazdy na korbie bez podkładki osłonka postanowiła zmienić pozycję :) i co?
p.s
Oprócz tej pofalowanej potrzebna jest jeszcze jedna płaska grubości 2mm ...właśnie zakończyłem szlifowanie takiej na rurę sterową karbonowej 4mm :)

A zatem jeśli dzieją sie takie rzeczy jak na fotce poniżej (odsłonięte łożysko na skutek zabrudzeń które się tam dostały przestało się kręcić) nie jestem w stanie zrozumieć czemu w oryginalnej instrukcji korb na GXP nie ma ani słowa o tych podkładkach. i co?

Edytowane przez szbiker dnia 14-08-2013 19:51
123pla mężczyzna

Dodane 10-06-2015 11:33 RE: Podkładki do korby SRAM ?
Odświeżę trochę wątek : czy wie ktoś czy taka podkładka z tego ostatniego zdjęcia jest gdzieś do kupienia ?
Skocz do Forum: