wymiana napędu MTB - jakie wybrać konfiguracje zębatek shimano XT?

Autor Wiadomość
Lza mężczyzna

Lza
Miejscowość: Iwanowice Dworskie
Dodane 20-06-2017 10:21 wymiana napędu MTB - jakie wybrać konfiguracje zębatek shimano XT?
Proszę o pomoc w wyborze napędu do roweru MTB, bo trochę się pogubiłem.
Chcę kupić napęd shimanowski, z półki XT. Są dostępne typy napędów 1x11, 2x11, 3x11 o kilku różnych dostępnych rozmiarach zębatek i strasznie dużo kombinacji konfiguracji zębatek przez to powstaje..
Którą kombinację powinienem wybrać do jazdy po górach i w lekkim terenie. najczęściej jeżdżę po Beskidzie Niskim, szlakach jury krakowsko-częstochowskiej - głównie drogi polne i szutrowe, po asfalcie raczej mało się poruszam. We wakacje najczęściej roweruję w Alpach, gdzie są bardzo strome podjazdy, ale niezbyt trudne technicznie (drogi i ściezki są równe bez korzeni, kamulców itp, ale strome)
Zależy mi na jak najniższej masie roweru. (mój rower nie przekracza 10kg i chciałbym masę utrzymać lub zmniejszyć jeśli się da) W tej chili mam zamontowany napęd mix starego "czarnego" Deore i XT, 3x9 (system mega 9). Sprawdzał się bardzo dobrze, ale kaseta, suport, korba i przerzutki są dosyć mocno już zużyte i chciałbym wymienić cały komplet napędu na nowy.

# Geocaching rowerowy
# www.opencaching.pl

Axi mężczyzna

Axi
Miejscowość: Kraków
Dodane 21-06-2017 22:34 RE: wymiana napędu MTB - jakie wybrać konfiguracje zębatek shimano XT?
Przy opisie który podałeś zdecydowanie odpada wariant 1x11, bo się nie sprawdzi (zbyt mała rozpiętość przełożeń). Przy aktualnie dostępnych rozmiarach kaset najpewniej wystarczający będzie napęd 2x11 (a jednocześnie wygodniejszy/praktyczniejszy niż 3x11 - mniej dublujących się przełożeń).

Odnośnie wyboru konkretnej konfiguracji, to musiałbyś podać jakie aktualnie masz skrajne tarcze w korbie oraz kasecie (czy korba 22/32/44 czy 24/24/42, kaseta 11-28/32/34 ?) plus pomocniczo wskazówki, czy często używasz najlżejszego/najcięższego dostępnego, i czy byłbyś w stanie poświęcić na rzecz sprawniejszego napędu.

Pozdrawiam :)
Axi

Skocz do Forum: