wymiana napędu MTB - jakie wybrać konfiguracje zębatek shimano XT?
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Lza Posty: 23 Miejscowość: Iwanowice Dworskie Dołączył: 17 mar 13 |
|
|
Proszę o pomoc w wyborze napędu do roweru MTB, bo trochę się pogubiłem. Chcę kupić napęd shimanowski, z półki XT. Są dostępne typy napędów 1x11, 2x11, 3x11 o kilku różnych dostępnych rozmiarach zębatek i strasznie dużo kombinacji konfiguracji zębatek przez to powstaje.. Którą kombinację powinienem wybrać do jazdy po górach i w lekkim terenie. najczęściej jeżdżę po Beskidzie Niskim, szlakach jury krakowsko-częstochowskiej - głównie drogi polne i szutrowe, po asfalcie raczej mało się poruszam. We wakacje najczęściej roweruję w Alpach, gdzie są bardzo strome podjazdy, ale niezbyt trudne technicznie (drogi i ściezki są równe bez korzeni, kamulców itp, ale strome) Zależy mi na jak najniższej masie roweru. (mój rower nie przekracza 10kg i chciałbym masę utrzymać lub zmniejszyć jeśli się da) W tej chili mam zamontowany napęd mix starego "czarnego" Deore i XT, 3x9 (system mega 9). Sprawdzał się bardzo dobrze, ale kaseta, suport, korba i przerzutki są dosyć mocno już zużyte i chciałbym wymienić cały komplet napędu na nowy. # Geocaching rowerowy |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Przy opisie który podałeś zdecydowanie odpada wariant 1x11, bo się nie sprawdzi (zbyt mała rozpiętość przełożeń). Przy aktualnie dostępnych rozmiarach kaset najpewniej wystarczający będzie napęd 2x11 (a jednocześnie wygodniejszy/praktyczniejszy niż 3x11 - mniej dublujących się przełożeń). Odnośnie wyboru konkretnej konfiguracji, to musiałbyś podać jakie aktualnie masz skrajne tarcze w korbie oraz kasecie (czy korba 22/32/44 czy 24/24/42, kaseta 11-28/32/34 ?) plus pomocniczo wskazówki, czy często używasz najlżejszego/najcięższego dostępnego, i czy byłbyś w stanie poświęcić na rzecz sprawniejszego napędu. Pozdrawiam |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |