Wspólne bieganie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| oscar Posty: 178 Miejscowość: Kraków Dołączył: 28 maj 10 |
|
Z wielką radością widzę, że rowerowanie.pl to nie tylko rowery. ![]() Temat, w którym będzie można się umawiać na treningi biegowe lub na Test Coopera Aktualnie na początku tego tygodnia coś mnie strasznie kolano zaczęło boleć. Wczoraj lekka przebieżka, opaska uciskowa, maści wcześniej. Myslę, że w weekend będę na 80-100% sprawny Jak wam pasuje? |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
... dobra ! No to jedziemy z koksem "Geneza testu sięga roku 1968 gdy amerykański lekarz Kenneth H. Cooper opracował go na potrzeby badania sprawności fizycznej amerykańskiej armii. W oryginalne badanie polegało na pokonaniu jak największej odległości podczas 12 minut. Uzyskane rezultaty porównywane są z tabelami, (patrz poniżej) które w zależności od płci, wieku i przebiegniętego dystansu określają sprawność fizyczną. Obecnie istnieje również próba wysiłkowa dla pływania. Na podstawie wyników testu można z dobrym przybliżeniem określić pułap tlenowy (VO2max)." Cooper i inni badacze stwierdzili że istnieje wysoka korelacja wyniku z testu z wydolnością tlenową mierzoną labolatoryjnie (R=0,9 a zatem można określić V02 max z dokładnością do 10%) ! Ponoć VO2 max = (Dystans pokonany w teście Coopera – 504,9) / 44,73 TUTAJ KALKULATOR V02max VO2 max to mówiąc najprościej zdolność pobierania tlenu przez organizm. Wartość tę najczęściej wyrażamy w litrach tlenu na minutę (l/min) lub mililitrach tlenu na kilogram masy ciała na minutę (ml/kg/min). Dane normatywne dla V02max w ml/kg/min bazujące na teście Coopera A zatem kto jest chętny by się przetestować to zapraszamy :-) Do organizacji wiele nie potrzeba - stoper , rower z licznikiem, kreda i kilku chętnych - a może być fajnie :-) Myślę że tor kajakowy który zaproponowałeś Oscar to dobre miejsce. Jeśli kolano przestanie Ci dokuczać to proponuję w takim razie termin : Sobota 22.10. godzina 11:00 Może być ? Ktoś jeszcze jest chętny ? szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 20-10-2011 20:34 | |
|
| |
|
Mi pasuje. Mogę spróbować załatwić kredę, a stoper, to raczej każdy ma w pulsometrze/ zegarku. Jeszcze tylko rower z licznikiem. Jakiś chętny?![]() Z obliczeń wyszło mi, że aby być bardzo dobrym sportowcem, należy mieć prędkość conajmniej 18,5km/h ![]() |
|
|
| |
|
...Z obliczeń wyszło mi, że aby być bardzo dobrym sportowcem, należy mieć prędkość conajmniej 18,5km/h orzesz ![]() |
|
|
| |
|
Niestety dało mi się dzisiaj we znaki siedzenie prawie całą przedwczorajszą noc nad książkami. Jestem słaby, mam gorączkę i ból głowy. W ten weekend raczej nie dam rady pobiec. Jesli się będę lepiej czuł, to mogę o tej 11:00 jutro przyjechać na rowerze i robić jako licznik![]() |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Przy bieganiu bardziej adekwatne niż średnia prędkość jest tempo biegu, na bardzo dobrego sportowca w wieku 20-29 musi wynieść przynajmniej 4:17.5 min/km. Ja na razie "leczę" zakwasy po środowych 7km .
Pozdrawiam |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
Ja bym sobie takie cuś zrobił...ale nie w ten weekend
|
|
|
| |
|
Ja tempem treningowym kwalifikuję się do bardzo dobrego w kategorii wiekowej, ale mam nadzieję na bardzo dobrego sportowca, jeśli będzie OGIEŃ![]() |
|
|
| |
| Roza Posty: 441 Dołączyła: 30 lip 07 |
|
no, no, sami biegacze w tym rowerowaniu ![]() |
|
|
| |
|
W kupie siła jak to mówią Jeśli jesteście chętni na za tydzień no to przełożymy na tego 29 października coby sprawdzić swoje V02max przed Ustawką w Pychowicach ;-) Ja w każdym razie planuję jutro pobiegać (powłóczyć się) spokojnym tempem w Lasku Wolskim około 10:00 (start z Salwatora z pętli jakby ktoś się pisał ;-) ) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 21-10-2011 14:25 | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Cholera ja biegam średnio 10 km/h - wyszłoby mi w cooperze że mam się smarować ziemią
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
W kupie siła jak to mówią Ja jestem za! |
|
|
| |
|
|
Jako że ustawka w Pychowicach została przełożona na sobotę - proponuję zmianę terminu Testu Coopera na niedzielę 30 października na 11:00 Pobiegałem dzisiaj w Lasku Wolskim - mgła sprawiła że było tam magicznie Szkoda tylko że nikt się nie stawił - może innym razem ktoś się zdecyduje ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 22-10-2011 15:35 | |
|
| |
|
Jeszcze nie miałem okazji biegać w Laskiu Wolskim. Muszę spróbować zanim spadnie śnieg! Daj znać kiedy będziesz następnym razem biegł. |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Akurat śnieg w bieganiu po Lasku z reguły specjalnie nie przeszkadza. Jak się tak zastanawiam, to nawet podejrzewam, że częściej biegałem po Lasku po śniegu niż nie po śniegu . Też myślę, że innym razem jeszcze ktoś się zdecyduje .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
Fajnie :-) Będę pisał. Pewnie najbliższe wspólne bieganie będzie możliwe za tydzień w niedzielę na teście ;-) ..chyba że w tygodniu "po robocie" ale szarówka robi się dosyć wcześnie i wówczas trzeba by już wziąć ze sobą czołówkę (jeśli jest to teren). Za tydzień w sobotę 29 października jest Ustawka więc myślę że najbliższy możliwy termin takiego wypadu do Lasku byłby 5 listopada. 6 listopada prawdopodobnie pojadę do Węgierskiej Górki na zawody ale to jeszcze nic pewnego. Ewentualnie można znowu przełożyć planowany na 30 października test i w ten dzień pobiegać terenowo po Lasku Wolskim ?? ;-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 22-10-2011 20:02 | |
|
| |
|
Chodziło mi o to, że magiczne jest bieganie przy tych wszystkich liściach, mgiełce. To ma swój klimat. Inny (inny nie znaczy gorszy) urok ma las zimowy Jeśli chodzi o test Coopera, to się dostosuję. Mi pasuje każdy weekend i piątek po południu. Jeśli będziesz szedł, napisz. Szbiker, a biegniesz tutaj ? | |
| Edytowane przez oscar dnia 23-10-2011 08:48 | |
|
| |
|
... Szbiker, a biegniesz tutaj ?oscar raczej nie bo jest to bieg uliczny a preferuję biegi w terenie ;-) |
|
|
| |
|
Jako że raczej nie jestem w stanie 2 dni po rząd naparzać i na rowerze i biegowo w okresie "roztrenowania" w związku z tym przesuwam lub odwołuję w bliżej niekreślony termin test coopera który miał odbyć się jutro o 11:00 pod torem - nie wiem czy ktoś o tym w ogóle pamiętał ;-) W każdym razie przepraszam zawiedzionych. Jeśli będzie kiedyś wyraźne zapotrzebowanie to myślę że się jeszcze zorganizujemy czy to na bieganie (niekoniecznie po lasku!) czy to na ten test coopera | |
| Edytowane przez szbiker dnia 30-10-2011 00:48 | |
|
| |
|
Ja pamiętałem, ale wczoraj przejechałem sobie prawie 100 km po miesięcznej przerwie i też raczej nie dałbym rady. A na wspólne bieganie możemy się umówić jeszcze do wtorku, albo w jakiś weekend![]() ![]() |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Aktualnie na początku tego tygodnia coś mnie strasznie kolano zaczęło boleć. Wczoraj lekka przebieżka, opaska uciskowa, maści wcześniej. Myslę, że w weekend będę na 80-100% sprawny 

W ten weekend raczej nie dam rady pobiec. Jesli się będę lepiej czuł, to mogę o tej 11:00 jutro przyjechać na rowerze i robić jako licznik

Szkoda tylko że nikt się nie stawił - może innym razem ktoś się zdecyduje 
planowany na 30 października test i w ten dzień pobiegać terenowo po Lasku Wolskim ?? ;-)