Półmaraton Marzanny 18.03.12

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 08-03-2012 00:02 Półmaraton Marzanny 18.03.12
18 Marca odbędzie się IX Półmaraton Marzanny. Wpisowe jest dosyć spore (do 14 marca aż 60zł ) ale planuję spróbować tam swoich sił.

REGULAMIN

TRASA

FORUM

ZAPISY I STATYSTYKI

Więcej

Trasa posiada atest PZLA. Na chwilę obecną zapisało się już 1076 osób. :)
Edytowane przez szbiker dnia 08-03-2012 00:07
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Miejscowość: Nowy Targ
Dodane 08-03-2012 18:39 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
bede, okazja zeby przebiec sie po plaskim ;)

Piwny budda na rowerze.

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 08-03-2012 20:46 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Fajnie że zmienili trasę bo rok temu były ponoć tylko okrążenia wokół Błoń .... będzie co zwiedzać ;-)
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 08-03-2012 22:08 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Przez kilka ostatnich lat były to tylko okrążenia wokół Błoń, także aż jestem zaskoczony taką odmianą.

Pozdrawiam :)
Axi

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 09-03-2012 14:08 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Dokładnie będzie wyglądała tak :

Start / Meta - Krakowskie Błonia (al. 3 Maja)

3 Maja – Focha – alejka Rudawa – Piastowska - 3 Maja – Focha – Emaus – Salwator – Księcia Józefa – Most Zwierzyniecki – Zielińskiego – Tyniecka – Bulwar wzdłuż Tynieckiej – Bulwar Poleski – Bulwar Wołyński – Ludwinowska – Most Retmański – Rollego – Bulwar Podolski – Staromostowa – Kładka Bernatka – Bulwar Kurlandzki – Bulwar Inflancki – Bernardyńska (po I pochylni) – Idziego – Kanonicza – Senacka – Poselska – Planty – Podzamcze – Centrum Informacji Turystycznej – Smok Wawelski – Bulwar Czerwiński (II pochylnią) – Bulwar Rodła – Kościuszki – Kasztelańska – Focha - 3 Maja
p.s.
Na forum "Romano" zamieszcza ciekawe opisy i fotki różnych zabytkowych obiektów na trasie. B) np. Most Piłsudskiego po wysadzeniu przez wojska niemieckie w 1945 r
Już 1111 osób chętnych na zwiedzanie ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 09-03-2012 14:12
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 11-03-2012 23:58 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
W zeszłym roku biegło 415 osób, a po zmianie trasy zapisanych już jest (na dzisiaj) 1180 :) Rzeczywiście bieganie wkoło Błoni nie było zbyt atrakcyjne. Szykuje się fajna impreza. Ja biegnę z kolegami z pracy, będzie wesoło :)
Michu mężczyzna

Michu
Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano
Dodane 12-03-2012 10:34 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
No to do zobaczenia na starcie ludziska.
Oby NAM dopisała pogoda i wiaterek w plecy :D
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Dodane 12-03-2012 17:58 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
ma byc pogoda i ciepelko w weekend, bedzie dobrze ! :)

ps: ja wczoraj zrobilem 21km (czesc w sniezycy :p) i kurde, pierwsze 5km to totalna meczarnia z bolacymi miesniami wkolo piszczeli, masakra. po gorach biegam i jest ok, a po plaskim taki zonk ! ;s

Piwny budda na rowerze.

Roza kobieta

Roza
Dodane 12-03-2012 19:28 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
też tak mam :/
Michu mężczyzna

Michu
Dodane 12-03-2012 21:57 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Przecież nie trzeba biec na "złamanie karku" można większą ekipą razem lepiej, jednym tempem i będzie raźniej...chyba, że ktoś lic na życiówkę na 21km i obstawia mniej niż 1:30 :)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-03-2012 00:00 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Już 1242 chcących biegać po płaskim :-)
Limit ustalono na 1500 zawodników.
Start IX Półmaratonu Marzanny nastąpi 18 marca, o godz.11.00, na Błoniach, w pobliżu kamienia papieskiego.
Limit czasu na pokonanie nowej trasy półmaratonu wynosi 3 godziny.
Do 14 marca obowiązuje jeszcze wpisowe 60zł a ...

...Po tym terminie- zapisy, oraz opłata startowa ( 80zł) będzie możliwa tylko w Biurze Zawodów w dniach 17.III (w godz 17-20) i w dniu 18.III (w godz 8- 10.30.)
Tradycyjnie, proszę uczestników biegu mieszkających w Krakowie, o przyjście w sobotę 17.III celem rozluźnienia/ usprawnienia pracy biura w dniu zawodów.

Biuro zawodów mieści się w Studium W-F i S UJ, ul. Piastowska 26.

Dokładne informacje, oraz mapka z parkingami oraz innymi miejscami związanymi z biegiem są na stronie www.dystans.krakow.pl.
Na stronach www.maratonypolskie.pl, ukażą się wkrótce:)

Z forum
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Dodane 13-03-2012 09:22 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
...chyba, że ktoś lic na życiówkę na 21km i obstawia mniej niż 1:30 :)Michu

ja osobiscie chcialbym sie szarpnac na 1.30, ale pewno skonczy sie na 1.3x, choc to dla mnie i tak szybko, majac na uwadze ile biegam oraz ze taki dystans przebieglem 2 razy w zyiu :D

Piwny budda na rowerze.

Roza kobieta

Roza
Dodane 13-03-2012 09:43 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Michu trzeba pędzić!! Przecież to nie ma sensu - płacić tyle kasy, żeby spokojnie pobiegać w miłym towarzystwie. Takie bieganie jest bezcenne :D
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-03-2012 19:14 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Będzie ciężko ale damy radę ... o ile ścięgna nam się wcześniej nie naciągną i kolana nie wysiądą ;-) Na chwilę obecną 1324 chętnych ... pewnie zostanie złamany ten limit 1500 osób :o

Pogoda raczej dopisze. Przewidywane jest nawet 16 stopni ciepła. W związku z tym będą cztery punkty z wodą. Do kubków na trasie: pierwszy pod mostem Zwierzynieckim, ok. 5 km, drugi pod mostem Grunwaldzkim po przebiegnięciu Kładki O. Bernatki, ok 11 km, trzeci na Błoniach na wysokości Juvenii ok. 18 km i w butelce czwarty: na mecie biegu.
Edytowane przez szbiker dnia 14-03-2012 19:18
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 15-03-2012 11:01 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
...20 minut przed startem barwny korowód biegaczy uda się nad pobliską rzekę Rudawę, by zatopić marzannę. Gdy stwierdzą, że zima poszła precz i nadeszła wiosna, wyruszą na liczącą 21 097 m trasę.
:)
Źródło

Więcej informacji także w artykule Ograniczenia w ruchu: zielone światło dla biegaczy ! :)

a co do samego biegu : Profil trasy płaski ale ...

Gdy z Łukaszem Bieńkowskim biegaliśmy po tej trasie, żeby wybrać optymalny wariant Marzanny(było ich kilka)i przekazać ja do przygotowania projektu zmiany organizacji ruchu, uznaliśmy , że trasa nie nalezy do łatwych. Co prawda nie ma duzych przewyższeń, ale kilka razy +10m/-10m, dwa mosty (ok.+20m, 3 płaski), podbieg Królowej Jadwigi/Księcia Józefa i robi ciekawie.
Już wczesniej pisałem,że jeśli ktoś się nastawia na życiówke to musi dokładnie zaplanować bieg, bo inaczej może być rozczarowany swoim wynikiem.
P.S
Za to dla tych co pobiegna wolniej. Ta trasa pownna zostawić niezapomniane wrażenia, bo przebiega przez takie miejsca Starego Miasta, ze nawet dla Krakowian będą niespodzianką.;-)))

Paweł Żyła
Edytowane przez szbiker dnia 16-03-2012 11:58
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 16-03-2012 23:35 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Kurcze - trasa którą podałem parę postów wyżej (ta opisana) jest nieaktualna ponieważ pochodzi z starego regulaminu który zmieniał się parę razy.
Aktualny regulamin dostępny jest na tej stronie
a pierwsze 4 km wyglądają następująco :
Trasa IX Krakowskiego Półmaratonu Marzanny startuje z okolicy Cichego Kącika. Prosta do Cracovii, tam zakręt w alejkę na al. Focha, do mostku na Rudawie, dalej 90 stopni w al. Emaus równolegle do Rudawy. Ul. Jaksy do Królowej Jadwigi. 90 stopni w prawo i jesteśmy na Księcia Józefa.
To początek. Pierwsze 4 km.

Więcej informacji na forum
I tak każdy będzie każdego gonił a trasa będzie oznakowana i dobrze zabezpieczona ale podaję żeby nie było potem na mnie że ktoś na początku pobiegnie : "3 Maja – Focha – alejka Rudawa – Piastowska - 3 Maja – Focha – Emaus " ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 16-03-2012 23:37
Michu mężczyzna

Michu
Dodane 18-03-2012 15:25 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
No to czas na trochę podsumowań :)
Sama atmosfera była bardzo zadowalająca, dużo znajomych twarzy..Szbiker, Dziczek, Pit, Robin, i wielu innych.

Zamiast puścić nas o 11:00 czekaliśmy około20 minut ze względu na jakąś kolizję na ul.Księcia Józefa...potem było już lylko 3...2...1 start i poszli.
Czołówka odskoczyła bardzo szybko, gdy mijałem skałę papieską pierwsza 3 była już na 3 km (nie ma się co dziwić, oni z tego żyją :p).
Potem w miarę dystansu biegło sie raz lepiej raz gorzej, dużo słońca, na pierwszym bufecie woda i do przodu, potem jeden żel APTONII i już jesteśmy na 9 km...gdy zbliżam się do hotelu forum po drugiej stronie widzę Szbikera (ma chłopak siły brawo!brawo!brawo!) poszedł bardzo ładnie.
Dalej kładka o. Bernadka i 2 bufet, słońce cały czas daje w łepetynę ale biec trzeba, następnie planty i ul.Kanonicza i powrót na bulwary to już14/15 km...tak do końca i na ul. Kasztelańską i zaraz wylot na półtora rundy wokół błoń....tu było lekkie zniesmaczenie powodem była siadająca psychika jedni już do mety a ja z innymi jeszcze 4,5 km biegu..gdy mijam 18km patrzę po rywalach który ma zegarek by spytać się o czas, odpowiadają że jest już godzina i czterdzieści trzy minuty (1:43) więc blisko do 2 godzin...myślę i tak się w 2 nie zmieszczę, zaczynam zwalniać aż z tyłu goni mnie niewidomy biegacz wraz z przewodnikiem, i mówi do mnie podłączaj. Zatem podłączyłem i na 20,5 km oni sie oderwali a ja już ostatnie metry sam w reszcie rywali.
wpadam na metę..czas oczom nie wierzę :o :o :o chciałem przebiec ten półmaraton poniżej 2:30h a udało się zejść poniżej 2h dokładnie 1:57:38 !!!!

Dziękuję tym, którzy co roku organizują ten bieg, idealny do przetarcia się przed sezonem, i dziękuję tym którzy mnie wyprzedzili i tym którzy byli za mną.

Ogólnie pogoda i impreza dopisały !!!
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 18-03-2012 15:35 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Wyryp taki że masakra - w pewnym momencie myślałem że zejdę :D Ustawiłem się na początku ..start i poszli (oczywiście Lachowski i drugi zawodnik od razu wypruli do przodu zostawiając resztę stawki) Zostałem trochę zblokowany ale start chyba mogę zaliczyć do udanych. Tempo było żwawe ale nie na 100% bo do końca jeszcze 20km :) Na ulicy Emaus lekkie pyknięcie w bark ... a zza pleców wyskoczył simo i poleciał dalej zostawiając mnie w tyle i co? ;) Po 5km między Mostem Zwierzynieckim a Piłsudskiego dopadł mnie kryzys , dużo osób zaczęło mnie wyprzedzać , złapała mnie kolka a serce zaczęło totalnie wariować (czy tam puls jak kto woli :-P) Wtedy miałem jeszcze kontakt wzrokowy z Dziczkiem który jak to zazwyczaj bywa leciał z wózkiem. Kiedy straciłem ten kontakt :-) wyprzedził mnie Lovebeer . Po chwili mniej intensywnego biegu poczułem się jednak lepiej. Z kolei Lovebeer zaczął mieć problemy :/ Starałem się ze wszystkich sił utrzymać jego tempo i przypomniałem sobie o metodzie małych kroczków po czym znajdywałem sobie kolejne cele , kolejne sylwetki na horyzoncie, kolejne bufety, kolejne znaki drogowe :-). Przyspieszyłem i leciałem w miarę równo i mocno. W końcu biegłem w swoim rytmie. Kolejny bufet z wodą przy moście Dębnickim nie należał jednak do przyjemnych ponieważ zachłysnąłem się wodą :/ :-P Przy tak intensywnym biegu można to śmiało porównać z topieniem się :-) Udało mi się jednak złapać oddech :-) Szybko przelecieliśmy przez malowniczą wąską Kanoniczą obok Wawelu...w ogóle super wrażenia i jeszcze te tłumy osób kibicujących wzdłuż trasy naprawdę dodawało skrzydeł ....w chwilach kryzysu mogliśmy na nich naprawdę liczyć brawo! B)
Końcówka biegu od mostu Dębnickiego to już jazda na naprawdę wysokich obrotach - zobaczywszy znak 15km do końca postanowiłem lecieć ile fabryka dała. Jednak w świadomości miałem te 2 kółeczka wokół Błoń co nie pozwalało jeszcze lecieć na 200% bo na 100% już szedłem :-) Dopiero jak wbiegliśmy na Błonia i zobaczyłem simo zacząłem pędzić jak szalony - ostatnia prosta wzdłuż al. 3 maja do Kącika to już istny sprint na 200% przy akompaniamencie dopingującego krzyczącego tłumu kibiców z wuwuzelami .... i jest upragniona meta. Ufff nie mogę się ruszać i iść - mogę jedynie skłonić się w kierunku kolan :D Patrzę na czas a potem potwierdzenie nieoficjalnego czasu w sms - 1:30:20 i 78 miejsce open... kurcze jest super, nie spodziewałem się takiego wyniku jeszcze przy lekkim naciągnięciu ścięgien gdzieś w okolicy pachwiny :-).
Na mecie pogratulowaliśmy sobie z simo którego znowu jak na sylwestrowym nie udało mi się Ciebie wyprzedzić (chociaż się bardzo starałem :-) ) Wszyscy przybiegający zawodnicy otrzymali pamiątkowy medal był też kupon na jedzenie ale nie miałem siły jeść :D
Super impreza i super doping, super atmosfera ! Miło było spotkać na trasie tyle znajomych osób B) Wszystkim Wam gratuluję.
Już umieszczam ten bieg na stałe w moim kalendarzu :-)

TUTAJ WYNIKI
Edytowane przez szbiker dnia 18-03-2012 15:43
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Dodane 18-03-2012 16:56 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
ja napisze krotko - srednie tetno 171, ustalilem tez swoj aktualny hrmax na 189 :D tak wiec dla mnie konkret wyrypa, najgorsze ze juz przed startem zaczalem miec kurcze w lydach (coz, wczoraj i przedwczoraj mocne treningi, nic nie popuscilem przed biegiem :)), a teraz to juz wogole ledwo chodze ;)

sam bieg to dla mnie od startu gonienie szbikera - charakterystyczna koszulka wiec nie latwo bylo go zgubic ;) generalnie bylo mocno, wtedy srednie tetno oscylowalo u mnie w granicach 180, masakra. ale o dziwo bieglo mi sie dobrze i na jakims 7 (?) km dochodze Szymka, pogaduchy i lece dalej. no wlasnie - pogaduchy - chyba przez to ze polamalem sobie oddech zlapala mnie straszliwa kolka, autentycznie bol sakramencki, probowalem przepchanc silowo, ale sie nie dalo :( wyprzedzilo mnie wtedy kilkadziesiat osob, w tym szbiker, ktory wola zebym na chile odpuscil, tak wiec zwolnilem jeszcze bardziej... potem na ktoryms z tych krotkich podbiegow mnie popuscilo (wogole pod gore byl luzik, z gory momentalnie nie cos lapalo;( ) i zaczalem biec szybciej. dogonilem kimpla z nt ktory wyprzedzil mnie zaraz za Szymkiem, ale Szymka zlapac juz nie moglem - za duza strata sie zrobila (na mecie kolo minuty chyba ?).

generalnie trasa zajebista, doping jak na tego typu impreze doskonaly, tylko ze ja jednak do biegania to sie nie nadaje, pobieglem - ok, ale wiecej nie :p

ps: 91 open

Dodane dnia 18 marca 2012 17:40:24

ooo, a tu dowod ze bylem przed szbikerem :D

https://plus.google.com/photos…3922?banner=pwa

Piwny budda na rowerze.

Edytowane przez LoveBeer dnia 18-03-2012 17:40
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 18-03-2012 18:03 RE: Półmaraton Marzanny 18.03.12
Heh , tak było... walka na maxa ;-P Teraz przez to zryty jestem niemiłosiernie :-)
Parę fotek też na nasze miasto.. nawet się załapałem na jedną - to chyba przez to że jako jeden z nielicznych biegłem w długich spodenkach :D ;-P

a tutaj Marzanna - poszła precz razem z zimą ;-)
i filmik z topienia i biegu
Edytowane przez szbiker dnia 18-03-2012 18:19
Skocz do Forum: