Biegowa czasówka do zoo

Autor Wiadomość
gilu mężczyzna

Miejscowość: kraków
Dodane 20-09-2013 15:49 Biegowa czasówka do zoo
Cześć. Mam propozycję na chłodniejsze półrocze. Jest nią "biegowa czasówka do zoo". Trasa taka sama jak rowerowa. Zasady te same. Sugerowane terminy bicia własnych rekordów - godziny nocne (brak aut i autobusów). Latarki nie trzeba - wystarczająco jasno jest od krakowskiej łuny, że widać drogę. Można by wrzucić taki link pod "czasówka do zoo" po lewej stronie w okienku nawigacja.

Wykonałem już testowy sprint - wyszło mi 8 min, 26 sek. Waga z ubraniem - 81 kg

Pozdro Gilu.

gilu

Axi mężczyzna

Axi
Miejscowość: Kraków
Dodane 20-09-2013 15:52 RE: Biegowa czasówka do zoo
W temacie czasówki do zoo przewijały się wpisy - czasy z podbiegów. Jest też segment biegowy na Stravie dla trackujących:http://www.strava.com/segments/3322974

Pozdrawiam :)
Axi

gilu mężczyzna

Dodane 20-09-2013 16:00 RE: Biegowa czasówka do zoo
niby jest na stravie, ale trzeba się logować i wygląda że nie jest zbyt popularne u u nas mogłoby być bardziej "dla ludu"

gilu

schwepes mężczyzna

schwepes
Dodane 20-09-2013 20:46 RE: Biegowa czasówka do zoo
ale tak biegać po górę? to musi być strasznie męczące :)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-09-2013 21:07 RE: Biegowa czasówka do zoo
a może po prostu w tym poście prowadzić listę i aktualizować co jakiś czas ? (przynajmniej na razie - zobaczymy czy wątek się rozwinie ;-) ):
1. gilu
2. ...
:-)
Jak będę w formie to chętnie przystąpię do testu ;-) Nieco problemu może nastręczać to jak przystąpić do próby z odległych miejsc zamieszkania (nie każdy bowiem mieszka na Woli Justowskiej ;-) ) ...trzeba by przyjeżdżać 2 autobusami ( ....+134) lub autem albo robić jakieś dłuuuugie wybieganie (w moim wypadku 12km - 1,9 - 12km = 26km :) )
Edytowane przez szbiker dnia 20-09-2013 21:17
mt_jr mężczyzna

Dodane 07-10-2013 14:25 RE: Biegowa czasówka do zoo
No ale bieganie czasówki nie jest obowiązkowe ;) Jeśli ktoś będzie chciał, to sobie przyjedzie :D

http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga!

oscar mężczyzna

oscar
Dodane 08-10-2013 19:25 RE: Biegowa czasówka do zoo
Bardzo fajny pomysł B)
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Miejscowość: Nowy Targ
Dodane 03-12-2013 08:59 RE: Biegowa czasówka do zoo
wg. segmentu na stravie zrobilem wczoraj 8.14 ;) nie mierzylem stoperem, nie wiem tez na ile segment jest dokladnie ustawiony, ale na oko wynika ze tak samo jak segment rowerowy (kawalek od rozjazdu lesna-starodworska do bramy zoo) - mialem tylko chwile czasu i zrobilem to od razu po wyjsciu z samochodu, wiec to nie jest wynik wysrubowany (na dodatek z wiadomych wzgledow nie bede mial pewno duzo mosliwosci poprawienia go ;))

Piwny budda na rowerze.

furman mężczyzna

furman
Dodane 03-12-2013 09:02 RE: Biegowa czasówka do zoo
Ja niekiedy na rowerze wolniej wjeżdżam :)
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Dodane 03-12-2013 09:03 RE: Biegowa czasówka do zoo
niestety wczoraj nie bylo nikogo na rowerze zeby bylo mozna sie poscigac :D

Piwny budda na rowerze.

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 14-12-2013 20:24 RE: Biegowa czasówka do zoo
Jakie są zasady obowiązujące biegacza ? Pytam bo kiedyś z jednym kolegą spróbowaliśmy się. Ja na mtb podszedłem do tego zbyt lekko a on się przyłożył no i mnie wyprzedził a na dodatek zrobił sobie skrót ścieżką w lesie.
No więc czy trasa dla biegacza jest identyczna czy na dwupasmówce w lesie dopuszczalny będzie skrót?

Jacek

Quest, Snoek, Kross

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-12-2013 21:19 RE: Biegowa czasówka do zoo
Nie no - trasa jest taka sama jak rowerowa . ..żadnych skrótów ;-) Na tym właśnie widz polega że jest porównanie do roweru

Przyjąłem długość podbiegu 1900m i przewyższenie 126m. Według kalkulatora biegowego wychodzi dla tempa i prędkości mniej więcej tyle co na zdjęciu poniżej. VAM obliczony jako stosunek przewyższenia [m] do czasu podbiegu [h].
p.s
Jestem jeszcze trochę przeziębiony ale postaram się jutro spróbować w końcu zrobić ta czasówkę ;-) ...edit chyba jednak dzisiaj odpuszczę , katar mi doszedł jeszcze :/
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 15-12-2013 20:59
Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 16-12-2013 22:21 RE: Biegowa czasówka do zoo
Szbiker - a czy znasz może jakiś kalkulator biegowy, który pozwala przeliczyć wynik z płaskiego na wynik z podbiegu lub z przewyższeniami ? Jak to kiedyś wywodziłem w podjeździe pod zoo dość łatwo można to zrobić dla roweru natomiast dla biegacza to już naprawdę ciężka sprawa. Może coś takiego już istnieje ?

Jacek

Quest, Snoek, Kross

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 17-12-2013 22:09 RE: Biegowa czasówka do zoo
Znalazłem coś takiego:
Robimy to tak:
- wybieramy bieg górski w jakim chcielibyśmy wystartować i zapoznajemy się z jego dystansem i sumą przewyższeń,
- dodajemy do jedności za przecinkiem sumę przewyższeń naszego planowanego biegu i mnożymy przez dystans. W ten sposób wychodzi nam odpowiednik dystansu płaskiego.

Przykład: Bieg górski o długości 7 km i sumie przewyższeń 430 m to odpowiednik około 10 km dystansu płaskiego (wzór: 1,430 x 7 km = 10.01 km). Czyli zawodnik, który przebiega na zawodach ulicznych płaskie 10 km w 40 min, powinien w podobnym czasie przebiec te górskie 7 km.

Ten stosunkowo prosty przelicznik najlepiej sprawdza się u zawodników zaawansowanych, im mniej zaawansowany „góral” tym będzie mu trudniej osiągnąć przeliczeniowy czas z płaskiego odpowiednika.

ale to dosyć prosty wzór
Edytowane przez szbiker dnia 17-12-2013 22:40
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 18-12-2013 11:06 RE: Biegowa czasówka do zoo
Trochę mi to nie pasuje, może chodzi o wzięcie przewyższenia w kilometrach i dodanie jedynki?

Bo tak jak podane, to uphill na Śnieżkę (1000m przewyższenia):
1,1000 x 16km = 17,6km -> nie uwierzę, że zawodnik biegający 17,6km w 1h12 wybiegnie w takim czasie na Śnieżkę.
choć z drugiej strony 2x16 = 32km to spory narzut, no ale zwycięzca uphillu rowerem jedzie tam koło godziny.

Pozdrawiam :)
Axi

RB mężczyzna

Dodane 18-12-2013 18:25 RE: Biegowa czasówka do zoo
Oczywiście zależy to od trasy (podłoże, nachylenie) ale 14,3 km w biegu na Śnieżkę tegoroczny zwycięzca pokonał w 1:05:36. Pierwsza kobieta biegła ok. 11 min dłużej.
Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 18-12-2013 19:06 RE: Biegowa czasówka do zoo
Axi - zgodnie z tym co pisał Szbiker to w Twoim przykładzie byłoby dla 100m x1,1, natomiast dla 1000m x2,1.

Szbiker - myślę, że może ta formuła sprawdza się dla pewnych zakresów dystansu i przewyższeń, np tylko do znacznych przewyższeń i stosunkowo krótkiej trasy bo gdyby tak dla półmaratonu dać 800m przewyższeń to by wyszło zdecydowanie za niskie tempo. Z drugiej strony jednak na bardzo krótkim dystansie (wyobraź sobie np. podbieg na Babią z Markowych..) gdzie miejscami nawet czołówka przechodziła by w marsz to chyba ten wzór byłby z kolei zbyt optymistyczny.
Rozumiem jednak, że tu podałeś taki przykład, który dla Zoo będzie miał sens.
Twoja formuła daje mi w miarę sensowne wyniki. trochę mi się wydają optymistyczne ale jest przynajmniej jakaś podstawa do tego żeby choć w miarę tempo obrać. Będzie zdrowie to spróbuję na ostro a w międzyczasie jak się uda zrobić tam trening to się przelecę żeby coś w tabelce było ;-)

Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do głowy to spróbować wykorzystać dane z 620ki z czyjegoś tracka jako podstawę do jakichś kompletnie zwariowanych obliczeń.
Zapis zawiera tam czas kontaktu stopy z podłożem i wysokość lotu w funkcji prędkości. Z tego można określić dla dowolnego nachylenia przewidywaną prędkość a potem już prosto kalkulatorem prędkości można by wyliczyć tempo jak dla dowolnego dystansu. W wolnej chwili spróbuję to sprawdzić i porównam z wynikami jakiś znanych zawodników. Zobaczymy co wyjdzie. Jedyny haczyk, że póki co mało jest tracków z pełnymi zapisami z 620ki bo sprzęt jest dość nowy a style biegania są różne. Ogólnie liczenie czegoś w bieganiu to ciężka sprawa w porównaniu z rowerem.

Czy ktoś ma inny pomysł lub przykład jak takie przewyższenia można uwzględnić w przewidywaniu czasu?

Jacek

Quest, Snoek, Kross

Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 19-12-2013 09:38 RE: Biegowa czasówka do zoo
@Szbikerze, ja słyszałem o najprostszym przeliczniku 100m w górę odpowiada 1km na płasko, i czasami ten przelicznik się zgadza. Ale porównując obie metody w realnych wynikach, a więc Gran Prix Krakowa gdzie trasa wg. organizatorów miała 11 km długości i 500m przewyższeń to daje około 16,5 km płaskiego biegu.
Biegnąc lajtowym tempem potrzebowałem 1h 3 min na pokonanie tej trasy co po przeliczeniu na płaski daje tempo 3:50 min/km. I jest w okolicach mojego życiowego tempa na płaską 10, a czułem się tak słabo tamtego dnia... :)
Może jestem stworzony do biegów górskich, ale raczej podejrzewam, że tutaj, podobnie jak w przypadku rowerów MTB, nie istnieje jeden dobry przelicznik wysokościowo-dystansowy.

Dodane dnia 19 grudnia 2013 09:39:59

@Szbikerze, ja słyszałem o najprostszym przeliczniku 100m w górę odpowiada 1km na płasko, i czasami ten przelicznik się zgadza. Ale porównując obie metody w realnych wynikach, a więc Gran Prix Krakowa gdzie trasa wg. organizatorów miała 11 km długości i 500m przewyższeń to daje około 16,5 km płaskiego biegu.
Biegnąc lajtowym tempem potrzebowałem 1h 3 min na pokonanie tej trasy co po przeliczeniu na płaski daje tempo 3:50 min/km. I jest w okolicach mojego życiowego tempa na płaską 10, a czułem się tak słabo tamtego dnia... :)
Może jestem stworzony do biegów górskich, ale raczej podejrzewam, że tutaj, podobnie jak w przypadku rowerów MTB, nie istnieje jeden dobry przelicznik wysokościowo-dystansowy.
Edytowane przez Ucik dnia 19-12-2013 09:39
LoveBeer mężczyzna

LoveBeer
Dodane 19-12-2013 10:12 RE: Biegowa czasówka do zoo
jesli 100m up to +1km po plaskim to jeszcze moge zrozumiec, ale przelicznik (1+wysokosc (podana w km)) x dystans jest bezsensowny. jak napisal Jacek - wyobrazmy sobie bieg 100km z przewyzszeniem 800m - na tym dystanie to przewyzszenie jest pomijalne, ale wg tego wzoru wychodzi nam 180km - nonsens, prawda ? :)

ps: choc te 100m=1km tez jak widac nie do konca, bo przebiec 16km w 50 minut to raczej jest nierealne dla amatora :) ja wogole bym nie przeliczal takich rzeczy, imho bieg gorski a bieg plaski to dwie rozne dyscypliny. w biegu gorskim jest tyle zmiennych ze ciezko o jakiekolwiek przeliczniki - nawet pomijajac podloze (ktore mimo ze pomijam jest kluczowe) samo uksztaltowanie i nastromienie podbiegow wplywa na wynik (bo 4 dlugie i lagodne podbiegi po 50m up beda mialy znacznie inny wplyw na czas niz jeden krotki 200 metrowy) itd itp

Piwny budda na rowerze.

Edytowane przez LoveBeer dnia 19-12-2013 10:18
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-12-2013 00:33 RE: Biegowa czasówka do zoo
Zgadzam się z tym co napisaliście (zbyt dużo zmiennych tutaj jest by takie proste wzorki stosować) i że przelicznik ten nie sprawdza się w tym przypadku bo np w GPK :
Bieg ma długość 11,2km przewyższenie 516m . Według wzoru 1,516x 11,2 km= 16,97km (odpowiednik płaskiego biegu)
Ja uzyskuję powiedzmy 54min czyli wychodzi że odpowiednik płaski 17km robię w 54min co według kalkulatora daje tempo 3:11 min/km - nierealne :D
Edytowane przez szbiker dnia 20-12-2013 01:04
Skocz do Forum: