Biegowa czasówka do zoo
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| gilu Posty: 12 Miejscowość: kraków Dołączył: 15 mar 10 |
|
|
Cześć. Mam propozycję na chłodniejsze półrocze. Jest nią "biegowa czasówka do zoo". Trasa taka sama jak rowerowa. Zasady te same. Sugerowane terminy bicia własnych rekordów - godziny nocne (brak aut i autobusów). Latarki nie trzeba - wystarczająco jasno jest od krakowskiej łuny, że widać drogę. Można by wrzucić taki link pod "czasówka do zoo" po lewej stronie w okienku nawigacja. Wykonałem już testowy sprint - wyszło mi 8 min, 26 sek. Waga z ubraniem - 81 kg Pozdro Gilu. gilu |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
W temacie czasówki do zoo przewijały się wpisy - czasy z podbiegów. Jest też segment biegowy na Stravie dla trackujących:http://www.strava.com/segments/3322974
Pozdrawiam |
|
|
| |
| gilu Posty: 12 Miejscowość: kraków Dołączył: 15 mar 10 |
|
|
niby jest na stravie, ale trzeba się logować i wygląda że nie jest zbyt popularne u u nas mogłoby być bardziej "dla ludu"
gilu |
|
|
| |
| schwepes Posty: 194 Dołączył: 21 mar 10 |
|
ale tak biegać po górę? to musi być strasznie męczące ![]() |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
a może po prostu w tym poście prowadzić listę i aktualizować co jakiś czas ? (przynajmniej na razie - zobaczymy czy wątek się rozwinie ;-) ): 1. gilu 2. ... :-) Jak będę w formie to chętnie przystąpię do testu ;-) Nieco problemu może nastręczać to jak przystąpić do próby z odległych miejsc zamieszkania (nie każdy bowiem mieszka na Woli Justowskiej ;-) ) ...trzeba by przyjeżdżać 2 autobusami ( ....+134) lub autem albo robić jakieś dłuuuugie wybieganie (w moim wypadku 12km - 1,9 - 12km = 26km ) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 20-09-2013 21:17 | |
|
| |
| mt_jr Posty: 478 Miejscowość: kraków Dołączył: 1 paź 06 |
|
No ale bieganie czasówki nie jest obowiązkowe Jeśli ktoś będzie chciał, to sobie przyjedzie
http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
| oscar Posty: 178 Miejscowość: Kraków Dołączył: 28 maj 10 |
|
Bardzo fajny pomysł ![]() |
|
|
| |
| LoveBeer Posty: 313 Miejscowość: Nowy Targ Dołączył: 2 sie 10 |
|
wg. segmentu na stravie zrobilem wczoraj 8.14 nie mierzylem stoperem, nie wiem tez na ile segment jest dokladnie ustawiony, ale na oko wynika ze tak samo jak segment rowerowy (kawalek od rozjazdu lesna-starodworska do bramy zoo) - mialem tylko chwile czasu i zrobilem to od razu po wyjsciu z samochodu, wiec to nie jest wynik wysrubowany (na dodatek z wiadomych wzgledow nie bede mial pewno duzo mosliwosci poprawienia go )
Piwny budda na rowerze. |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
Ja niekiedy na rowerze wolniej wjeżdżam
|
|
|
| |
|
niestety wczoraj nie bylo nikogo na rowerze zeby bylo mozna sie poscigac
Piwny budda na rowerze. |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 533 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Jakie są zasady obowiązujące biegacza ? Pytam bo kiedyś z jednym kolegą spróbowaliśmy się. Ja na mtb podszedłem do tego zbyt lekko a on się przyłożył no i mnie wyprzedził a na dodatek zrobił sobie skrót ścieżką w lesie. No więc czy trasa dla biegacza jest identyczna czy na dwupasmówce w lesie dopuszczalny będzie skrót? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
|
|
Nie no - trasa jest taka sama jak rowerowa . ..żadnych skrótów ;-) Na tym właśnie widz polega że jest porównanie do roweru Przyjąłem długość podbiegu 1900m i przewyższenie 126m. Według kalkulatora biegowego wychodzi dla tempa i prędkości mniej więcej tyle co na zdjęciu poniżej. VAM obliczony jako stosunek przewyższenia [m] do czasu podbiegu [h]. p.s Jestem jeszcze trochę przeziębiony ale postaram się jutro spróbować w końcu zrobić ta czasówkę ;-) ...edit chyba jednak dzisiaj odpuszczę , katar mi doszedł jeszcze :/ szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 15-12-2013 20:59 | |
|
| |
|
|
Szbiker - a czy znasz może jakiś kalkulator biegowy, który pozwala przeliczyć wynik z płaskiego na wynik z podbiegu lub z przewyższeniami ? Jak to kiedyś wywodziłem w podjeździe pod zoo dość łatwo można to zrobić dla roweru natomiast dla biegacza to już naprawdę ciężka sprawa. Może coś takiego już istnieje ? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
|
Znalazłem coś takiego:Robimy to tak: ale to dosyć prosty wzór | |
| Edytowane przez szbiker dnia 17-12-2013 22:40 | |
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Trochę mi to nie pasuje, może chodzi o wzięcie przewyższenia w kilometrach i dodanie jedynki? Bo tak jak podane, to uphill na Śnieżkę (1000m przewyższenia): 1,1000 x 16km = 17,6km -> nie uwierzę, że zawodnik biegający 17,6km w 1h12 wybiegnie w takim czasie na Śnieżkę. choć z drugiej strony 2x16 = 32km to spory narzut, no ale zwycięzca uphillu rowerem jedzie tam koło godziny. Pozdrawiam |
|
|
| |
| RB Posty: 398 Dołączył: 5 kwi 07 |
|
| Oczywiście zależy to od trasy (podłoże, nachylenie) ale 14,3 km w biegu na Śnieżkę tegoroczny zwycięzca pokonał w 1:05:36. Pierwsza kobieta biegła ok. 11 min dłużej. | |
|
| |
|
|
Axi - zgodnie z tym co pisał Szbiker to w Twoim przykładzie byłoby dla 100m x1,1, natomiast dla 1000m x2,1. Szbiker - myślę, że może ta formuła sprawdza się dla pewnych zakresów dystansu i przewyższeń, np tylko do znacznych przewyższeń i stosunkowo krótkiej trasy bo gdyby tak dla półmaratonu dać 800m przewyższeń to by wyszło zdecydowanie za niskie tempo. Z drugiej strony jednak na bardzo krótkim dystansie (wyobraź sobie np. podbieg na Babią z Markowych..) gdzie miejscami nawet czołówka przechodziła by w marsz to chyba ten wzór byłby z kolei zbyt optymistyczny. Rozumiem jednak, że tu podałeś taki przykład, który dla Zoo będzie miał sens. Twoja formuła daje mi w miarę sensowne wyniki. trochę mi się wydają optymistyczne ale jest przynajmniej jakaś podstawa do tego żeby choć w miarę tempo obrać. Będzie zdrowie to spróbuję na ostro a w międzyczasie jak się uda zrobić tam trening to się przelecę żeby coś w tabelce było ;-) Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do głowy to spróbować wykorzystać dane z 620ki z czyjegoś tracka jako podstawę do jakichś kompletnie zwariowanych obliczeń. Zapis zawiera tam czas kontaktu stopy z podłożem i wysokość lotu w funkcji prędkości. Z tego można określić dla dowolnego nachylenia przewidywaną prędkość a potem już prosto kalkulatorem prędkości można by wyliczyć tempo jak dla dowolnego dystansu. W wolnej chwili spróbuję to sprawdzić i porównam z wynikami jakiś znanych zawodników. Zobaczymy co wyjdzie. Jedyny haczyk, że póki co mało jest tracków z pełnymi zapisami z 620ki bo sprzęt jest dość nowy a style biegania są różne. Ogólnie liczenie czegoś w bieganiu to ciężka sprawa w porównaniu z rowerem. Czy ktoś ma inny pomysł lub przykład jak takie przewyższenia można uwzględnić w przewidywaniu czasu? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Ucik Posty: 204 Dołączył: 27 lis 12 |
|
|
@Szbikerze, ja słyszałem o najprostszym przeliczniku 100m w górę odpowiada 1km na płasko, i czasami ten przelicznik się zgadza. Ale porównując obie metody w realnych wynikach, a więc Gran Prix Krakowa gdzie trasa wg. organizatorów miała 11 km długości i 500m przewyższeń to daje około 16,5 km płaskiego biegu. Biegnąc lajtowym tempem potrzebowałem 1h 3 min na pokonanie tej trasy co po przeliczeniu na płaski daje tempo 3:50 min/km. I jest w okolicach mojego życiowego tempa na płaską 10, a czułem się tak słabo tamtego dnia... ![]() Może jestem stworzony do biegów górskich, ale raczej podejrzewam, że tutaj, podobnie jak w przypadku rowerów MTB, nie istnieje jeden dobry przelicznik wysokościowo-dystansowy. Dodane dnia 19 grudnia 2013 09:39:59 @Szbikerze, ja słyszałem o najprostszym przeliczniku 100m w górę odpowiada 1km na płasko, i czasami ten przelicznik się zgadza. Ale porównując obie metody w realnych wynikach, a więc Gran Prix Krakowa gdzie trasa wg. organizatorów miała 11 km długości i 500m przewyższeń to daje około 16,5 km płaskiego biegu. Biegnąc lajtowym tempem potrzebowałem 1h 3 min na pokonanie tej trasy co po przeliczeniu na płaski daje tempo 3:50 min/km. I jest w okolicach mojego życiowego tempa na płaską 10, a czułem się tak słabo tamtego dnia... ![]() Może jestem stworzony do biegów górskich, ale raczej podejrzewam, że tutaj, podobnie jak w przypadku rowerów MTB, nie istnieje jeden dobry przelicznik wysokościowo-dystansowy. | |
| Edytowane przez Ucik dnia 19-12-2013 09:39 | |
|
| |
|
jesli 100m up to +1km po plaskim to jeszcze moge zrozumiec, ale przelicznik (1+wysokosc (podana w km)) x dystans jest bezsensowny. jak napisal Jacek - wyobrazmy sobie bieg 100km z przewyzszeniem 800m - na tym dystanie to przewyzszenie jest pomijalne, ale wg tego wzoru wychodzi nam 180km - nonsens, prawda ? ![]() ps: choc te 100m=1km tez jak widac nie do konca, bo przebiec 16km w 50 minut to raczej jest nierealne dla amatora ja wogole bym nie przeliczal takich rzeczy, imho bieg gorski a bieg plaski to dwie rozne dyscypliny. w biegu gorskim jest tyle zmiennych ze ciezko o jakiekolwiek przeliczniki - nawet pomijajac podloze (ktore mimo ze pomijam jest kluczowe) samo uksztaltowanie i nastromienie podbiegow wplywa na wynik (bo 4 dlugie i lagodne podbiegi po 50m up beda mialy znacznie inny wplyw na czas niz jeden krotki 200 metrowy) itd itp
Piwny budda na rowerze. | |
| Edytowane przez LoveBeer dnia 19-12-2013 10:18 | |
|
| |
|
|
Zgadzam się z tym co napisaliście (zbyt dużo zmiennych tutaj jest by takie proste wzorki stosować) i że przelicznik ten nie sprawdza się w tym przypadku bo np w GPK : Bieg ma długość 11,2km przewyższenie 516m . Według wzoru 1,516x 11,2 km= 16,97km (odpowiednik płaskiego biegu) Ja uzyskuję powiedzmy 54min czyli wychodzi że odpowiednik płaski 17km robię w 54min co według kalkulatora daje tempo 3:11 min/km - nierealne ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 20-12-2013 01:04 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

Jeśli ktoś będzie chciał, to sobie przyjedzie