XII Cracovia Maraton
- « początek
- ‹ poprz
- 1
- 2
- nast ›
- koniec »
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
Skończyłem z czasem niespełna 2:25 Michnick Już myślałem, że przeoczyłem spootnicka na trzecim miejscu. A tu tylko mały błąd, czas to 3:25, co i tak jest dla mnie kosmosem. | |
| Edytowane przez przemo dnia 01-05-2013 19:30 | |
|
| |
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
Poprawiłem ![]() |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Ciekaw jestem w następstwie jakiego treningu macie tak dobre wyniki. Jak biegacie? Tutaj są różne plany. Trzeba po prostu postawić sobie jakiś cel (odchudzanie, zwyczajna poprawa kondycji, zawody na 100m, 5km, 10km, połówka, maraton) i do niego dążyć w miarę regularnie biegając wg. planu. Każde bieganie trzeba poprzedzać rozciąganiem się . Kończąc bieganie również warto zrobić zestaw ćwiczeń rozciągających .... no i pamiętać o kupnie dobrych butów (do odpowiedniej stropy: pronującej, supinującej, neutralnej), odpowiedniej technice biegu czyli sylwetce w biegu (tułów wyprostowany, nie gibamy się na boki, nogi grzebią do przodu etc etc )p.s Dobre są tez ćwiczenia wzmacniające rożne partie mięśni : te dziewczyny pokażą jak to się robi Ja nie potrafię ![]() ...wyglądają niewinnie .....a mają następujące rekordy w maratonie Lisa Hahner 2:31:28, Anna Hahner 2:30:14 ! | |
| Edytowane przez szbiker dnia 02-05-2013 10:58 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
Spootnick, Szbiker, chyba czas sprzedać rower i kupić buty do biegania ;-) adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
Jedno drugiego nie wyklucza ![]() |
|
|
| |
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
Ewentualnie jeszcze nauczyć się pływać ![]() Co do wyników w maratonie to chyba jak w każdym sporcie wytrzymałościowym trzeba dużo trenować i mało ważyć. Później można szukać mniej oczywistych rzeczy. Ja puki co nie doszedłem jeszcze do takiej objętości jaką bym chciał i robiłem w zasadzie same treningi wytrzymałościowe (w tym długie do 3h) oraz trochę startów w zawodach. Spróbuję jednak w tym sezonie powalczyć o zbliżenie się do 3h chyba że nogi odmówią posłuszeństwa ![]() Wybrałem się raz na rower i wyszło mi ciekawe porównanie z zeszłoroczną formą. Obie jazdy na wyczucie tempem do utrzymania którego nie musiałem się zmuszać. |
|
|
| |
| Ucik Posty: 204 Dołączył: 27 lis 12 |
|
Ewentualnie jeszcze nauczyć się pływać Ja cały czas zachęcam ![]() Nie chwaliłem się bo czas 3:28 rewelacją nie jest, ale do triathlonu zachęcam z szczerego serca. (no dobra nie tak do końca ze szczerego bo konkurencja rośnie, ale mimo wszystko zachęcam) |
|
|
| |
|
Ja nie robię już tak długich wybiegań (jak spootnick 3h) - tylko od czasu do czasu max 120, 150 min... zresztą takiego rzędu czasy (przeważnie 90 min., max.120min. , absolutne max.jakie pojawia się jeden raz to 150min) sugerują np.w tym planie dla zaawansowanych biegaczy którymi nie jesteśmy . Stwierdziłem że czasy dłuższe nie wnoszą nic dobrego do mojego treningu a jest wręcz odwrotnie. ![]() |
|
|
| |
|
Ciekawy artykuł- zwłaszcza pierwszy film - coś w tym jest ![]() |
|
|
| |
| listek Posty: 4 Dołączył: 31 maj 13 |
|
Byłem, odbyłem, ale na mecie ledwo żyłem. Prawie zemdlałem
http://www.kredyt-samochodowy.pl/ - informacje jak dostać, jakie są możliwości i inne opcje. |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 535 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Szbiker - mnie interesuje jak Wy trenujecie a nie co poradniki na ten temat mówią. Przykład normalnego człowieka się liczy. Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Ucik Posty: 204 Dołączył: 27 lis 12 |
|
|
W moim przypadku to dość prosto (Niestety średnio wydajnie). 2 razy w tygodniu trening 10-15 km na wyższej intensywności, może być ciągiem 10, czasami 8-10 x 1km, lub cross, jeżeli trening jest ciągły to na zakończenie około 5 przebieżek po 30-45 sek. I 1 raz w tygodniu wycieczka biegowa 25-30 km, lasek wolski i te okolice. Trening trochę mało skuteczny, ale już kilka razy próbowałem korzystać z różnych książek i nic z tego nie wychodziło, więc trenuję tak, żeby było przyjemnie. |
|
|
| |
|
Szbiker - mnie interesuje jak Wy trenujecie a nie co poradniki na ten temat mówią. Przykład normalnego człowieka się liczy. No a co napisałem parę postów wyżej ? ;-) . Wzorce trzeba skądś czerpać i po to zagląda się do poradników i według nich stara się postępować. (Zakładam że są tworzone przy współpracy z osobami które są doświadczone w danej dziedzinie jak np. dr. S. Marszałek). Jak już wspomniałem wyznaczam sobie cel i trenuję pod cel (np. zawody). Wtedy staram się biegać 4, 5 razy w tygodniu. Obecnie moim celem jest podtrzymanie kondycji, zabawa w sport , uruchomienie do pracy innych mięśni jak tylko te używane na rowerze. W związku z tym przeplatam teraz jazdę na rowerze z bieganiem w przeróżnych proporcjach (5 dni jeżdżę na rowerze 2 biegam albo w pierwszy dzień biegam w drugi rower itd, - totalny chaos ale jakie urozmaicenie :-P ). Jeśli biegam rozciągam się bezpośrednio przed biegiem i po przebiegnięciu około 1 km (zestaw ćwiczeń taki jak tutaj + wymachy ramion, jakieś okrężne ruchy kolan i bioder, skłony, przysiady). Następnie biegnę w miarę możliwości bez przerywania przez około 1,5h (na początku tempo niewysokie pod koniec narzucam już wysokie , chyba że w danym dniu czuję się gorzej to wtedy stałe niewysokie tempo na całości i krócej do max 1h). Trasa zawsze podobna w 1/3 części pagórkowata a w 2/3 płaska (Bulwary Wiślane) lub gdy biegnę krócej do 1h w całości pagórkowata Po przybiegnięciu do domu w/w zestaw ćwiczeń no i tyle. Do 30 min. zjadam jakieś cukry proste z dodatkiem kakao :-) , pije herbatę :-) a potem jakieś konkretny posiłek. Żadnych cudo-wianek i filozofii - totalna amatorszczyzna ale zero chemii :-) Staram się jeszcze zwracać uwagę na to by mieć tułów wyprostowany, stosować jak najczęściej te ćwiczenia wzmacniające tych Niemek z filmu i słuchać tego co organizm do mnie mówi w danym dniu.edit : 21:46 Pewne elementy treningowe (ćwiczenia rozciągające, zwiększające siłę biegową - skipy) można też podpatrzeć na spotkaniach grup treningowych takich jak np. Salomon Trail Running. Przykładowo ostatnio jak biegaliśmy po lasku jakis czas temu to po zestawie różnych ćwiczeń rozciągających Andrzej wyznaczył trasę pod górę i jej początkową część pokonywaliśmy tego typu skipami a jej część końcową szybkim biegiem prawie na maxa pod górę. Potem zbiegaliśmy i tak 7 razy Takie biegi z profesjonalnymi trenerami / biegaczami odbywają się w różnych częściach miasta - polecam | |
| Edytowane przez szbiker dnia 02-06-2013 21:46 | |
|
| |
| Jacekddd Posty: 535 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Dzięki Szbiker za naświetlenie swoim przykładem jak to wygląda. Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Arto Posty: 41 Miejscowość: Kraków Dołączył: 20 sie 12 |
|
| Szbiker, jestem pod wrażeniem. Wynik w okolicy 3 godzin to wyczyn, a tym bardziej, jeśli nie specjalizuje się w bieganiu, ale jeździ się na rowerze. W tym roku nie biegłeś? | |
|
| |
- « początek
- ‹ poprz
- 1
- 2
- nast ›
- koniec »
| Skocz do Forum: |

spootnick
Ja nie potrafię