Treningowy blog Lesława
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Jacekddd Posty: 534 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Lesławie Pod tym adresem niczego już nie ma. Jak i z czego czerpać inspirację? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
|
Inspiracje należy czerpać z głębi swojej duszy, a bloga ni ma bo mnie za bardzo denerwował. Chyba zbyt nerwowy jestem ostatnio. Tutaj w miarę możliwości postaram się przedstawiać moje treningi. Od ostatniego wpisu na blogu i tak nic nie robiłem, bo mnie choroba zmogła. Na dobry początek aby reaktywować tego pseudobloga podam /choć podałem już w i nnym miejscu/, że przejechałem w 2010roku 13099km na co poświęciłem ...h |
|
|
| |
|
| Po 10-cio dniowej przerwie spowodowanej chorobą, dzisiaj rozpocząłem kręcenie na rowerku. Będą cztery dni pod rząd WT i od poniedziałku zaczynam pierwszy cykl przygotowań do sezonu. Założenia treningowe na ten okres to: siła w strefie mieszanej. | |
|
| |
| Pirx Posty: 663 Miejscowość: Klucze Dołączył: 16 maj 07 |
|
| Kurcze, co jest z tymi chorobami? Akurat teraz tez mnie coś wzięło, dobrze, że to mój tydzień rege... | |
|
| |
|
|
Kalendarz startów sezonu 2011 10.04 – Murowana G. 17.04 – Wrocław/eska/ 30.04 – Złoty Stok 01.05 – Piwniczna XC 07.05 – Zdzieszowice/Eska/ 08.05 – Strzyżów /Cyklokarpaty/ 14.05 – Zabierzów 15.05 – Puchar Tarnowa 21.05 – Wieluń/Eska/ 22.05 – XC Dol. Będkowska 22.05 - Nowiny /ŚLR/ 28.05 – Krynica 29.05 – Chorzów XC Silesia 05.06 – Kraków/eska/ 05.06 – Muszyna /Cyklokarpaty/ 11.06 – Karpacz 17.06 – MP XC Kielce 18.06 – Ustroń / eska/ 18.06 – Kluszkowce /Cyklokarpaty/ 19.06 – Puchar Tarnowa 19.06 – XC Kielce /ŚLR/ 27.06 – Domaniewice XC 02.07 – Polanica Zdrój/eska/ 03.07 – Suchedniów /ŚLR/ 09.07 – Międzygórze 24.07 – Gorlice /Cyklokarpaty/ 31.07 – Głuszyca 07.08 – Pińczów /ŚLR/ 20.08 – Eska ? 21.08 – Puchar Tarnowa 21.08 – Nowa Słupia /ŚLR/ 28.08 – Kraków 04.09 – Jordanów XC 10.09 – Rabka 18.09 – Puchar Tarnowa 18.09 – Kielce /ŚLR/ 24.09 – Istebna 08.10 – Kielce/Eska/ Z tych zawodów będzie ułożony mój kalendarz startów na sezon 2011. Brakuje tu tylko lokalnych zawodów XC. |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
|
a do Dolska się nie wybierasz?
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
|
Leslaw, ktore starty beda giga, a ktore mega? PS: Ciesze sie, ze nie odpuszczasz! ![]() |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
a do Dolska się nie wybierasz?pocio z ostatnich danych Dolsk jest 16 kwietnia Jest więc szansa na zaliczenie obu maratonów, a punkty mogą okazać się bezcenne. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
|
Leslaw, ktore starty beda giga, a ktore mega? Giga oczywiście u GG, a resztę muszę poukładać. ![]() |
|
|
| |
|
|
Dzisiaj odbyłem kolejny trening "siły mieszanej". Na podkładzie WT zaliczyłem cztery sesje 10-cio minutowe na kadencji 48-50 obr/min przy HR 150-155. Łączny czas treningu 1h 40min. Nawet gładko weszło, ale niestety przy stałej kontroli pulsu i kadencji ciężko było skupić się na meczu w telewizji. |
|
|
| |
|
| Leslaw, te interwaly silowe zaczales od 10 minut, czy pierwsze treningi byly jakies krotsze? I jakie robisz przerwy miedzy nimi? Dzieki za info! | |
|
| |
|
|
Tego typu treningi zacząłem w 2009 roku, a więc jest to trzeci sezon kiedy je wykonuję w okresie przygotowawczym. Początkowo zaczynałem od sesji 5-cio minutowych , obecnie mięśnie nóg mam mocniejsze i aplikuję od razu 10 minut. Startowałem wcześniej od "siły tlenowej" , obecnie rozpoczynam od "siły mieszanej". Po pierwsze uciekł mi jeden miesiąc a po drugie uważam , że nie potrzebuję już pierwszej fazy. Treningi na trenażerze w takiej formie to nic innego jak budowanie siły tylko pod kątem roweru, ale też jest to lepsza symulacja treningu w odniesieniu do realu, gdzie nie ma stałych obciążeń. Wyższa szkoła jazdy zaczyna się od "siły mleczanowej" , ale to następny etap. Buli oto mój dokładny zapis treningu z dzisiejszego dnia: TR15min+WT15min 3:2-5 kad. 95-100+ 4x10min kad.48-50 HR. 150-155 co 5min WT 3:2-5 kad.90-95 + WT 5min+TR10min - 1h 40min |
|
|
| |
|
|
Dzieki za info. Tez zaczynam w nastepnym tygodniu treningi tego typu. Narazie trenuje sile na silowni - 3x10 po ~200 kg na suwnicy. Nawet gladko wchodzi ![]() |
|
|
| |
|
No, to wchodzi gładko, nie wiedzieć czemu. Spróbuj 3x40 po 110kg Wredne ćwiczenie na początek wytrzymałości siłowej, potem jest lepiej...Albo podciąganie sztangi do brody, jedyne 18kg, a dałem radę tylko 3x30 razy, ręce normalnie odpadają. Zwłaszcza, że potem było wiosłowanie na siedząco - 3x40x45kg, a na zakończenie najszerszy grzbietu - 3x12x25kg. Ledwie mogłem buty zawiązać, tak łapy wykrzywiało ![]() A przy okazji: te 200kg jak się mają do Twojej masy? Ja zakończyłem siłę na 6x6x220kg i było to ok. 2,9xMasa. | |
| Edytowane przez Pirx dnia 14-01-2011 17:50 | |
|
| |
|
Dopiero przede mna cwiczenia na WS. ![]() Co do ciezaru 200 kg, to jest to rowniez moje m.w. 2,9x67 kg. |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 534 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Myślę nad tymi 10 min przy niskiej, kadencji o których napisał Lesław i nie mogę jakoś tego porównać do ćwiczeń nóg na siłowni. Nawet zakładając serię 40 powtórzeń to zajmować może maks 2min. Trening Lesława jest specyficzny i dochodzi prawie do górnych granic treningu siły na rowerze (można by jeszcze niższe kadencje ale widzę, że rzadziej z nich korzystacie). Z drugiej strony idąc od siłowni. Załóżmy, że maksymalne obciążenie które udaje się na suwnicy podnieść to 250kg (czysta teoria bo nie używałem suwnicy od 10 lat). Czyli trenując serią z obciążeniem po 200kg trzymamy się względnej pośredniej intensywności 80%. Gdyby to przenieść na cykle treningowe to jest albo blisko okresu szczytu albo maksymalna siła nie jest dobrze wybudowana a rzeczywista intensywność jest dużo niższa (np. po dojściu do maks okazuje się, że wynosi ono 280kg - intensywność 71%). No chyba, że jest tam ileś serii na rozgrzewkę i wejście na ciężar i zejście z niego po 100, 150 itp. Pomiędzy czasem i poziomem intensywności siłowej w treningu Lesława i np Buliego jest ogromna przerwa tak jakby Lesław wykonywał bardziej trening specyficzny i niższe cechy a Buli tylko wysokie. Natomiast u Prix'a czytałem, że wykonywał zarówno siłownie jak i b. niskie kadencje. Ponieważ jak chodzę tylko na siłownię to wszystko jest ok jak tylko kręcę też jest ok ale jak kręcę i do tego próbuję dołożyć siłownię to mój organizm mówi mi dość co pomijając same efekty treningowe wyraźnie jest oznaką, że to nie tak trzeba. Czy o to chodzi, kluczem jest właśnie specyficzny trening Lesława a cała ta siłownie tylko dobija organizm czy pod jakimś warunkiem siłownia to również dobry pomysł ? Jacek Ps. I jeszcze do poduszki http://www.zeszyty.awf.katowic…uba%20zajac.pdf u badanych wyższy parametr zgodności testu dla zależności efektów od objętości treningowej wskazuje więcej = lepiej. Jak dla mnie na rowerze to się sprawdza no ale dla mnie to ciągle początki a oni tam średnio po 7 lat i co ciągle im za mało ? a może zwyczajnie to wiek są przed 28-30 więc przed górką ;-)
Quest, Snoek, Kross | |
| Edytowane przez Jacekddd dnia 15-01-2011 14:12 | |
|
| |
|
| Silownia to tylko wprowadzenie do specyficznego treningu sily, ktory nalezy przeprowadzic na rowerze. Sama silownia wg mnie zapunktuje niewiele, jezeli nie bedzie po niej treningu na rowerze! | |
|
| |
|
Tak jak napisał Buli najpierw siłownia a później treningi siłowe na rowerze, wtedy to mam sens. Uważam, że w oparciu o samą siłownię nie zdobędziesz odpowiedniej mocy. Mięśnie pracują podczas ćwiczeń w specyficzny sposób i nie ma to przełożenia na rower. Ale jeżeli połączysz w tym samym okresie jedno i drugie, to brak czasu na regenerację i do przetrenowania pierwszy krok. Ja osobiście odrzuciłem ćwiczenia na siłowni z dwóch powodów, po pierwsze obawiam się o moje kolana a po drugie gdybym nawet mógł to mi się nie chce.![]() Dzisiaj zaczerpnąłem trochę tleniku i wyszło 91km w 3h 36min. |
|
|
| |
|
Leslaw, z tego co widze bedziemy mieli bardzo podobne plany startowe w tym sezonie! ![]() Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, stawiam ponownie na cykl GG na dystansie mega z ambitnymi planami walki o czolowa 6-tke generalki. Chcialbym tez powalczyc o czolowa 3-ke generalki SLR'a na dystansie master - Ty pewnie tez wybierzesz dlzuszy dystans w tym cyklu?! A moze pojedziemy na MP do Jeleniej Gory - mam to w szerokim planie...?! ![]() |
|
|
| |
|
|
Jak pisali Buli i Lesław - najpierw siłownia, potem rower. Znam jednak jednego dobrego zawodnika z dystansu Giga, który po treningu siły np. dziś idzie na trening podjazdów (czyli też siły) jutro... Ja nie dałem rady, a on sobie chwali. Mnie się dobrze podjeżdżało pojutrze, w odniesieniu do powyższego. Aha - siłownia, a siłownia to nie to samo. Można spokojnie robić np. dziś wytrzymałość siłową bądź moc na siłce, a w niedzielę czy sobotę na tle treningu tlenowego robić siłę w/g Lesława - odstęp czasowy jest duży, inny charakter pracy mięśni itd. Jak sobie przypomnę, że na przełomie 2007/2008 chodziłem na siłkę 3xtydzień, do tego basen i jaxda na rowerze, to nie wiem, jak ja to robiłem. Teraz nie ma szans na takie zabawy, nie byłbym w stanie się zregenerować. Prawdopodobnie kluczowe jest obciążenie i objętość treningu - kilka lat temu to były inne ciężary i inne godziny jazdy ![]() |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Wredne ćwiczenie na początek wytrzymałości siłowej, potem jest lepiej...