12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)

Autor Wiadomość
Versus mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 04-01-2013 09:55 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Ma ktoś ochotę na pieszą wędrówkę po Tatrach w "rowerowym" towarzystwie? Będzie ku temu okazja w/w terminie.
Na jeden z tych dni planują wyjście na Kozi Wierch nasi znajomi z tras maratońskich Grzegorza Golonki. W przyszłym tygodniu będą to kolarze/taternicy z Tarnowa, a na kolejne wyścia do peletonu mają dołączyć jeszcze maratończycy ze Śląska(Gomola).

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 04-01-2013 09:58 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Ja jestem chętny!!!!(jak się coś niespodziewanego nie zdarzy na 100%):)
Versus mężczyzna

Dodane 04-01-2013 17:54 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Super! Zima szybko mija i warto przynajmniej raz czy daw razy pojawić się na tatrzańskich szlakach.
Oczywiście nie jestem organizatorem zdarzenia a tylko jego inicjatorem. Z tego powodu musimy się zmierzyć z ewentualnym problemem dojazdu. Nie mam niestety przydatnego bardzo w takich okolicznościach samochodu. :|

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-01-2013 19:39 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Ten środek transportu nie jest "niezbędnie konieczny". Samochód jasne - wygodniejszy ale pic nie mozna :D ;p ;) Bierze się Szwagropola o 6:50 z Matecznego a potem busa z Zakopca do Łysej za dyche i wio ceprostradą ;)
Cel wycieczki fajny. Powodzenia :)

edit 20:27
Problemem może być tylko pora wyjścia bo trzeba narzucić naprawdę żwawe tempo. Oczywiście dużo zalezy od warunków na trasie (głebokość śniegu, świeży opad , nieprzetarty szlak itp) oraz kondycji i przygotowania ekipy ale żeby iść bez napinki to przydałoby sie tam być (w Palenicy Bialczańskiej) już myślę o 7:00 . Niestety najwcześniejszy autobus to ten o 6:50 no i trzeba jeszcze uwzględnić busa (na miejscu wyjścia jest się wówczas koło 9:00) Może jednak Versus miałeś racje z tym autem :D burak Ja zazwyczaj nocuje w schronisku. Ciemno niestety robi się dosyć wcześnie, a zakładam że nie chcecie się bawić w nocne wspinanie po tym terenie :)

ps
Oczywiście warto kontrolować WARUNKI . Na razie jest dwójka ale tendencja rosnąca
Edytowane przez szbiker dnia 04-01-2013 20:36
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 04-01-2013 19:46 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Ale na Kozi Wierch to chyba z Kuźnic przez Murowaniec i Zawrat (zresztą piękna trasa w zimie do Zawratu jak jest słoneczna pogoda. Po co jechać na Łysą Polanę? Fakt z 5 stawów sam szlak może i szybciej ale najpierw trzeba tam dojechać a potem dojść. Ale ja się nie znam.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-01-2013 19:56 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Ale na Kozi Wierch to chyba z Kuźnic przez Murowaniec i Zawrat (zresztą piękna trasa w zimie do Zawratu jak jest słoneczna pogoda. Po co jechać na Łysą Polanę? Fakt z 5 stawów sam szlak może i szybciej ale najpierw trzeba tam dojechać a potem dojść. Ale ja się nie znam.Luzac

no z tego co napisałeś to coś słabo z topografią ;)
Versus mężczyzna

Dodane 04-01-2013 20:13 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Łysa, Wodogrzmoty, Dolina Roztoki, Kozi Wierch- taki jest plan
Autobusem można dojechać, ale powrót, zwłaszcza przy jakimś poślizgu z czasem, przy opcji niedzielnej- jawi się jako bardzo nerwowy.
A, trasa i tempo przewidywane są jako wycieczkowe. Ja to, przynajmniej w kontekście Koziego, rozumiem jako możliwość założenia obozu, w którym ewentualnie(krzepiąc się pięknymi widokami) poczekam na ekipę z ataku szczytowego. :)

Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 04-01-2013 20:39 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
szbiker Z Kużnic niebieskim przez Murowaniec, Czarny Staw Gąsienicowy na Zawrat i czerwonym na Kozi Wierch ( w zimie owszem trudniej bo to już Orla Perć), lub zejście z Zawratu do 5 stawów i wtedy czarnym bezpośrednio na Kozi Wierch. Do Kuźnic busem a potem można z buta tak gwoli wyjaśnienia. Oczywiście ja się dostosuje ale chciałem tylko wyjaśnić że nie piszę jakiś banialuk wyssanych z palca.:)
Versus mężczyzna

Dodane 04-01-2013 20:52 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Rety! Zachęcam do udziału w tej wycieczce, ale sam niestety będę musiał zrezygnować.
Właśnie dotarła do mnie informacja o dacie imprezy, w której udział już wcześniej obiecałem synowi.:|

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-01-2013 21:08 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
szbiker Z Kużnic niebieskim przez Murowaniec, Czarny Staw Gąsienicowy na Zawrat i czerwonym na Kozi Wierch ( w zimie owszem trudniej bo to już Orla Perć), lub zejście z Zawratu do 5 stawów i wtedy czarnym bezpośrednio na Kozi Wierch. Do Kuźnic busem a potem można z buta tak gwoli wyjaśnienia. Oczywiście ja się dostosuje ale chciałem tylko wyjaśnić że nie piszę jakiś banialuk wyssanych z palca.:)Luzac

Przepraszam ale w dalszym ciągu nie wiesz co piszesz. Trasa na mapie to jedno , trudność i rzeczywisty obraz sytuacji w terenie to drugie. Zanim dojdziesz przez Zawrat niebieskim szlakiem w zapadającym sie śniegu do podnóża Koziego będziesz tak "wyrypany" że nie będziesz wiedział jak się nazywasz. Poza tym nic już tez nie zobaczysz bo zrobi się ciemno :) a czerwony szlak z Zawratu na Kozi pozostawiam bez komentarza ;)
Edytowane przez szbiker dnia 04-01-2013 21:16
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 04-01-2013 21:09 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Szkoda!:( W zimie przeszedłem z Kuźnic do Zawratu z dużym zapasem czasowym. Można było spokojnie zejść jeszcze do 5-tki i atakować kozi wierch ale wtedy powrót oczywiście już byłby po zmroku i kolega idący ze mną był już lekko zmęczony, nie zmienia to jednak faktu że nie jest to niewykonalne. A czerwony przytoczyłem, że jest taka możliwość a nie że ja to osobiście proponuję.:)
Edytowane przez Luzac dnia 04-01-2013 21:17
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-01-2013 21:30 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
.... Można było spokojnie zejść jeszcze do 5-tki i atakować kozi wierch
Luzac

tak ci sie tylko wydaje

A czerwony przytoczyłem, że jest taka możliwość a nie że ja to osobiście proponuję.:)Luzac

jest możliwość dla osób asekurujących się z liną , uprzężami, etc .... i doświadczeniem typowo wspinaczkowym w Tatrach .....no chyba że życie ci nie miłe

Pozdrawiam
Edytowane przez szbiker dnia 04-01-2013 21:39
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 04-01-2013 21:40 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Kłócił się nie będę, proponuję kiedyś to sprawdzić (oczywiście wariant z zejściem do 5-tki a potem czarnym i przy sprzyjającej pogodzie).:)
Versus mężczyzna

Dodane 04-01-2013 21:53 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Tu jest relacja z wycieczki, do której charakteru chcemy nawiązać. ;)
http://lemuriza1972.bikestats.…awa-zimowa.html

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-01-2013 22:35 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Kłócił się nie będę, proponuję kiedyś to sprawdzić (oczywiście wariant z zejściem do 5-tki a potem czarnym i przy sprzyjającej pogodzie).:)Luzac

To nie ja napisałem że się nie znam :) Nie chodzi o kłótnie tylko o myślenie zdroworozsądkowe i wybranie optymalnej trasy dojścia do celu w warunkach zimowych oraz żeby była to przyjemność a nie mordęga spowodowana bardzo dużym wyczerpaniem sił i walką z czasem tym bardziej że śniegu jest coraz więcej, a tendencja zagrożenia lawinowego wzrasta. Szlak niebieski z Murowańca do Piatki przez Zawrat oczywiście przeszedłem w ziemie wielokrotnie w rożnych wariantach pogodowych - nie pomylę się chyba dużo jak powiem że około 20 razy (w tym ostatnio 30 grudnia - gdy nie udało mi się wyjść na Świnicę z powodu zbyt porywistego wiatru :) ) Byłem również w zimie na czerwonym szlaku na Małym Kozim (który swoja drogą nastręcza nie małych trudności!) .Bez asekuracji dalsza eksploracja czerwonego to głupota.
Już nie mącę , już mnie nie ma - znikam ;)
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 04-01-2013 22:54 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
to fajnie szbiker, że teraz to piszesz bo ja nie miałem z kim po górach chodzić więc odpuściłem a teraz to już mi się urlop kończy (tylko niektóre weekendy mogę):/
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 04-01-2013 23:04 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Też bym się wybrał, ale 12 jest zakończenie sezonu 2012 Chaszczoka ;) - bieganie po Będkowskiej a potem ognisko z pstrągami (przy okazji zapraszam - impreza towarzyska, nie sportowa).

Natomiast w Tatrach ostatnio bywałem dość często. Póki co psują się warunki lawinowe.
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 05-01-2013 10:05 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
(...)
A, trasa i tempo przewidywane są jako wycieczkowe. (...)Versus Veldeus

Sądząc z relacji to wycieczkowe nie było: "Krysia powiedziała: miała być Mazovia a wyszedł Golonko." :D

adrenalina? pół kilo poproszę :)

MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 06-01-2013 00:30 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
Trasa najbardziej optymalna, bezpieczna i nie wyczerpująca na maxa to taka jaka jest zapowiadana. Roztoka, piątka, Kozi. Nie ma sensu iść inną drogą. Kto chce iść inaczej, niech sobie idzie na własną rękę i nie obarcza odpowiedzialnością innych. Na pewno warto mieć raki, kije a i czekan może się przydać (choć nie obowiązkowo - zależne od waruknów).
Szliśmy tą trasę w marcu w zeszłym roku, kiedy Tatery były bardzo oblodzone. Mieliśmy nawet jeden uślizg w grupie.
Kto nie załatwi sobie raków temu nie polecam wybierać się. Nie myślcie, że mam szacunek do gór i chucham na zimne. Otóż zawsze górom pokazuję "fucka" na początku wycieczki. Chodzi o to żeby cała ekipa dotarła do mety zdrowa i "w jednym kawałku".
Nie ma co kombinować z PKSami, szwagropolami, tylko trzeba zorganizować się w samochody i jechać prosto do Palenicy Białczańskiej.
Polecam obejżeć co Was czeka :)

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 06-01-2013 17:49 RE: 12lub13.01 Kozi Wierch,Tatry,(pieszo)
O dziwo MiśQ w miarę sensownie napisał (poza brakiem szacunku dla gór) ;). Jeszcze wypada wspomnieć o innych niż podczas marcowej warunków śniegowo-lawinowych, które będą prawdopodobnie głównym tematem do sprawdzenia.
Pamiętajcie, żeby nie pchać się w żleb idąc na Kozi :).

Skocz do Forum: