Górskie wędrówki
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| leszek Posty: 390 Miejscowość: Kraków Dołączył: 16 kwi 06 |
|
Gratuluję a jesienią zdasz napewno !
|
|
|
| |
Darek ![]() Posty: 271 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 lip 06 |
|
Wielkie gratulacje elawinio a jesienią napewno się uda ![]() |
|
|
| |
| Orkiestra Posty: 697 Miejscowość: Krzyszkowice Dołączył: 9 sie 06 |
|
gratki !!! respect
mistrz ciętej riposty |
|
|
| |
| As Posty: 54 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 17 sty 06 |
|
PszePanią, to ja się dopiero dowiaduję? no to wiem z Kim pójdę na Orla Perć...trzymam kciuki |
|
|
| |
| Tom Posty: 185 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 sty 06 |
|
| Fajnie mieć w teamie takiego przewodnika, a mroczne oblicza Krakowa brzmi zachęcająco - gratulacje elawinia ! | |
|
| |
| elawinia Posty: 920 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 8 mar 06 |
|
Dzięki za miłe słowa, staram się jak mogę :-)) Jeszcze chwilę poczekam na swoje wymarzone uprawnienia, ale popracuję przez wakację nad wiedzą baaaardzo szczegółową i nie pozwolę się zagiąć Egzamin jest prowadzony przez TOPRowców i bardzo wymagających specjalistów (np dyrektor TPN każe rozpoznawać roślinki, a z topografii pyta dr geografii ), poziom jest bardzo wysoki. Ale za to, jak juz sie uda - satysfakcja jest olbrzymia Dodane dnia 26 Czerwiec 2007 22:43:05 Muszę Wam się czymś pochwalić :-))) Wreszcie po tylu latach chodzenia po Tatrach udało mi się spotkać na szlaku Symbol Tatr aż z tak bliska i upolować obiektywem w kilku ujęciach zanim ucieknie. A o jakiego zwierza chodzi - zobaczcie sami ) Ależ jestem zadowolona, normalnie że eh! Dla takich chwil warto dźwigac ten sprzęt foto. A jakie to są emocje, kiedy się z zapartym tchem wyciąga aparat, wstrzymując oddech celuje się obiektywem , modląc cały czas, żeby zwierz się nie spłoszył, żeby dał szansę, żeby jeszcze wytrwał te kilkanaście sekund ... a oto rzeczony zwierz :-) Póki co kilka fotek, pózniej będzie pełna galeria z weekendowych szaleństw tatrzańskich Hehe, właśnie zmieniłam sobie tapetę na komputerze i zwierz radośnie na mnie zerka ![]() | |
| Edytowane przez elawinia dnia 26-06-2007 22:47 | |
|
| |
| dziczek Posty: 963 Dołączył: 18 kwi 06 |
|
|
Widziałem zwierza na własne oczy, przebiegł tuż obok mnie B) Podziwiałem wielkie bogactwo fauny i flory tatrzańskiej, zabrakło chyba tylko misiaczka do kompletu. A w ramach atrakcji zjazd na linie, pierwszy raz miałem na sobie uprząż i bardzo mi się podobało B) Team Jubilat Polska |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
| ...świetne zdjęcia , sczególnie 1 i 3 ... ładnie się światło ułożyło taki top backlight ... gratulacje ... | |
|
| |
| elawinia Posty: 920 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 8 mar 06 |
|
|
Dzięki Spinoza :-) To teraz zaczynam polowanie na świstaka do kompletu, ale to już nie będzie takie łatwe - są bardzoej płochliwe. |
|
|
| |
| bikergonia Posty: 81 Miejscowość: Wawa Dołączyła: 3 lis 06 |
|
Moje gratulacje za udane zdjęcia.
|
|
|
| |
| superMario Posty: 640 Miejscowość: krakow Dołączył: 18 sie 06 |
|
fota jak marzenie zwlaszcza ta pierwsza widokoweczka lub okladeczka dla czasopisma national geographic -ja bym im wyslal
|
|
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
Słabo znam Tatry, a wybieram się na weekend do Zakopanego. Czy ktoś może pomóc w ułożeniu dwóch wycieczek. Zależy mi na tym, aby to nie była podróż wyłącznie dolinami, ale trudność nie powinna być duża - idą ze mną osoby nie uprawiające sportu na codzień. Start i meta w Zakopanem, ale możemy też podjechać w inne miejsce. Dzięki za pomoc. Куба |
|
|
| |
|
|
Polecam Tatry Zachodnie. Start z Kirów (wylot Dol. Kościeliskiej) i dalej np. Ścieżka nad Reglami albo do końca doliny i np. Ornak.
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Ciekawszą propozycją jest przejście Orlej Perci - Dacie radę! ![]() Z Kotem mamy zamiar to przejść już w sierpniu, ale znając Kota pewnie nam to nie wyjdzie. Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Ciągnij się ![]() Mam inne plany na sierpień Poza tym Orlą w całości w jeden dzień już mam zaliczoną ![]() Kubak - jedna wycieczka jak pisał Dziczek w Zachodnie ale drugą bym polecał w Wysokie: Kuźnice - Hala Gąsienicowa - Stawy Gąsienicowe (m.in Zielony - cudowny) - przełęcz Karb - tutaj w zależności od umiejętności a głównie obycia z przepaściami wypad na Kościelec (powrót tą samą drogą) - a jeśli nie to w dół do Czarnego Stawu Gąsienicowego i do domu - spokojna wycieczka bez łańcuchów a pozwala podziwiać Wysokie Tatry. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
|
Można też z Hali Gąsienicowej przez Zawrat do Doliny 5 stawów przejść Ambitniej, z łańcuchami ale nie ekstremalnie Powrót przez Krzyżne i dol Pańszczycy na Halę Gąsienicową lub przez Wodogrzmoty Mickiewicza do Palenicy i dalej busem W zachodnich fajną pętelkę robiliśmy z Chochołowskiej przez Trzydniowiański Wierch, Starobociański Wierch i powrót zielonym do Chochołowskiej przez Zadni Ornaczański?? (chyba) www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
Dzięki, o takie podpowiedzi mi chodziło. Куба |
|
|
| |
|
Starobociański Wierch skolioza Małe sprostowanie: Starorobociański Wierch, nazwa pochodzi od starej roboty, a nie od starego boćka Wiele osób myli tę nazwę, bo swoją drogą "roro" jest nietypowe w polskim słowniku.
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
Starobociański Wierch dziczek Skoro tak piszesz to pewnie tak jest - w końcu to Ty masz Przewodnika Tatrzańskiego w domu ![]() Ja tam się nie znam....Ale fakt faktem z oboma nazwami się spotkałem www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
| Pirx Posty: 663 Miejscowość: Klucze Dołączył: 16 maj 07 |
|
Słabo znam Tatry, a wybieram się na weekend do Zakopanego. Na pewno z daleka od Giewontu, chyba że lubisz w kolejce stać... W temacie: można zaliczyć Czerwone Wierchy, wejście zielonym, zejście czerwonym (albo odwrotnie). Obydwa te szlaki łączy czarny, generalnie przebiegający przez prawie wszystkie doliny. Ewentualnie zejście żółtym do Doliny Małołąckiej - jak dla mnie bomba, zamknięcie pętli czarnym. Ewentualnie, możecie zaliczyć kawałek Orlej Perci, stosunkowo łatwy, a dający satysfakcję jest kawałek od Żlebu Kulczyńskiego do Skrajnego Granatu: od schroniska najpierw niebieskim wokół Czarnego Stawu Gąsienicowego, potem zółty/zielony i podejście czarnym. Na początku żlebu łańcuchy, dalej spoko, choć nachylenie jest takie że w zasadzie na "czterech łapach" można iść . Z Przełęczy nad Doliną Buczynową zaj... widoki na obie strony - widać i stawy w Dolinie 5 Stawów, i Czarny Gąsienicowy, wodospad Wielka Siklawa, który tez troszkę słychać. Potem maszerujesz czerwonym do Skrajnego i zejście żółtym do Stawu - tutaj też łańcuchy u góry.Kup dobrą mapę (np. TA) z podanymi czasami przejść poszczególnych odcinków. Jeśli osoby towarzyszące nie bardzo są "kondycyjne", to do podanych tam czasów dolicz spokojnie 20%, albo i 50%. Na tej podstawie zobaczysz, czy dana trasa w ogóle jest do przejścia w rozsądnym czasie. Dobrze mieć w odwodzie możliwość skrócenia trasy w razie potrzeby. Od siebie mogę dać dwie rady, co do bezpieczeństwa: 1. nie wolno strącać kamieni! W razie gdyby jednak poleciał, krzyczeć, że kamień spada. 2. na odcinkach z łańcuchami zasada: jeden łańcuch-jedna osoba. Inaczej będziecie sobie przeszkadzać znienacka naciąganym łańcuchem, co może być niebezpieczne. | |
| Edytowane przez Pirx dnia 23-07-2009 15:38 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |
a jesienią zdasz napewno !