Górskie wędrówki

Autor Wiadomość
leszek mężczyzna

leszek
Miejscowość: Kraków
Dodane 29-04-2007 19:06 RE: Górskie wędrówki
Gratuluję :D a jesienią zdasz napewno ! :)
Darek mężczyzna

Darek
Dodane 29-04-2007 19:10 RE: Górskie wędrówki
Wielkie gratulacje elawinio a jesienią napewno się uda :)
Orkiestra mężczyzna

Orkiestra
Miejscowość: Krzyszkowice
Dodane 29-04-2007 20:27 RE: Górskie wędrówki
gratki !!! respect :p

mistrz ciętej riposty

As kobieta

As
Dodane 29-04-2007 21:41 RE: Górskie wędrówki
PszePanią, to ja się dopiero dowiaduję?:) no to wiem z Kim pójdę na Orla Perć...trzymam kciuki
Tom mężczyzna

Tom
Dodane 30-04-2007 07:54 RE: Górskie wędrówki
Fajnie mieć w teamie takiego przewodnika, a mroczne oblicza Krakowa brzmi zachęcająco - gratulacje elawinia !
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 30-04-2007 09:23 RE: Górskie wędrówki
Dzięki za miłe słowa, staram się jak mogę :-)) Jeszcze chwilę poczekam na swoje wymarzone uprawnienia, ale popracuję przez wakację nad wiedzą baaaardzo szczegółową i nie pozwolę się zagiąć :) Egzamin jest prowadzony przez TOPRowców i bardzo wymagających specjalistów (np dyrektor TPN każe rozpoznawać roślinki, a z topografii pyta dr geografii ), poziom jest bardzo wysoki. Ale za to, jak juz sie uda - satysfakcja jest olbrzymia :)

Dodane dnia 26 Czerwiec 2007 22:43:05

Muszę Wam się czymś pochwalić :-)))
Wreszcie po tylu latach chodzenia po Tatrach udało mi się spotkać na szlaku Symbol Tatr aż z tak bliska i upolować obiektywem w kilku ujęciach zanim ucieknie. A o jakiego zwierza chodzi - zobaczcie sami :))

Ależ jestem zadowolona, normalnie że eh! Dla takich chwil warto dźwigac ten sprzęt foto. A jakie to są emocje, kiedy się z zapartym tchem wyciąga aparat, wstrzymując oddech celuje się obiektywem , modląc cały czas, żeby zwierz się nie spłoszył, żeby dał szansę, żeby jeszcze wytrwał te kilkanaście sekund ...

a oto rzeczony zwierz :-)

Póki co kilka fotek, pózniej będzie pełna galeria z weekendowych szaleństw tatrzańskich :) Hehe, właśnie zmieniłam sobie tapetę na komputerze i zwierz radośnie na mnie zerka ;)
Edytowane przez elawinia dnia 26-06-2007 22:47
dziczek mężczyzna

Dodane 26-06-2007 23:03 RE: Górskie wędrówki
Widziałem zwierza na własne oczy, przebiegł tuż obok mnie B) Podziwiałem wielkie bogactwo fauny i flory tatrzańskiej, zabrakło chyba tylko misiaczka do kompletu.
A w ramach atrakcji zjazd na linie, pierwszy raz miałem na sobie uprząż i bardzo mi się podobało B)

Team Jubilat Polska

spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 27-06-2007 11:23 RE: Górskie wędrówki
...świetne zdjęcia , sczególnie 1 i 3 ... ładnie się światło ułożyło taki top backlight ... gratulacje ...
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 28-06-2007 12:27 RE: Górskie wędrówki
Dzięki Spinoza :-)
To teraz zaczynam polowanie na świstaka do kompletu, ale to już nie będzie takie łatwe - są bardzoej płochliwe.
bikergonia kobieta

bikergonia
Miejscowość: Wawa
Dodane 28-06-2007 13:27 RE: Górskie wędrówki
Moje gratulacje za udane zdjęcia.:p

GTRider's

goniaof2.gif

f32cee748caf9ff6.gif

superMario mężczyzna

Miejscowość: krakow
Dodane 28-06-2007 15:30 RE: Górskie wędrówki
fota jak marzenie zwlaszcza ta pierwsza widokoweczka lub okladeczka dla czasopisma national geographic -ja bym im wyslal :D
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 22-07-2009 11:17 RE: Górskie wędrówki
Słabo znam Tatry, a wybieram się na weekend do Zakopanego.

Czy ktoś może pomóc w ułożeniu dwóch wycieczek.

Zależy mi na tym, aby to nie była podróż wyłącznie dolinami, ale trudność nie powinna być duża - idą ze mną osoby nie uprawiające sportu na codzień.

Start i meta w Zakopanem, ale możemy też podjechać w inne miejsce.

Dzięki za pomoc.

Куба

dziczek mężczyzna

Dodane 22-07-2009 11:31 RE: Górskie wędrówki
Polecam Tatry Zachodnie. Start z Kirów (wylot Dol. Kościeliskiej) i dalej np. Ścieżka nad Reglami albo do końca doliny i np. Ornak.

Team Jubilat Polska

MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 22-07-2009 11:36 RE: Górskie wędrówki
Ciekawszą propozycją jest przejście Orlej Perci :D - Dacie radę! :p
Z Kotem mamy zamiar to przejść już w sierpniu, ale znając Kota pewnie nam to nie wyjdzie.

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 22-07-2009 12:41 RE: Górskie wędrówki
Ciągnij się :p
Mam inne plany na sierpień ;) Poza tym Orlą w całości w jeden dzień już mam zaliczoną :)

Kubak - jedna wycieczka jak pisał Dziczek w Zachodnie ale drugą bym polecał w Wysokie:

Kuźnice - Hala Gąsienicowa - Stawy Gąsienicowe (m.in Zielony - cudowny) - przełęcz Karb - tutaj w zależności od umiejętności a głównie obycia z przepaściami wypad na Kościelec (powrót tą samą drogą) - a jeśli nie to w dół do Czarnego Stawu Gąsienicowego i do domu - spokojna wycieczka bez łańcuchów a pozwala podziwiać Wysokie Tatry.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 22-07-2009 12:55 RE: Górskie wędrówki
Można też z Hali Gąsienicowej przez Zawrat do Doliny 5 stawów przejść Ambitniej, z łańcuchami ale nie ekstremalnie Powrót przez Krzyżne i dol Pańszczycy na Halę Gąsienicową lub przez Wodogrzmoty Mickiewicza do Palenicy i dalej busem
W zachodnich fajną pętelkę robiliśmy z Chochołowskiej przez Trzydniowiański Wierch, Starobociański Wierch i powrót zielonym do Chochołowskiej przez Zadni Ornaczański?? (chyba)

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 23-07-2009 08:35 RE: Górskie wędrówki
Dzięki, o takie podpowiedzi mi chodziło.

Куба

dziczek mężczyzna

Dodane 23-07-2009 13:13 RE: Górskie wędrówki
Starobociański Wierch skolioza

Małe sprostowanie: Starorobociański Wierch, nazwa pochodzi od starej roboty, a nie od starego boćka :) Wiele osób myli tę nazwę, bo swoją drogą "roro" jest nietypowe w polskim słowniku.

Team Jubilat Polska

skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 23-07-2009 14:08 RE: Górskie wędrówki
Starobociański Wierch dziczek

Małe sprostowanie: Starorobociański Wierch, nazwa pochodzi od starej roboty, a nie od starego boćka :) Wiele osób myli tę nazwę, bo swoją drogą "roro" jest nietypowe w polskim słowniku.skolioza

Skoro tak piszesz to pewnie tak jest - w końcu to Ty masz Przewodnika Tatrzańskiego w domu ;):p Ja tam się nie znam....
Ale fakt faktem z oboma nazwami się spotkałem

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 23-07-2009 15:03 RE: Górskie wędrówki
Słabo znam Tatry, a wybieram się na weekend do Zakopanego.

Czy ktoś może pomóc w ułożeniu dwóch wycieczek.

Zależy mi na tym, aby to nie była podróż wyłącznie dolinami, ale trudność nie powinna być duża - idą ze mną osoby nie uprawiające sportu na codzień.

Start i meta w Zakopanem, ale możemy też podjechać w inne miejsce.

Dzięki za pomoc.Kubak

Na pewno z daleka od Giewontu, chyba że lubisz w kolejce stać...

W temacie: można zaliczyć Czerwone Wierchy, wejście zielonym, zejście czerwonym (albo odwrotnie). Obydwa te szlaki łączy czarny, generalnie przebiegający przez prawie wszystkie doliny. Ewentualnie zejście żółtym do Doliny Małołąckiej - jak dla mnie bomba, zamknięcie pętli czarnym.
Ewentualnie, możecie zaliczyć kawałek Orlej Perci, stosunkowo łatwy, a dający satysfakcję jest kawałek od Żlebu Kulczyńskiego do Skrajnego Granatu: od schroniska najpierw niebieskim wokół Czarnego Stawu Gąsienicowego, potem zółty/zielony i podejście czarnym. Na początku żlebu łańcuchy, dalej spoko, choć nachylenie jest takie że w zasadzie na "czterech łapach" można iść :). Z Przełęczy nad Doliną Buczynową zaj... widoki na obie strony - widać i stawy w Dolinie 5 Stawów, i Czarny Gąsienicowy, wodospad Wielka Siklawa, który tez troszkę słychać. Potem maszerujesz czerwonym do Skrajnego i zejście żółtym do Stawu - tutaj też łańcuchy u góry.

Kup dobrą mapę (np. TA) z podanymi czasami przejść poszczególnych odcinków. Jeśli osoby towarzyszące nie bardzo są "kondycyjne", to do podanych tam czasów dolicz spokojnie 20%, albo i 50%. Na tej podstawie zobaczysz, czy dana trasa w ogóle jest do przejścia w rozsądnym czasie. Dobrze mieć w odwodzie możliwość skrócenia trasy w razie potrzeby.

Od siebie mogę dać dwie rady, co do bezpieczeństwa:
1. nie wolno strącać kamieni! W razie gdyby jednak poleciał, krzyczeć, że kamień spada.
2. na odcinkach z łańcuchami zasada: jeden łańcuch-jedna osoba. Inaczej będziecie sobie przeszkadzać znienacka naciąganym łańcuchem, co może być niebezpieczne.
Edytowane przez Pirx dnia 23-07-2009 15:38
Skocz do Forum: