Górskie wędrówki

Autor Wiadomość
elawinia kobieta

elawinia
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-01-2007 23:13 Górskie wędrówki
Hej,
Kto z Was lubi górskie wędrówki ? Bo ja przyznam się, że aktywne weekendy dzielę między rower a góry, czasem przeważa jedna moja miłość, a czasem druga. Tak sobie pomyślałam, że jeśli są wśród Was jacyś górołazi - to możemy się wybrać kiedyś w kilka osób. Ja ostatnio prawie tylko i wyłącznie Tatry odwiedzam, może jak już wreszcie przyjdzie ta zima, a pózniej nastanie wiosna, zaplanujemy jakiś weekendowy wypad ? Mogę zagwarantować taką pół- przewodnicką opiekę (a jak szczęście i wiedza dopisze - to niebawem i przewodnicką ;)) Taki weekend potrafi nieźle dać w kość, szczególnie rowerzystom, u których inne mięście pracują na co dzień. A widoki piękne, pooddychać pełną piersią na szczytach gór można, i horyzonty poszerzyć...

Zresztą, Tatry/Podtarze można na kilka sposobów łączyć również z rowerem. W zeszłym roku dwukrotnie objechałam Tatry dookoła - raz samotnie a drugi raz z trzema koleżankami rowerzystami.

No to jak będzie :) ? Jacyś potencjalni chętni ?
Luki mężczyzna

Luki
Dodane 12-01-2007 00:10 RE: Górskie wędrówki
Ja jestem potencjalnie chętny ;) Chodze troszke różne kombinacje Orlej, ale w zimie nigdy nie bylem w gorach, nie mam sprzetu ogólnie.
gruby neeq mężczyzna

gruby neeq
Dodane 12-01-2007 01:46 RE: Górskie wędrówki
Ja tez jestem potencjalnie chętny
Podobnie jak Łukasz nie mam sprzętu na zimowe wyprawy.. :|
ale moze trafi sie jakis latwiejszy teren.
pozdrawiam
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 12-01-2007 08:56 RE: Górskie wędrówki
Hej,
Dlatego raczej pomyślałam o wiośnie :) Zimą potrzeba wiele sprzętu, ja zejdą śniegi - wystarczą dobre buty i ciepłe ubrania.
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 12-01-2007 09:05 RE: Górskie wędrówki
no ja to może nie mam ochoty chodzić po górach ale mojej córce przydało by się pochodzić dla zdrowia więc jestem chętny by Wam ja podrzucić :p

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

żaba kobieta

żaba
Dodane 12-01-2007 09:18 RE: Górskie wędrówki
Górskie wędrówki zawsze! Ale poczekam do wiosny. No bo jak w śniegu, to chyba tylko w Gorce .. B)
A do wiosny może uda mi się zakupic kijki, bo kolana czasem wysiadają ..
Starość nie radość :D
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 12-01-2007 09:55 RE: Górskie wędrówki
Zaba - ja z kijkami chodzę od 7 lat. Uważam je za cudowny wynalazek :) Jak zaczynałam z nimi chodzić, w Polsce były jeszcze tak mało popularne, że wiele osób w górach pytało mnie, czy w plecaku mam składane narty ;) Ale uważam, że moje kolana tylko dzięki kijkom jeszcze funkcjonują jako tako. SZczególnie zimą się przydają, i bezwzględnie wtedy, jak się ma ciężki plecak.

Ale się cieszę, widze, że fajna drużyna się na wyjazd nazbiera. Byle do wiosny !
furman mężczyzna

furman
Dodane 12-01-2007 10:45 RE: Górskie wędrówki
I znów będę miał rozterki. Iść w w góry czy jechać na rowerze. Bo ja to oszołom na punkcie gór jestem. Po polskich śmigam na rowerze, ale byłem tez w Rumunii i na Ukrainie. Namiot, plecak i heja.
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 12-01-2007 11:04 RE: Górskie wędrówki
Furman, jeden weekendzik na wędrowanie z plecakiem wygospodarujesz na pewno :-) Dopasujemy termin do maratonów, zamówimy pogodę i damy radę :-)
Orkiestra mężczyzna

Orkiestra
Miejscowość: Krzyszkowice
Dodane 12-01-2007 12:10 RE: Górskie wędrówki
ja jestem zajebiscie chetny na wyprawe w gory :)

mistrz ciętej riposty

MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 12-01-2007 16:23 RE: Górskie wędrówki
Dołączam kolejnego człowieka do "Górskiej Drużyny" czyli siebie B)
lubię chodzić po górach i czasem bywam w górach - sprzęt mam ubogi, ale chęci szczere :D
jeśli wyjazd nie będzie mi kolidować z zajęciami na uczelni to pewnie pojadę z Wami,

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

gruby neeq mężczyzna

gruby neeq
Dodane 12-01-2007 16:53 RE: Górskie wędrówki
Mnie strasznie ciągnie w góry właśnie teraz zwłaszcza ze nie wiele było śniegu w Krakowie tej zimy :| Nie musi być jakoś wysoko, ale mam po prostu ochotę podreptać po śniegu :)
Pozdrawiam.
skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 12-01-2007 21:47 RE: Górskie wędrówki
Trochę z innej beki... Jak się robi testy lawinowe? Nigdy nie miałem z tym do czynienia, polegałem wyłącznie na swojej intuicji i zdrowym ;) rozsądku...

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

elawinia kobieta

elawinia
Dodane 19-02-2007 10:19 RE: Górskie wędrówki
Byliśmy z Dziczkiem 'obadać teren' w weekend - Tatry niewzruszenie stoją tam gdzie stały :) Pięknie było - bardzo duża przejrzystość powietrza, silne zimowe słoneczko opalało buzię, mroźnie i groźnie wokół. Zagrożenie lawinowe wysokie, więc poruszaliśmy się tylko szlakami przebiegającymi grzbietowo. W sobotę chcieliśmy dojść na Błyszcz / Bystrą w tatrach Zachodnich, ale już na Ornaku dopadł nas silny, przenikliwy wiatr bezlitośnie smagający nieosłonięte fragmenty twarzy tysiącami lodowych igiełek - kłuły w policzki, wwiercały się za kołnierz, brrr! Nie udało się dojść do celu, wycofaliśmy się tuż przed ostatnim podejściem, aby zdążyć przed zmierzchem. Za to nagrodą był piękny zachód słońca nad Tatrami, który powidzialiśmy w drodze powrotnej.
W niedzielę - wiatr nie był tak dokuczliwy i weszliśmy na Ciemniak. A tam - cudowny widok, morze mgieł, byliśmy ponad poziomem chmur, które zasnuły doliny po słowackiej stronie i przelewały się przez niższe przełęcze (Pyszniańską, Tomanową) na polską stronę wyglądając jak wodospad albo brzeg naczynia kipiącego ciekłym azotem. Jednym słowem - cudownie :)
Dziczek był bardzo dzielny i przeszedł pierwsze szlify w chodzeniu w rakach i z czekanem (były potrzebne w kilku miejscach) oraz zaliczył pierwszego gatunku 'dupozjazd'. Wycieczka jednym słowem bardzo udana :) Dzisiaj / Jutro przygotuję jakąś zewnętrzną galerię i podeślę linka, żebyście zobaczyli jak tam pięknie jest i nabrali jeszcze większego apetytu na wiosenną wycieczkę !
furman mężczyzna

furman
Dodane 19-02-2007 13:06 RE: Górskie wędrówki
Litości ta kobitka nie ma .....
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 19-02-2007 16:56 RE: Górskie wędrówki
Jeśli chodzi o niedzielne widoki to fakt! Piękny widok przewiewanych chmur przez pasmo górskie. Byłem, widziałem. Jeździłem na nartach z Kasią w kotłach Goryczkowym i Gąsienicowym. Śnieg był szybki jak tralala, a przed 15tą zamknęli nam dostęp do ostatniego wyjazdu na górę z powodu bardzo porywistego wiatru :(
Góry są piękne!! :D

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

elawinia kobieta

elawinia
Dodane 19-02-2007 22:49 RE: Górskie wędrówki
Furman - pewnie, że nie mam litości :D
Obiecane fotki z weekendu
sobota:
http://picasaweb.google.com/ew…nak17Lutego2007
niedziela:
http://picasaweb.google.com/ew…iak18Lutego2006

Zdjecia są tylko marną namiastką ... :)
Edytowane przez elawinia dnia 19-02-2007 22:50
żaba kobieta

żaba
Dodane 20-02-2007 10:11 RE: Górskie wędrówki
Ależ pięknie.. :o Zazdroszczę weekendu!
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 29-04-2007 17:01 RE: Górskie wędrówki
Prawie się udało :-))
Ostatnio nie miałam czasu na wycieczki z Wami, ponieważ przygotowywałam się do bardzo ważnego dla mnie egzaminu. Po dwuletnim kursie, pełnym wycieczek w Tatry i na Podtatrze, szkoleniach lawinowych, topograficznych, wspinaczkowych, przyrodniczych i wielu innych przystąpiłam do egzaminu na przewodnika tatrzańskiego, który ma cztery części. Udało mi się zdać trzy z nich, dziś poległam na czwartej - udowodniono mi, że jeszcze muszę poślęczeć nad mapami i przewodnikami :)) Ale tych trzech egzaminów już nie będę musiała powtarzać, jesienią przystąpię tylko do ostatniej części. Żeby Wam oddać klimat napiszę, że w ten weekend zdało 2 osoby na 15. Ponadto było 5 osób przystępujących tylko do niektórych części - i z nich zdała jedna. Spośród zdających dzisiaj byłam jedyną osobą przystępującą pierwszy raz do egzaminu, której udało się tak daleko dojść, dla większości była to druga lub trzecia próba.

Tak więc mimo, że nie zabiorę Was na wycieczkę jako przewodnik tatrzański i mimo, że czuję troche niedosytu , bo było tak blisko - jestem bardzo szczęśliwa z tego co udało się osiągnąć :) :) :)
Ale tak czy siak - jak już zejdzie śnieg z Tatr na pewno zaplanujemy tam jakiś weekend.
dziczek mężczyzna

Dodane 29-04-2007 18:30 RE: Górskie wędrówki
Moje ogromne gratulacje!!! Jesteś już nie półprzewodnikiem, ale siedemdziesiątpięćprocentprzewodnikiemtatrzańskim B)
Skocz do Forum: